Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-03, 20:45   szpachla natryskowa do podk³ad epoksydowy.
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Witam
pomalowa³em skorodowane miejsca podk³adem epoksydowym(1:1) i mam pytanie czy moge na niego daæ natrysk nie matuj±c go???Czy wystarczy jak przetrê go br±zow± w³óknin± matuj±c± ???Chodzi o to ze element ma w¿ery i jak matuje epoksyde to sie przeciera do blachy :roll: Proszê o szybk± pomoc bo jeszcze dzisiaj chcia³bym zrobiæ w natrysku .

gola 
Wys³any: 2009-03-03, 20:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
moze byc sama wloknina,ale epox musi byc dobrze wyschniety przed nalozeniem natryskowej.

Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-03, 23:02   
0
UP DOWN

Epoksydem malowa³em w pi±tek wiêc chyba wysech³ ;) Gola masz punkt :spoko:

MAJSTER
[Usuniêty]
Wys³any: 2009-03-28, 22:44   

KOLEGO "DAWID 1989", WYDAJE MI SIÊ, ¯E NA KOROZJÊ EPOKSYD SIÊ NIE NADAJE, NA KOROZJÊ S¡ GRUNTY REAKTYWNE, WIEDZA JAK¡ W TEJ KWESTII MAM MÓWI MI,¯E EPOKSYD CHRONI PRZED KOROZJ¡ A NIE J¡ "WI¡¯E", A SZPRYCÊ SPOKOJNIE MO¯ESZ PO£O¯YÆ NA EPOKSYD.

rbfm6
[Usuniêty]
Wys³any: 2009-03-28, 23:09   

majster dobrze gada. zdzieraj to i wyczysc najpierw mechanicznie rdze bo jak zostawisz to po tygodniu zacznie ruda wylazic na nowo.

acidhouse
Wys³any: 2009-03-29, 08:41   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

Pomóg³: 10 razy
dok³adnie na korozje to po raz zeby usun±æ ognicho + kwa¶ny grunt na to dopiero recha jak w technologii przykazano

Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-29, 10:37   
0
UP DOWN

Panowie ca³o¶æ by³o oczyszczona tarcz± a na koñcu tward± druciank±. Nawi±zuj±c do tematu... Kupi³em sobie now± zabawkê ;) Audi a4 po obrocie na ¶niegu....W miejscach gdzie musia³em usun±æ lakier na zdrowa blachê da³em epoksyde.Czy dobrze zrobi³em??? MAm kolejny problem.Zosta³ mi jeszcze próg lewy próg do wstawienia.(blacha pod kierowc± jest troche skorodowana )I moje pytanie jest nastêpuj±ce...Na to musze daæ reaktywny???Ca³o¶æ w miarê mo¿liwo¶ci bedzie czyszczona.

mebArth 
Wys³any: 2009-03-29, 12:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
To ja moze OffTopic zrobiê - od kiedy audi gnije? To ma obustronny ocynk. Jesli jest zgnite to by³o bite i ¼le naprawione. Mia³em cupete 19 letni± i nie by³o nigdzie rdzy tylko odpryski na rantach nadkoli. Teraz mam B4 i tez tylko ranciki. MIa³em cygaro 20 letnie zdrowe jak dzwon. Cosik strucla kupi³e¶, co¶ mi siê tak widzi.

Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-29, 13:26   
0
UP DOWN

Ca³ê audi mam zdrowe blachy tylko ten próg i kawa³ek pod³ogi skorodowane(wiem ze lewa strona by³a bita) Tak to jest strucl (dla zabicia wolnego czasu ) kupiony za 7tys .Bo na co dzieñ prykam audi a6 98r i w jednym miejscu mam pod³oge przerysowan± do go³ej blachy i jezd¿e tak rok i nic nie siwieje :cool:

looqasch 
Wys³any: 2009-03-29, 15:28   
0
UP DOWN

Kto¶ tu kiedy¶ pisa³, ¿e kwa¶ny grunt na rdze te¿ nie wolno k³a¶æ a jedyne co mo¿na zrobiæ to w³a¶nie zaizolowaæ epoksydem. Z do¶wiadczenia ju¿ wiem, ¿e epoksyd na rdzy nie wiele pomaga. To jak to w koñcu jest z tym kwa¶nym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozosta³o¶ci rdzy, których czêsto nie idzie zdj±æ.

Odno¶nie A4 to pod³oga nie jest ju¿, taka jak w B4 :/

DrCruel
Wys³any: 2009-03-30, 01:06   
0
UP DOWN

looqasch napisa³/a:
To jak to w koñcu jest z tym kwa¶nym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozosta³o¶ci rdzy, których czêsto nie idzie zdj±æ.

Je¿eli blacha jest doczyszczona maksymalnie ile siê da i zostaj± tylko ma³e w¿erki to sam epoksyd nie da 100% pewno¶ci. Trzeba daæ grunt kwa¶ny ale na niego koniecznie bardzo dobry akryl (tylko nie jaki¶ filler za 30 z³). Mo¿na te¿ epoksyd je¿eli producent dopuszcza tak± mo¿liwo¶æ i oba grunty s± tej samej firmy. W innym przypadku jest ryzyko, wiêc lepiej dla pewno¶ci po³o¿yæ porz±dny podk³ad akrylowy, najlepiej miêdzywarstwowy bo w wype³niaczach jest mniej ¿ywicy a chodzi o utworzenie bariery a nie bariery porowatej :D

Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-30, 12:41   
0
UP DOWN

DrCruel- dok³adnie o takie co¶ mi chodzi³o...... :spoko: jedni pisz± ze najlepszy epoksyd inni ze kwa¶ny....i w koñcu nie wiadomo co zastosowaæ :blee:

bartek 
Wys³any: 2009-03-30, 15:38   
0
UP DOWN

Sk±d: Warszawa
to ja sie dolacze do tematu.

zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...

ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?

dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.

jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ?

No-limit
Wys³any: 2009-03-30, 17:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
bartek napisa³/a:
to ja sie dolacze do tematu.

zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...

ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?

dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.

jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ?

Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podk³. epoxy..Na przetarcia równie¿,na koniec podk³. akrylowy.

Piotr112
Wys³any: 2009-03-30, 20:05   
0
UP DOWN

nie mo¿na na washprimery (kwas) nak³adaæ epoksydu (zasada) nawet novol siê z tego wycofa³
na metal czysty epoksyd , na lekkie w¿ery washprimer a potem akryl

bartek 
Wys³any: 2009-03-31, 10:07   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:

Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podk³. epoxy..Na przetarcia równie¿,na koniec podk³. akrylowy.

rozwin proszê :)
PS. w tygodniu podjade do Ciebie ;)

No-limit
Wys³any: 2009-03-31, 10:30   
0
UP DOWN

bartek napisa³/a:
No-limit napisa³/a:

rozwin proszê :)

Na go³± blache k³adziesz pod³. epoksydowy w jednej warstwie.Po ok. 24h mo¿esz szpachlowaæ.Po przeszlifow. szpachli miejsca przetarcia /mo¿esz rownie¿ po ca³o¶ci/malujesz epoxydem.Na epoxyd bez szlifowania na drugi dzieñ k³adziesz podk³.arylowy i iszlifujesz pod lakier.

bartek 
Wys³any: 2009-03-31, 10:50   
0
UP DOWN

ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie :)

No-limit
Wys³any: 2009-03-31, 11:08   
0
UP DOWN

bartek napisa³/a:
ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie :)

Sory.Powinno byæ "jako zabezp." nie "na zabezp./ :)

ZIEMBA
Wys³any: 2009-03-31, 16:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Piotr112 napisa³/a:
nie mo¿na na washprimery (kwas) nak³adaæ epoksydu

Dlaczego? Potwierdzi to kto¶ inny? Ja na reaktywny daje epoxyd i na to akryl.

zed
Wys³any: 2009-03-31, 17:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
ZIEMBA napisa³/a:
Piotr112 napisa³/a:
nie mo¿na na washprimery (kwas) nak³adaæ epoksydu

Dlaczego? Potwierdzi to kto¶ inny? Ja na reaktywny daje epoxyd i na to akryl.

http://www.sxcolor.info/S...%20PC%20312.PDF

http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_340.pdf

http://color.dupontrefini...language=Polish

skoro producent nie zaleca to cos musi w tym byc

ZIEMBA
Wys³any: 2009-03-31, 17:16   
0
UP DOWN

Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla.

zed
Wys³any: 2009-03-31, 17:27   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisa³/a:
Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla.

byc moze ze jakas firma dopuszcza nakladanie na reaktywny epoksyd w tych firmach ktore podalem nie zalecaja takiej metody .Uwa¿am ze po to sa tds'y coby sie do nich stosowac(mysle ze sztab ludzi nad tym pracuje w laboratoriach i od tak sobie tego nie pisza)
to tak samo jakby scieral szpachle na mokro efekt nie wyjdzie natychmiast tylko po czasie

ZIEMBA
Wys³any: 2009-03-31, 17:35   
0
UP DOWN

No mo¿e i tak. Ja u¿ywam epoxydu i reaktywnego profixa i tam pisz± ¿e na reaktywny nie mozna k³a¶c tylko szpachli.

gola 
Wys³any: 2009-03-31, 18:28   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisa³/a:

w ktoryms numerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami ;)

No-limit
Wys³any: 2009-03-31, 18:29   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
ZIEMBA napisa³/a:

w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami ;)

:rotfl: ;P :tak: :D :D :D :D :D

ZIEMBA
Wys³any: 2009-03-31, 18:50   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami

Tego nie bêde próbowa³ :D Ale jak cu¶ siê bêdzie dziac z tym epoxydem na reaktywnym to dam znac.

Piotr112
Wys³any: 2009-03-31, 19:52   
0
UP DOWN

parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³±cz± . Po kilku miesi±cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaæ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaæ epoksydu

gola 
Wys³any: 2009-03-31, 20:10   
0
UP DOWN

Piotr112 napisa³/a:
parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³±cz± . Po kilku miesi±cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaæ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaæ epoksydu

fajnie ze na ludzkich bledach i stratach badania przeprowadzaja ^^ ^^ ^^

glover
Wys³any: 2009-04-01, 10:28   
0
UP DOWN

Piotr112 napisa³/a:

nie chcê niczego przes±dzaæ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofa³ siê z takiego uk³adu bo nie ma jak dok³adnie opisaæ a co wa¿niejsze wyegzekwowaæ od lakiernika ile tego gruntu kwa¶nego trzeba nak³adaæ! Ju¿ kto¶ tu pisa³, ¿e ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli grubo¶ci nak³adania ale to siê nie sprawdza, powinien w³a¶nie dobrze kryæ i wtedy jak napisaliby ¿e nak³adaæ jedn± cienk± warstwê to nie by³o by nieporozumieñ a tak jest problem z grubo¶ci± i czasem odparowania.

glover
Wys³any: 2009-04-01, 10:29   
0
UP DOWN

Piotr112 napisa³/a:

nie chcê niczego przes±dzaæ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofa³ siê z takiego uk³adu bo nie ma jak dok³adnie opisaæ a co wa¿niejsze wyegzekwowaæ od lakiernika ile tego gruntu kwa¶nego trzeba nak³adaæ! Ju¿ kto¶ tu pisa³, ¿e ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli grubo¶ci nak³adania ale to siê nie sprawdza, powinien w³a¶nie dobrze kryæ i wtedy jak napisaliby ¿e nak³adaæ jedn± cienk± warstwê to nie by³o by nieporozumieñ a tak jest problem z grubo¶ci± i czasem odparowania.

Piotr112
Wys³any: 2009-04-01, 20:40   
0
UP DOWN

wiem ¿e ten podk³ad jest transparentny i nie ma "kryæ" dawa³em cienko zanim cokolwiek u¿yje zawsze czytam instrukcje i nie robie niczego na "oko:"

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: