Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-03-03, 20:45 szpachla natryskowa do podkÂład epoksydowy.
|
0
|
|
|
|
Witam
pomalowa³em skorodowane miejsca podk³adem epoksydowym(1:1) i mam pytanie czy moge na niego daÌ natrysk nie matuj¹c go???Czy wystarczy jak przetrê go br¹zow¹ w³óknin¹ matuj¹c¹ ???Chodzi o to ze element ma w¿ery i jak matuje epoksyde to sie przeciera do blachy Proszê o szybk¹ pomoc bo jeszcze dzisiaj chcia³bym zrobiÌ w natrysku . |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-03, 20:57
|
0
|
|
|
|
moze byc sama wloknina,ale epox musi byc dobrze wyschniety przed nalozeniem natryskowej. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-03-03, 23:02
|
0
|
|
|
|
Epoksydem malowaÂłem w piÂątek wiĂŞc chyba wysechÂł Gola masz punkt |
|
|
|
 |
MAJSTER [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-28, 22:44
|
|
|
|
KOLEGO "DAWID 1989", WYDAJE MI SIĂ, ÂŻE NA KOROZJĂ EPOKSYD SIĂ NIE NADAJE, NA KOROZJĂ SÂĄ GRUNTY REAKTYWNE, WIEDZA JAKÂĄ W TEJ KWESTII MAM MĂWI MI,ÂŻE EPOKSYD CHRONI PRZED KOROZJÂĄ A NIE JÂĄ "WIÂĄÂŻE", A SZPRYCĂ SPOKOJNIE MOÂŻESZ POÂŁOÂŻYĂ NA EPOKSYD. |
|
|
|
 |
rbfm6 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-28, 23:09
|
|
|
|
majster dobrze gada. zdzieraj to i wyczysc najpierw mechanicznie rdze bo jak zostawisz to po tygodniu zacznie ruda wylazic na nowo. |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2009-03-29, 09:41
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
dok³adnie na korozje to po raz zeby usun¹Ì ognicho + kwaœny grunt na to dopiero recha jak w technologii przykazano |
_________________ Training all life
 |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-03-29, 11:37
|
0
|
|
|
|
Panowie ca³oœÌ by³o oczyszczona tarcz¹ a na koùcu tward¹ druciank¹. Nawi¹zuj¹c do tematu... Kupi³em sobie now¹ zabawkê Audi a4 po obrocie na œniegu....W miejscach gdzie musia³em usun¹Ì lakier na zdrowa blachê da³em epoksyde.Czy dobrze zrobi³em??? MAm kolejny problem.Zosta³ mi jeszcze próg lewy próg do wstawienia.(blacha pod kierowc¹ jest troche skorodowana )I moje pytanie jest nastêpuj¹ce...Na to musze daÌ reaktywny???Ca³oœÌ w miarê mo¿liwoœci bedzie czyszczona. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-03-29, 13:52
|
0
|
|
|
|
To ja moze OffTopic zrobiĂŞ - od kiedy audi gnije? To ma obustronny ocynk. Jesli jest zgnite to byÂło bite i Âźle naprawione. MiaÂłem cupete 19 letniÂą i nie byÂło nigdzie rdzy tylko odpryski na rantach nadkoli. Teraz mam B4 i tez tylko ranciki. MIaÂłem cygaro 20 letnie zdrowe jak dzwon. Cosik strucla kupiÂłeÂś, coÂś mi siĂŞ tak widzi. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-03-29, 14:26
|
0
|
|
|
|
Ca³ê audi mam zdrowe blachy tylko ten próg i kawa³ek pod³ogi skorodowane(wiem ze lewa strona by³a bita) Tak to jest strucl (dla zabicia wolnego czasu ) kupiony za 7tys .Bo na co dzieù prykam audi a6 98r i w jednym miejscu mam pod³oge przerysowan¹ do go³ej blachy i jezd¿e tak rok i nic nie siwieje |
|
|
|
 |
looqasch
|
Wysłany: 2009-03-29, 16:28
|
0
|
|
|
|
Ktoœ tu kiedyœ pisa³, ¿e kwaœny grunt na rdze te¿ nie wolno k³aœÌ a jedyne co mo¿na zrobiÌ to w³aœnie zaizolowaÌ epoksydem. Z doœwiadczenia ju¿ wiem, ¿e epoksyd na rdzy nie wiele pomaga. To jak to w koùcu jest z tym kwaœnym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozosta³oœci rdzy, których czêsto nie idzie zdj¹Ì.
OdnoÂśnie A4 to podÂłoga nie jest juÂż, taka jak w B4 |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2009-03-30, 02:06
|
0
|
|
|

|
looqasch napisał/a: | To jak to w koĂącu jest z tym kwaÂśnym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozostaÂłoÂści rdzy, ktĂłrych czĂŞsto nie idzie zdj¹Ì. |
Je¿eli blacha jest doczyszczona maksymalnie ile siê da i zostaj¹ tylko ma³e w¿erki to sam epoksyd nie da 100% pewnoœci. Trzeba daÌ grunt kwaœny ale na niego koniecznie bardzo dobry akryl (tylko nie jakiœ filler za 30 z³). Mo¿na te¿ epoksyd je¿eli producent dopuszcza tak¹ mo¿liwoœÌ i oba grunty s¹ tej samej firmy. W innym przypadku jest ryzyko, wiêc lepiej dla pewnoœci po³o¿yÌ porz¹dny podk³ad akrylowy, najlepiej miêdzywarstwowy bo w wype³niaczach jest mniej ¿ywicy a chodzi o utworzenie bariery a nie bariery porowatej |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-03-30, 13:41
|
0
|
|
|
|
DrCruel- dokÂładnie o takie coÂś mi chodziÂło...... jedni piszÂą ze najlepszy epoksyd inni ze kwaÂśny....i w koĂącu nie wiadomo co zastosowaĂŚ |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-03-30, 16:38
|
0
|
|
|

|
to ja sie dolacze do tematu.
zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...
ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?
dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.
jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ? |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-30, 18:20
|
0
|
|
|

|
bartek napisał/a: | to ja sie dolacze do tematu.
zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...
ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?
dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.
jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ? |
Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podkÂł. epoxy..Na przetarcia rĂłwnieÂż,na koniec podkÂł. akrylowy. |
|
|
|
 |
Piotr112
|
Wysłany: 2009-03-30, 21:05
|
0
|
|
|
|
nie moÂżna na washprimery (kwas) nakÂładaĂŚ epoksydu (zasada) nawet novol siĂŞ z tego wycofaÂł
na metal czysty epoksyd , na lekkie wÂżery washprimer a potem akryl |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-03-31, 11:07
|
0
|
|
|

|
No-limit napisał/a: |
Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podkÂł. epoxy..Na przetarcia rĂłwnieÂż,na koniec podkÂł. akrylowy. |
rozwin proszĂŞ
PS. w tygodniu podjade do Ciebie |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-31, 11:30
|
0
|
|
|

|
bartek napisał/a: | No-limit napisał/a: |
rozwin proszĂŞ |
Na go³¹ blache k³adziesz pod³. epoksydowy w jednej warstwie.Po ok. 24h mo¿esz szpachlowaÌ.Po przeszlifow. szpachli miejsca przetarcia /mo¿esz rownie¿ po ca³oœci/malujesz epoxydem.Na epoxyd bez szlifowania na drugi dzieù k³adziesz podk³.arylowy i iszlifujesz pod lakier. |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-03-31, 11:50
|
0
|
|
|

|
ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-31, 12:08
|
0
|
|
|

|
bartek napisał/a: | ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie |
Sory.Powinno byĂŚ "jako zabezp." nie "na zabezp./ |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-03-31, 17:29
|
0
|
|
|
|
Piotr112 napisał/a: | nie moÂżna na washprimery (kwas) nakÂładaĂŚ epoksydu |
Dlaczego? Potwierdzi to ktoÂś inny? Ja na reaktywny daje epoxyd i na to akryl. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-03-31, 18:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-03-31, 18:16
|
0
|
|
|
|
Zed, ale w ktĂłryms numerze lakiernika czytaÂłem Âże najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-03-31, 18:27
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | Zed, ale w ktĂłryms numerze lakiernika czytaÂłem Âże najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
byc moze ze jakas firma dopuszcza nakladanie na reaktywny epoksyd w tych firmach ktore podalem nie zalecaja takiej metody .UwaÂżam ze po to sa tds'y coby sie do nich stosowac(mysle ze sztab ludzi nad tym pracuje w laboratoriach i od tak sobie tego nie pisza)
to tak samo jakby scieral szpachle na mokro efekt nie wyjdzie natychmiast tylko po czasie |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-03-31, 18:35
|
0
|
|
|
|
No moÂże i tak. Ja uÂżywam epoxydu i reaktywnego profixa i tam piszÂą Âże na reaktywny nie mozna kÂłaÂśc tylko szpachli. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-31, 19:28
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | Zed, ale w ktĂłryms numerze lakiernika czytaÂłem Âże najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
w ktoryms numerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-31, 19:29
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | ZIEMBA napisał/a: | Zed, ale w ktĂłryms numerze lakiernika czytaÂłem Âże najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
|
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-03-31, 19:50
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
Tego nie bĂŞde prĂłbowaÂł Ale jak cuÂś siĂŞ bĂŞdzie dziac z tym epoxydem na reaktywnym to dam znac. |
|
|
|
 |
Piotr112
|
Wysłany: 2009-03-31, 20:52
|
0
|
|
|
|
parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³¹cz¹ . Po kilku miesi¹cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaÌ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaÌ epoksydu |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-31, 21:10
|
0
|
|
|
|
Piotr112 napisał/a: | parĂŞ lat temu zrobiÂłem tak Âże na washprimer poÂłoÂżyÂłem epoksyd na kilku autach (novol) Âżadna inna firma tego nie zalecaÂła bo z chemii wiadomo Âże kwas i zasada sie nie po³¹czÂą . Po kilku miesiÂącach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaĂŚ przyjechaÂł przedstawiciel handlowy porobiÂł zdjĂŞcia , pokilku miesiĂŞcach a moÂże po kilkunastu novol oficjalnie podaje Âże nie naleÂży na woshprimer nakÂładaĂŚ epoksydu |
fajnie ze na ludzkich bledach i stratach badania przeprowadzaja |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-04-01, 11:28
|
0
|
|
|
|
Piotr112 napisał/a: | parĂŞ lat temu zrobiÂłem tak Âże na washprimer poÂłoÂżyÂłem epoksyd na kilku autach (novol) Âżadna inna firma tego nie zalecaÂła bo z chemii wiadomo Âże kwas i zasada sie nie po³¹czÂą . Po kilku miesiÂącach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaĂŚ przyjechaÂł przedstawiciel handlowy porobiÂł zdjĂŞcia , pokilku miesiĂŞcach a moÂże po kilkunastu novol oficjalnie podaje Âże nie naleÂży na woshprimer nakÂładaĂŚ epoksydu |
nie chcĂŞ niczego przesÂądzaĂŚ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofaÂł siĂŞ z takiego ukÂładu bo nie ma jak dokÂładnie opisaĂŚ a co waÂżniejsze wyegzekwowaĂŚ od lakiernika ile tego gruntu kwaÂśnego trzeba nakÂładaĂŚ! JuÂż ktoÂś tu pisaÂł, Âże ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli gruboÂści nakÂładania ale to siĂŞ nie sprawdza, powinien wÂłaÂśnie dobrze kryĂŚ i wtedy jak napisaliby Âże nakÂładaĂŚ jednÂą cienkÂą warstwĂŞ to nie byÂło by nieporozumieĂą a tak jest problem z gruboÂściÂą i czasem odparowania. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-04-01, 11:29
|
0
|
|
|
|
nie chcĂŞ niczego przesÂądzaĂŚ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofaÂł siĂŞ z takiego ukÂładu bo nie ma jak dokÂładnie opisaĂŚ a co waÂżniejsze wyegzekwowaĂŚ od lakiernika ile tego gruntu kwaÂśnego trzeba nakÂładaĂŚ! JuÂż ktoÂś tu pisaÂł, Âże ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli gruboÂści nakÂładania ale to siĂŞ nie sprawdza, powinien wÂłaÂśnie dobrze kryĂŚ i wtedy jak napisaliby Âże nakÂładaĂŚ jednÂą cienkÂą warstwĂŞ to nie byÂło by nieporozumieĂą a tak jest problem z gruboÂściÂą i czasem odparowania. |
|
|
|
 |
Piotr112
|
Wysłany: 2009-04-01, 21:40
|
0
|
|
|
|
wiem Âże ten podkÂład jest transparentny i nie ma "kryĂŚ" dawaÂłem cienko zanim cokolwiek uÂżyje zawsze czytam instrukcje i nie robie niczego na "oko:" |
|
|
|