| Autor |
Wiadomość |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 12:28
|
|
|
| Neonis napisał/a: |
Jeśli nie mamy "wtyk", dostępu do różnego rodzaju badziewii to taka sprężarka może nas naprawdę drogo wyjść.... Mówię tu nie tylko o zorganizowaniu sobie agregatu, butli, reduktora, odwadniacza, ale jakichkolwiek drobnych rzeczach pneumatycznych niezbędnych do takiej konstrukcji... Pragnę zaznaczyć, że byle jaka końcówka, złączka, przejściówka, trójnik, nakrętka wcale nie kosztuje grosze jak mogłoby się zdawać...
|
eeee tam
sprężarka używana na allegro 20-50zł
butle (gaśnice) można za free zdobyć w pkt. legalizacji gaśnic
odwadniacz z reduktorem 20-50
presostat 30-60 zł
zgodzę się że faktycznie najdrożej mnie wyniosły złączki, zaciski itp drobiazgi
razem koszt szacuję na jakieś 250- 350zł
ale za to ile radości i satysfakcji jak to wszystko zacznie działać!!!!!! BEZCENNE |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 12:47
|
|
|
| zolwik napisał/a: | Jeszcze jedno pytanko mało kto mówi o zaworze wzrotnym-kierunkowym.
Po obejrzeniu u wujka google multum projektów ,ludziska stosuja na wejściu z agregatu do butli wętyl samochodowy .
Co wy na to ? |
ja chyba będę musiał dodać wentylek tuż za sprężarką, bo zauważyłem że gdy w rurce opuszczającej agregat zgromadzi się nieco wody gdy w układzie jest ciśnienie to przez tą wodę bąbelki powietrza wracają w jego stronę. wentylek chyba to zatrzyma. |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-24, 11:58
|
|
|
| Cytat: | | razem koszt szacuję na jakieś 250- 350zł |
Co prawda mi ciężko wyliczyć ile mnie wyszło na mojego ciśnieniotwórce, bo ja zorganizowałem sobie w ten sposób części:
- agregat "za darmo" od sąsiada - ALE... jemu też trzeba będzie coś kiedyś dać jak będzie potrzebował...
- butla "za darmo", bo leżała mi w garażu - ALE... kaucja za nią wynosiłaby 40zł :]
- odwadniacz + reduktor "za darmo" od znajomego - ALE... trzeba będzie kiedyś też mu jakąś przysługę wyświadczyć
- kawałek dębowej deseczki "za darmo" od znajomego nr. 2 - ALE... jemu również trzeba będzie dać jakiś "upominek" za "fatygę"
- kilka drobnych badziewii jak: wężyk, rurka miedziana, włącznik, kabel z wtyczką, "gumowe nóżki", nakrętki, przejściówki, szybkozłączka miałem w garażu, więc je można uznać rzeczywiście za bezpłatne (ogólnie my jako rodzina jesteśmy jednymi z tych ludzi co wiele gratów trzymają gdzieś po kątach "bo się kiedyś przyda", co owocuje garażem zawalonym mnóstwem złomów )
- kilka innych drobnych rzeczy jak: filterek powietrza, trójnik mosiężny, "upuszczacz powietrza" (taki co wypuszcza powietrze jak ciśnienie przekroczy 3 bary - działa jak alternatywa presostatu) - kosztowało mnie do 35zł
- No i do tego można doliczyć wąż do aerografu, który wbrew pozorom wcale nie jest tani - ja musiałem kupić na allegro za 60zł, bo naprawdę ciężko gdziekolwiek o materiały pneumatyczne...
Podliczając to wszystko myślę, że mniej niż 200zł-250zł nie da się włożyć, żeby mieć porządną maszynkę do mielenia powietrza (w moim wypadku koszt jest jednak nieobliczalny)...
Efekt (przypominam) można zobaczyć tu: http://www.instru.unl.pl/airbrush.html
Znajdę kiedyś czas to skomponuję schemat budowy takiego lodówkowca... czyli jak się skończą matury |
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-25, 12:26
|
|
|
| a że Polacy to naród kombinatorów to myślę że tylko totalnie niezaradny człenio czegoś sobie nie skombinuje innym na pewno wyjdzie taniej niż zakup profesjonalnego |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-04-28, 19:00
|
|
|
Witam, mam pare pytań:
w planach jest sprężarka z dwóch agregatów mniej więcej taka jak z postu lapus10
pytanie jest takie, czy taki wyłącznik ciśnieniowy będzie dobry:
http://www.allegro.pl/ite..._mdr2_230v.html
oraz czy smarownica (mam taki zespół filtrujący, smarownica+reduktor) spełni jakąś pozytywną funkcję, będzie zbędna, czy nie wpłynie na pracę aero?
pozdrawiam. |
_________________ "Są dwie rzeczy nieskończone - wszechświat i głupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-28, 20:25
|
|
|
wyłącznik wygląda standardowo - czyli się nada (nie wiem tylko co ta czarna rurka od spodu daje?
naolejacz - niepotrzebny ale jeśli nie będziesz napełniał olejem i jest czysty to raczej nie zaszkodzi, filtr powietrza (czy raczej odwadniacz) NIEZBĘDNY reduktor również NIEZBĘDNY |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-28, 23:35
|
|
|
Jak naolejacz masz używany to daj spokój, tylko zasyfi ci przewody olejem.... naolejacz wstawia się przed narzędziami pneumatycznymi, ale nigdy przed pistoletem.
Co do wyłącznika, to "ciśnienie załączenia 6 bar" to trochę za dużo. Wyłącznik raczej da radę regulować, ale może lepiej zapytaj sprzedawcę w jakim zakresie... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-04-29, 06:45
|
|
|
w zdjęciach na dole tej aukcji są wykresy, wg nich da się go wyregulować i to nawet w sporym zakresie, więc skoro nie odradzacie to pewnie go zakupie
pozdrawiam |
_________________ "Są dwie rzeczy nieskończone - wszechświat i głupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-30, 12:30
|
|
|
Mi te wykresy niewiele mówią ... a w takich sytuacjach wole pogadać ze sprzedawcą... taka moja polityka zakupów |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
william0000

|
Wysłany: 2010-05-06, 21:44
|
|
|
| Witam.Zajmuje się malowaniem motocykli /tradycyjnym /jeżdże hd od wielu lat wróciłem po czasie do aerografu jestem plastykiem. Teraz maluje z dużą sprężarką jestem podłączony przez reduktory ale to nieokonomiczne w podziemiach v odpala i liczniki siadają - chętnie z kolegami bym zrobił eksperyment zbudowania kompresoraka - z pełną dokumetacją fotograficzną na bazie lodówkowkowca dla forumowców pod hasłem zrobić to jak należy ? |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-05-12, 21:26
|
|
|
no to wszystko czego potrzebujesz masz w tym wątku,
mnie się przynajmniej udało - a geniuszem inżynierii wcale nie jestem
jeśli potrzebujesz dokładniejszych fot lub innej pomocy - daj znaka |
|
|
|
 |
Marlboro512
|
Wysłany: 2010-07-01, 14:32
|
|
|
Witam. Po przeczytaniu tego wątku natychmiast się zarejestrowałem (jestem nowy w pneumatyce )
Fajne konstrukcje.
Również przymierzam się do budowy ;d posiadam: agregat, butle,węże i opaski itd.
Czy na forum znajdzie się osoba mająca pojecie jak ustawić manometr, rozregulował mi się (wskazówka zjechała kiedyś z bolca) nie wiem jak mam ją ponownie założyć by wskazywała prawidłowe ciśnienie... Wiem ze nowy manometr dużo nie kosztuje ale z kasą krucho, a jeszcze w planach zakup Reduktora z manometrem na wyjście i odwadniaczem+ wyłącznik ciśnieniowy :(
Może wiecie gdzie tanio kupie lub wymontuje Reduktor i wyłącznik ciśnieniowy ??? Z góry wielkie dzięki Marlboro512 |
|
|
|
 |
cube

|
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-04, 17:55
|
|
|
słuchaj, może wiesz do czego jest ta czarna rurka w tym presostacie? Jaką ona pełni funkcje? |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-04, 18:33
|
|
|
| jak pisałem nieco wcześniej w tym temacie sam nie wiem, bo ja takiej rurki nie mam. choć mój wyłącznik wygląda niemal identycznie. podejrzewam że do montażu do jakiegoś uchwytu - wkręcasz tam śrubkę |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-04, 19:15
|
|
|
| a no fakt pisałeś wcześniej, a ja włąsnie odkryłem że ten wyłącznik jest niemal identyczny jaki mam w mojej dotychczasowej sprężarce, i jest tam taka rurka tylko prosta i jest do niej podłączony przewód idący z trójnika, który jest wkręcony w butle i wchodzi do niego powietrze ze sprężarki i wychodzi przewód do tej rurki. |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-05, 10:35
|
|
|
nie moge juz wyedytowac wiec pisze nowy post:
czy może mi ktoś powiedzieć czy ten trójnik pełni jakąś inną funkcję niż standardowy?
Obraz 423.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6 raz(y) 84,87 KB |
|
|
|
|
 |
crystal

|
Wysłany: 2010-07-05, 21:09
|
|
|
No tak, pytanie czy końcówki nie są przypadkiem przystosowane do pierścieni zacinających oraz czy nie ma w nim zaworu
A co chcesz z nim zrobić? |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-05, 21:45
|
|
|
no bo jak wyżej opisałem mam taki właśnie presostat który ma jakąś "dziwną" czarną rurke.
i do tej rurki idzie przewód z tego trójnika ten po prawej, ten z lewej idzie ze sprężarki. No i muszę takie coś zamontować w moim lodówkowcu. Na czym polega ten pierścień zacinający? I o jakim zaworze piszesz? Ja planuje dać zawór zwrotny, żeby agregat zaczynał bez obciążenia. |
|
|
|
 |
crystal

|
Wysłany: 2010-07-07, 20:39
|
|
|
Pierścień zacinający to taki rodzaj połączenia rurek, stosowany również w C.O.
Chodzi mi właśnie o zawór zwrotny który ma za zadanie uniemożliwić wypływ powietrza przez pompę.
Obstawiam że przewód do presostatu wychodzi z trójnika bo łatwiej zrobić w nim przyłącze niż kolejne spawane w zbiorniku.
Presostat ma po prostu wejście, żadnych cudów.
Podłącz go do swojego zbiornika i przetestuj.
Do rozruchu bez obciążenia służy zawór dekompresyjny znajdujący się pomiędzy pompą a zaworem zwrotnym, jest on zamykany z opóźnieniem w stosunku do startu pompy. |
|
|
|
 |
kjuba13
|
Wysłany: 2010-07-08, 18:48
|
|
|
Crystal nie masz racji.
Sprężarka pompuje powietrze do zbiornika przez zawór jednostronny. Gdy ciśnienie w zbiorniku osiągnie zadaną wartoś presostat wyłącza sprężarkę oraz otwiera zawór (wewnątrz presostatu) podłączony do czarnej rurki(tak aby powietrze z pomiędzy sprężarki a zaworu uszło, a na kompresor nie działało ciśnienie, aby mógł łatwo wystartować).
Aby zrozumieć działanie obejrzyjcie rysunek. Gdyby coś było niezrozumiałe piszcie.
Kuba
presostat.png Rysunek poglądowy. |
 |
| Plik ściągnięto 24 raz(y) 22,14 KB |
|
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-08, 20:25
|
|
|
kjuba13 wielkie dzięki (o ile dobrze zrozumiałem mam pytanie)
jaki jest koszt takiego trójnika z zaworem? czy nie taniej byłoby dać zwykły trójnik (wejście od sprężarki, wyjście do presostatu i wyjście na butle) i pomiędzy butlą a trójnikiem dać zawór jednostronny?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
crystal

|
Wysłany: 2010-07-08, 21:08
|
|
|
Ok, wybaczcie, widocznie tego typu presostaty działają w odmienny sposób |
|
|
|
 |
kjuba13
|
Wysłany: 2010-07-08, 21:38
|
|
|
Erni spokojnie możesz zrobić tak jak napisałeś. Niestety nie orjentuję się ile taki trójnik może kosztować. Jeśli znajde to dam znać. Poszukaj sobie w sklepach z pneumatyka i częściami do kompresorów. Wydaje mi się że nie powinien kosztować dużo.
Kuba |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-08, 21:43
|
|
|
właśnie jutro planuje odwiedzić sklep w wawie z pneumatyką (u mnie w miasteczku nic nie ma z takich rzeczy), aby nabyć brakujące części, rozpatrze się i wybiore.
jeszcze raz dzięki za rozjaśnienie |
|
|
|
 |
kjuba13
|
Wysłany: 2010-07-10, 07:38
|
|
|
Jak tam? Znalazłeś coś Erni?
Kuba |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-10, 09:35
|
|
|
co nieco znalazłem trójnika z zaworem nie mieli, w ogóle trójników nie mieli na stanie, ale kupiłem zawór i inne złaczki itp i pojechałem do innego sklepu tam były już trójniki i mam chyba wszystko, za niedługo spróbuje poskładać do kupy.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-13, 23:44
|
|
|
złożyłem co mogłem, wstępnie tak to wyglada. Generalnie wszystko jest ze śmietnika agregaty, profile na ramke, kółka, płyta wiórowa. Kupowałem tylko trójniki, przewód (ten spiralny), butla od kolegi za przysłowiową flaszke. Czyli ogólny koszt zadowalający. Być może z czasem coś pozmieniam, póki co będe testował w praktyce. Mam też pare pytań: jeden agregat pluł z początku olejem, później nieco przestał, ale chyba dalej wydobywa się z niego minimalne ilości oleju, jak jest szansa że olej dostanie się do wraz z powietrzem do aero? drugie pytanie: jak lepiej połączyć agregaty: szeregowo czy równolegle? na razie tyle. Mile widziane uwagi. Dodam że presostat ustawiony na załączenie 4bary i wyłączenie 6bar. Od 4 do 6 nabija w nieco ponad 3,5 min.
pozdrawiam
Obraz 404.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 21 raz(y) 538,35 KB |
|
|
|
|
 |
crystal

|
Wysłany: 2010-07-14, 18:46
|
|
|
Agregaty równolegle, tak żeby na wyjściu każdego był zawór zwrotny.
O olej się nie martw tylko oprócz filtra wstępnego dodaj dokładny. |
|
|
|
 |
Dajmoser
Początkujący aero

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:58
|
|
|
| hej, wyciekło mi trochę oleju z mojej sprężarki i nie za bardzo chce mi chodzić:/ Jakiego mam dolać oleju i do której rurki - jedna jest zaślepiona a druga to chyba pobiera powietrze no i ta co dmucha ale raczej nie do niej:P |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-27, 18:20
|
|
|
jeśli chcesz dolać to do tej zaślepionej
z mojej cały czas uchodzi olej z wodą (1,5 roku) jeszcze nic nie dolewałem |