Autor |
Wiadomo¶æ |
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-28, 16:37 Fiat coupe project
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
Witam! Jestem nowy na forum i od razu chcia³em sie pochwaliæ swoja robot±. Nie mam zbyt dobrych warunków do lakierowanie poniewa¿ mam pomieszczenie ok. 100m kwadratowych z ogrzewaniem, ale mie mam wydzielonego pomieszczenia do lakierowanie, wiêc przygotowuje tam gdzie i maluje. Przedstawiam wam zdjêcia fiata cupe, którego wczoraj malowa³em. Auto mia³o pogiêty i rozerwany tylny b³otnik i zderzak po klejeniu. Po blacha¿u dosta³em auto i wzia³em sie do pracy. W poniedzia³ek polerka. £adnie siê rozla³ ale py³ki s±.
coup.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 171 raz(y) 26.01 KB |
coup6.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 260 raz(y) 59.77 KB |
coup5.JPG podk³ad 1k |
|
Plik ¶ci±gniêto 177 raz(y) 34.99 KB |
coup3.JPG zderzak |
|
Plik ¶ci±gniêto 141 raz(y) 27.33 KB |
coup4.JPG przed lakierowaniem |
|
Plik ¶ci±gniêto 207 raz(y) 42.44 KB |
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-03-28, 17:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
moim zdaniem robota super. Jeste¶ nowym userem na forum i musisz wiedzieæ , ¿e dzia³ Fotorelacje jest aby siê pochwalic swoimi pracami , ale takze by inni mogli zwróciæ uwagê na ewentualne b³êdy i niedoci±gniêcia wiêc niech Ciê nie ra¿± krytyczne uwagi innych.
Je¶li chodzi o mnie to mogê doczepic sie do tasmy przyklejonej na ostro na s³upku tylnego b³otnika, myslê ¿e du¿o ³atwiej by³oby to przytrzec i spolerowac gdybys zawin±³ papier i wpyli³ farbe nawet na niezmatowany lakier.
Ale to nie zmienia faktu ze i tak mi sie podoba |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-28, 17:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | moim zdaniem robota super. Jeste¶ nowym userem na forum i musisz wiedzieæ , ¿e dzia³ Fotorelacje jest aby siê pochwalic swoimi pracami , ale takze by inni mogli zwróciæ uwagê na ewentualne b³êdy i niedoci±gniêcia wiêc niech Ciê nie ra¿± krytyczne uwagi innych.
Je¶li chodzi o mnie to mogê doczepic sie do tasmy przyklejonej na ostro na s³upku tylnego b³otnika, myslê ¿e du¿o ³atwiej by³oby to przytrzec i spolerowac gdybys zawin±³ papier i wpyli³ farbe nawet na niezmatowany lakier.
Ale to nie zmienia faktu ze i tak mi sie podoba |
Dziêki! Co do ta¶my na s³upku to jest ona zawiniêta na pó³, a lakier nie jest na samym koñsu idealnie dopylony. Zawsze tak robi³em i da³o siê zapolerowaæ bez ¶ladu. 1,5 roku temu pracowa³em na lakierni nie u siebie tylko w innym warsztacie i tam lakiernik tak robi³ jak piszesz. Mo¿e te¿ spróbuje. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-03-28, 17:33
|
0
|
|
|
|
michalLbn napisa³/a: | Dziêki! Co do ta¶my na s³upku to jest ona zawiniêta na pó³, a lakier nie jest na samym koñsu idealnie dopylony. Zawsze tak robi³em i da³o siê zapolerowaæ bez ¶ladu. 1,5 roku temu pracowa³em na lakierni nie u siebie tylko w innym warsztacie i tam lakiernik tak robi³ jak piszesz. Mo¿e te¿ spróbuje. |
sprubuj, mi sie wydaje ze du¿o ³atwiej |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Grzesiek11
|
Wys³any: 2009-03-28, 17:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 98
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-03-29, 07:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
£adnie
Punk1 za papier a nie oferty LIDLa i punkt za cieniowanie, przynajmniej od razu wejdzie kolor a nie gdybanie czy mi sie uda |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-03-29, 10:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
to do nadania szaro¶ci widmowej pod ten czerwony kolor? |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-29, 11:02
|
0
|
|
|
|
Bez tego podk³adu mam problem z kryciem na czerwonych bazach a poza tym mniej bazy mi idzie |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-03-29, 11:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | Bez tego podk³adu mam problem z kryciem | mo¿esz zastosowaæ od razu podk³ad w takim odcieniu,zamiast tego który masz teraz. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-03-29, 11:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
BAQ a sa markowe podk³ady kolorowe? Bo robi³em kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowa³ sie jak UNIKOR. I smierdzia³ jak unikor. Niezbyt mi siê to podoba³o. Wolê zabarwiæ podk³ad i nie przedzierac sie na rantach. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-29, 12:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
mebArth napisa³/a: | BAQ a sa markowe podk³ady kolorowe? Bo robi³em kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowa³ sie jak UNIKOR. I smierdzia³ jak unikor. Niezbyt mi siê to podoba³o. Wolê zabarwiæ podk³ad i nie przedzierac sie na rantach. |
czerwony odklad na czerwonym kolorze bedzie trudniej przykryc niz odpowiednia szarosc widmowa. |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-29, 12:31
|
0
|
|
|
|
w³a¶nie o to chodzi. Ja stosuje ten podk³ad i baza kryje idealnie na 2 razy. Do wyboru przy zakupie mam podk³ad szary jasny lub taki jak na foto |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-03-29, 21:35
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Bo robi³em kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowa³ sie jak UNIKOR. I smierdzia³ jak unikor. Niezbyt mi siê to podoba³o |
raz robi³em tym podk³adem . pierwszy i ostatni. bodajze w³a¶nie czerwony gold, syf niesamowity, miekki w obróbce a¿ do przesady. 800 na mokro zostawia³ na nim bruzdy które wysz³y zaraz po lakierowaniu na czerwonym akrylu |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-03-29, 21:37
|
0
|
|
|
|
michalLbn napisa³/a: | Bez tego podk³adu mam problem z kryciem na czerwonych bazach a poza tym mniej bazy mi idzie |
Nie bardzo rozumie. Ten podk³ad to t³o w postaci odpowiedniej szarej taniej bazy czy to rzeczywiscie podk³ad z czego wynika³oby ze malujesz m/m ??? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-29, 21:58
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Nie bardzo rozumie. Ten podk³ad to t³o w postaci odpowiedniej szarej taniej bazy czy to rzeczywiscie podk³ad z czego wynika³oby ze malujesz m/m ??? |
Ten szary podk³ad to specjalny podk³ad 1k przeznaczony do stosowania bezpo¶rednio pod lakier. Idealnie siê rozlewa (lepiej ni¿ baza) i schnie w oczach a do tego mo¿na w chwilê nalaæ grubsza warstwê. Przydatny jest te¿ wtedy, gdy klient da do malowania idealn± nowa maskê lub b³otnik. Wtedy tylko matujesz i podk³ad 1k bez docierania, za 5 minut baza |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-01, 17:31
|
0
|
|
|
|
Po kilku dniach przerwy przy coupe co spowodowane by³o tym ze blacharz je sk³adal dziasiaj po poludniu dokoñczy³em prace przy tym aucie. Klientka zarzyczy³a sobie polerkê ca³ego auta i tak tez zrobi³em. Dok³adne mycie, czarna g±bka+ pasta presto na sucho, dok³adne mycie, mleczko acclaim, tablica rozdzielcza plak, siedzenia skórzane- preparat do tapicerki skórzanej (nie z powodu syfu od szpachli, bo go nie by³o tylko ¿eby mi³o dla oka by³o )
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-04-01, 18:55
|
0
|
|
|
|
|
_________________ Pit
|
|
|
|
|
kriskos997
|
Wys³any: 2009-04-03, 09:44
|
0
|
|
|
|
widaæ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjêtym bo ci sie powierzchnia nie zgra³a chodzi mi o po³±czenie zderzak b³otnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-04, 07:14
|
0
|
|
|
|
kriskos997 napisa³/a: | widaæ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjêtym bo ci sie powierzchnia nie zgra³a chodzi mi o po³±czenie zderzak b³otnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
Bo tam mnóstwo kitu jest ale wygl±da na tym zdjêciu gorzej ni¿ naprawde bo zdjêcie od do³u robi³em. W rzeczywisto¶ci tak jak stoisz i patrzysz na samochód to nic nie widaæ. Szpachlowa³em na zdjêtym ale po¼niej przymierzy³em przed podk³adem. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-04-08, 23:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
michalLbn napisa³/a: | kriskos997 napisa³/a: | widaæ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjêtym bo ci sie powierzchnia nie zgra³a chodzi mi o po³±czenie zderzak b³otnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
Bo tam mnóstwo kitu jest ale wygl±da na tym zdjêciu gorzej ni¿ naprawde bo zdjêcie od do³u robi³em. W rzeczywisto¶ci tak jak stoisz i patrzysz na samochód to nic nie widaæ. Szpachlowa³em na zdjêtym ale po¼niej przymierzy³em przed podk³adem. |
@gola pyta dlaczego nie wysy³am fotek.W³a¶nie dlatego,¿e niestety oszukuj±. |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-04-08, 23:34
|
0
|
|
|
|
buhaha a na moich zawsze wyglada 10x lepiej niz jest |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-09, 07:16
|
0
|
|
|
|
Fotki zawsze s± pogl±dowe i mog± oszukiwaæ. Jak kto¶ chce pokazaæ innym co robi i jak robi to wstawia temat w galerii ale wiadomo ze szczegó³y to tylko na ¿ywo mo¿na obejrzeæ. |
|
|
|