Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-23, 12:56 Jak najlepiej zamaskowaæ/ okleiæ szyby wklejane pod lakier??
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 149
|
Witam tak jak w temacie. Mam do zrobienia ca³o¶ciówke w nowy kolor (golf 3). Wersja 3-drzwiowa czyli tylne szyby wklejone i klapa to samo. Jak to dobrze okleiæ- tam s± takie ma³e dupiate uszczelki miêdzy szyb± a wnêkami i nie wiem do koñca jak to poprawnie zamaskowaæ ¿eby nie by³o widaæ ingerencji w kolorek . Kiedy¶ robi³em ju¿ b³otnik w golfie 3 ale to by³a czarna baza to je¶li ju¿ jaka¶ mgie³ka posz³a, to nie by³o tak widaæ na uszczelce. teraz mam czerwieñ i ju¿ tak kolorowo tego nie widze a nie mam zamiaru tego czy¶ciæ po lakierowaniu, bo to nie jest najprzyjemniejsza rzecz I poza tym chcia³bym siê Was zapytaæ fachowcy jak maskujecie wnêki drzwi i klapy - chodzi mi o zamaskowanie, zeby odkurz nie szed³ do ¶rodka autka Drzwi. maska i klapa na stojakach no i jako¶ trzeba po³o¿yæ kolor na autko Ja mam swoje sposoby, ale chcia³em sie dowiedzieæ jak to siê robi professional, i mo¿e ³atwiej Aaa i jeszcze jedno - czego do tego maskowania u¿ywacie??
forum 1.JPG Tak sobie oklei³em przed malowaniem... ale to tylko element wiêc wnêk nie by³o ;) |
|
Plik ¶ci±gniêto 376 raz(y) 475.67 KB |
forum 2.JPG no i po robocie nie ma wogóle ¶ladów- i tak planuje teraz zrobiæ z czerwieni±, ale to dopiero jak sie dowiem to co w temacie :P |
|
Plik ¶ci±gniêto 206 raz(y) 839.15 KB |
|
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-04-23, 14:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Ja wycinam to tylko koszt kleju a wymalowane dok³adnie przy zmianie koloru |
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-23, 16:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
GOLF jest prze**any bo ma ciasne uszczelki to blachy. WYwyjka sobie z tym nie radzi. Wyciecie i wklejenie 100z³ od szyby. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-23, 18:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Greg napisa³/a: | jak maskujecie wnêki drzwi i klapy - chodzi mi o zamaskowanie, zeby odkurz nie szed³ do ¶rodka autka |
Pytaj w mieszalni o okragla gabke 3M do oklejania felcow(tzw.foam tape).Od dawna sa na rynku podrobki, np.APP.Oryginalne 3M produkowane sa w trzech srednicach.(Moze jest ich wiecej, ja zetknalem sie z trzema) |
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-04-23, 18:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
Dok³adnie tak jak powiedzieli koledzy. Jesli chcesdz mieæ bezproblemowo najlepiej bêdzie wyci±æ szybê a po lakierowaniu ponownie j± wkleiæ. przy oklejaniu uszczelek ta¶ma albo pomalujesz kawa³ek uszczelki albo niedomalujesz b³otnika i bedzie krawêd¼(czyt. kicha)
A co do oklejania...
Przy malowaniu p³atu drzwi czy maski odklejam sie jakos 1 mm od rantu od wewn±trz, mo¿na tez odkleiæ sie równo z past± szczególnie ³atwo na drzwiach. reszte zakrywa papier z belki.
Jesli chcesz polakierowac npp tylny b³otnik bez wneki, a niechcesz by powsta³a krawêd¼ z lakieru przy wnece drzwi lub baga¿nika- polecam wkleiæ specjalnie do tego przeznaczon± g±bkê jako¶ 2mm or rantu. Ja stosuje gabkê szeroko¶ci 13 mm i jest git. dalej papier z belki doklejony na ta¶mê a na ca³y samochód folia 4x5m. papier na wierzchu-folia pod papier |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
skot84
|
Wys³any: 2009-04-23, 19:25 Re: Jak najlepiej zamaskowaæ/ okleiæ szyby wklejane pod laki
|
0
|
|
|
|
Greg napisa³/a: | Jak to dobrze okleiæ- tam s± takie ma³e dupiate uszczelki miêdzy szyb± a wnêkami i nie wiem do koñca jak to poprawnie zamaskowaæ ¿eby nie by³o widaæ ingerencji w kolorek |
Ja to robie w ten sposób ¿e pod uszczelki wciskam odpowiedniej grubo¶ci kabelek (przewód elektryczny), koñcówka uszczelki jest wtedy oddalona od wnêki i wtedy mo¿na ja spokojnie zakleiæ ta¶m±, jedyne co siê zakurzy to spód uszczelki i przewód (jutro maskuje golfa V wrzuce jakie¶ przyk³adowe fotki) |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-24, 08:40
|
0
|
|
|
|
W³a¶nie chcia³bym unikn±æ wycinania, ale jak napisa³ "skot84" istnieje takie odchylenie tej mini uszczelki i podklejenie ta¶m±- dzisiaj spróbuje co¶ z tym potworzyæ a jak bêdzie z tym strasznie du¿o k³opotu do drucik i wycinanko Tylko ¿e znowu trzeba rozebraæ po³owê tapicerki ;/ Zobaczymy jak prace pójd±. Skot04 jakby¶ da³ fotki by³oby super Dziêki wszystkim za podpowiedzi |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-04-24, 10:43
|
0
|
|
|
|
czeka mnie niebawem ten sam problem.
tez kombinowalem z przewodem, tasma do uszczlek sie nie sprawdzi w moim przypadku. |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-24, 12:23
|
0
|
|
|
|
Uwazaj przy wycinaniu bo mozna przeciac uszczelke ktora do tanich nie nalezy (chyba ze zadowoli Cie cieta z metra-klania sie gielda w Slomczynie)Najlepiej wsunac pod uszczelke metalowa szpachelke i ciac po kawalku.Metoda z drutem nie sprawdza sie w Golfie, na "zakretach"drut wpadnie do srodka lub wysunie sie na zewnatrz. |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-24, 14:17
|
0
|
|
|
|
z t± szpachelk± bardzo fajny pomys³ Kiedy¶ wycina³em szybe z klapy w³a¶nie z golfa i posz³a sie pa¶æ ;/ :P przeci±³em j± niestety- có¿ do¶wiadczenie jest bezcenne próbowa³em w³a¶nie dzisiaj z tym drutem i to nie funguje u mnie czyli wycinanie przede mn± dzisiaj ju¿ sobie daje spokój z tym i jutro bêde próbowa³ wycinaæ- próbowa³ i¿ nie wiem czy bede w stanie ( dzi¶ moje urodzinki wiêc ) Za porady jak najbardziej dziêki |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-24, 14:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Greg napisa³/a: | ( dzi¶ moje urodzinki wiêc | sto lat sto lat |
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-24, 17:53
|
0
|
|
|
|
Jest jeszcze jedno rozwiazanie-(zakladam ze bedziesz wycinal linka) moze uda Ci sie gdzies dostac drut do wycinania szyb.Jest to drut o przekroju kwadratowym, wiec posiada ostre krawedzie.Praktycznie bez wiekszego wysilku wytniesz szybe sam bez uszkodzenia uszczelki.No i nie naczochrasz sie przy wycinaniu Demontaz szyby w Golfie to 2 minuty pracy :tak:Jesli jednak zdecydujesz sie wycinac linka to proponowal bym Ci poszperac w gratach lub popytac znajomych mechanikow-chodzi o uszkodzony mechanizm elektrycznych szyb(VW lub Opel).Uzyta tam linka jest spleciona z kilku cienszych linek,ktore sa zajefajne do wycinania szyb, sa bardziej elastyczne iwytrzymalsze od tego badziewia ze sklepu.
PS
Sto lat |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-04-24, 18:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
bartek napisa³/a: | czeka mnie niebawem ten sam problem.
tez kombinowalem z przewodem, tasma do uszczlek sie nie sprawdzi w moim przypadku. |
Chodzi Ci o tzw. "kliszê"?
' |
|
|
|
|
skwaros
|
Wys³any: 2009-04-24, 20:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 51 Sk±d: zpm
|
ja mam problem ze zwyk³± wciskan± szyb± w golfie mk2, mam t± ta¶mê do odchylania uszczelek 10mm i jakby ten plastik jest za w±ski i nie bardzo mi ta ta¶ma utrzymuje t± uszczelkê, mo¿e mog³em kupiæ 15mm, ale niby producent podawa³ ¿e te 15mm to do ciê¿arowych wiêc kupi³em 10mm.
Mo¿e macie jakie¶ inne lepsze patenty niz ta ta¶ma, popróbujê mo¿e z jakim¶ grybum przewodem, mo¿e tak z 10mm2 czy za du¿y |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2009-04-24, 21:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
Sznurek zamoczony w oleju Zartowa³em. By³ tu na forum z takimi pomys³ami |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-25, 02:21
|
0
|
|
|
|
Dziêki za ¿yczonka jak widzicie pó¼no ide spaæ czyli z rannej pracy nici wiêc popo³udnie mi zostaje i podziele siê rezulatem |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-25, 21:31
|
0
|
|
|
|
Witam . Szybki wyci±³em z golfa- zacz±³em od bocznych i uszczelki zdu**³em ale wymy¶li³em patencik, który spróbowa³em na tylniej szybie w klapie i dzia³a idealnie czas trwania zabiegu- ok 6 min Szyba wykrojona, uszczelka nienaruszona Bêdzie sz³o j± na nowo wkleiæ Có¿ do¶wiadczenie kosztuje a zarazem jest bezcenne |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-26, 21:49
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2009-04-26, 22:28
|
0
|
|
|
|
przemo1972 - u¿y³em tylko i wy³±cznie takiego no¿a zakupionego dawno dawno temu lekko zmodyfikowanego http://moto.allegro.pl/it...jakosc_nr1.html i zwyk³ego no¿a na wk³ady ze stanley`a Potrzeba matk± wynalazków" Wykrojone szybko i efektywnie |
|
|
|