Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pitterek 
Wys³any: 2009-05-12, 19:58   Przewlek³y problem z podk³adem
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Witam. Od jakiego¶ czasu niemal na kazdym aucie które wyje¿d¿a z kabiny dziej± sie cuda wianki i inne tego typu sprawy. Na nastêpny dzieñ po lakierowaniu, na nowym lakierze widoczne s± odciêcia w postaci rys w miejscach gdzie stary lakier zosta³ przetarty bo bazy czy do innych pow³ok. Z ³atkami szpachli jest to samo. Ka¿da jedna jest widoczna. Wszystko trzeba trzeæ i polerowaæ. U¿ywalismy ró¿nych podk³adów(app, troton, goldcar) na orginalnych rozcieñczalnikach i z zachowaniem wszystkich zasad prawid³owego mieszania z utwardzaczem i nic. Problem wci±¿ sie powtarza niezaleznie od tego jaki podk³ad zostaje uzyty. Zdaje sobie sprawe z tego ¿e mój temat jest podobny do wielu innych zamieszczonych na forum, z ta ró¿nic± ¿e w wiêkszo¶ci wypadków przyczyna takiego stanu rzeczy by³ zbyt krótki czas miêdzy aplikacja a szlifowaniem podk³adu, a u mnie problem ten pojawia sie nawet w przypadku gdy samochód stoi w podk³adzie 7 dni. Wygrzewanie na s³oneczku nic nie daje. Wci±¿ jest lipa.
Co jest tego przyczyn±?

Jednym z moich pomys³ow na to jest zmiana sk³adu podk³adów wymuszona normami ochrony srodowiska. Komponenty , które nadawa³y twardo¶c i trwa³o¶c musia³y zostac usuniete ze sk³adu podk³adu i teraz nagle takie cuda na sprawdzonych i zaufanych materia³ach... Co Wy bardziej doswiadczeni lakiernicy o tym my¶licie?? jaka jest tego przyczyna i jak wyeliminowac ten problem stosuj±c materia³y ze ¶redniej pó³ki cenowej??

Dodam ¿e nadal pracujemy na konwencji

Andrzej001
Wys³any: 2009-05-12, 20:49   
0
UP DOWN

a próbowa³e¶ to odcinac np podk³adem reaktywnym?

mebArth 
Wys³any: 2009-05-12, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Po pierwsze trotona to wylej do kosza i golda tez. Gold odcina zawsze.
Jak odcina ³aty to zmienic podk³ad na MARKOWY.
Jak masz rysy to sie zakancza pole szpachlowania szpachl± wykoncczeniowa i szlif 240 - 320
Nie ma prawa byæ rys.
Ale skoro masz rysy na podk³adzie to masz ¼le przygotowan± powierzchnie pod podk³ad. Moze od tego zacznij? A ¿e GOLD odcina to normalne.....³adnie zalewa ale odcina.

pitterek 
Wys³any: 2009-05-12, 22:22   
0
UP DOWN

no w³asnie..... powierzchnia przygotowana wzorowo tzn 320 z maszyny, rys po klocku brak.

gold odcina³ na drugi dzieñ, jak sta³ 3 dni to by³ git. kiedys problemu nie mia³em , teraz s± na kazdym podk³adzie z tych co wymieni³em, nie umie tego rozgry¶æ

nagle co¶ ryp³o i wszystko sie wali.
@ meb robi³es na standoxie? jest wart swojej ceny w porównaniu do efektów i wydajno¶ci?

adam12
Wys³any: 2009-05-13, 14:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
mo¿e to banalne ale czy przed u¿yciem podk³adu mieszasz go w puszce najpierw???

mebArth 
Wys³any: 2009-05-13, 18:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
robi³em na standoxie. Do czego chcesz go porównac? Standox i Dpont spieshecker to najlepsze marki.. Resztz to chójnia.

pitterek 
Wys³any: 2009-05-13, 18:39   
0
UP DOWN

adam12 napisa³/a:
mo¿e to banalne ale czy przed u¿yciem podk³adu mieszasz go w puszce najpierw???

hehe pewnie ¿e mieszam

@meb , wiesz co.... masz racje. chójnie mi przywo¿± to niech sie t³umacz± klientom

tadeo121
Wys³any: 2009-05-13, 18:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Pewnym sposobem na z³agodzenie tych "efektów" jest u¿ycie szpachlówki natryskowej. Oczywi¶cie wi±¿e siê to z dodatkow± operacj± szlifowania,ale eliminuje,redukuje w znacznym stopniu te "placki". Ja u¿ywam szpachlówki NOVOLA,nie¼le wali,ale spe³nia swoj± role i przyzwoicie siê obrabia.

Piotr112
Wys³any: 2009-05-13, 21:32   
0
UP DOWN

spróbuj dwie warstwy wysusz zmatuj na sucho 320 - 400 izapodk³aduj jeszcze raz 2x

gola 
Wys³any: 2009-05-13, 21:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Piotr112 napisa³/a:
spróbuj dwie warstwy wysusz zmatuj na sucho 320 - 400 izapodk³aduj jeszcze raz 2x

chyba taniej by bylo zainwestowac w lepszej jakosci podklady.
@pitterek,czy przy szlifowaniu podklau na obrzezach nie przecierasz do starej bazy przypadkiem ?

pitterek 
Wys³any: 2009-05-13, 21:41   
0
UP DOWN

Cytat:
chyba taniej by bylo zainwestowac w lepszej jakosci podklady.
@pitterek,czy przy szlifowaniu podklau na obrzezach nie przecierasz do starej bazy przypadkiem ?

sporadycznie przecieram, zdarzy sie ale problem dotyczy powierzchni a nie rantów

pitterek 
Wys³any: 2009-05-13, 21:47   
0
UP DOWN

http://www.allegro.pl/ite..._dupont_hs.html

co myslicie o tej aukcji naszego kolegi??
chodzi mi o ten utwardzacz rozlewany z wiekszej pojemno¶ci itp itd

gola 
Wys³any: 2009-05-13, 22:33   
0
UP DOWN

Tutaj masz wysokiej jakisci podklad,ktory nie odcina,nie siada,i nie jest tworzony na bazie samego talku ;)

angelo
Wys³any: 2009-05-14, 17:40   
0
UP DOWN

Przed po³o¿eniem podk³adu wype³niaj±cego na³ó¿ 1 cienk± warstwê podk³adu epoxydowego
Mo¿esz stosowaæ "mokre na mokre" i nic nie bêdzie siadaæ.

pitterek 
Wys³any: 2009-05-14, 21:10   
0
UP DOWN

firma wejdzie prawdopodobnie w uklady ze standoxem. kilka razy przejechali sie na ¶mieciach i poskutkowa³o

bachus 
Wys³any: 2009-05-14, 22:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
czesc
tez sie wypowiem choc z 3letnim doswiadczeniem pewnie do niektórych z Was wiele mi prakuje .
Pracuje na podobnych materia³ach jak Ty pitterek - mia³em kiedys podobny problem.
okaza³o sie ze za wczesnie rozlewam podk³ad. teraz robiê 2,czasem 3 PÓ£WARSTWY
Odczekuje by kazda odesch³a tak by rozcieñczalnik z podk³adu nie oddzia³ywa³ mocno na obrabian± wczesniej powierchniê. bo z tego co mi wiadomo to w³asnie rozcieñczalnik jest powodem opuchniecia krawêdzi obrabianego obszaru.
Mi problem przesta³ wychodzic.
Czasem podk³ad siada bo tak na prawde z doswiadczenia wiem ze mimo wygrzania promiennikiem dobrze jest zeby ze 2 dni sobie posta³o.

Spróbuj raz tak jak mówie - moze qakurat pomoze. ja daje na prace rok, sporadycznie 2 lata gwarancji i nikt dotad nie przyjecha³ z tego powodu. za co mam jednego klienta któremu non stop w tym samym miejscu wychodzi pêcherzyk a nie chce facet ciac auta:P
Jak nie urok to sr... :)

pozdrawiam

jacol
Wys³any: 2009-06-01, 08:35   
0
UP DOWN

DuPont 825R.

No-limit
Wys³any: 2009-06-01, 09:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
825 R.Co to za produkt?

gola 
Wys³any: 2009-06-01, 10:08   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
825 R.Co to za produkt?

wytrawka 1K,bez chromianu ;)

jacol
Wys³any: 2009-06-01, 21:29   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
No-limit napisa³/a:
825 R.Co to za produkt?

wytrawka 1K,bez chromianu ;)
podk³ad wytrawiaj±cy firmy DuPont. nowo¶æ, jeszcze nie ma opisu na ich stronie, podobno dobre, ale jeszcze nie sprawdza³em- za dwa trzy tygodnie bede móg³ co¶ wiêcej napisaæ

gola 
Wys³any: 2009-06-01, 22:18   
0
UP DOWN

jacol napisa³/a:
...nowo¶æ, jeszcze nie ma opisu na ich stronie.

nowosc od stycznia 2008 roku,opis w kartach MDS wisi od dawna ;)

jacol
Wys³any: 2009-06-01, 23:32   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
jacol napisa³/a:
...nowo¶æ, jeszcze nie ma opisu na ich stronie.

nowosc od stycznia 2008 roku,opis w kartach MDS wisi od dawna ;)
sory... ty piszesz o 820R a ja o 825R - i to wesz³o w tym roku. z tego co sie orientuje to dopiero niedawno dystrybutorzy to dostali...

gola 
Wys³any: 2009-06-02, 00:21   
0
UP DOWN

jacol napisa³/a:
sory... ty piszesz o 820R a ja o 825R - i to wesz³o w tym roku. z tego co sie orientuje to dopiero niedawno dystrybutorzy to dostali...

ja tez pisze o 825R ;) ,sprawdz karty DP

jacol
Wys³any: 2009-06-02, 08:35   
0
UP DOWN

a tak realnie: sprawd¼ dostêpno¶æ, i kto tego ju¿ u¿ywa³. 820 by³ niewypa³em, o czym siê sam przekona³em. ten jest podobno rewelacyjny- zobacze niebawem

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: