Dziękuję za odpowiedzi;) pytam ponieważ być może że będę mógł sobie taki załatwić i chciałbym mieć o nim jakieś rozeznanie. Poczekam jeszcze może ktoś się jeszcze wypowie. A narazie dziękuję jeszcze raz:)
Nieprawda.
Jednak jeśli chodzi o ten pistolet co kolega napisał, to proponuje aby Robertłódź się wypowiedział.
mi tam baze się lepiej jedzie pistoletami hvlp niż rp...ale to taki moj prywatny podzial i upodobanie...mimo że odtatnio sam baze sikam rp/kiem...ale jakos mi nie pasi zbytnio.może kwestia przyzwyczajenia
ps. a ci tysiak strzelil:D
Pistolet Sata LM 2000 RP to tzw. przemysłówka którą zalecali do lakierów nawierzchniowych oraz gruntów i podkładów. Ten model kupiłem ostatnio z dyszą 1.6 ,właśnie z przeznaczeniem do nakładania podkładów.
Kolega Jacenty 741 ma też ten model pistoletu (Sata LM 2000B RP) także może On się jeszcze wypowie ,ale z tego co się z nim komunikowałem to również i u niego zastosowanie ma przy podkładach
Pozdrawiam!
Mój wybór - w oparciu o analize masy recenzji i wypowiedzi -
Iwata Supernova ws400 clear 1,4mm ktory wedlug wielu opinii jest hitem (rownomierny strumien, mala utrata materialu, maly odkurz) poczatkowo bralem pod uwage Sate 4000rp i za nia przemawiala 2-3 krotnie wieksza szybkosc nakladania materialu. Pojawily sie argumenty ze czesci do Iwaty sa drozsze i trudniej dostepne niz do Saty - sa drozsze ok 10 procent , z dostepnoscia nie ma problemu.
Do podkładu też myślałem o Iwacie ale zdaję sie na poradę SENIORA (uważam, że bardzo konkretny i obiektywny facet) potwierdzoną pózniej poszukiwaniami w necie i biorę Sate 100 HVLP 1.7 B F HVLP
Po zakupie napisze kilka słów jak sie tym sprzętem maluje - i chce dodac ze sprzet dobieralem pod katem aerografu - czyli nie zalezy mi na predkosci malowania. Mam nadzieje ze pistolet Iwata bedzie tak dobry jak aerografy Custom Micron.
Konczac - nadal uwazam ze wprawny lakiernik zrobi cuda pistoletem za 200zł - wiem co mowie bo widzialem. Ja nie jestem doswiadczonym lakiernikiem wiec sprobuje sie ratowac sprzetem. Uwazam ponadto ze dyskusja czy SATA jest lepsza od IWATY i odwrotnie to strata czasu - i trochę zalatuje akwizycją.
Właśnie też tak myślę w sumie do podkładu mam już guna ale zobaczymy jak to będzie prześpię się i przemyśle jeszcze sprawę;) narazie dziękuję wszystkim za odpowiedzi:)
[ Dodano: 2012-02-07, 23:11 ]
Akurat miałbym okazję ją dostać tylko że nie ma ona zbiornika no i dysza też tam nie za bardzo była taka ładna tylko taka jakby wy zaklęjąna... I dlatego pisze bo nie wiem czy jest sens pchać się w koszty...
To moja skromna podpowiedź była. .. ..
Co do kompresora to też mogę pomóc wybrać , zgodnie z tym co @Senior mi pisał, zależy Ci na opinii wiarygodnej,,, to ja może się nadam.
Tylko napisz jaki to ma być i co mam mieć..
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
Akurat miałbym okazję ją dostać tylko że nie ma ona zbiornika no i dysza też tam nie za bardzo była taka ładna tylko taka jakby wy zaklęjąna... I dlatego pisze bo nie wiem czy jest sens pchać się w koszty...
Kolego brak kubka nie jest problemem ponieważ możesz zastosować w tym modelu kubki
"jednorazowe" Sata RPS Taki kubek starcza na dłużej niż tylko jedno malowanie Sam u siebie używam je "wielokrotnie" Są lekkie i bardzo praktyczne. Wystarczy tylko dobrze je myć aby służyły dłużej
Natomiast jeśli masz zużytą głowice wraz z dyszą i iglicą ,to na Alle...o masz zestawy naprawcze do tego pistoletu za około 280zł Nawet możesz dokonać wyboru pomiędzy 1.3 ,1.6 ,1.8
Pozdrawiam!
Witam pistolet już mam nawet w nie najgorszym stanie:) dysza 1.3 brak kubka jak już wcześniej wspominałem. Ale chyba zdecyduje się na to tańsze rozwiązanie i wezmę te kubki po 10 zł. Narazie muszę zabrać się za czyszczenie go a potem się zobaczy;) dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam:)
Taki kubek "jednorazowy" starczy Ci na bardzo długo Ewentualnie możesz kupić kubek np. Sico i dokupić "złączke" która pozwala montować je na pistoletach Sata (z gwintem wkręcanym) Łączny koszt (kubek + złączka) około 50zł
Pozdrawiam!
Kolego Wawrzysz polecam zadawać te pytania w temacie o kompresorach a nie o pistoletach Mam nadzieje ze Twój post zostanie przeniesiony do odpowiedniego tematu
Pozdrawiam!
Witam. zastanawiam sie nad zakupem jakis 2 pistoletow do bazy i bezbarwnego co mozecie mi polecic?? zastanawiam sie tez czy nie kupic STAR EVO-T, powiedzmy do bazy,a slima ktorego mam zostawic do bezbarewnego, co o tym myslicie?? i czy lepszy bedzie LVLP czy HVLP?
[ Dodano: 2012-02-11, 12:29 ]
no chyba ze deVillbis FLG??
mile widziane opinie przed moim poniedziałkowym zakupem
Witaj,nie używałem AirGunsy więc nie wiem jak jest różnica w tych pistoletach,ale ostatnio robię od jakiegoś czasu Satą 3000 RP z dyszą 1.3 i w ostatnich dniach miałem przyjemność pracować taką samą o dyszy 1.2 i jeśli chodzi o srebrną bazę wg.mnie lepiej się kładzie,natomiast do gęstych klarów 1.3 w zupełności wystarcza.
Jeśli chodzi o mnie to ja wziąłbym z dyszą 1.3 ze względu na większą uniwersalność bo wydaje mi się ,że 1.4 może być ciut za dużo do niektórych baz zwłaszcza srebrnopodobnych.
To tylko moje zdanie,może Ci w czymś pomoże Pozdrawiam
Ja proponuje dodać około 100-150zł i odkupić Sata jet 3000 RP 1,3 Zamiast kupować tą "pozłacaną Gunse"
Wiesz "Sata to Sata i każdy pistolet z profesjonalnej lakierni wymiata"
Ale jak jednak się zdecydujesz to chyba będziesz "pierwszym" który zakupił ten model za takie pieniądze
Pozdrawiam!
po mojemu nie warto dopłacać nie miałem docznienia z impactem ale nie widzę za dużej różnicy między az3 i az30 więc wydaje mi się że impact to tak jak napisał kolega powyżej a i tak w końcu kupisz sate, gunsa to tak po drodze do saty chyba że nie wiążesz przyszłości z tym interesem to polecam az3
co do saty myslałem nad tym tematem i bardzo małe prawdopodobieństwo ze kupie dobry sprzet wiec trzeba liczyć odrazu zestaw naprawczy czyli wychodzi ze lepiej kupić nową
myślałem nad satą 4000 ale żeby psiknąć 10 aut rocznie starczy zupełnie tańszy sprzet polatałem troszke po warsztatach i do małego przerobu sporo lakierników poleciło mi air gunse az3 niestety impacta nik jeszce nie miał a mnie męczy zwykła ciekawość
z dyszami opinie rozbieżne miedzy 1,3 a 1,4 ja sie decyduje na 1,3
Mój tata używa takiego pistoletu lakierniczego (tylko nie jestem pewien czy typ 3000 HVLP czy tylko 3000?). Chwali sobie dobre rozprowadzanie i ciśnienie.
Witam wszystkich. Z góry chciałem was poinformować że jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość bo zaczynam dopiero swoją przygode z lakiernictwem tak mnie to interesuje że muszę spróbować mam troche z tym doczynienia i wiem co nie co miałem dziadka lakiernika i odziedziczyłem po nim trochę sprzętu ale niestety nic więcej ;p Chciałem was prosić o radę w zakupie pistoletu lakierniczego głównie do bazy i oczywiście w rozsądnej cenie na początek jeżeli jesteście w stanie mi pomóc to proszę o propozycje. Dziękuje
Chciałem was prosić o radę w zakupie pistoletu lakierniczego
sheva07 napisał/a:
oczywiście w rozsądnej cenie na początek
To kolego kup sobie taki za około 100zł jeśli stawiasz dopiero "pierwsze kroki" a jak "zabawa się znudzi" to nie będziesz "płakać" że "tyle kasy wydałeś w błoto"
Proponuje na początek kupno bardzo tutaj popularnego (wśród amatorów i nie tylko)
Sico Bronz RP z dyszą 1.3 Sprzęt przez kolegów sprawdzony i polecany na
"początek kariery lakierniczej"
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum