Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:41 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
|
Wys³any: 2007-05-18, 23:18 Grubo¶æ szpachli natryskowej-warstwy.
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Witam! Tak jak w temacie. Bazuje na tym, ¿e:
1. Usuwam to co nie potrzebne
2. Dodaje, scalam itp. przy pomocy wstêpnego zgrzewania lutownic±, a nastêpnie ¿ywic±+mata. Po drodze u¿ywa siê czêsto do robienia i wspomagania pianek monta¿owych, kartek, kartonów, siate itd...
Wszystko sie powtarza kilkadziesi±t razy, a¿ na koniec przychodzi nieszczêsny szpachel wykoñczeniowy. Do tej pory robi³em to tak, ¿e wyprowadza³em wszystko w³a¶nie wykoñczeniówk±, szlifowa³em i tak siê to powtarza³o. Wali³em grubo podk³adem wype³niaj±cym (dysza 2.5 gêsto 1-2warstwy).
Teraz chce spróbowaæ u¿yæ na plastik szpachli natryskowej. Tu pytanie: ile moge tego na³o¿yæ aby to nie mia³o skutków ubocznych. Ze szpachl± tak± ju¿ mia³em styczno¶æ ale tylko na samochodach i to w "ma³ych" warstwach.
Zapodam pare fotek, aby mniej wiêcej to zoobrazowaæ
Fotki |
|
|
|
|
djpolak1985
|
Wys³any: 2007-05-19, 21:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
ja osobiscie bez wahania uzylbym szpachlowki natryskowej oczywiscie gestej , nalozylbym od 1,5 do 2,5 warstwyw zaleznosci od jakosci wykonczenia. Szpachlowka daje swobode obrabiasz ja na sucho jest lepsza do obrobki anizeli podklad, masz pewnosc ze wypelni wszystkie drobne dziurki, a co najwazniejsze pokrywasz nia rownomiernie cala zadana powierzchnie i powinno sie ja traktowac ja ostatnia warstwe szpachli wykonczeniowej. Po dobrej obrobce podklad to tylko formalnosc .Mam rowniez pytanie czy ktorys z forumowiczow korzystal z wykonczeniowej szpachli firmy U-POL to jest szpachla w tubie o nazwie "dolphin" Jestem ciekaw opinii na jej temat. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2007-05-19, 22:22
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Dziêki za odpowied¼. Jeste¶ dj, czy tylko taki nick? Swego czasu (2 lata wstecz mia³em mixer gemini, 2 numarki i sterte winyli).
To teraz co polecacie ze szpachlówek natryskowych ale jakich¶ w miare tanich? Z uwagi na to, i¿ na 1 motocykl bêdzie jej schodzi³o od 0.5 do 1L mieszanki musz± byæ tanie, aby klient mi za to zap³aci³
Ja do tej pory u¿ywa³em 4CR i nie narzeka³em-komplet 1L ok 60z³.
Spotka³em w praktikerze szpryce 1L Novola za 40z³ komplet. Wie kto¶ co¶ o niej, bo cena wydaje siê byæ b. tania?
A co do przewagi szprycy nad podk³adem to rzeczywi¶cie wiem jak to jest Szpryce szlifuje siê na sucho tak idealnie jak "kredê"... |
|
|
|
|
djpolak1985
|
Wys³any: 2007-05-20, 13:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
Co do mojej ksywy to ma sie nijak do tego co robilem. Jedyne mixery z jakimi mialem i mam do czynienia to te do mieszania farb A co do cen i jakosci to generalnie nie jestem zorientowany. Juz pol roku jestem poza granicami kraju i teraz pracuje przy tirach, tu nie uzywamy szpachlowek.Jednak takie moje osobiste zdanie jest takie ze lepiej wydac troche wiecej na podklad anizeli na szpachlowke. Jeszcze w polsce uzywalem dosc taniej bodajze 35 zl za 0.7. Obrabiala sie rewelacyjnie a co najciekawsze , te drozsze byly gorsze w obrobce. Lecz podobno im twardzsze sa materialy lakiernicze tym lepiej o nich swiadczy.Uzywalem nawet takiej z opilkami aluminium. |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2007-05-21, 10:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
40 pln za natrysk novola to bardzo drogo , lepiej poszukaj go w mieszalni, jest ca³kiem przyzwoity |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2007-05-22, 21:02
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ile mniej wiêcej kosztuje szpryca novola w mieszalniach? Chodzi o komplet 1L. Mam 3 mieszalnie obok siebie i chce sprawdziæ gdzie najlepsza cena :] ale znowu siê nie zdziwiæ kiedy mi powiedz± nie 40z³ a 38z³... :P
Co jeszcze polecacie z natrysków? |
|
|
|
|
jarek1111
|
Wys³any: 2007-05-28, 21:33
|
0
|
|