Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Nessay
|
Wys³any: 2007-05-24, 10:03 nadwozie ocynkowane + zaprawki, jak je poprawnie wykonaæ?
|
0
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Posiadam golfa IV, i mam problem
muszê porobiæ zaprawki, poniewa¿ mam odpryski a¿ do go³ej blachy.
z tego co wiem golf IV jest w ca³o¶ci ocynkowany. z tego co widzê to rdzy na nadwoziu nie ma ale nie ma wiêc nie wiem czy czy¶ciæ to miejsce gdzie mam po³o¿yæ lakier np papierem ¶ciernym? Bo moze pogorszê sprawê i zetrê ocynk, czy po³o¿yæ lakier bezpo¶rednio na to miejsce bez oczyszczania? dodatkowo nie wiem czy stosowaæ jaki¶ podk³ad antykorozyjny je¶li tak to jaki? pozdrawiam. |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2007-05-24, 22:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
temat nie taki prosty na jaki wygl±da na pierwszy rzut oka
napisz czy te odpryski to na masce po kamykach i jakiej s± wielko¶ci, bo mo¿e siê okazaæ ¿e jak zaczniesz poprawiac to bedzie jeszcze gorzej |
|
|
|
|
Nessay
|
Wys³any: 2007-05-25, 09:40
|
0
|
|
|
|
No odpryski s± po kamykach, sa wielkosci niektóre nawet 0,5cm. Mam zaprawke kupon± w salonie (farba oraz lakier). Ale wiem, ¿e wczesniej trzeba pod³o¿e oczy¶ciæ i najlepiej przelecieæ preparatem chroni±cym przed rdz±, ale co w przypadku ocynku jak to ma wygl±daæ? |
|
|
|
|
DrCruel
|
Wys³any: 2007-05-25, 12:11
|
0
|
|
|
|
Jak masz tych odprysków ze 3 szt to mo¿esz popróbowaæ pobawiæ siê ale jak jest ich o wiele wiêcej lepiej daj do polakierowania ca³± maskê.
Poczytaj co kiedy¶ lukas napisa³ o zaprawkach sprayami to zrozumiesz ile to pracy:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=28
Mo¿esz równie¿ zrobiæ to na "przeczekanie" tym bardziej ¿e masz ju¿ bazê i lakier, czyli delikatnie przytrzeæ ten ocynk papierem np. P800 nastêpnie miejsce to odt³u¶ciæ i pedzelkiem delikatnie na³o¿yæ bazê (2 cienkie warstwy z miêdzyczasem ok 10 min) a nastêpnie po ok 15-20 min na³o¿yæ pêdzelkiem 3 warstwy bezbarwnego (odstêpy czasowe ok. 10 min)
W takim wykonaniu wizualnie nie bêdzie to rewelacja ale dla twojego lepszego samopoczucia wystarczy. Mo¿e ci te¿ wyj¶æ biedronka na masce, lepiej spróbój tej metody na najmniej widocznym odprysku. O zabezpieczenie antykorozyjne siê nie martw bo ocynk to spe³nia, je¿eli go nie przetrzesz. Tak autko moze poje¼dziæ do czasu decyzji ¿e trzeba jechaæ do lakiernika |
|
|
|
|
mirh
|
Wys³any: 2008-01-08, 19:54
|
0
|
|
|
|
Podepnê siê pod w±tek. Mia³em listwy na progach pod zdjêciu celem konserwacji progi zosta³y pomalowane. Po jakim¶ czasie w miejscu ³±czenia progu z b³otnikiem lakier mi spêka³ i w miejscach spêkania pojawi³a siê rdza (bardzo ma³e i cienkie ogniska). Wiem ¿e to idzie od wewn±trz i ju¿ szukam porz±dnego warsztatu od zabezpieczeñ natomiast ten spêkany lakier chcia³bym za³atwiæ samemu. Na pocz±tek chcia³bym wyd³ubaæ pastê uszczelniaj±c± na ³±czeniu, potem wyczy¶ciæ wzd³u¿ ³±czenia i tu mam pytanie. Czy jechaæ rêcznie papierem tak jak to polecano czy mogê pos³u¿yæ siê dremelem z ma³ym okr±g³ym druciakiem (cienkie druciki)? Nie chcia³bym zniszczyæ ocynku je¶li jeszcze jest.
Zak³adaj±c ¿e wyczyszczê do blachy ocynkowanej to czy w przypadku ocynku stosuje siê równie¿ podk³ady reaktywne? I na koniec jak± masê uszczelniaj±c± polecacie na to miejsce ³±czenia blach i jak j± pomalowaæ (jaki podk³ad?) - lakier jest zwyk³y tj. akryl nie metalik i czy do lakieru siê co¶ dodaje ¿eby nie spêka³. Móg³bym oddaæ do reklamacji, ale nie uffam ju¿ temu partaczowi co to robi³... |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-08, 19:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
mirh napisa³/a: | czy w przypadku ocynku stosuje siê równie¿ podk³ady reaktywne? |
tak |
|
|
|
|
mirh
|
Wys³any: 2008-01-08, 20:01
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | mirh napisa³/a: | czy w przypadku ocynku stosuje siê równie¿ podk³ady reaktywne? |
tak |
¯e siê tak g³upio spytam po czym poznaæ ¿e star³em ocynk? I czy ten dremel z ma³ym druciakiem to siê nada do usuniêcia starego lakieru tzn nie uszkodzi ocynku? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-08, 20:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
mirh napisa³/a: | ¯e siê tak g³upio spytam po czym poznaæ ¿e star³em ocynk? I czy ten dremel z ma³ym druciakiem to siê nada do usuniêcia starego lakieru tzn nie uszkodzi ocynku? |
ocynk ma delikatnie jasniejszy odcien od stali. ale ty sie nie przejmuj tym bo po co sobie szukac na sile problemow. masz zamiar trzymac auto do smierci ? do usuwania starych lakierow sluzy tarcza nylonowa. ale nawet ona uszkodzi ocynk. powiem wiecej, ocynk zeszlifujesz nawet drobnym papierem a co dopiero jakimis szlifierkami.
[ Dodano: 2008-01-08, 20:10 ]
co do tematu:
moja rada jest taka zebys odzalowal pare stow i dal to komus kto sie na tym zna. ty narobisz tylko wiekszych szkod i dodatkowo bedziesz mial wiekszy koszt pozniej. a moze tez byc tak ze nikt tego nie bedzie chcial poprawiac po tobie. |
|
|
|
|
mirh
|
Wys³any: 2008-01-17, 19:03
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | moja rada jest taka zebys odzalowal pare stow i dal to komus kto sie na tym zna. ty narobisz tylko wiekszych szkod i dodatkowo bedziesz mial wiekszy koszt pozniej. a moze tez byc tak ze nikt tego nie bedzie chcial poprawiac po tobie. |
Za³±czam fotkê ¿eby lepiej by³o widaæ o co mi chodzi.
Od¿a³ujê te pare stów... a tylko wiedziony naukow± ciekawo¶ci± wyd³uba³em kawa³ek uszczelnienia chc±c zobaczyæ jakie postêpy robi rdza. Wygl±d mi na to ¿e metal jest wszêdzie ca³y, zero jaki¶ w¿erów itp. Dla próby da³em trochê brunoxa i szczernia³o, zatem trochê nalotu rdzy jednak jest.
Jak siê takie co¶ powinno leczyæ (tam nie ma jaki¶ w¿erów). Czy je¶li spêkanie nie jest na ca³ej d³ugo¶ci ³±czenia to trzeba wyd³ubywaæ ca³o¶æ? Tam pod spodem jest gruba warstwa izolacji. To te¿ trzeba wyd³bywaæ czy wystarczy tylko oczy¶ciæ to co jest widoczne?
Po wyd³ubaniu i oczyszczeniu obu krawêdzi (progu i b³otnika), po zadaniu podk³adów (wash i zwyk³y) czy past± poliuretanow± wype³nia siê tylko rowek czy mo¿na wej¶æ na zak³adkê na obie czê¶ci blachy. Jak siê to powinno naprawiaæ zak³adaj±æ ¿e oczyszczam tak na 1cm go³ej blachy z ka¿dej strony ³±czenia?
[ Dodano: 2008-02-01, 23:23 ]
nikt mi nie pomo¿e
Lakiernik wyznazczy³ mi bardzo odleg³y termin i mo¿e sam co¶ podziubiê...
_MG_6819.jpg
|
Pobierz Plik ¶ci±gniêto 788 raz(y) 77.53 KB |
|
|
|
|