Autor |
Wiadomo¶æ |
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-11, 19:44 Kompresor do Aerografu
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Kanabeer
|
Wys³any: 2009-10-11, 23:12
|
0
|
|
|
|
Takie wynalazki pierwszy raz na oczy widze i jak patrze to uwierzyæ nie moge ¿e to w ogóle zwie siê kompresorem...(pracuje ,dmucha) jak moje p³uca .I pewnie tak± sam± maj± wydajno¶æ ...lepiej zainwestuj w co¶ w stylu MAR-"fachowiec" a mniej siê zrazisz a ni¿eli do tych wynalazków.A najlepiej bêdzie je¶li poczytasz forum a napewno dowiesz siê na czym polega ró¿nica miêdzy kompresorem a naci±gaczami z allegro bo to co zapoda³e¶ to nie wiem jak to nazwaæ...masakra i absolutnie nie polecam.Pozdr. |
|
|
|
|
LoboLoco
|
Wys³any: 2009-10-12, 08:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 13 razy Posty: 657 Sk±d: Silesia
|
Ogólnie zgadzam siê z koleg±... szkoda czasu, szkoda kasy, szkoda nerwów... airbrush to nie jest tanie hobby, a je¿eli nie staæ cie na euroteca to chyba najlepszym wyj¶ciem jest samoróbka ze sprê¿arki ch³odniczej... te MARki te¿ nie polecam... mój sie zatar³, choæ by³ sporadycznie u¿ywany, ale jak ju¿ sie na marka zdecydujesz to przynajmniej domontuj sobie do niego zbiornik wyrównawczy... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-12, 12:49
|
0
|
|
|
|
Czyli cos takiego http://www.allegro.pl/ite...kompresory.html byloby lepsze? Moze sami cos polecicie w granicy okolo 250 zl? moze jakies inne kompresory ktore moga wspolpracowac z aerografem? i nie koniecznie maja w nazwie aukcji haslo aerograf dzieki za poswiecenie czasu |
|
|
|
|
LoboLoco
|
Wys³any: 2009-10-12, 13:35
|
0
|
|
|
|
Raczej nie ma kompresorów pod aero bez aero w nazwie... takie ma³e kompresorki s± przeznaczone tylko do aerografu ... bo chyba nikt nie uwierzy ¿e podepniesz pod to maleñstwo pistolet tak jak napisalem, bez butli ani rusz... ja swojego lodówkowca zrobilem za co¶ kolo 200-300 pln i nie narzekam na niego, choæ to wersja testowa ... posiadam te¿ euroteca, ale on kosztuje i te¿ jest spoko, lecz g³o¶niejszy ni¿ lodówa... no i jeszcze kompresor z marketu... t³okowiec olejowy... do domu nie polecam, i to by bylo tyle... troche o kompresorach jest na airbrushlab.pl, tylko trzeba siê zalogowaæ... powodzenia |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-12, 14:30
|
0
|
|
|
|
Ok dzieki za link. Z kompresorem juz sobie poradze ale mam nastepne pytanie odnosnie szkicowania czy istenieje inna mozliwosc niz uzywanie projektora? (ktory jak wiadomo jest drogi) czy mozna to zrobic na przyklad kalka?czy czyms w ten desen? chodzi mi w tym momencie o malowanie portretow |
|
|
|
|
Kanabeer
|
Wys³any: 2009-10-12, 19:02
|
0
|
|
|
|
Do portretów sprawna rêka i oko ,a je¶li jeszcze nie posiadasz takich zdolno¶ci oczywi¶cie mo¿esz siê wspomóc kalk± techniczn± i o³ówkiem poniewa¿ mo¿esz pózniej wymazaæ kontury a tak¿e mo¿esz zakupiæ odpowiednie rozmiary od a4 do a1 .Zale¿y te¿ od pod³o¿a na jakim bêdziesz malowa³ bo na karoserii czy metalu ju¿ raczej tylko projektor ,reszta to ju¿ wyobra¼nia i kombinowanie ale nie polecam kalkowaæ tylko æwiczyæ rêke bo wtedy masz wiêksz± satysfakcje z efektu koñcowego.Pozdro. |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-12, 19:16
|
0
|
|
|
|
Powoli ja dopiero zaczynam na wszystko przyjdzie pora wiadomo ze nie mam skilla w rece takiego zeby odrazu malowac z reki nie chodzilo ci przypadkiem o kalke kopiujaca? bo na kalke techniczna moge naniesc wzor ale jak go pozniej odbic na powierzchnie na ktorej chce malowac? czy ja moze zle pojmuje zasade dziala?:) |
|
|
|
|
Kanabeer
|
Wys³any: 2009-10-12, 20:06
|
0
|
|
|
|
Nak³adasz kalke na rysunek kopiujesz, nastêpnie odwracasz kalke na drug± strone(¿eby nie by³o efektu idbicia lustrzanego) i znowu jedziesz o³ówkiem tym razem bardzo miêkkim najlepiej 8b ,pózniej nak³adasz kalke na powierzchnie(stron± z miêkkim o³ówkiem w dó³) na któr± chcesz namalowaæ i odbijasz kontury.W ten sposób masz dok³adnie przeniesiony rysunek o³ówkiem . Troche zachodu ale jak siê nie ma projektora to i to dobre. |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-12, 20:57
|
0
|
|
|
|
Tak zdecydowanie mozna sie poswiecic
dzieki za rady |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-18, 18:46
|
0
|
|
|
|
Nie bede zakladac nowego tematu wiec podlacze sie pod ten. Mam problem poniewaz przy rozkladaniu aerografu wyleciala mi dzwignia iglicy i za cholere nie potrafie tego z powrotem zamontowac moj sprzet to ew-6000r, "nabijam" przycisk i dzwignie na iglice a mimo to przycisk sobie lata luzno. Moze jakies wskazowki? |
|
|
|
|
Neonis
|
Wys³any: 2009-10-18, 19:02
|
0
|
|
|
aerografit.pl
|
Nie znam siê za bardzo, ale je¶li mówisz, ¿e przycisk ci lata lu¼no to bardzo mo¿liwe, ¿e zgubi³e¶ sprê¿ynkê, która odpowiada³a za powrót spustu do pozycji pierwotnej.
Je¶li nie chodzi ci o ten typ "latania przycisku" to raczej nie potrafiê ci pomóc. |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-10-18, 19:26
|
0
|
|
|
|
Nie nie napewno niczego nie zgubilem a sprezynke mam, przycisk lata luzno w miejscu gdzie zmienia sie grubosc strumienia farby. Poza tym na schemacie nic oprocz przycisku i dzwigni iglicy w tym miejscu nie ma, tylko nie jestem w stanie wsadzic odpowiednio tej dzwigni tak zeby popychala iglice. Wiem ze ciezko jest cos przez internet poradzic w takim przypadku no ale moze ktos cos wie wiecej ode mnie bo ja sie z godzine z ta glupia mala czescia juz meczylem i nic nie wychodzi |
|
|
|
|
LoboLoco
|
Wys³any: 2009-10-19, 11:08
|
0
|
|
|
|
Co do przenoszenia projektu pomocna te¿ jest siatka (czyli projekt siatkujesz np. na 16 kwadratów, na docelowy materia³ te¿ nak³adasz siatkê w identycznych proporcjach i jedziesz ze szkicem) , na twardym szkic robi siê kred±, polecam te¿ miêkkie kredki akwarelowe...
Co do sk³adania aerografu, to je¿eli masz wszystkie czê¶ci to musi sie udaæ nie ma co p³akaæ.. |
|
|
|
|
expiak
|
Wys³any: 2009-11-11, 16:43
|
0
|
|
|
|
i znowu nam problem z moim aerografem po podlaczeniu do kompresora i wsadzeniu zbiorniczka z farba/woda aerograf pryska tylko przy najwiekszym odchyleniu i to jedynie przez jakas sekunde do dwoch (najpierw odchylam pozniej wciskam doplyw powietrza, w odwrotnej opcji wcale nie psika nawet przez sekunde) w czym moze byc problem? |
|
|
|
|
LoboLoco
|
Wys³any: 2009-11-12, 07:54
|
0
|
|
|
|
Je¶li dmucha powietrzem, a nie psika to albo zatkana dysza, albo brudna ig³a, albo obydwa... ewentualnie b³êdy przy skrêceniu mechanizmu spustowego z ig³±... zobacz czy jak poruszasz cynglem to ig³a siê chowa, jezeli tak, to na 99% zatkana dysza... musisz j± delikatnie przetkaæ albo pêdzelkiem, albo ig³±... sprawd¼ te¿ czy nie masz zgiêtej ig³y... powodzenia |
|
|
|
|
Azvez
|
Wys³any: 2009-12-28, 03:32
|
0
|
|
|
|
Witam
Chce zacz±æ malowac interesuje siê jaki¶ czas aerogafem.Powiedzcie mi Panowie czy taki kompresor starczy na poczatek? Kupi³em go na ebay razem z zestawem dwoch pistoletów(100 funtów - bo chwilowo mieszkam w Anglii).Pistolety raczej tandeta ale zwraca³em bardziej uwage na kompresor z pojemnikiem. Rzuccie okiem oto zestaw.:
Czekam na odpowiedzi. Za wszelakie b³êdy przepraszam. Pozdrawiam |
|
|
|
|
LoboLoco
|
Wys³any: 2010-01-04, 08:01
|
0
|
|
|
|
Na pocz±tek styknie my¶lê spokojnie, ma wszystko czego mu potrzeba ... |
|
|
|
|
oldi
|
Wys³any: 2010-09-17, 23:31
|
0
|
|
|
|
chia³bym na dniach kupic kompresor..... do wyboru mam dwa ten powyzej co wklei³..Azvezi i taki poni¿ej ..ma ktos kompetentne zdanie ..na ten temat ..zaznaczam ze bedzie s³uzy³ do malowania koszulek... na p³ótnie i na grubej tekturze..zadnych duzych powierzchni typu sciany czy samochody..
kompresor.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 1220 raz(y) 99.49 KB |
|
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2010-09-18, 07:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 213
|
ja propoowa³bym Ci zrobienie sprzêtu z agregatu od lodówki , napewno jest cichszy od sprzetu od Azveza i ma d³u¿szy czas pracy od obydwóch wy¿ej przedstawionych |
|
|
|
|
Asellus5
|
Wys³any: 2010-10-14, 22:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 290
|
kompresor Azvez-a grzeje sie niesamowicie! po stosunkowo krotkim czasie pracy nie sposob go dotknac reka,zaczynalem tez kiedys od takiego samego,z ta roznica ze bez zbiorniczka wyrownujacego,za niego sluzyla mi butelka plastikowa wkrecona w miejsce separatora i tez dawal rade! jak na pocatek da rade,tylko go nie przegrzewaj!
hlecter ma racje,ja rowniez jestem za lodowkowcem! kilka dni doslownie temu rozebralem oryginalny kompresor wstawiajac do niego agregat lodowkowy i nie zamienie go na zaden inny:) to jest juz moj drogi tego typu sprzecik,pierwszy jest opisany na forum oba sprawuja sie wspaniale,syczase powietrzez aero robi wiekszy halas niz kompresor,idealny do domu! Taki popularnie zwany lodowkowiec jest najlepszym z mozliwie najtanszych rozwiazan jezeli chodzi o kompresor! reszta oferowanego taniego stafu jest albo glosna albo szybko sie grzeje a co za tym idzie potrafi plunac woda! |
|
|
|
|
blady
|
Wys³any: 2010-11-12, 23:27
|
0
|
|
|
|
Witam mam standardowe pytanie co to za sprzêt POWERMAT 24 litry 2500watthttp://allegro.pl...1306931751.html znany komu¶? i czy jest w pe³ni wystarczalny dla ambitnego amatora. Z Góry dziêkujê
Czy lepiej próbowaæ si³ z majsterkowaniem i zrobiæ lodówkowca jak tu wcze¶niej by³ opisany? |
|
|
|
|
Dajmoser
|
Wys³any: 2011-01-10, 22:03
|
0
|
|
|