Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Squier
Wys³any: 2009-11-08, 12:11   Bia³a per³a na moto jak uzyskaæ ciekawy efekt
0
UP DOWN

Witam, nied³ugo chcê od¶wie¿yæ lakier na motocyklu. Poprzedni w³a¶ciciel przemalowa³ go na bia³± per³ê, z tym ¿e biel jest "zimna" tzn nie wpada w kremowy kolor tylko jest czysty wchodz±cy delikatnie w niebieski, dodam ¿e per³a jest srebrna. Ja chcê zostawiæ bia³± bazê ale zmieniæ per³ê na niebiesk±. Teraz pytanie jak uzyskaæ lepszy efekt, zmieszaæ per³ê z baz± a mo¿e per³a na beze. Znajomy lakiernik doradza³ ¿eby per³ê z klarem wymieszaæ, ale wydaje mi siê ¿e przy dodaniu du¿ej ilo¶ci per³y lakier mo¿e zmatowieæ. Pomó¿cie :help: , wa¿ne tylko ¿eby uzyskaæ t± "zimn±" biel. Pozdrawiam.

berag1 
Wys³any: 2009-11-08, 12:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Aby uzyskaæ taki efekt jaki chcesz wystarczy pój¶æ na mieszalniê i wybraæ sobie z dostêpnych pere³ trójwarstwowych tak± która ci odpowiada, a znajdziesz tak± na pewno- jest ich dosyæ sporo. Zalet± tej opcji jest to ¿e nie musisz kombinowaæ i zapisywaæ co na co by³o po³o¿one, w jakiej ilo¶ci i w której warstwie. Masz tylko zapisany numer lakieru i markê- pó¼niej mo¿esz w ka¿dej mieszalni sobie ten kolor dorobiæ bez ¿adnego problemu. :D

b-rad
Wys³any: 2009-11-08, 17:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Kupujesz 100% per³ê, k³adziesz to na bia³± baze (jako t³o). Jak chcesz to mam jakie¶ foto z lakierowania.

Squier
Wys³any: 2009-11-08, 19:53   
0
UP DOWN

W³a¶nie planuje zrobiæ taka jak piszesz z b-rad z ta per³± ale dla niejasno¶ci chcia³em wiedzieæ jak lepiej i jaka mo¿e wyj¶æ ró¿nica przy mixach. Wcze¶niejsz próby z per³± ale innej barwy by³y fajne ale biel by³a kremowa a to jest ¼le :( dlatego pytam w¶ród specjalistów. Chêtnie obej¿e fotki.

berag1 
Wys³any: 2009-11-08, 20:23   
0
UP DOWN

W czasie takich zabaw z per³ami trójwarstwowymi nale¿y pamiêtaæ ¿e koñcowy efekt wizualny nie zale¿y tylko od tego jaka bia³a per³a zostanie u¿yta, ale w bardzo du¿ym stopniu od tego jak zostanie zrobiona bia³a baza solidowa, która tak do koñca w per³ach trójwarstwowych nie jest do koñca bia³a jak to siê ju¿ utar³o i ka¿dy tak pisze. Ka¿dy kto siê choæ trochê bawi³ w dobarwianie i robienie lakierów wie ¿e do przygotowania takich baz solidowych prawie bia³ych s± odpowiednie receptury które pozwalaj± na zrobienie takiej bazy, przy czym oprócz bia³ego pigmentu jaki wchodzi w sk³ad wchodz± te¿ inne pigmenty typu czarny, niebieski, ¿ó³ty itd. Wniosek jaki mo¿na wyci±gn±æ to taki ¿e koñcowy efekt wizualny takiej per³y trójwarstwowej zale¿y w bardzo du¿ym stopniu od pierwszej warstwy, poniewa¿ per³y same w sobie s± pó³przezroczyste i pozwalaj± na przezieranie 1 warstwy. :cool:

b-rad
Wys³any: 2009-11-09, 01:06   
0
UP DOWN

http://picasaweb.google.c...MX7jZvBoM2O9AE#

Simson w bia³ej perle, niestety zdjêcia nie oddaj± w ogóle efektu.

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=M1603617

Aprilia scarabeo równie¿ w bia³ej perle, lecz "mniej kremowa"

Ogólnie motocykle jak i komarki bardzo ³adnie bia³ych pere³kach siê prezentuj±.

Squier
Wys³any: 2009-11-09, 21:07   
0
UP DOWN

Rozumiem berag1 zdrapa³em warstwê klaru w miejscu gdzie siê ³uszczy³o ¿eby sprawdziæ bazê z poprzedniego malowania i by³a bia³a nawet lekko ¿ó³tawa a per³a chyba faktycznie jest zmieszana z klarem bo wraz z klarem odesz³a per³a :) . Szczerze nie rozumiem jak to kto¶ pomalowa³ :) co do bia³ych motocykli to niektóre nie¼le siê prezentuj± . To sprzêt który od¶wie¿am http://toner.szm.com/squier/2.jpg

berag1 
Wys³any: 2009-11-09, 21:34   
0
UP DOWN

Squier, ilu lakierników tyle kombinacji przy nak³adaniu lakieru, a co do foty to fajny sprzêcik :tak: . Je¶li chodzi o kolor to jest parê opcji które móg³bym ci zaproponowaæ, ale nie mam mo¿liwo¶ci sprzêtowych aby je pokazaæ :sciana:

Squier
Wys³any: 2009-11-09, 22:18   
0
UP DOWN

Jestem zainteresowany propozycjami mo¿e jako¶ da sie to wyt³umaczyæ? chcia³bym uzyskaæ podobny efekt jak zrobi³ b-rad na simsonie tylko dalej mi ten kremik przeszkadza :) . A moto robie po swojemu, spawam plastiki i dorobi³em elemeny do niego, teraz chcem pomalowaæ wszystko w ca³o¶ci ¿eby nie by³o jakich¶ ró¿nic. No i przyda³o by sie jeszcze napisy pomalowaæ na zbiorniku. :cool:

b-rad
Wys³any: 2009-11-09, 22:53   
0
UP DOWN

Powiem szczerze, ¿e siedzia³em troszkê w mieszalni przy szukaniu bia³ej per³y w³a¶nie bez kremu i niestety nie znalaz³em ¿adnej z ciekawym efektem. W pe³nym s³oñcu ten krem i tak znika...

Squier
Wys³any: 2009-11-10, 18:29   
0
UP DOWN

Wiem ju¿ jak by³ pomalowany mój motocykl. Przedewszystkim to nie jest per³a tylko bia³a baza na której po³ozono barwiony niebieskim metalikiem klar. Dlatego nie ma kremu. W mieszalni zamówi³e próbki i faktycznie na 50 klaru dos³ownie 3 kapki niebieskiego + 5 gruboziarnistego metaliku srebrnego i wychodzi to co chcia³em. Jak sie po³o¿y na baze per³e i pokryje tym klarem tak to te¿ nie¼le wychodzi :) . Teraz trzeba wszystko zmatowiæ i prysn±æ. Jak bêdzie gotowe to wrzuce jakies fotosy, ale to troche czasu zajmie

Greg
Wys³any: 2009-11-25, 19:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
masakra jest dobraæ bia³± per³e, ¿eby byla fakt bia³a :sciana: by³em dzisiaj dobieraæ baze na moto- suzuki. jak zobaczyli taki bieluteñki zadupek w perle to na dzieñ dobry powiedzieli, ¿e bêd± z tym niez³e kredki, ¿eby to dorobiæ. Szuka³em w lexusie, ma¼dzie i wkoñcu kazali mi zostawiæ to i ¿e " siê z tym pobawi±- zrobi± natryski próbne etc." Jak nie to pozostaje taka opcja jak wy¿ej napisa³ Squier. W sumie mniej babrania, ale poczekam co wymy¶l± w mieszalni :D :D :D

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: