Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
lysy_22
|
Wys³any: 2009-12-30, 00:21 Us³ugi dla PZu lub innej ubezpieczalni.......
|
0
|
|
|
|
Jakie warunki trzeba spe³niæ by wykonywaæ us³ugi dla ubezpieczalni?????? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2009-12-30, 08:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | Jakie warunki trzeba spe³niæ by wykonywaæ us³ugi dla ubezpieczalni??????
_________________ | dla ubezpieczalni czy dla klientów poszkodowanych, którym jest robiona szkoda w danej firmie |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-12-30, 16:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Z tego co sobie przypominam to kabina, rama z górnym i dolnym pomiarem, zgrzewarka, migomat, spawarka do aluminium, poczekalnia dla klientów, parking.Idz do Pzu to dadz± Ci gotow± liste warunków. Jak je spe³nisz to mo¿esz isc ze swoj± ofert± za roboczogodzine i innymi takimi i mo¿esz zacz±c dopiero z nimi rozmawiac. |
|
|
|
 |
lysy_22
|
Wys³any: 2009-12-31, 01:08
|
0
|
|
|
|
dla klientow poszkodowanych oczywi¶cie.Czy mo¿e inne firmy ubezpieczeniowe maj± mniejsze wymagania????? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2009-12-31, 09:28
|
0
|
|
|
|
ubezpieczalnia mo¿e podsun±æ klienta ,ale nie przymusiæ . klient sam decyduje gdzie naprawia auto .kosztorysowo ,to nic nie decyduje ,na rachunek wstawia tam gdzie chce na warsztat ,podpisuje cesjê i wszystko. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-12-31, 17:51
|
0
|
|
|
|
lysy_22 napisa³/a: | .Czy mo¿e inne firmy ubezpieczeniowe maj± mniejsze wymagania????? |
Tego nie wiem kolego, ja siê dowiadywa³em w pzu i wydaje mi siê ¿e ka¿da firma bêdzie mia³a podobne. Baqo, to po co w takim razie ta autoryzacja skoro klient mo¿e naprawic sobie samochód u kogo¶ w stodole i zaniesiesc rachunek do pzu? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2009-12-31, 18:46
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | to po co w takim razie ta autoryzacja skoro klient mo¿e naprawic sobie samochód u kogo¶ w stodole i zaniesiesc rachunek do pzu? | jaka autoryzacja?w stodole jak w stodole ,ale w zarejestrowanym warsztacie . gara¿owiec ze stodo³y nie jest w stanie wystawiæ rachunku na naprawê. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-12-31, 19:06
|
0
|
|
|
|
No chodzi mi o to ¿e jak kto¶ ma autoryzacje pzu to spe³nia jakie¶ tam ich warunki i jest na ich liscie warsztatów które polecaj± klientom. I my¶la³em ¿e jak kto¶ nie chce kasy z ubezpieczenia tylko chce naprawic bezgotówkowo to mo¿e to zrobic tyllko w warsztacie który ma autoryzacje danego ubezpieczyciela a nie w jakim tylko sobie chce. U mnie w okolicy jest pare warsztatów co maj± zarejestrowan± dzia³alno¶c i robi± normalnie w stodo³ach. To co, robie samochód w jakims tam warsztacie, biore rachunek, zanosze do pzu i oni mi kase wyp³acaj±? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2009-12-31, 19:12
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | To co, robie samochód w jakims tam warsztacie, biore rachunek, zanosze do pzu i oni mi kase wyp³acaj±? | no a jak inaczej chyba ¿e wcze¶niej sporz±dzi³e¶ cesjê prawn± upowa¿niaj±c warsztat do przelewu gotówki. w innym razie klient bior±c rachunek ,zanim pójdzie do ubezpieczalni po kasê ,powinien z warsztatem rozliczyæ siê za naprawê . |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-12-31, 19:22
|
0
|
|
|
|
To po co w takim razie ta wspó³praca z pzu? Po co inwestowac ciê¿k± kase w warsztat ¿eby spe³nic wymogi pzu? Po co starania zeby byc w sieci naprawczej pzu skoro klient mo¿e zrobic sobie samochód gdzie chce. To jaki¶ bezsens, niech se w dupe wsadz± tak± wspó³prace. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wys³any: 2009-12-31, 21:52
|
0
|
|
|

Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
ZIEMBA napisa³/a: | No chodzi mi o to ¿e jak kto¶ ma autoryzacje pzu to spe³nia jakie¶ tam ich warunki i jest na ich liscie warsztatów które polecaj± klientom. |
Autoryzacja to nic innego jak pozwolenie producenta na wykonywanie napraw gwarancyjnych-jesli wykona ja garaz nieautoryzowany to wlasciciel pojazdu traci po prostu gwarancje.To jedna sprawa-druga to umowa z ubezpieczalnia.Umowa polega na tym ze ubezpieczalnia poleca (poleca! Nie nakazuje) klientowi naprawe w danym warsztacie i tyle .Warsztat na umowie z ubezpieczalnia jest w plecy-ubezpieczalnie zanizaja kwoty odszkodowan garazom z ktorymi maja umowe-podpisujac umowe godzimy sie na warunki ubezpieczyciela-pamietajmy o tym.Moze w dniu dziesiejszym cos sie zmienilo-5-6 lat temu w woj.Stolecznym napewno tak bylo.
Szczesliwego nowego roku!!! |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-12-31, 22:00
|
0
|
|
|
|
No pisz±c autoryzacje mia³em na my¶li umowe, wiem co to autoryzacja serwisu. Nic siê nie zmieni³o, podpisujesz umowe i zgadzasz siê na ich warunki, bierzesz czêsci tylko od firmy x, za rb dostajesz tyle i tyle i takie tam.
Dla mnie taka wspó³praca wydaje siê bezsensowna. |
|
|
|
 |
front247
|
Wys³any: 2010-01-01, 22:21
|
0
|
|
|
|
Napisze swoja opinie...moze sie naraze lakiernikom ale co tam.
Ja uwazam ze w³asnie to klient powinien ostatecznie decydowaæ o tym gdzie oddaje auto,(bez grozby utraty gwarancji),i powinien klient wystawic ocene dla warsztatu...bo tylko to powoduje konkurencje i staranie sie o klienta...inaczej tworzy sie mikromonopol na us³ugi ...i jakies tam gówniane aso za grub± kase odwala fuszere...bo ma kontrakt a prawo jest durne bo nie chroni klienta i jego prawa do gwaramcji, tylko firme która robi co chce. Przy tym legalne lakiernie co pewnie bior± taniej niz aso musz± sie gimnastykowac o klienta.
Totalna patologi± jest fakt ¿e niektóre lakiernie maja sta³± prace bo robia z ubezpieczalni,wiêc juz maja jedno sta³e zród³o dochodów,i nie musz± klientów szukac ,a z drugiej strony trzepi± naprawy dla handlarzy hurtem za 200 zl za element.......i potem macie pe³ne forum ..frustratów co to chca sami lakierowac
O jakosci uslug am decydowac klient o renomie lakierni tez....po tym co tu czytam to nie dziwi mnie juz to olewatorstwo lakiernikow |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2010-01-02, 08:59
|
0
|
|
|
|
front247 napisa³/a: | (bez grozby utraty gwarancji) | montujesz oryginalne czê¶ci i gwarancja dalej obowi±zuje. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wys³any: 2010-01-02, 14:33
|
0
|
|
|

|
front247 napisa³/a: | Ja uwazam ze w³asnie to klient powinien ostatecznie decydowaæ o tym gdzie oddaje auto,(bez grozby utraty gwarancji),i powinien klient wystawic ocene dla warsztatu...bo tylko to powoduje konkurencje i staranie sie o klienta...inaczej tworzy sie mikromonopol na us³ugi ...i jakies tam gówniane aso za grub± kase odwala fuszere.. |
Oczywiscie najlepiej dla klienta bedzie wstawic nowy samochod Mietkowi do stodoly coby mu kluczem gazowym podluznice naciagnal... Prawda wyglada inaczej ...Jesli stac cie na nowy samochod to i na ubezpieczenie, z ktorego bedziesz naprawial szkody powstale w trakcie uzytkowania.W autoryzowanym serwisie (przynajmniej w UK) istnieja pewne wymogi, ktorych przeskoczyc sie nie da.Technologia produkcji nadwozi polega na tloczeniu na zimno, 90% nadwozi jest zabezpieczana galwanicznie wiec do napraw trzeba posiadac urzadzenia ktore pozwola naprawic nadwozie z maksymalna jakoscia zblizona do stanu przed wypadkiem.Kazda praca blacharska jest archiwizowana w komputerze-Blacharz zanim chwyci za zgrzewarke najpierw musi wprowadzic w urzadzenie numer zlecenia i nazwisko.Spawarka rejestruje wykonywany proces(zgrzewanie, lutospawanie, spawanie, ilosc punktow zgrzewczych-ich ilosc musi sie pokrywac z iloscia fabryczna) Elementy absorbujace energie kolizji bezwzglednie wymienia sie na nowe.Za "klucze gazowe" idzie sie do cenzura Dlaczego?Dlatego, ze przegrzane strefy zgniotu powoduja ze przy nastepnej kolizji np. podluznica nie przejmie energii wypadku-zlozy sie jak domek z kart...Wiem, ze w Polskich serwisach jest nieco inaczej- Wiem tez jak sie naprawia samochody w stodolach-naciaganie kirforem, wyciaganie podluznic na goraco czy szpachla cud:wlokno szklane na dziury w progach.Maniek i Stasiek sa zadowoleni bo przytulili cash na tydzien baletow,samochod idzie do zyda wiec problemow nie bedzie, bo nawet jak ktos skreci w nim kark to i tak nie dojda Mentalnosc Kalego...Front-to twoj cytat:
"O jakosci uslug am decydowac klient o renomie lakierni tez....po tym co tu czytam to nie dziwi mnie juz to olewatorstwo lakiernikow "
Skoro chcesz decydowac o jakosci uslug to zaplac tyle ile powiedzial Ci fachowiec albo napraw sam.6 tysi to duzo za renowacje (tak-renowacje a nie naprawe!) starego kapiszona przy ktorym trzeba spedzic 2 czy 3 tygodnie?Nie lepiej w tym czasie ogarnac 4 czy 5 konkretnych robot?Miejsce staroci jest pod prasa a wiekszosc porusza sie po drogach dzieki korupcji i znajomosciom w stacjach diagnostycznych.Nie zapomne miny klienta (jakies 10 lat w stecz) ktory przyjechal na pomiar na ramie.Sklonilo go do tego podejrzanie szybkie zuzycie opon po jednej stronie pojazdu.Gosc samochod nabyl na gieldzie- z pierwszej reki NIE BITY!!!Okazalo sie ze buda byla wulgarnie zespawana z dwoch.Roznica w wymiarze wynosila ponad 1 cm (chlopaki pewnie lapali wymiary za pomoca nitki krawieckiej i pionow z nakretek!) Uwazam ze kazdy powinien robic to co potrafi najlepiej, ja nie zabieram glosu na Forum o glazurze. Masz dziwna postawe roszczeniowa-to cecha ignorantow!!! |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
front247
|
Wys³any: 2010-01-02, 15:10
|
0
|
|
|
|
Ojej Przemo no wyluzuj po prostu zabra³em g³os w temacie,no nie jestem lakiernikiem ale chyba cos tam moge powiedziec,przeciez w tematach dotycz±cych konkretnych rad nie wypowiadam sie nie mam wiedzy,mogê jedynie co¶ napisac od strony klienta,ale sadze ze konstruktywna krytyka tylko pomaga ,takze spokojnie
Ok ,bede siê stara³ bardziej wa¿yæ s³owa by kogos nie urazic
pozdr |
|
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2010-01-02, 15:11
|
0
|
|
|
|
front247 napisa³/a: | Ojej Przemo no wyluzuj po prostu zabra³em g³os w temacie,no nie jestem lakiernikiem ale chyba cos tam moge powiedziec,przeciez w tematach dotycz±cych konkretnych rad nie wypowiadam sie nie mam wiedzy,mogê jedynie co¶ napisac od strony klienta,ale sadze ze konstruktywna krytyka tylko pomaga ,takze spokojnie
Ok ,bede siê stara³ bardziej wa¿yæ s³owa by kogos nie urazic
pozdrawiam |
A jednak mozna grzecznie |
|
|
|
 |
front247
|
Wys³any: 2010-01-02, 15:18
|
0
|
|
|
|
Jestem grzeczny ,niechcia³bym stracic mozliwosci pisania czy czytania na forum,gdzie jest tyle cennej wiedzy,orazy tylu fachowców |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-01-02, 15:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
I oby ci fachowcy chcieli i potrafili dzielic sie wiedz± a nie jezdzic po kims za to ze nie chce nawalic kasy im lecz sam zrobic nie maj±c az takich wymagan jakosciowych jak zawodowi lakiernicy.
[ Dodano: 2010-01-02, 15:24 ]
Projekter pyta³ jak moge byc tak g³upi i pisac ze jak sie nie bedzie element podoba³ to nie musi klient p³acic.
Chcia³bys widziec mine klienta jak mu sie alufelgi nie podoba³y.
Nie wzio³em kasy tylko szlifierke k±tow± i juz wtedy po zabiegu mi tez przesta³y sie te fele podobac.
Nic za darmo a reklama dzwigni± handlu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wys³any: 2010-01-02, 15:59
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisa³/a: | I oby ci fachowcy chcieli i potrafili dzielic sie wiedz± a nie jezdzic po kims za to ze nie chce nawalic kasy im lecz sam zrobic nie maj±c az takich wymagan jakosciowych jak zawodowi lakiernicy.
|
A mnie sie wydaje ze wystarczy umiejetnosc czytania ze zrozumieniem (umiejetnosc zdobywana na poziomie szkoly podstawowej) i opcja "Szukaj" na forum.ot, chocby tutaj:
http://lakierowanko.info/index.php
Edit:Sorry, pomylilem linki |
|
|
|
|
 |
front247
|
Wys³any: 2010-01-02, 16:02
|
0
|
|
|
|
Mój koles kiedys zrobi³ klientowi ³azienke,ten po robocie zacz±l sie czepiac i stwierdzi³ ze zap³aci tylko po³owe...koles wpad³ w furie(bo sie narobi³) chwyci³ makitke i w 5 minut zmasakrowa³ wszystko co zrobi³,nie wzi±³ ani grosza.zwina³ manele i do widzenia
Nieraz i tak bywa
Tak na marginesie niep³acenia |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2010-01-02, 16:32
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Nie wzio³em kasy tylko szlifierke k±tow± i juz wtedy po zabiegu mi tez przesta³y sie te fele podobac. |
front247 napisa³/a: | koles wpad³ w furie(bo sie narobi³) chwyci³ makitke i w 5 minut zmasakrowa³ wszystko co zrobi³, | I jak wy chcecie prosperowaæ ,jak sami po sobie robotê niszczycie my¶lê ¿e zniszczenie czego¶ co zrobi³em ,by³oby najwiêksz± durnot± i zrobienie z siebie b³azna a nie okazaniem szefa z charakterem . po zniszczeniu swojej roboty tracisz wiêcej |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-01-02, 17:06
|
0
|
|
|

Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Lackdoctor napisa³/a: | I oby ci fachowcy chcieli i potrafili dzielic sie wiedz± a nie jezdzic po kims za to ze nie chce nawalic kasy im lecz sam zrobic nie maj±c az takich wymagan jakosciowych jak zawodowi lakiernicy.
[ Dodano: 2010-01-02, 15:24 ]
Projekter pyta³ jak moge byc tak g³upi i pisac ze jak sie nie bedzie element podoba³ to nie musi klient p³acic.
Chcia³bys widziec mine klienta jak mu sie alufelgi nie podoba³y.
Nie wzio³em kasy tylko szlifierke k±tow± i juz wtedy po zabiegu mi tez przesta³y sie te fele podobac.
Nic za darmo a reklama dzwigni± handlu. |
Nie zupe³nie tak to sformu³owa³em ale dobra ponowie w±tek i powiem tak :
Mam 17 lat do¶wiadczenia w tej bran¿y. 4 razy prowadzi³em lakiernie w ASO. 4 lata mia³em w³asn± lakierniê,blacharniê, mechanikê i SKP . 0d 1998 roku doradzam innym jak prowadziæ lakierniê w³±cznie z podstawowymi szkoleniami dla lakierników. Wprowadzi³em do Polski lakiery wodorozcieñczalne w czerwcu 1996 roku, przeszed³em zagraniczne szkolenia w trzech koncernach lakierniczych . Tyle samochwalstwa !
TERAZ polakieruj dla mnie samochód ... choæby jeden element ¿eby mi siê podoba³o i ¿ebym zap³aci³ ! Zrób tak ¿ebym nie pokaza³ ci paluchem wad lakierniczych jaki porobisz na moim samochodzie ! Ale wiesz co jest najlepsze ... nie trzeba mieæ takiej bujnej kariery - wystarcz± dwa trzy lata w bran¿y - tak zawodowo - na powa¿nie - ¿eby ju¿ nie by³o na rynku NIEBITYCH NÓWECZEK W IDEALNYM STANIE tylko z³om którego wady widaæ go³ym okiem !
Jak rozumiesz o co mi chodzi to rozumiesz tak¿e dlaczego taki slogan reklamowy jaki umie¶ci³e¶ wzbudzi³ we mnie u¶miech !
Twoja reklama jest nieracjonalna ... bo nie ma zadowolonych klientów ! A jak s± to przestaj± zaraz po tym jak samochód obejrzy inny lakiernik us³u¿ny s±siad m±¿ brat lub jakikolwiek inny krytykant ! I co chcesz ci±gle robiæ za darmo ? Czy znajdziesz powody ¿eby wyt³umaczyæ wymagaj±cemu klientowi ¿e wysz³o tak jak wysz³o bo ... to moja wina ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-01-02, 20:29
|
0
|
|
|
|
Czesc moich postow skierowanych do projektera usunieto! Zapewne na jego wniosek bo porusza³y sprawy ktorych lepiej nie upubliczniac.
Prawda panie projekterku??
Ale skoro administracja forum nie chce tego typu postow wiec nie bede tez ich powtarza³.
Ale projekterku daj na luz bo jakbym ja widzia³ twoje rzezby to tez by musia³y wrocic do poprawki.
Dlatego juz nie malujesz bo jak sam piszesz NIE MA ZADOWOLONYCH KLIENTOW a w zwi±zku z tym musia³es miec NIEMI£E sytuacje przy oddawaniu aut.
Ja mam samych zadowolonych i dlatego ja tez jestem zadowolony z mojej pracy.
To tyle o jakosci mojej i twojej by³ej bo juz jej niema.
[ Dodano: 2010-01-02, 20:32 ]
baqo napisa³/a: | Lackdoctor napisa³/a: | Nie wzio³em kasy tylko szlifierke k±tow± i juz wtedy po zabiegu mi tez przesta³y sie te fele podobac. |
front247 napisa³/a: | koles wpad³ w furie(bo sie narobi³) chwyci³ makitke i w 5 minut zmasakrowa³ wszystko co zrobi³, | I jak wy chcecie prosperowaæ ,jak sami po sobie robotê niszczycie my¶lê ¿e zniszczenie czego¶ co zrobi³em ,by³oby najwiêksz± durnot± i zrobienie z siebie b³azna a nie okazaniem szefa z charakterem . po zniszczeniu swojej roboty tracisz wiêcej |
Durnot± by by³o oddac komus za free.
A tak da³em prace innemu lakiernikowi a po fakcie klient za materia³ mi zwroci³ i do dzis jest moim klientem. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wys³any: 2010-01-02, 20:58
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisa³/a: | Czesc moich postow skierowanych do projektera usunieto! Zapewne na jego wniosek bo porusza³y sprawy ktorych lepiej nie upubliczniac. |
Usunieto.Widac nie miales nic ciekawego do powiedzenia.Nie tylko twoje.Posty Projektera rowniez @Lackdoctor, pomyliles dzialy,jesli masz cos do dodania nie w temacie to rob to tutaj:
http://lakierowanko.info/viewforum.php?f=55 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-01-02, 21:13
|
0
|
|
|

|
TAK TAK PRAWDA - o wielki znawco ! B³aga³em administratora ¿eby usun±³ twoje posty bo zawiera³y prawdê która mnie tak ubod³a ¿e a¿ siê porycza³em w k±cie !
... a mo¿e zapomnia³e¶ wcisn±æ enter jak ju¿ napisa³e¶ post ?
Lackdotrku - Ty to naprawdê masz jaki¶ emocjonalny problem ? Upubliczniaj cz³owieku co chcesz ... napisz na forum, albo na PW, ale przestañ gadaæ jak SB. Je¿eli ci zalaz³em za skórê ... to zapisz siê w kolejce tych co maj± pretensje ! Nie jestem od tego ¿eby ludzko¶æ by³a szczê¶liwa i panowa³ "ROOM ON THE WORLD" ! ( ¿art z wyborów miss ). Znam siê na tym co robiê ! I to doskonale ... a i tak pozyskujê czterech na dziesiêciu klientów i tylko jeden z tej czwórki to bran¿a samochodowa !
Co do niemi³ych sytuacji z przed lat ... przy oddawaniu samochodów to mia³em ich tak z trzy dziennie przez dziesiêæ lat ! ... ale to normalne jak siê wydaje nowe roczne samochody i jest ich 5 - 7 dziennie ! Ale nauczy³em siê jak sobie radziæ z klientami pomimo konfliktowych sytuacji. A jak mnie klient wkurzy³ to dostawa³ choinkê zapachow±, a za robotê i tak musia³ zap³aciæ ! bo to jest biznes a nie filantropia ! ... Ja w odró¿nieniu od ciebie nie katowa³am bez sensu nikomu felg szlifierk± ... bo w ¿yciu trzeba jednak trzymaæ klasê.
Zblamuj siê do koñca i napisz ¿e Twoje naprawy s± bezb³êdne, same idea³y, a klienci ciê ca³uj± z wdziêczno¶ci po nó¿kach ... Nie masz chyba jednak pojêcia o tym jak dzia³a warsztat i to coraz bardziej widaæ w ka¿dej twojej wypowiedzi.
Nawet najlepsze ASO maj± wpadki ... ale TY NIE ! ciebie cechuje - Estetyka i dok³adno¶æ ( to wyj±tkowa unikalna i niespotykana dzi¶ cecha tylko ty jako lakiernik masz tak± ) i dostosowanie ceny do potrzeb klienta ( tzn co ? robisz za darmo jak klient ma du¿e potrzeby ? ). I co bardzo niespotykane - Nowi klienci mog± u ciebie zap³aciæ przy odbiorze ( no tak - u innych z góry ) ... a jak siê robota nie podoba klient nie musi p³aciæ .... tylko wtedy jest to kosztem jego felg !
We¼ siê jako¶æ sprê¿ wewn±trz mózgowo i napisz wreszcie co¶ m±drego, ¿eby ktokolwiek móg³ powiedzieæ WOW ! po twojej wypowiedzi na forum ! TO JEST GO¦Æ ! Wiedza, do¶wiadczenie, klasa i styl ! bo na razie - cienizna !
[ Dodano: 2010-01-02, 21:24 ]
Lackdoctor napisa³/a: | Durnot± by by³o oddac komus za free.
A tak da³em prace innemu lakiernikowi a po fakcie klient za materia³ mi zwroci³ i do dzis jest moim klientem. |
Naprawdê jeste¶ przekonuj±c ! Pewnie KLIENT ¯E HO HO - na ca³e ¿ycie ! Patrz, a ja taki durny jestem ¿e stara³em siê ich pozyskiwaæ reklam± i dobr± robot± i referencjami od tych zadowolonych ... a od tego jest szlifierka k±towa ... ³apa na stó³ i p³aæ albo ci utnê ! FAJNE naprawdê FAJNE ! |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2010-01-02, 23:24
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | a od tego jest szlifierka k±towa ... ³apa na stó³ i p³aæ albo ci utnê ! FAJNE naprawdê FAJNE ! | co wtedy sobie w ubezpieczalni pomy¶l±
mogê oddaæ robotê za free ,ale swojego lakieru nigdy nie zepsujê . nigdy nie mo¿na poni¿yæ siê do takiego poziomu .s± ró¿nie upier*dliwi klienci ,ale to nie oznacza ¿e trzeba zepsuæ ,bo wtedy robisz po sobie z³e wra¿enia ,a dwa nie odzyskasz ani z³amanego grosza. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wys³any: 2010-01-07, 14:13
|
0
|
|
|

Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
PROJEKTER napisa³/a: | Nawet najlepsze ASO maj± wpadki ... |
Nie lubiê wdawaæ siê w pyskówki,ale tym razem z Tob± siê nie zgodzê.Tym bardziej mi przykro,bo uwa¿am,¿e jeste¶ fachowcem w swojej dziedzinie.
Sama licencja ASO nie daje gwarancji na solidnie wykonan± us³ugê!W wielu przypadkach lepiej wykona j± "garazowiec".
Niejednokrotnie "dobiera³em" lakier dla "ASO ".Przewa¿nie nie interesowa³ ich odcieñ,k±t,byle by³ podobny ,w sprayu i "od rêki".Przewa¿nie naprawy gwarancyjne.
Po ASO musia³em swojej mamie i ojcu,po up³yniêciu gwarancji na samochody,od nowa lakierowaæ auta,bo lakier by³ fatalnie dobrany i robota amatorska.ASO wykorzystuj± konieczno¶æ naprawy u nich,bo klient boi siê straciæ gwarancjê. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-01-07, 14:50
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Nowi klienci mog± u ciebie zap³aciæ przy odbiorze ( no tak - u innych z góry ) ... a jak siê robota nie podoba klient nie musi p³aciæ .... tylko wtedy jest to kosztem jego felg ! |
Felgi to tylko przyk³ad i tylko felgi by³y robione.
Odnosnie podobania i zap³aty to , reklama dzwigni± handlu.
Zap³acic przy odbiorze moze taki ktos co daje 1-2 elementy do zrobienia.
W dzisiejszych czasach zrobic nowemu klientowi fure na gotowo z materia³ami za swoj± kase byloby niebezpiecznie.
Ma³o to przekretow?
A nawet ktos co od czasu do czasu coz zleca i p³aci zdobedzie zaufanie da ca³osciowke do lakieru i powie ze zap³aci czesc a za dwa trzy dni reszte.
Tu na forum s± takie przypadki jak odbiera³ auto bez kasy bo zona rodzi itd i koles luz pieniedzy nie odzyska³.
Wiec o co projekter tak sie pieklisz.
No-limit prawda co piszesz - tam w ASO pracuj± tez zwykli ludzie co lache k³ad± na robote.
Przepraszam jesli kogos urazi³em bo to nie o wszystkich chodzi przeciez. PROJEKTER napisa³/a: | ... Nie masz chyba jednak pojêcia o tym jak dzia³a warsztat i to coraz bardziej widaæ w ka¿dej twojej wypowiedzi. |
Dzieki tobie wiem.
Jak spieprzycie robote to sie nie da rady dogadac bo zap³acic trzeba a choinke dostane gratis.
Nie chcia³bym nigdy byc na miejscu takiego klienta. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wys³any: 2010-01-07, 16:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Lackdoctor napisa³/a: | Zap³acic przy odbiorze moze taki ktos co daje 1-2 elementy do zrobienia.
W dzisiejszych czasach zrobic nowemu klientowi fure na gotowo z materia³ami za swoj± kase byloby niebezpiecznie. | nie wyobra¿am sobie by klient mia³ p³aciæ za jeszcze niewykonan± us³ugê - zrobisz, p³aci, oddajesz... |
|
 |
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-01-07, 18:07
|
0
|
|
|
|
Ja tez nie ale odnios³em sie do wypowiedzi powyzej.
A zaliczke mozna wzi±sc w trakcie tak na wszelki wypadek jak klient jest niepewny chocby finansowo. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wys³any: 2010-01-07, 18:50
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | nie wyobra¿am sobie by klient mia³ p³aciæ za jeszcze niewykonan± us³ugê - zrobisz, p³aci, oddajesz... |
Jak biore jakiego¶ fachowca do jakiejkolwiek roboty i on prosi odrazu o zaliczke to w tym momencie konczy siê nasza wspó³praca, chocby nawet za chwile mówi³ ¿e ju¿ nic nie chce. Otwieram drzwi i wychodze. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wys³any: 2010-01-07, 19:32
|
0
|
|
|

|
Panowie, przepisy wymagaja aby klient pozostawil pojazd wraz z dokumentami.W przeciwnym wypadku policja w czasie kontroli warsztatu ma prawo odholowac pojazd na parking policyjny.Jesli klient nie zaplaci, samochod i tak trzeba mu zwrocic bo tak mowi prawo-pojazd jest jego wlasnoscia Co do dokumentow-reszte dopiszcie sobie sami... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-01-07, 20:36
|
0
|
|
|

|
No-limit napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | Nawet najlepsze ASO maj± wpadki ... |
Nie lubiê wdawaæ siê w pyskówki,ale tym razem z Tob± siê nie zgodzê.Tym bardziej mi przykro,bo uwa¿am,¿e jeste¶ fachowcem w swojej dziedzinie.
Sama licencja ASO nie daje gwarancji na solidnie wykonan± us³ugê!W wielu przypadkach lepiej wykona j± "garazowiec".
Niejednokrotnie "dobiera³em" lakier dla "ASO ".Przewa¿nie nie interesowa³ ich odcieñ,k±t,byle by³ podobny ,w sprayu i "od rêki".Przewa¿nie naprawy gwarancyjne.
Po ASO musia³em swojej mamie i ojcu,po up³yniêciu gwarancji na samochody,od nowa lakierowaæ auta,bo lakier by³ fatalnie dobrany i robota amatorska.ASO wykorzystuj± konieczno¶æ naprawy u nich,bo klient boi siê straciæ gwarancjê. |
Sory ! ale trochê siê pogubi³em ! Cytujesz moj± wypowiedz...
piszez ¿e siê nie zgadzasz .... a potem dowodzisz ¿e ASO faktycznie maj± wpadki
[ Dodano: 2010-01-07, 21:07 ]
Lackdoctor napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | ... Nie masz chyba jednak pojêcia o tym jak dzia³a warsztat i to coraz bardziej widaæ w ka¿dej twojej wypowiedzi. |
Dzieki tobie wiem.
Jak spieprzycie robote to sie nie da rady dogadac bo zap³acic trzeba a choinke dostane gratis.
Nie chcia³bym nigdy byc na miejscu takiego klienta. |
... dobrze ! Zacznijmy bez z³o¶liwo¶ci i rzeczowo ...
W normalnie dzia³aj±cym warsztacie robienie samochodów w taki sposób ¿eby ka¿dy by³ zawsze schrzaniony jest samobójstwem ! Zak³adaj±c dobra wolê wykonawcy zawsze mo¿e przytrafiæ siê jaki¶ babol lub b³±d. Nie wymieniê tu nazwy ale wprowadzaj±c do Polski lakiery wodorozcieñczalne lakiernia du¿ego dealera bardzo nowoczesna lakiernia wykona³a pod moim nadzorem 2740 napraw w ci±gu roku .... super !!!! ... i przyjê³a 620 reklamacji !!! To wynik eksperymentalnej technologi i braku wiedzy lakierników w 1996 roku !. W kolejnych latach ilo¶æ reklamacji spad³a do nieca³ych 5 % ! Nie pope³nia b³êdów tylko ten kto nic nie robi ... Ja te¿ kiedy¶ nie mia³em pojêcia o projektowaniu lakierni, czy warsztatów nawet nie wiedzia³em jak i czym lakierowaæ. ... ale po wielu latach wiedzia³em ju¿ jak to robiæ i jak prowadziæ w³asn± lakierniê ... a tu jest problem pomiêdzy zyskami, lub brakiem strat a ... powiedzmy - odpowiednim zachowaniem wykonawcy. Gdy robota jest ewidentnie spier... nawet w oczach wykonawcy ... to nie ma dyskusji trzeba biæ siê w piersi i ratowaæ opiniê ... ale gdy robota jest wykonana nie¼le i akceptowalnie, a klient oczekuje rzeczy przedziwnych dodatkowo nie chc±c za p³aciæ to konflikt - murowany ... i ka¿da strona ma swoje rzeczowe argumenty !
Nie ma przecie¿ w umowie ¿adnego wzoru naprawy który jest do niej za³±cznikiem. Ka¿dy wykonawca robi to typowo, a klient odbiera wed³ug w³asnych subiektywnych odczuæ.
Pracuj±c w ASO kilkana¶cie razy by³em w s±dzie jako ¶waidek dealera ( pracownik ) dowodzaæ ¿ê klient siê czepia, a wykonana us³uga jest ok ... i jednocze¶nie zbiera³em pochwa³y za pracê blacharni, czy lakierni oraz drobne upominki bo klienci byli zachwyceni ... a naprawy za ka¿dym razem wykonywane by³y dok³adnie na tym samym poziomie jako¶ciowym w tych samych samochodach, czêsto o tych samych kolorach. ¬le czy dobrze wykonana robota ....to czêsto - tylko subiektywny punkt widzenia zleceniodawcy. |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-03-31, 20:13
|
0
|
|
|
|
[...]
Edit.
Nie kasujê ca³ego postu tylko tekst, który jest niemerytoryczny czyli na jedno wychodzi
Cruel |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-03-31, 20:58
|
0
|
|