Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
grzegorz1322
Wys³any: 2010-01-14, 10:38   Jaki napêd kompresora jest lepszy?
0
UP DOWN

Witam,mam pytanie do osób bardziej do¶wiadczonych tak jek w temacie jaki napêd kompresora jest najlepszy na pasek czy bezpo¶redni,wydajno¶ci wydaje mi siê zbli¿one,jutro mam zamiar kupiæ kompresor dwut³okowy i wybór pad³ na jeden z tych dwóch:
http://allegro.pl/item882...100_1_230v.html
Wydajno¶æ teoretyczna (na ssaniu)-320 l/min,Wydajno¶æ efektywna (przy 7 bar)-222 l/min
lub:
http://www.artbud.pl/Komp..._szt-12918.html
jego wydajno¶æ niby 400 l/min,ale to bêdzie pewnie 220 l/min
chodzi mi o to ¿e METABO ma napêd na pasek i jego obroty s± ni¿sze-1570,a einhell bezpo¶redni a obroty wiêksze-2850,wp³ynie to na ¿ywotno¶æ silnika jednej i drugiej?Który jest lepszy z tych napêdów,je¶li by wybór pad³ na EINHELLA to móg³bym do³±czyc do niego wiêksz± butle (50 l lub 100 l) i mia³by wiêksz± pojemno¶æ licz±c koszty butli cenowo ''prawie'' jak METABO.METABO wydaje mi siê chyba lepsz± marka od EINHELLA,Pro¶ba moja o doradzenie w tej sprawie która wybraæ,bo nie chce wydaæ niepotrzebnie kaski w b³oto ¿eby narzekaæ pó¼niej,wiêc kto ma chêci i wiedzê to proszê pisaæ.

Matik
Wys³any: 2010-01-14, 14:55   
0
UP DOWN

Moim zdaniem najlepiej paskowy - wiêksza trwa³o¶æ oraz mo¿liwo¶æ d³u¿szej pracy przemawiaj± na korzy¶æ takiego kompresora, generalnie powinien siê mniej grzaæ. Kiedy ja siê dowiadywa³em, jaki napêd lepszy do go¶æ w Pascalu (sprzeda¿ i serwis kompresorów, wiêc chyba siê w miarê znaj±) powiedzia³, ¿e do lakierowania tylko napêd paskowy, z drugiej jednak strony jest wiele osób (rónie¿ na tym forum) posiadaj±cych kompresory expo z napêdem bezpo¶rednim i chwal± ten sprzêt (mo¿e siê kto¶ z nich wypowie jak siê sprawuj±).

np. taki, silnik 2,2 (dwie cewki- ten Metabo, który pokaza³e¶ ma chyba tylko jedn±), pompa ok. sam mam tak± (w³a¶nie koñcze budowê kompresora) 390 na ssaniu, a na wydechu podobno 70%, czyli ok. 270 (jeszcze nie sprawdza³em, jak podl±cze elektrykê to sprawdzê, bo ju¿ tylko to zosta³o)
http://allegro.pl/item873...ed_paskowy.html :shock: :shock: :shock: :shock:

to jest opcja na 230v

ale widzê, ¿e chcesz wydaæ wiêcej ni¿ 1000 z³

wiêc mo¿e co¶ mocniejszego ale na trójfazówkê, mianowicie:
http://allegro.pl/item873...r_525l_min.html

trzy t³oki ok 425 na wydechu, wiêc jak dla mnie (zupe³nego amatora) to bajka, ale zaznaczam, ¿e to s± kompresory dla amatorów, profesjonalista pewnie by tym pogardzi³

poza tym ten metabo drogi trochê

Matik
Wys³any: 2010-01-14, 15:03   
0
UP DOWN

no i jeszcze jedna sprawa, je¶li spali siê silnik lub zepsuje pompa (tak na amen) to kupujesz nowe na allegrogo i wymieniasz sam i nie ma problemu, ¿e jest trochê inny, zawsze przypasi

grzegorz1322
Wys³any: 2010-01-14, 19:59   
0
UP DOWN

Jestem zmuszony kupiæ na jedn± fazê,bo nie mam si³y w gara¿u i chyba tak jak piszesz bêdê bra³ ten z napêdem paskowym.

Mariuszczs
Wys³any: 2010-01-15, 16:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Ka¿da przek³adnia ( w tym pasowa ) wprowadza straty w napêdzie wiêc kompresor bez przek³adni lepszy. Oczywi¶cie inaczej sie projektuje ³o¿yskowanie w kompresorze pod taki a inaczej pod przek³adniê, a jak to chiñczyki zrobili to niewiadomo.
Znajomy ma taki sam jak ten einhell tylko pod inna nazw± - do lakierowania styka.

caci 
Wys³any: 2010-01-20, 21:19   
0
UP DOWN

jak mo¿na pisaæ ¿e bez paska jest lepszy, przecie¿ dla silnika to smieræ przy dlu¿szej pracy. Brak prze³o¿enia oznacza du¿o wy¿sze obroty silnika przy tej samej wydajnosci.
Jakie wady ma przekladnia paskowa??? noo moze pasek pêkn±æ bo nic innego raczej nie.

Mariuszczs
Wys³any: 2010-01-20, 21:56   
0
UP DOWN

caci napisa³/a:
jak mo¿na pisaæ ¿e bez paska jest lepszy, przecie¿ dla silnika to smieræ przy dlu¿szej pracy. Brak prze³o¿enia oznacza du¿o wy¿sze obroty silnika przy tej samej wydajnosci.
Jakie wady ma przekladnia paskowa??? noo moze pasek pêkn±æ bo nic innego raczej nie.

A jakie ma mieæ obroty sprê¿arka ? bo silniki s± np 600, 700, 1400, 2800 obr/mini wiele innych mniejszych i wiêkszych prêdko¶ci obrotowych. Jest wiele fabrycznych konstrukcji gdzie spre¿arka jest powieszona na silniku.

Czasem stosuje siê przek³adnie zwiêkszaj±ce obroty na spre¿arkê.

A wady paska jakie mi teraz przychodz± do g³owy to straty mocy, wprowadza wibracje.

A mo¿e producenci kompresorów nie wiedz± ¿e obroty niszcz± i stosuj± taki napêd :) ?

Matik
Wys³any: 2010-01-20, 22:42   
0
UP DOWN

oba rodzaje napedu maja wady i zalety

dla mnie liczy sie trwalosc a pasowe sa wolnoobrotowe wiec wytrzymuja wiecej

druga sprawa to latwosc wymiany pompy lub silnika (przy sprzezonym sprzecie bedzie to trudniejsze lub moze byc tak ze nie bedzie mozna kupic silnika - trzeba wiec przewijac -> raczej nieoplacalne)

sorry za pisownie ALT mi nie dziala

Matik
Wys³any: 2010-01-20, 22:43   
0
UP DOWN

oba rodzaje napedu maja wady i zalety

dla mnie liczy sie trwalosc a pasowe sa wolnoobrotowe wiec wytrzymuja wiecej

druga sprawa to latwosc wymiany pompy lub silnika (przy sprzezonym sprzecie bedzie to trudniejsze lub moze byc tak ze nie bedzie mozna kupic silnika - trzeba wiec przewijac -> raczej nieoplacalne)

sorry za pisownie ALT mi nie dziala

Mariuszczs
Wys³any: 2010-01-21, 08:48   
0
UP DOWN

Tak w³a¶nie jest - ten silnik w chiñskim kompresorze pewnie siê spali, dlatego lepiej kupic na pasku - wtedy wymiana na jaki¶ polski silnik i bêdzie wieczny. Z drugiej strony mia³em kilka tych silników ze sprê¿arek ze z³omów które siê zatar³y wiêc chyba na to nie mo¿na patrzec bo wysiad³y pierwsze pompy. Kupic kompresor z mo¿liwie najd³u¿sz± gwarancj±, bezsprzecznie w tym czasie on na siebie zarobi i w razie awarii po gwarancji kupic nowy kompresor.

Grzegorz - nie patrz na to czy Einhell lepszy od Metabo bo zwykle to one maj± tylko kolor butli inny a tak to maj± w ofercie te same sprê¿arki - z jednej fabryki.

Trwa³o¶c zale¿y od kasy jak± siê wydaje przy produkcji. £atwo zrobic trwa³y kompresor robi±c go wolnoobrotowym, wszystko wywa¿one jako tako i siê krêci, smarowanie rozbryzgowe, g³upie ¶ruby od korb mog± byc z byle czego i siê nie urwi±.

marek24p
Wys³any: 2014-03-26, 19:51   
0
UP DOWN

Witam.
Mam w planie kupiæ kompresor. Bêdzie s³u¿y³ do konserwacji profili zamkniêtych raz do roku, mo¿e poprawki w konserwacji podwozia, czasem co¶ przedmuchaæ. Czy warto w takim wypadku kupiæ kompresor z napêdem bezpo¶rednim( ok. 400z³)? Czy przy takiej czêstotliwo¶ci u¿ywania jest szansa ¿e pos³u¿y wiêcej ni¿ dwa lata, czy jednak kupiæ najtañszy paskowy (ok. 700z³)? Gdzie¶ wyczyta³em ¿e te z bezpo¶rednim to niby jednorazówki, czy to prawda?

juny 
Wys³any: 2014-03-26, 19:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Ja mam z prze³o¿eniem bezpo¶rednik przez 2 wytoczone sprzêgie³ka i jest gicio :D

matheo_86
Wys³any: 2014-03-26, 22:16   
0
UP DOWN

ja te¿ mam bezpo¶redni , mêczê go praktycznie codziennie i chodzi ponad dwa lata bez problemu:)

marek24p
Wys³any: 2014-03-29, 12:41   
0
UP DOWN

a mo¿e kto¶ poleciæ firmê która produkuje w miarê dobre kompresory do 500z³? Na allegro jest tego mnóstwo i wszystko do siebie podobne wiêc nie wiadomo co ew. wybraæ.

KK 
Wys³any: 2014-03-29, 20:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nie ma w miarê dobrego w tej kwocie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów