Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Autor Wiadomość
david 

Wysłany: 2010-03-30, 00:22   nanoszenie wzoru-uzyskanie głębi na ciemnym tle

Chciałbym się poradzic odnośnie techniki i wszelkich wskazówek, materiałów polecanych i sprawdzonych ; przy wykonaniu takiego projektu:

około 25 m2 powierzchni, w większości są to obłe kształty(coś w kształcie parasola) tło ciemne z naniesionym jasnym wzorem przeplatającym się na całej powierzchni.
Zakładam że powierzchnią wyjściowa może byc blacha z wyprowadzonym podkładem.
Celem jest stworzenie jak najlepszego efektu głębi wzoru i bardzo dużej dokładności .
Czy najlepszy efekt uzyskamy kładąc ciemną bazę na tło, lakierując ja jedną lub trzema warstwami klaru, kolejno matując , nakładając wzór za pomocą folii przylepnych które łatwo się rozciągają i przylegają do powierzchni i na koniec ponownie kładąc klar. Jakie materiały polecacie (klar, bazy łatwo kryjące ciemne kolory, materiały ścierne, polerka ) :?: . Do dyspozycji airbrush ,pistolety 1.0 , 1.3 i odpowiednie warunki

z góry dzięki za wszelkie wskazówki i porady

LoboLoco 

Wysłany: 2010-03-30, 08:23   

Nie bardzo rozumiem jaką głębię chcesz uzyskać, z tego co mówisz ma to być jakiś jasny , graficzny (trybalowy?) wzór na ciemnym tle, więc o jaką głębię chodzi, jeśli to będzie wzór na blaszkę (płaski , bez światłocieni) ? Jak na razie to mogę polecić ci farby candy, one dają fajne efekty, ale żeby się zdecydować to musiałbyś dokładnie znać formę na której będziesz malował i wzór, oraz oczywiście wiedzieć jak zachowują się candy. Co do malowania ciemnego koloru to najlepiej pokryć go klarem (tak jak piszesz, ale ja bym dał 1 warstwę) , bo jak myślę rozklejenie taśmą wzoru na 25m2 trochę ci zajmie. Na sam koniec rzeczywiście kilka warstw klaru z matowaniem pomiędzy (zgodnie z techniką lakierniczą że tak powiem). Co do polecanych produktów to polecam przeszukać dział dla lakierników, tam ciągle debatują nad jakością lakierów ;) Powiedz coś więcej na temat wzoru... jak to ma wyglądać i w jakim sensie ma mieć głębię? i o jaką dokładność ci chodzi? ma być dobre odcięcie wzoru od tła (w tym momencie najczęściej wzór jest mało realistyczny i nie ma pewnego rodzaju głębi) , czy detale będą malutkie?

david 

Wysłany: 2010-03-30, 19:43   

złego słowa użyłem ;) tak wzór miałby być jasny(odcień żółtego), na ciemno brązowym tle, jeśli chodzi o wspomnianą przeze mnie "głębie" ;miałem na myśli '' efekt trójwymiarowośći"
odcięcia tła od wzoru stworzenia takiego wrażenia poprzez oddzielenie bazy i wzoru klarem. Myślę że mogło by to w jakiś sposób zadziałać. jeśli chodzi o wzór to od dużych elementów po małe( załóżmy że rozwinięcie takiego ornamentu http://www.fisz-obrazy.webpark.pl/ornament.jpg , tak jak piszesz wzór będzie płaski i bez światłocieni i zależy mi na wyraźnym dokładnym odcięciu go od tła . Z farbami candy nie miałem jeszcze styczności ale wszystko do sprawdzenia ;) jeśli chodzi o kolory to na pewno będą narzucone z góry. Póki co jest to faza koncepcji która wkrótce może być realizowana dlatego tyle niepewnych.

dzięki za odp

LoboLoco 

Wysłany: 2010-03-31, 07:47   

Chyba najlepsze złudzenie głębi uzyskasz dając cień pod ornament, poza tym możesz klar zabarwić lekko pigmentem, żeby uzyskać efekt jakby candy... pod większym kontem będzie się pojawiał ten kolor dodany do klaru, więc jak dasz do niego bardzo ciemny brąz lub czarny to w połączeniu z podkładem przy patrzeniu pod kątem tło będzie prawie czarne a na wprost brązowe. na ornament dał bym jedynie jakąś fakturę, żeby nie wyglądał jak szablon przeleciany wałkiem... to taki mój pomysł :) co do barwienia klaru musisz się zapytać dobrego kolorystę, ja niestety nie miałem przyjemności sprawdzić takiego efektu na żywo. Barwiony klar to taki niby substytut candy, które są naprawdę drogie.

david 

Wysłany: 2010-03-31, 08:19   

wielkie dzięki :!: Musiałbym zrobić 2 elementy na inny sposób, i zobaczyć efekty o których mówisz , jeśli chodzi o dodatek barwiący do klaru ciekawy pomysł i w przypadku tego projektu mogło by to dobrze wyjść . Ale tak jak mówisz popytam się jeszcze odnośnie tych specyfików. Jeśli chodzi o oklejanie ; czy najlepszym rozwiązaniem było by oklejanie folią przylepną i ręczna zabawa z wycinaniem czy zlecenie tego; wydruk na ploterze i porozklejanie gotowych wyciętych elementów? czy nakładanie na maskowanie koloru w celu uzyskania jasnego wzoru na ciemnym tle nie spowoduje zgrubień na krawędziach okleiny, które mogą być widoczne i popsuć efekt. Na pewno próba na mniejszym elemencie ukaże odpowiedzi na takie pytania ... ;)

LoboLoco 

Wysłany: 2010-03-31, 11:52   

w sumie można by się pokusić o wycinanie w folii, można również wykleić wzór taśmą fineline a potem papierową... to jest najpewniejszy sposób mając na uwadze , że podłoże nie jest płaskie... ta krzywizna wyklucza raczej ploter, bo folie przylepne do cięcia nie są zbyt plastyczne... chyba że poszczególne "segmenty" naklejać i potem łączyć je taśmą...

zgrubienia pewnie będą... ścina się je leciutko papierem ściernym (2000, tylko jak bardzo stoi i uważnie żeby nie przetrzeć) na to idzie klar, który potem się "szlifuje" , żeby właśnie uzyskać jednolitą powierzchnię, na to ostatnia warstwa klaru, polerka i gotowe :)

Co do barwienia klaru to zapytaj kolegi No-limit , on jest naprawdę niezły w te klocki.

david 

Wysłany: 2010-03-31, 21:48   

dzięki za pomoc :!: póki co projekt wstrzymany ale popytam się jeszcze w dziale lakierniczym odnośnie kwestii produktów i barwienia klaru :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu