Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Autor Wiadomość
Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-08, 19:57   True Fire, czyli Realistyczne Ognie

Witam,
Naoglądałem się już masy zdjęć i tutoriali dotyczących realistycznych płomieni, ale mimo to nadal mi nie wychodzą i mam wrażenie jakby true firez to była dla mnie czarna magia... Wydaje mi się, że wszystko wiem na ten temat i wszystko potrafię zrobić... ale i tak efekt jest nie taki jak zamierzony...

Powiedzcie jakie błędy artystyczne popełniam, że to ma taki marny efekt?

Ogólnie robię to w taki sposób: najpierw czerwony/pomarańczowy, potem na to w mniejszej ilości żółty (lekka pomoc krzywików) i na końcu miejscami biały (głównie z pomocą krzywików).

Czy to może muszą być jakieś specjalne farby (transparentne?)...

.::www.INSTRU.unl.pl::.

PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-08, 20:56   

Po 1sze, kształt jest ,,słaby"... Po 2gie, te kolory, których używasz, są słabe.. Mało nadają sie na true fire.. Potrzebujesz żywszych, mocniejszych kolorów.. Po 3cie, powinieneś bardziej wykańczac koncówki ręcznie, w tedy nie beda takie płaskie.. po 4te proponuje zaopatrzyc sie w candy colors, i konkretne trensparenty.Po 5 za duzo białego.. Pozrawiam i powodzenia..

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-08, 20:57   

True fire najlepiej maluje się farbami candy... polecam jeszcze poszperać po Youtube... Poza tym twój ogień wygląda jakby nie miał klaru na sobie... to na pewno by trochę pomogło.

sebsa

Wysłany: 2010-04-08, 22:21   

malem podobny problem ,uzylem candy red i wyszla glebia ale jak zaczolem malowac zoltym a mam dysze o,2 wiec musialem rozcienczyc to zaczol wychodzic jakis zielony no kompletna porazka i juz nie wiedzialem czy powinien byc zolty opaque bo ja mialem zolty semi opaque AA no i za cholere nie chcialo to wyjsc wiec odpuscilem narazie az nie kupie aero z dysza o,3 mniej bedzie trzeba rozcienczac i moze cos z tego bedzie :)

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-09, 07:37   

http://www.youtube.com/watch?v=kmzawW-yeMA

http://www.youtube.com/wa...=response_watch

http://www.youtube.com/wa...=response_watch

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-09, 13:57   

Primo: Dzięki za konkretne rady, na pewno się przydadzą
Lobo: Masz rację: te płomienie nie mają klaru na sobie, namalowałem je na próbę, po to, żeby potem je zmyć z tej powierzchni.
Sebsa: Mam identyczny problem jak ty. Mi też z żółtego robi się zieleń (też dysza 0,2). Może na moim zdjęciu tego tak nie widać, ale w rzeczywistości są bardziej 'zieleńsze'.

Moje pytanie więc do ogółu społeczności: dlaczego tak się robi?
Drugie pytanie: jakie TANIE farbki candy polecacie?

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-09, 14:21   

Tutaj jeszcze starsze, dawniej malowane true fire'z. Może pomogą w udzielaniu mi dalszej pomocy i rad:

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-09, 14:30   

Nie ma "tanich" candy niestety... do wyboru AutoAir i House of Kolor... co do zmiany koloru , to candy trzeba rozdzielać od innych farb międzywarstwą klaru... w innym wypadku wchodzą z nimi w reakcję...

sebsa

Wysłany: 2010-04-09, 17:46   

tez slyszalem ze trzeba oddzielac ale chyba jak sie kladzie inna farbe na candy a nie jak candy na inna farbe.

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-10, 10:55   

Candy
sebsa napisał/a:
uzylem candy red i wyszla glebia ale jak zaczolem malowac zoltym a mam dysze o,2 wiec musialem rozcienczyc to zaczol wychodzic jakis zielony no kompletna porazka i juz nie wiedzialem czy powinien byc zolty opaque bo ja mialem zolty semi opaque AA

Z tego wynika że kładłeś semi opaq na candy... a candy ogólnie trzeba separować, choć rzeczywiście na dobrze wysuszone podłoże może da rade kłaść... ale pewności nie mam.

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-10, 13:37   

Na pewno nie Lobo, bo mi na zwykłych bazach rozcieńczalnych nitro też tak się robi...

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-10, 16:51   

Przestaje kumać... jaka farba na jakim podłożu zmienia wam kolor?

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-10, 17:55   

Ja też tego nie kumam... bo to swego rodzaju swoista magia: wlewasz do zbiorniczka aerografu kolor żółty, psikasz na powierzchnię i staje się on wówczas zielony (może nie całkiem zielony, ale ma taki odcień)...
Farba: żółta (:D) - baza nitro w moim przypadku
podłoże: czarny metal (zresztą nawet na czerwonej warstwie true fires'ów tak wychodzi)

Erni 

Wysłany: 2010-04-10, 22:47   

elo, mi się robiło dokładnie tak samo, robił się kolor zielony, nie wiem o co kaman, malowałem zwykłymi farbami akrylowymi (jakieś białe+pigment). Nie moge ogarnąć dlaczego tak się robiło... ostatnio malowałem innymi akrylami i kolory wyszły OK tylko sama tekstura lipna :/ trening trening i kiedyś się uda ;)

rebelart

Wysłany: 2010-04-11, 12:46   

Hej. Z tego co wiem to candy colors sie nie separuje klarem. Widać to różnych tutorialach, że malują kryjącymi kolorami, na to candy znów kryjące itd. a nie widziałem nigdzie klaru.
Co do żółtego zmieniającego się w zielony to dzieje się tak z lakierem żółtym perłowym...na białej bazie jest piekny żółty na czarnej ten sam lakier staje się zielony...może w przypadku uzywanych transparentnych kolorów jest tak samo. U siebie nie zauważyłam by tak się działo. Wydaje mi się, że dysza nie ma tu znaczenia - prędzej może trzeba używać odpowiednich rozpuszczalników jak do metalików czy pereł a nie lać nitro bo może wejść w reakcję.

www.rebelart.pl

sebsa

Wysłany: 2010-04-11, 13:02   

no wlasnie na tutorialach nie widac zeby klarowali miedzy warstwami,moze to wina wlasnie transparentnej farby...

hlecter

Wysłany: 2010-04-11, 18:48   

również u mnie przy płomieniach ;D zółty dostał odcienia zieleni baza nitro jaskrawo żółta firmy lesonal , kolor przybiera odcien delikatnej zieleni tez mnie to zastanawiało ale myslalem ze zle dobałem kolor

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-22, 12:10   

Następne podejście zrealizowane farbami nietransparentnymi... Co o tym myślicie? Nad czym powinienem się skupić, co psuje cały efekt, nad czym popracować? Oceńcie zwłaszcza to co nie jest spowodowane wadą nie nadających się do tego farb i kiepskiego sprzętu, ale wykonaniem...

frz11.JPG
Plik ściągnięto 17 raz(y) 68,66 KB

Mcdevil 

Wysłany: 2010-05-14, 15:53   

Witam, ja też przymierzam się do faiersów, co do candy auto-air to wyłapałem gdzieś że zmienili recepturkę i nie trzeba rozdzielać klarem.
Pozdro

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu