SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-15, 23:37 Umowa o dzieło, a Aerograf
|
|
|
Witam,
Na pewno pojęcie umowy o dzieło jest wam znane. Ponoć odprowadza się z tego 20% podatku.
A jak to się ma do kosztów materiałów (farby, lakiery, itd), które zostały użyte do tego dzieła?
Chodzi mi o to, czy:
a) płaci się 20% od całości, jaką ma zapłacić zleceniodawca (robocizna + materiały)
b) czy od kwoty o jaką zleceniobiorca się wzbogacił (sama robocizna)?
To pierwsze wydaje mi się bezsensowne, kretyńskie i idiotyczne, bo zakładając, że:
koszty materiałów wynoszą 50zł, a za robociznę liczę sobie 10zł (w sumie 60zł) to odprowadzając z tego 1/5 musiałbym zapłacić 12zł - czyli wówczas zamiast zarobić na tym musiałbym jeszcze dopłacić.
Aż strach pomyśleć co by było gdyby materiały kosztowały z 300zł a ja robiłbym za darmo (albo półdarmo)
Więc jak to jest z tymi kosztami materiałów? Trzeba to pewnie upozorować tak, że materiały dostaję od zleceniodawcy (kupuję materiały w jego imieniu?)... Jak to wtedy wykombinować?
Mogę zadać jeszcze lepsze pytanie: Jak całkowicie ominąć podatek? |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-16, 08:01
|
|
|
Jak ominąć podatek...? proste, nie zgłaszać faktu zarobienia do US, ale to niezgodne z prawem... poza tym jak po zarobieniu 60 zł , 50zł to materiały to jesteś lekko nierentowny , więc i tak rynek cie niestety zadepta ... chyba że zużywasz te materiały w godzinę i robisz to 8 godzin dziennie...
tutaj trochę o umowie o dzieło...
http://www.vat.pl/umowa_o...nienia_1510.php |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-16, 13:47
|
|
|
| Cytat: | | poza tym jak po zarobieniu 60 zł , 50zł to materiały to jesteś lekko nierentowny |
Podałem tylko przykład, w którym jako zleceniobiorcy więcej stracimy niż zyskamy przyjmując pkt a)...
A właściwe pytanie brzmiało: Czy odprowadzamy podatek z kosztów robocizny i materiałów, czy samej robocizny? |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-16, 14:22
|
|
|
| W tym linku, który podałem jest to wyjaśnione... warto przeczytać... |
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-16, 22:47
|
|
|
Chyba znalazłem, ale nie jestem pewien czy poprawnie to interpretuję:
---
Umowa o dzieło jest atrakcyjną formą zatrudnienia, gdyż:
* od umowy tej nie są odprowadzane składki ZUS,
* naliczany jest od niej koszt uzyskania przychodu minimum 20% bez względu na wydatki ponoszone przez zatrudnionego.
(...) jeżeli ustawowe 20% kosztów uzyskania przychodu to mniej, niż wydał wykonawca dzieła (ma dokumenty potwierdzające wyższe wydatki), wówczas wykonawca taki może w rozliczeniu rocznym ująć koszty uzyskania przychodu z umowy o dzieło w wysokości faktycznie poniesionej (np. 76%, 34%, czy nawet ponad 100% - wtedy powstanie strata).
Przykład:
Wynagrodzenie 1220 zł brutto czyli 1000 zł netto + 220 zł VAT.
Zaliczka PIT wyniesie 1000 zł - 200 zł kosztów uzyskania przychodu = 800 zł, x 19% = 152 zł
W takim wypadku wykonawca otrzyma 1000 zł - 152 zł = 848 zł i do tego 220zł VAT, w sumie 1068 zł.
Zaliczkę PIT odprowadzi za niego pracodawca, podatek VAT odprowadzi sam wykonawca.
---
Znaczy to więc, że początkowo w każdej umowie o dzieło zakłada się 20% przychodu jako koszt materiałów, od którego nie odprowadza się podatku... Jeżeli koszty materiałów przekraczają 20% to pod koniec roku "wyjaśniamy to" załączając fakturkę z rzeczywistymi kosztami materiałów (a czy może być paragon?). |
|
 |
TOM-AS2000
|
Wysłany: 2010-05-20, 15:26
|
|
|
| Jeśli masz działalność gospodarcza to muszą być faktury, bo na paragonie nie ma danych Twojej firmy! A jeśli nie masz działalności gospodarczej to czy wystarcza paragony powinieneś dopytać w U.S.( ale nie bedzie przeciez problemu, żebyś brał fakturę na swoje nazwisko!?) |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-05-20, 18:37
|
|
|
| A powiedzcie jeszcze co mogę, a czego nie mogę nie prowadząc działalności gospodarczej (nie mając zarejestrowanego tego przedsięwzięcia)... Czy Jest bodajże jakiś limit, że powiedzmy do 600zł na miesiąc mogę na tym zarobić? Albo, że nie mogę mieć jakieś problemy z normalnym reklamowaniem się (wizytówki itd)? |
|
 |
TOM-AS2000
|
Wysłany: 2010-05-20, 19:00
|
|
|
| Jeśli będziesz wykonywał usługi na umowę o dzieło, to tutaj nie będzie żadnych limitów, ale problem w tym że taką umowę możesz podpisać tylko z "podmiotem gospodarczym" a z osobą fizyczną nie mająca działalności gospodarczej takiej umowy nie podpiszesz! |
|
|
|
 |
Boni
|
Wysłany: 2010-05-20, 20:07
|
|
|
Tom, z powodu? Znaczy - podstawa prawna? Bo o ile wiem nie ma ograniczeń na strony umowy o dzieło. Są co najwyżej różnice co do szczegółowego prawa jakiemu podlega umowa i strony itd, w zależności od statusu prawnego jednej i drugiej strony, no i przez to różnice w opodatkowaniu, kosztach itd itp. Umowa zawarta w warunkach wg. ordynacji podatkowej dla "działalności wykonywanej osobiście" jest typowa, ma koszty 20%, itd itd, umowa między dwoma "cywilami" wpada natomiast w kategorię "inne przychody".
Co do limitów itp. Neonis to jest tak, że jak np. wpiszesz w "inne" w PIT roczny sporą kwotę, po czym będziesz się tłumaczył że masz 20 umów o dzieło na podobne dzieła, to najprawdopodobniej US "według znamion" czyli częstotliwości, nakierowania na zysk, itd itd zarzuci ci uprawianie nielegalnej działalności gospodarczej, dołoży ci z forehandu, po czym z backhandu dołoży ci ZUS, niestety. Aha, przy umowach o dzieło między "cywilami" wszelkie obowiązki i zobowiązania spoczywają na wykonawcy (bo przy typowej ze zleceniodawcą - przedsiębiorcą takiej jak Tom napisał, to na nim spoczywa papierkowa robota i zaliczka). No i o odliczaniu kosztów, szczególnie ryczałtem, to chyba nie ma mowy (tego nie pamiętam już).
Inne rozwiązanie to podpięcie się pod "działalność artystyczną", czyli że nie wykonujesz prace jako dzieła, ale sprzedajesz jak obrazy itp, na umowę kupna-sprzedaży i PCC. Wtedy masz 20% ryczałtem kosztów, ale też 18% podatku, rozliczasz jakoś tak do następnego miesiąca po sprzedaży dzieła, dopytaj w skarbówce w temacie PCC. No ale jak będziesz to robił nie okazyjnie tylko regularnie i z wyraźnym zyskiem, to też upomną się o działalność gosp. a potem o ZUS... Każda "stała, zorganizowana i nakierowana na zysk działalność" to działalność gospodarcza... |
_________________ http://boni.smutek.pl/auto/ |
|
|
|
 |
TOM-AS2000
|
Wysłany: 2010-05-21, 09:09
|
|
|
| Racja, myliłem się można podpisać umowę o dzieło z osoba fizyczną, ale wtedy wszystkie obowiązki podatkowe spoczywaja na wykonującym dzieło! Moim zdanie to za duza biurokracja podpisywać umowę o dzieło z każda osobą na polakierowanie np. błotnika i później z kazdej się rozliczać! |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-06-08, 07:49
|
|
|
DG nie trzeba zgłaszać, puki o ile się nie mylę , masz CAŁKOWITY (udokumentowany) dochód poniżej 3091 na rok (podatek dochodowy od tej zarobionej kwoty nie może przekroczyć kwoty wolnej od podatku , czyli ok 556zł). Jeśli podpiszesz umowę o dzieło podatek dochodowy musisz zapłacić, odpadają ci jedynie ubezpieczenia społeczne. Ogólnie z DG jest tak, że jak coś robisz w sposób zorganizowany i celem tej działalności jest zarobkowanie to musisz założyć DG.
| TOM-AS2000 napisał/a: | | Moim zdanie to za duza biurokracja podpisywać umowę o dzieło z każda osobą na polakierowanie np. błotnika i później z kazdej się rozliczać! |
Niestety takie są realia. Gdy już założysz DG to zobaczysz ile jest roboty z papierami... |
 |
|
|
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|