| Autor |
Wiadomość |
cube

|
Wysłany: 2010-04-25, 10:52 jak radzicie sobie z kurzem, włoskami itp
|
|
|
czy przy kładzeniu bezbarwnego na wierzch korzystacie z jakichś kabin, wyciągów, filtrów?
a może zlecacie jakiemuś lakiernikowi, a może "wypożyczacie lakiernię?
bo ja na razie wodne farbki kładę przy użyciu aero w domu, a bezbarny spray lub pistoletem lakierniczym na balkonie. Rezultat jest taki że mnóstwo w tym syfu ląduje (włosków, pyłków, kurzy)
albo może istnieją jakieś sposoby pozbycia się syfków jak już nam zanurkują do lakieru? |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-25, 13:27
|
|
|
| Tylko komora lakiernicza.... W komorze tez nie raz siądzie ci wiecej syfu niz bys lakierował w garażu.... Możesz sobie gdzies w garazu zrobić ,, komore" z folii budowlanej, zlać całą podłogę wodą, i wtedy kłaść klar.. Pewnie jakies paprochy siądą, ale polerka powinna sobie z tym poradzic... |
_________________ www.streetartshop.pl |
|
|
|
 |
crystal

|
Wysłany: 2010-04-25, 21:41
|
|
|
Założę się że czas żeby coś pomalować pokryje się z okresem kwitnienia topoli.
Przynajmniej zobaczę jak wygląda prawdziwy baranek |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-25, 23:06
|
|
|
loboloco czyli jak wygląda cała procedura?
kładę dwie warstwy bezb (druga gruba)
później papier 2000
pasta polerska ?
czy jakieś inne sugestie? |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-25, 23:19
|
|
|
| Cytat: | jak wygląda cała procedura?
kładę dwie warstwy bezb (druga gruba)
później papier 2000
pasta polerska ? |
Mi jest znana właśnie taka procedura.
Jednak prawdą jest, że profesjonalistom, którzy lakierują w specjalnych komorach także siada syf... Polerka "po" jest nieunikniona wręcz... |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-26, 08:08
|
|
|
| Procedura lakierowania jest podana na opakowaniu lakieru (ile warstw, jakich, jaka dysza i ciśnienie) różne lakiery różnie się kładzie, niektóre są lepsze do samoistnego schnięcia, inne trzeba wygrzać... tego już lepiej dowiedz się bezpośrednio w mieszalni, gdzie się zaopatrujesz. Po wyschnięciu z klaru usuwasz paprochy "ścinając" je papierem 2000 na klocuszku na mokro. Potem polerka, którą też można robić na różne sposoby... pasty polerskie mają różne gradacje, są mniej i bardziej ścierne, są wykończeniowe, potem są mleczka i woski, niektóre nadają się do ręcznego użycia, inne trzeba robić maszynowo, bo ręcznie nie nagrzejesz klaru odpowiednio.... i do każdego mleczka/pasty odpowiednia gąbka, lub baran... lepiej zapytaj o detale w mieszalni, tam będziesz mógł pytać o konkretny produkt. |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-26, 10:36
|
|
|
wielkie dzięki
| Cytat: | | Procedura lakierowania jest podana na opakowaniu lakieru (ile warstw, jakich, jaka dysza i ciśnienie) |
taaa dobrze by było. na niektórych nie ma słowa o tym co i jak (podkład do alu zakupiony w optionall) na novolu tylko obrazkowe historyjki...
także dzięx |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-04-26, 22:31
|
|
|
Ciężko...wejść na forum lakiernicze tam budiet wsiioo |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-26, 23:04
|
|
|
byłem, czytałem, za duuużo tego było, a chodziło mi tylko o wypowiedź krótko i na temat zabezpieczania "dzieł" aerografii, czy może ma to jakąś specyfikę... ale i tam pewnie będe zaglądał
pzdr |
|
|
|
 |