Autor |
Wiadomo¶æ |
|
dudek
|
Wys³any: 2010-05-05, 08:38 Szpachla na dachu
|
0
|
|
|
|
Witam! Jestem nowy na forum wiêc pozdrawiam wszystkich forumowiczów Mam pytanie odno¶nie pêkaj±cej szpachli na dachu mojego auta (plus ¶lady jakiej¶ ¿ywicy). Nie mam do¶wiadczenia w lakierowaniu czy blacharce samochodowej ale z Wasz± pomoc± my¶lê, ¿e sobie poradzê. Tzn chcê siê pozbyæ starej szpachli, na³o¿yæ ¶wie¿± i wyrównaæ ca³y dach bo na chwilê obecn± wygl±da to niezbyt 'fajnie'. Po prostu przygotowaæ dach do lakierowania (lakierowaæ nie bêdê :P) Wiêc jakich materia³ów bym potrzebowa³ i na jakie etapy podzieliæ pracê? Dodajê podgl±dowe foto. Pozdr
dach4.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 542 raz(y) 19.65 KB |
dach3.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 731 raz(y) 25.95 KB |
dach2.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 694 raz(y) 25.33 KB |
dach1.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 1114 raz(y) 35.72 KB |
|
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2010-05-05, 15:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Wstawiæ nowe poszycie dachu |
|
|
|
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-05-05, 15:12
|
0
|
|
|
|
M³otek i przecinak do skuwanai szpachli |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-05-05, 17:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
widze ze ktos gruba rzezbe odwali³ na tym twoim dachu... ...Ten twoj samochodzik to nie mial czasem wczesniej szyberu ??A tak na powaznie to m³otek przecinak...tudziez szlifierka i dobra tarcza do szlifowania i jedziesz z koksem... |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-05-05, 17:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Zetnij szpachle jak koledzy radz± i tak do malowania oddaj, nie bêdzie problemu z odpadaniem.
Poco oszukiwaæ samego siebie ¿e tam jest prosta blacha ¿ycie to nie teatr
Albo wstaw nowy dach który nie bêdzie musia³ udawaæ ¿e jest prosty. |
|
|
|
|
Adam Rentel
|
Wys³any: 2010-05-05, 17:46 dach
|
0
|
|
|
|
kolega ma racje,tam by³ szyber jak nic,a pod szpachlem (niechcem cie straszyc) mo¿e sie okazaæ ¿e pierwszej warstwy blachy w niektórych miejscach wogle nie ma przerabia³em ju¿ to z szyberdachem w hondzie crx,moja rada jak nie kochasz swojego auta to,zedrzyj to podpicuj i do ¯YDA |
|
|
|
|
dudek
|
Wys³any: 2010-05-05, 22:48
|
0
|
|
|
|
No tak problemu z zerwaniem tego gów.a nie powinno byæ. Szyberdach to na 100% nie by³. Wygl±da to tak jak by co¶ kiedy¶ spad³o ciê¿kiego albo mia³ dachowanie. Autko kocham i nie dam do ¯yda (przynajmniej narazie i nie ze wzglêdu na dach ) Wiêc zerwaæ i nowa szpachla? Chcê wyszpachlowaæ sam tzn przygotowaæ dach do ostatecznego malunku. Poradzicie co, jak i czym? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-05-06, 05:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Zdj±æ podsufitkê,wyklepaæ,ile siê da,d³ugi elastyczny hebel (np 70),i jazda.Je¶li ju¿ koniecznie chcesz robiæ to sam (Czemu?Obni¿anie kosztów? Nie obni¿ysz,kto¶ bêdzie to po Tobie poprawia³),to poszukaj szpachli z py³em aluminiowym,na takie powierzchnie nara¿one na d³ugotrwa³e nagrzewanie i w ciemnych kolorach jest lepsza.Ale na Twoim miejscu rozpocz±³bym nie od skuwania szpachli,tylko w³a¶ni od zdjêcia podsufitki i realnej oceny uszkodzenia,czy jest tam 0,5 mm kitu,czy 2 cm.Szpachlowaæ czy wymieniaæ poszycie.Ma byæ tanio,czy ma byæ dobrze. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-05-06, 08:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego je¶li moge co¶ dodaæ to samemu bez do¶wiadczenia i praktyki ,tak du¿ej powierzchni jak dach to nie wyprowadzisz na gotowo pod lakier. Naszpachlujesz siê ,naszlifujesz i tak bêdziesz mia³ "góry i do³y" na nim. Jak lakiernik po³ozy na tak "wyprowadzon±" powierzchnie lakier to prze¿yjesz przy odbiorze swojego autka szok. Je¶li ju¿ chcesz jednak samemu to poszukaj kogo¶ z do¶wiadczeniem do pomocy np. znajomy lakiernik czy raczej pomocnik lakiernika ,który to z racji wykonywanych czynno¶ci na lakierni ma spore do¶wiadczenie w tego typu "pracach" tj. przy rze¿bieniu" ,wyrównywaniu powierzchni elementów szpachlówk± Pozdrawiam
Ale tak jak zaznaczy³ kolega wcze¶niej ¶ci±gnij "podsufitke" i oceñ stopien zdeformowania tego dachu. |
|
|
|
|
dudek
|
Wys³any: 2010-05-06, 10:49
|
0
|
|
|
|
Te¿ tak my¶lê, ¿e porywam siê z motyk± na s³oñce. Mam znajomych lakierników (chcia³em zniwelowaæ koszta do minimum ale macie racje lepiej to zrobiæ dobrze i przez fachowca) wiêc oddam autko w ich rêce. Teraz wysuwa siê pytanie jakie materia³y dokupiæ do ów pracy? Od szpachli po lakier? Poprostu chcê im przygotowaæ wszystko do roboty. Co prawda jadê na dniach z qmplem, który ma troszkê pojêcia po materia³y ale wiadomo Wy koledzy macie wiêcej do¶wiadczenia w tej dziedzinie |
|
|
|
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2010-05-06, 20:52
|
0
|
|
|
siwy1981
Pomóg³: 7 razy Posty: 63
|
Sorry ale jak na mój gust , to tam gdzie szpachla pêk³a jest na pewno ponad 1cm szpachli. Poszpachlujesz jeszcze raz i jeszcze raz bo pêknie. Gdyby to by³o moje autko to rozgl±da³bym siê za dachem. Ale jak co kto woli. |
|
|
|
|
slavok
|
Wys³any: 2010-05-06, 22:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 28
|
ale hebel, nie widzia³e¶ tego jak kupowa³e¶ samochód ? przecie¿ na oko widac te fale Dunaju ko³o listw dachowych. |
|
|
|