Autor |
Wiadomo¶æ |
|
KAMILcom
|
Wys³any: 2010-05-13, 16:00 po przykryciu foli± odpada lakier?
|
0
|
|
|
|
wiêc tak, przykry³em auto foli±, a pod foli± zebra³a siê wilgoæ i w tej chwili mam ca³y dach i inne elementy na aucie w takie matowe ciapki:
tylko nie mówcie mi ¿e to klar odpad³, bo sie za³amie. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-05-13, 16:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Teraz ¿eby by³o równo ca³o¶æ trzeba zmatowaæ P2000. Pasta i polerka za³atwi sprawê (chyba). Choæ na pocz±tek mo¿na spróbowaæ samej polerki bez matowania. |
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-05-13, 17:54 Re: po przykryciu foli± odpada lakier?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
KAMILcom napisa³/a: | wiêc tak, przykry³em auto foli±, a pod foli± zebra³a siê wilgoæ i w tej chwili mam ca³y dach i inne elementy na aucie w takie matowe ciapki:
Obrazek
tylko nie mówcie mi ¿e to klar odpad³, bo sie za³amie. |
niestety folii nie k³adzie siê na mokre auta oraz jak jest wilgoÆ. Folia odparzy³a. Sama polerka mo¿e nie pomóc, jak ju¿ to p2000/2500 na mokro i polerka tak jak Homer S. mowi |
|
|
KAMILcom
|
Wys³any: 2010-05-13, 21:19
|
0
|
|
|
|
dobrze wiedzieæ |
|
|
|
|
Whistrax
|
Wys³any: 2010-05-13, 21:35
|
0
|
|
|
|
siedze czytam i mysle po co przykrywales ?? autko bylo swierze po malowaniu ?? jest to jakis zabytek klasy swiatowej ?? |
|
|
|
|
KAMILcom
|
Wys³any: 2010-05-13, 21:40
|
0
|
|
|
|
lakier wsumie jeszcze nie by³ polerowany po po³o¿eniu (3 lata stoi polakierowany). przykry³em, bo przygotowa³em wnêtrze do malowania i w kilku miejscach jest go³a blacha.
jutro auto wêdruje do gara¿u w takim wypadku. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-05-15, 09:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Homer S. napisa³/a: | Teraz ¿eby by³o równo ca³o¶æ trzeba zmatowaæ P2000. Pasta i polerka za³atwi sprawê (chyba). Choæ na pocz±tek mo¿na spróbowaæ samej polerki bez matowania. |
Stawiam flaszkê, ¿e nie spolerujesz ... dodam kilka razy ju¿ wygra³em choæ ... przez krótk± chwilê ..... przegra³em ..... wiêc cierpliwo¶ci
Prawda jest okrótna ... je¿eli to ¶wie¿a pow³oka ... a to znaczy, ¿e z jakiego¶ powodu nie odparowa³y z niej lotne zwi±zki ( zaskakujesz mnie wprawdzie t± informacj± o 3 latach .... mo¿e o czy¶ nie wiesz, albo jak ) ... i mikropory s± otwarte to wilgoæ nie mog±c odparowaæ do góry ( folia ) na skutek wysokiej temperatury i zamiany wody w gaz ... TLEN WODÓR, AZOT, wniknê³a bardzo g³êboko w lakier bezbarwny. Teraz zmatujesz 2000 odpolerujesz nawoskujesz i dopóki wosk trzyma po³ysk nie bêdzie ¶ladu .... ( 7 - 14 dni ) potem wyjdzie to ponownie.
Trenowa³em ten poblem w kilku ASO gdzie by³em kierownikiem i ju¿ kilku lakierników siê na tym wy³o¿y³o Tu uwaga im starszy lakier tym p³ycej wnika wilgoæ i wiêksza jest szansa, ¿e nie dotar³a do samego spodu czyli tli siê nadzieja, ¿e jaka¶ mikronowa warstwa bezbarwnego pozosta³a nienaruszona ( ale to w±t³a nadzieja ... no chyba, ¿e kogo¶ ponios³o przy lakierowaniu tego dachu i jest tam z 500 um samego bezbarwnego ) Obejrzyj tak¿e maskê i górê b³otników !
Ale ... rozumiem, ¿e szukasz tu rady, a nie dodatkowych powodów do "za³amki psychicznej" wiêc .... jest ¶wiate³ko w tunelu. Podgrzej ten dach do temperatury 60 st. C ( kabina, promiennik, suszarko opalarka ) .... odczekaj a¿ ostygnie i jeszcze raz podgrzej ... wtedy dopiero zmatuj 2000 ... znów podgrzej ... i dopiero wypoleruj. Masz tylko jedn± szansê bo matowania dwa razy ju¿ pewnie twój bezbarwny nie zniesie wiêc nie ¿a³uj pr±du i czasu na grzanie .... lub podgrzej zamatuj i polakieruj od nowa !
Drugi sposób pewny w 100 % ( sprawdza³em ) pierwszy natomiast tylko w 30 % ... bo niestety czêsto koñczy siê przetarciem bezbarwnego do bazy ... przykro mi ... ale tak jak napisa³ @kalbi NIE K£ADZIE SIÊ FOLI NA MOKRY SAMOCHÓD !!! ( ¯aden - bo nigdy nie wiadomo czy nie by³ wcze¶niej lakierowany ) .... Teraz ju¿ wiesz dlaczego ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|