Autor |
Wiadomość |
 |
maciej0229
|
Wysłany: 2010-05-27, 14:50 Polerowanie noego lakieru ;/ problem
|
0
|
|
|
|
Witam, dzisiaj po lakierowaÂłem drzwi w corsie b. LakierowaÂłem juÂż duÂżo elemetnĂłw 2 fiatĂłw bravo i brava, ale ciemnych kolorystycznie. Moja corsa jest srebrna. Lakier dobierany komputerowo, wg. mnie ma trochĂŞ inny odcieĂą niz ten stary ktĂłry wczesniej wypolerowaÂłem pastÂą fareklÂą na bÂłysk. Pytanie czy jak wyschnie to czy po polercĂŞ przybliÂży siĂŞ choĂŚby troche kolorystycznie do reszty ?? |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2010-05-27, 17:18
|
0
|
|
|
|
maciej0229 napisał/a: | jak wyschnie to czy po polercĂŞ przybliÂży siĂŞ choĂŚby troche kolorystycznie do reszty ?? |
Nie.
Cieniowania nie zrobiÂłeÂś niestety, wiĂŞc tak masz. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-27, 17:40
|
0
|
|
|

|
Kolego a zrobi³eœ natrysk próbny aby sprawdziÌ na jakim ustawieniu jesteœ "blisko" odcieniu na aucie? Raczej nie i masz tego efekty ,srebro jest bardzo wymagaj¹ce i "gin¹" na nim ludzie bez doœwiadczenia! Na tym twoim dorobionym srebrze jestem w stanie (i ka¿dy z praktyk¹ i doœwiadczeniem) uzyskaÌ kilka ró¿nych odcieni srebra . Ka¿da osoba postronna bedzie pewna ¿e to kilka ró¿nych sreber! Nawet trzeba mieÌ doœwiadczenie aby "cieniowaÌ" jasne metaliki Ale próbowaÌ musisz ju¿ teraz aby wyjœÌ z tej sytuacji! Pozdrawiam! Musisz dobrze ustawiÌ pistolet! |
|
|
|
 |
maciej0229
|
Wysłany: 2010-05-27, 21:36
|
0
|
|
|
|
Nie wiem, znajomy lakierowa³ przy mnie, moim pistoletem srebrnego Peugoth'a 206 i ja nie widzê ró¿nicy pod ¿adnym k¹tem, a u mnie wpada lekko w niebieski .... ;/ corsa mia³a wiele odcieni srebrnego, dltego te¿ przypuszczam, ¿e facet, który mi dorabia³ bazê da³ cia³a, albo bezbarwny by³ do niczego. Przyk³ad : pomalowa³em panel pod³ogowy podk³adem, to zmatowa³em, da³em na to klar no i ok ... po drugiej stronie da³em klar który mi zosta³ z innej mieszalni. Ten drugi jest jaœniejszy ni¿ ten pierwszy ;/
Dodatkowo z moim znajomym pojechalismy do lakiernika i sam przyznaÂł racjĂŞ : On lepiej by nie zrobiÂł, tyle, Âże odcieĂą nie ten, zupeÂłnie nie ten ... Gdyby nie to wszystko przyznaÂłbym sie, ze to moja wina, ale wiem, Âże corsa miaÂła wiele odcieni srebra ... |
|
|
|
 |
Whistrax
|
Wysłany: 2010-05-27, 22:54
|
0
|
|
|
|
nie zawsze wina lezy po stronie mieszalni. robiac probke trzeba pamietac zeby postelet byl identycznie ustawiony przy probce i przy malowaniu. o szczegolach takich jak odleglosc, grubosc warstw nie wspominajac. sam maluje jakis rok przemalowalem troche tych blaszakow ale maluje pod okiem goscia co malowal 10 lat. troche sie rad nasluchalem i troche samochodow juz poprawiaalem
przyklad carna laguna w metaliku probka wyszla bardzooo podobna wiec maujemu po malowaniu wyszla calkiem inna |
|
|
|
 |
maciej0229
|
Wysłany: 2010-05-28, 07:27
|
0
|
|
|
|
Tak ja wiem o tym, tylko ju¿ nie chodzi o to ¿e jest kolor troch inny, bo na to nikt mojej rodziny by nie zwróci³ uwagi, ale jeœli jedna czêœÌ jest jasno srebrna a druga srebrno niebieska przyciemniona to ju¿ nie jest za dobrze :p I o ile baza mo¿e byÌ dobra to tak jak pisa³em, bezbarwny ju¿ nie bardzo. Jak zacz¹³em psikaÌ baz¹ to ró¿nicy go³yk okiem nie widzia³em, psikam klarem i od razu ciemny srebrny ;| Gdzie naprawdê lakier inne producenta by³ naprawdê bez barwny a nie pó³ bezbarwny
Po kaÂżdym malowaniu pistolet przepÂłukiwaÂłem rozpuszczalnikiem do rozcieĂączania lakierĂłw, nastĂŞpnie caÂłego rozkrĂŞcaÂłem i czyÂściÂłem Âżeby usunÂąc kaÂżdÂą pozostaÂłosĂŚ farby. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-05-28, 08:41
|
0
|
|
|

|
Zrób kolego dwie próbki natrysku tego srebra i pokryj jedn¹ bezbarwnym tym który ju¿ malowa³eœ a drug¹ innym i zobaczysz czy jest ró¿nica Jeœli bedzie to masz ju¿ przyczynê niepowodzenia Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Whistrax
|
Wysłany: 2010-05-29, 23:58
|
0
|
|
|
|
dodam ze jak przylejesz bezbarwnego za grubo na srebrny to potrafi Ci sie zrobic czarny. cos takiego bardzo lubi sie robic na plaskich powierzchniach |
|
|
|