Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mort 
Wys³any: 2010-06-17, 16:53   Jak usun±æ miêkk± szpachlê
0
UP DOWN

Sk±d: Warszawa
Witam serdecznie. Potrzebuje Waszej pomocy. Zabra³em siê do renowacji dekla od zapasowego ko³a w 4x4 pewnie ka¿dy kojarzy o co chodzi. Dok³adnie takie cudo z plastiku które zakrywa z ty³u na klapie zapas. Farba poodpryskiwa³a itd itd. Uda³o mi siê z grubsza usun±æ 5 warstw farby jaka by³a naniesiona przez moich poprzedników jednak na samym spodzie jest na³o¿ona jakby miêkka szpachla i w³a¶nie z ni± mam problem. Podpowiedzcie mi jak usun±æ to dziadostwo bo niestety ¿aden mechaniczny sposób nie jest do dobry bo czy szczotka czy papier momentalnie siê zakleja a szlifierka k±towa to siê zaraz dziury porobi± w tym plastiku. Czy s± mo¿e jakie¶ chemiczne patenty tupu remlack(nie reklamuj±c produktu) albo mo¿e w ogóle da siê to jakim¶ rozpuszczalnikiem zmyæ. Swoje przygody z lakierowaniem dopiero zaczynam wiêc przepraszam je¶li zadaje durne pytania. Dziêki z góry koledzy.

crystal
Wys³any: 2010-06-17, 19:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
A to jest na pewno szpachla? piszesz ¿e to jest miêkkie.

misiek707
Wys³any: 2010-06-17, 19:36   
0
UP DOWN

Mo¿e to plastik ^^ Lub poliuretan.

crystal
Wys³any: 2010-06-17, 20:23   
0
UP DOWN

Napisz co to za auto ¿eby by³o wiadomo o czym mówimy.

mort 
Wys³any: 2010-06-17, 20:23   
0
UP DOWN

Nie mam zielonego pojêcia co to jest. W za³±czeniu fotka mo¿e ona co¶ podpowie. Kolor szary jak szpachla. A samochód to Suzuki Vitara 3 drzwiowe cabrio.

IMG_5937.jpg
Plik ¶ci±gniêto 133 raz(y) 129.74 KB

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-17, 21:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.
Czy zanim zacz±³e¶ nazwijmy to zdejmowaæ te ró¿ne warstwy to t± pokrywkê czym¶ nie wiem szpachlowa³e¶, pryska³e¶ -podk³adowa³e¶, czy od razu zabra³e¶ siê do szlifowania i gdzie¶ tam ni¿ej dotar³e¶ do tej miêkkiej warstwy?

mort 
Wys³any: 2010-06-17, 21:38   
0
UP DOWN

Kompletnie nic z ni± nie robi³em. Nie znam jej przesz³o¶ci. Zdj±³em ja z samochodu no i chce j± jako¶ doprowadziæ do porz±dku. Pow³oka by³a na tyle zniszczona ¿e zwyk³a metalowa szpachelka dawa³a rade. No i do takiego stanu doprowadzi³em tylko przy u¿yciu szpachelki nic wiêcej.

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-17, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Je¶li jest co¶ miêkkiego to tak czy siak trzeba siê tego pozbyæ, jak mechanicznie odpada to gdyby to by³a moja walka usun±³bym raczej "chemicznie":
gdzie¶ na wewnêtrznej stronie, najlepiej gdzie¶ na jakiej¶ wypustce - nadlewie sprawdzi³bym jak ten oryginalny plastik zachowuje siê przy zetkniêciu ze ¶rodkiem do usuwania lakierów i je¶li by siê go nie ba³ to lecia³bym z nim po zewnêtrznej choæ delikatnie
Ale to ja bym tak zrobi³.
A jako, ¿e zrobi³em ju¿ wiele ekstremalnych wyczynów nie zawsze id±cych w parze z rozs±dkiem, to poczekaj na opinie i podpowiedzi innych ³ebsterów z tego forum.
Mo¿e znaj± inne delikatniejsze sposoby
Pzdr

crystal
Wys³any: 2010-06-19, 09:52   
0
UP DOWN

Noto niestety przy tym modelu trzeba zrobiæ tak jak mówisz, jakby to by³ patrol albo zwyk³a wiertarka to z kawa³ków blach pospawaæ, wyklepaæ i by pasowa³o.
Bêdzie ciê¿ko, mo¿e popatrz na szrocie za tak± pokryw±.

misiek707
Wys³any: 2010-06-19, 11:51   
0
UP DOWN

Dok³adnie :D Szukaj u¿ywanej pokrywy w lepszym stanie. Zaoszczêdzisz sobie pracy, nerwów, czasu i efekt bêdzie porz±dny.

mort 
Wys³any: 2010-06-20, 16:13   
0
UP DOWN

Wczoraj trochê kombinowa³em. Posmarowa³em remlakiem i elegancko szpachla schodzi. Mia³em reszki w puszcze wiêc nie usun±³em do koñca no ale najwa¿niejsze, ¿e dzia³a i ¿e nie wchodzi w reakcje z t± pokryw±. Do kupie jutro puszkê remlaka i doczyszczê do koñca. Tam gdzie zesz³o przeszlifowa³em dla próby i efekt jest super wiêc ku dobremu idzie. Powiedzcie mi jeszcze czym to teraz pomalowaæ ¿eby znowu nie popêka³o? Bo wpad³ mi jeszcze jeden szatañski pomys³. Ale to te¿ pytanie do Was. Bo to taka moja wizja w g³owie. Mo¿e zamiast to malowaæ to podjechaæ do firmy która robi reklamy na samochody i kupiæ od nich po prostu foliê i okleiæ ten dekiel. No ale czy to wyda i czy w ogolê ma to jakikolwiek sens.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: