Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Autor Wiadomość
madejson

Wysłany: 2010-06-23, 14:34   Jak to "skopiować"? Nadzbyt podstawowe pytania...

Witam wszystkich serdecznie, jestem tutaj nowy. Z racji iż dopiero próbuję się "wtopić" w tematy lakierowania proszę o nutkę cierpliwości! Dużo czytam na temat malowania aerografem, ale szczerze powiem, że im więcej czytam tym mniej tak naprawdę wiem. Jedynie wiem jak konkretniej zapytać, a więc:

Pragnę zbudować skrzynię basową do samochodu, całość będzie z MDF'u, przód z żywicy+włókno szklane. Wpadł mi w oko pomysł KLIK .
Ze wszystkim sobie poradzę do momentu malowania : podkładem. I już się zaczyna sterta pytań: chciałbym wykorzystać farby humbrola (cena!!). Również, podoba mi się efekt błyszczenia. Rozumiem, że jest to ten KLAR, lakier bezbarwny tak?
Czyli : maluję podkładem, później na czarno, później wzorki (z szablonu :) ) i na to klar?
Jeśli tak to jaki? Wytłumaczcie mi jak osiągnąć efekt taki, jak przedstawiony w linku.

Na razie tyle, proszę o odpowiedzi. Zaznaczam, że to forum czytam już jakąś chwilę, jednak nie mogę cały czas znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Nie znalazłem nic o rodzaj podkładu na żywicę, i jak to się wszystko ma gdybym chciał użyć farb Humbrol.

Oczywiście wszystko chcę malować aerografem (0.3 mm dysza).

Pozdrawiam serdecznie!

Mcdevil 

Wysłany: 2010-06-23, 14:59   

Raczej zamiast ci pomóc to zasieję więcej wątpliwości. Wątpię by udało ci się uzyskać taki efekt Humbrolem. Co to dokładnie jest to może pomogą ci doświadczeni koledzy, ale na moje to jest tam cukierek i może iriscident. Czyli nie tylko klar dobrze robi ale i farby.
Powodzenia

madejson

Wysłany: 2010-06-23, 15:50   

No dobra, ok :) Z Humbrolem może przesadziłem, a jakieś inne farbki, którymi to zrobię a w miarę cenowo w porządku? Z tego co się już dowiedziałem, to wchodzą w grę tylko farby akrylowe, tak? Wybaczcie głupie pytania, ale w te tajniki się dopiero zagłębiam.

Pozdrawiam i dziękuję !

cube 

Wysłany: 2010-07-04, 18:01   

hej możesz i humbrolem próbować - tylko zrób sobie panelik testowy i sprawdź jaki jest efekt.
nie jestem pewien jak się zachowuje ta farba pod klarem - to też wypadałoby sprawdzić, bo może się np. cała pofałdować (raz mi się to zdarzyło dlatego teraz robię testy)

i te pytania naprawdę nie są głupie - acz trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieć
może lepiej spytać autora tamtego głośnika o szczegóły
pzdr

madejson

Wysłany: 2010-07-08, 13:28   

Ok, dziękuje cube! Będę testował z wykorzystaniem farb humbrola. Może akurat efekt który chce osiągnę. Obecnie jeszcze docinam szablony potrzebne do zrobienia podobnych wzorkow.
Na razie tyle, potestuje, zobaczymy co wyjdzie.

Pozdrawiam i dziękuję.

cube 

Wysłany: 2010-07-11, 12:16   

szablony - do czachy chyba tylko, bo wzorek "carbonu" jest psiknięty przez siatkę (dostępną w marketach budowlanych)
pzdr

madejson

Wysłany: 2010-07-12, 08:29   

dokładnie tak, siatka z marketu. Szablony to tylko te "fale", liscie i czaszka, choc nad tą czaszką sie zastanawiam :) Dziekuje i pozdrawiam

Erni 

Wysłany: 2010-07-12, 14:17   

te fale rób od ręki, z szablonu to lipnie będzie, czaska owszem, liscia też

madejson

Wysłany: 2010-07-21, 09:00   

Ok rozejrzałem się i dopatrzyłem się farb Vallejo Air, ponoć dobre, może je zastosować?
Co do "procesu" malowania:
1. Na szpachlę samochodową (novol) nakładam podkład (mr.surfacer 1200 czy jakiś w sprayu zwykły podkład wystarczy? ).
2. Baza - farbki pactra można wykorzystać? Ew. Humbrola, chodzi o to że dość duża powierzchnia na czarno do pomalowania jest.
3. Wzorki - wspomniane farbki Vallejo Model Air .
4. Na to klar, lakier bezbarwny. Może być ten Humbrola Gloss Cote? Oczywiście tego lakieru nakładam kilka warstw, tak? Mam go przecierać papierkiem np 2000 pomiędzy kolejnymi warstwami czy nie?

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

sebsa

Wysłany: 2010-07-21, 23:13   

czy ty chcesz malowac to na aucie??????wydaje mi sie ze ani humbrole ani vallejo nie nadaja sie do tego ty bardziej lakier humbrola,chyba ze chcesz sobie tak poprobowac na jakiejs blasze ale wtedy chyba nie ma sensu tego lakierowac na pierwsze razy skup sie na malowaniu ,lakierowaniem zajmiesz sie kiedy indziej,pozdrawiam.

madejson

Wysłany: 2010-07-22, 07:20   

sebsa -> Nie kolego, wyraźnie w pierwszym poście napisałem, że chcę skopiować projekt na skrzyni basowej.

Kupiłem już szary podkład akrylowy i lakier bezbarwny w spray'u, samochodowy. Póki co jeszcze szlifuje skrzynie cały czas bo się pojawiają małe niedoskonałości.

Pozdrawiam!

sebsa

Wysłany: 2010-07-22, 08:10   

sorki nie zauwazylem:) w takim razie kolejnosc ktora podales jest ok matowac miedzy warstwami klaru nie musisz chyba ze jakos nie rowno ci wyjdzie jakis zaciek czy cos jak spolerujesz bedzie lsnic i bedzie ok

madejson

Wysłany: 2010-07-22, 09:02   

Ok dziękuję! Będę walczył! Jak coś się zacznie wykluwać będę na bieżąco informował.
Pozdrawiam!

madejson

Wysłany: 2010-07-26, 07:50   

Porobiłem prób kilka i szczerze nie jestem zadowolony z efektów. Na podkład akrylowy (przeszlifowany papierkiem 600, 3 warstwy) pomalowałem próbnie czarnym błyszczącym : pactra i Humbrol. Widać było, że humbrol zdecydowanie lepiej się błyszczy. Więc zacząłem malować wzorki (humbrolem) na obydwóch bazach. No niby coś tam błyszczało, ale jakoś tak średnio. Przykryłem to lakierem bezbarwnym (jakiś samochodowy carlack, spray) i błyszczenie baz się "wyrównuje". Póki jeszcze ten klar nie wyschnie to nawet się błyszczy, tak jak mniej więcej chciałem. Jednak po chwili lekko matowieje i już nie ma takiego fajnego efektu. Próbowałem nałożyć ze 3-4 warstwy, cały czas to samo. Macie może jakieś sugestie?
Pozdrawiam

Mcdevil 

Wysłany: 2010-07-26, 14:43   

Polerka i powinno być git

madejson

Wysłany: 2010-07-27, 07:04   

A faktycznie! Nawet kolega sebsa to napisał, po prostu przeoczyłem! Tylko pytanko teraz jak to zrobić? Szmatą flanelową + jakiś środek do polerowania?

Doradźcie, proszę!

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc!

madejson

Wysłany: 2010-09-03, 21:12   

Zmieniła się całkowicie koncepcja malowania skrzyni. Uznałem tamte wzory za zbyt takie... hmmm zwydziwiane. Postawiłem na całkowitą prostotę i połączenie skrzyni z głośnikiem. Poniżej przedstawiam efekty, jakość fatalna ale póki co nie mam czym zrobić lepszych. Na żywo prezentuje się bardzo ładnie. Proszę o ocenę i dziękuje raz jeszcze za dotychczasowe podpowiedzi. Rozglądając się za materiałami do malowania tej skrzyni natrafiłem na znajomego lakiernika który sprzedał mi SATA mini jet za grosze, w super stanie. Malowanie takim pistoletem nawet dla poczatkujacego to jest bajka! Żadnych zacieków, lakier idealnie położony, super po prostu!

Pozdrawiam

DSC00010.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 892,53 KB

DSC00014.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 763 KB

DSC00015.JPG
Plik ściągnięto 4 raz(y) 738,32 KB

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu