Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jerzynew
Wys³any: 2010-07-05, 21:19   polerowanie g3 rysy przy ¶wietle
0
UP DOWN

witam. szlif na mokro wykona³em papierem 2000. nastêpnie na³o¿enie G3 i polerka bia³ym mopem. Przy dobrym ¶wietle lub przy¶wieceniu innym samochodem z bliskiej odleg³o¶ci w nocy widaæ drobne rysy- ¶lady, zataczajace sie okrêgi, nak³adajace sie, czyli ¶lady polerki- miejsca przejechania mopem.
nie powinno tego byæ ¿adnej rysy widocznej w s³oneczny dzien po g3 z tego co wyczyta³em wiec stosowanie jakiegos mleczka chyba nie bedzie skutecznym rozwiazaniem. jesli sie myle to co co moge u¿yæ. czy przy ponownej polerce g3 rysy znikn±? chropowato¶æ papieru niema tutaj nic do tego

lorakkr21 
Wys³any: 2010-07-06, 00:47   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
Mleczko powinno wszystko za³atwiæ spróbój mleczkiem na miêkiej czarnej g±bce a na koniec u¿yj jakiego¶ wosku !!! A co do G3 to dobra pasta chocia¿ ju¿ od 2 lat jej nie u¿ywam (zamieni³em na 3M ) to jak ni± zawsze robi³em po 2000 szlifowa³em jeszcze 2500 i du¿o szybciej siê wtedy poleruje i efekt po czasie jest lepszy !!!

Ryba 
Wys³any: 2010-07-06, 06:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Dok³adnie, papier za gruby, jak mia³e¶ jeszcze indasê red to nie ma co siê dziwiæ ;)

gorzalinek
Wys³any: 2010-07-06, 07:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Farcla najlepiej jezeli najpierw jest 2000 na mokro pozniej 2500 no i biala gabka g3 i pozniej czarna gabka pasta g6 albo mleczko g10 ale ja wole g6 i pozniej politure

Ale powoli mysle przejsc na pasty 3m

jerzynew
Wys³any: 2010-07-06, 14:17   
0
UP DOWN

to nie kwestia papieru bo robi³em tez G3 w miejscu starego lakieru na drzwiach gdzie nie szlifowa³em 2000.
czyli teraz mleczkiem g10 i pozniej juz nie trzeba politure?
g10 moge nak³adaæ recznie czy oscylacyjnie mopem?

grzechoo2008 
Wys³any: 2010-07-06, 16:32   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
Witam!
G3 ma to do siebie,¿e choæ by¶ nie wiem jak g³aska³ to zawsze wyjd± te smugi i dla tego na ciemniejsze kolory u¿ywam past Sia i futra. Jednak jakie¶ mleczko na koniec jest niezast±pione.

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-06, 18:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
gorzalinek napisa³/a:
Farcla najlepiej jezeli najpierw jest 2000 na mokro pozniej 2500 no i biala gabka g3 i pozniej czarna gabka pasta g6 albo mleczko g10 ale ja wole g6 i pozniej politure

Ale powoli mysle przejsc na pasty 3m

Witam gorzalinek.

Wcale Ci siê nie dziwiê, ¿e chcesz z farecli uciec na 3M-a......

Bo nie w tej kolejno¶ci u¿ywasz past farecli.

Farecla ma skopan± numeracjê gdy¿:

G3 to lekko ¶cierna
G6 mocno ¶cierna
G10 mleczko

Wiêc najpierw robisz teraz drobniejsz±, a po niej drzesz grubsz± i dla tego efekt Ci siê nie podoba.

To wina ich skopanej numeracji.

Bo ka¿dy kto umie liczyæ do dziesiêciu kuma tak:

- G10 mleczko
- G3 ¶cierna
- wiêc jako, ¿e cyfra 6 jest miêdzy cyframi 3 i 10, to ka¿dy kalkuluje ¿e G6 jest drobniejsze od G3, a tak nie jest.
We¼ obydwie jednocze¶nie na palec a sam siê przekonasz.

Sam w to nie mog³em uwierzyæ, puki kilku ludzi mi tego nie potwierdzi³o i sam tego nie sprawdzi³em.

Od tamtej pory robiê:
- G6 bia³a g±bka
- G3 bia³a g±bka
- G10 czarna gofrowana g±bka
- mleczko rêcznie nak³adane i rêcznie polerowane {ja u¿ywam Sonaxa, bo jest mi lepsze od 3M-a, ale ka¿dy lubi co innego}

I efekt jest spoko.

Spróbuj sam.

Pzdr

jerzynew
Wys³any: 2010-07-06, 19:15   
0
UP DOWN

dzieki za wyczerpuj±c± wypowiedz. czyli po mleczku juz nie bedzie smug z g3?
jaki¶ konkret? doradzicie jakie mleczko kupiæ?

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-06, 19:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Ja u¿ywam farecli G10.

Jest ona w nie zadu¿ej buteleczce i kosztuje ko³o, czy te¿ ponad 60z³.

Nie wiem ile i na ile Ci potrzeba, wiêc mo¿e zaraz kto¶ inny z kolegów podpowie Ci co kupiæ tañszego, ewentualnie w mniejszym opakowaniu, je¶li potrzebujesz tego nie wiele.

Z tym, ¿e ja nawet po maszynowym G10 u¿ywam dodatkowo mleczka nak³adanego i przecieranego rêcznie.

Ale na to jest zapewne prawie tyle sposobów ilu wykonawców.

{chyba za du¿y wybór materia³ów i ró¿nego typu kosmetyków :) }

grzechoo2008 
Wys³any: 2010-07-07, 08:48   
0
UP DOWN

Je¶li chodzi o mleczko to jest taka firma jak Boll i ona wg. mnie robi tylko dwie dobre rzeczy: masê uszczelniaj±c± na pêdzel i w³a¶nie mleczko nab³yszczaj±ce.
Kosztuje niewiele bo za butelkê ok 200 ml. zap³aci³em 18 z³ a efekt jest pozytywnie zaskakuj±cy.

slavok
Wys³any: 2010-07-07, 14:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
z ± mas± bolla to bym siê nie rozpêdza³ bo po czasie wysycha i pêka :/

jerzynew
Wys³any: 2010-07-07, 20:12   
0
UP DOWN

bo ta masa boll musi byc jeszcze pomalowana. robia duzo preparatrów np taki podk³ady do platiku, g³ownie maja spray
mleczko nk³adaæ szmatk±?g±bka? rêcznie?

grzechoo2008 
Wys³any: 2010-07-07, 22:26   
0
UP DOWN

Mleczko ¶wietnie wychodzi zwyk³± ¶ciereczk±. Nak³adasz cienk± warstwe czekasz a¿ zmatowieje i wycierasz. Wielki plus tego mleczka , ¿e ³atwo siê poleruje i zbiera.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: