Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Neonis 
Wysłany: 2010-07-20, 17:51   Niezmyte kropki po polerowaniu (?)
0
UP DOWN
aerografit.pl

Po wypolerowaniu (na mokro past¹ G3) samochodu na elementach "niekaroseryjnych" typu plastiki, uszczelki pozosta³y zaschniête resztki pasty polerskiej w postaci (mnóstwa) kropeczek. Moim celem jest je usun¹Ì. Nie da siê ich zmyÌ wod¹ i benzyn¹ ekstrakcyjn¹. Sprawdza³em na uszczelkach na próbê rozpuszczalnikiem Nitro i (po dok³adniejszym œcieraniu) schodzi.
Mam pytanie: czy nitro nie zaszkodzi takim gumowym elementom jak uszczelki wokó³ szyb?
Czy jest lepszy sposĂłb na usuniĂŞcie kropeczek po paÂście? Jak sprawa wyglÂąda z (czarnymi) plastikowymi zderzakami?

Pono
Wysłany: 2010-07-20, 20:28   
0
UP DOWN

siema, generalnie takie plastiki powinno sie oklejac zeby pozniej nie latac wlasnie ze sciereczka z jakims nabÂłyszczaczem do plastikow, lub wlasnie nitrem ktore moglo by ci skapnÂąc ze sciereczki na element swiezo lakierowany, sprobuj jakims srodkiem do nablyszczania plastikow.. gorzej jak maszynka z pasta wjechales na plastik, to gorzej schodzi:P pozdro

lukasz509
Wysłany: 2010-07-20, 20:58   
0
UP DOWN

po nitrze uszczelki ci zbutwiejÂą albo wypowiejÂą nie radze

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-20, 21:51   
0
UP DOWN

Pono napisał/a:
siema, generalnie takie plastiki powinno sie oklejac zeby pozniej nie latac wlasnie ze sciereczka z jakims nabÂłyszczaczem do plastikow, lub wlasnie nitrem ktore moglo by ci skapnÂąc ze sciereczki na element swiezo lakierowany, sprobuj jakims srodkiem do nablyszczania plastikow.. gorzej jak maszynka z pasta wjechales na plastik, to gorzej schodzi:P pozdro

Wsio siĂŞ zgadza.
Ja teÂż najpierw oklejam ile siĂŞ tylko da.
Poza tym nie zostawiam mycia na drugi dzieĂą, tylko robiĂŞ to w dniu polerowania.
A te wszystkie kropeczki i duperelki z pasty dla mnie idealnie schodzÂą karcherem.

Co do tego mycia Âśrodkiem do nabÂłyszczania plastikĂłw, to trzeba z tego typu gadÂżetami cholernie uwaÂżaĂŚ:
Postawa to jak najdalej od lakierni !!!!
A u mnie to i od podwĂłrka :)

PZdr

obcy_69
Wysłany: 2010-07-20, 22:01   
0
UP DOWN

Szczegolnie z PLAKIEM...ktory to jest oparty na slilkonie..

NIgdy nie uzywalem FARECLI..i nigdy nie mialem takich problemow..

Dawid1989 
Wysłany: 2010-07-20, 23:11   
0
UP DOWN

A ja jak jeszcze porabia³em na g3 to po zrobieniu paru elementów(jak jeszcze zabrudzenia by³y wilgotne)traktowa³em to myjk¹ ciœnieniow¹.wszystko schodzi³o idealnie. Potem zabiera³em sie za kolejne elementy. Potem na ca³oœÌ mleczko i by³o git.

Neonis 
Wysłany: 2010-07-21, 16:14   
0
UP DOWN
aerografit.pl

A wiĂŞc na gumĂŞ nie naleÂży nakÂładaĂŚ nitra... Czy zamiast tego Âśrodek do nabÂłyszczania (typu PLAK) plastikĂłw da radĂŞ?

Czy plastikowym zderzakom i listwom stanie siĂŞ coÂś po nitro?

Cytat:
jak jeszcze zabrudzenia byÂły wilgotne)traktowaÂłem to myjkÂą ciÂśnieniowÂą.wszystko schodziÂło idealnie

Racja, ja obecnie te¿ bym tak zrobi³, tylko, ¿e nie ja polerowa³em wczeœniej ten samochód - za to ja muszê teraz usun¹Ì te kropki (które ju¿ rok siedz¹ na tym aucie)...

Neonis 
Wysłany: 2010-07-21, 17:37   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Nadchodzi maÂłe sprostowanie: dzisiaj przyjrzaÂłem siĂŞ bliÂżej tym kropkom i prawdopodobnie sÂą to kropki po podkÂładzie (tak zresztÂą rĂłwnieÂż twierdzi osoba, ktĂłra wczeÂśniej zajmowaÂła siĂŞ tym autem)... Co wĂłwczas? Zejdzie tymi nabÂłyszczaczami?

Jeszcze jedno pytanie: Dlaczego mam uwaÂżaĂŚ z silikonowym Plakiem?

jacenty 741
Wysłany: 2010-07-21, 17:47   
0
UP DOWN

JeÂśli jest to podkÂład,to nie zejdzie.A plaka siĂŞ nie uÂżywa w pomieszczeniu do lakierowania ani nawet w jego pobliÂżu,bo pozostawia w powietrzu silikon,ktĂłry przy nastĂŞpnym lakierowaniu powie :A kuku !!! I caÂła robota od nowa...

Neonis 
Wysłany: 2010-07-21, 22:38   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Co do plaka: aha... wiĂŞc mogĂŞ byĂŚ spokojny, bo bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł go na zewnÂątrz (na powietrzu).

Cytat:
JeÂśli jest to podkÂład,to nie zejdzie

Jak was proszĂŞ stwĂłrzcie na to jakiÂś sposĂłb :D

Whistrax
Wysłany: 2010-07-26, 23:52   
0
UP DOWN

polecam dimmera + naprawde dobrego kerchera + wiadro z woda do mycia naczyn

crystal
Wysłany: 2010-07-27, 20:07   
0
UP DOWN

Jaki to jest "naprawdĂŞ dobry" karcher?

Whistrax
Wysłany: 2010-07-27, 23:41   
0
UP DOWN

Cytat:
aki to jest "naprawdĂŞ dobry" karcher?

np cos takiego :

http://allegro.pl/item115...i_stan_bdb.html

ciepla/zimna woda( w zime nabieralem sobie z niego ciepla wode do matowania ), zbiornik na chemie itp

w pracy mamy cos podobnego tylko ze wszystkie pokretla sa nie tak jak tu w pionie tylko mamy w poziomie

Whistrax
Wysłany: 2010-07-27, 23:44   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/item115..._gwarancja.html

mamy cos bardzo podobnego

crystal
Wysłany: 2010-07-28, 19:50   
0
UP DOWN

HDS 760 i 790 to dosyĂŚ dobre maszyny, na pewno duÂżo lepsze od np. 895 M ECO http://allegro.pl/item116..._895_m_eco.html
i jest to dobry wybĂłr dla "siebie", jeÂśli chodzi o ceramikĂŞ na tÂłokach to faktycznie maszyna jest nieÂśmiertelna, pod warunkiem Âże operator ma mĂłzg.
Ale prawdziwy wypas to HD 1090 i HD 16/15 (odpowiednikĂłw z kotÂłem sobie w tej chwili nie przypominam)
http://allegro.pl/item115...er_hd_1090.html
http://allegro.pl/item115...y_rok_2009.html

kosa
Wysłany: 2010-08-04, 07:55   
0
UP DOWN

JeÂżeli sÂą to kropki po podkÂładzie akrylowym bo epoxyd trochĂŞ trudniej tym schodzi to proponujĂŞ Aceton trzeba siĂŞ z tym obchodziĂŚ przy takich operacjach jak przy tykajÂącej bobie ale siĂŞ da tak samo jak zapylenia na szybach. Wiem rĂłwnieÂż Âże Deber ma do tego jakiÂś Âśrodek.

co panowie myÂślÂą o Acetonie??

Whistrax
Wysłany: 2010-08-07, 23:19   
0
UP DOWN

w acetonie sila ;)

do mycia nic lepszego nie ma hehe...

Drakiva
Wysłany: 2010-09-04, 21:35   
0
UP DOWN

P³ynem hamulcowym przemyj lekko i od razu na sucho a póŸniej jakimœ nab³yszczaczem machnij

Whistrax
Wysłany: 2010-09-05, 00:11   
0
UP DOWN

Drakiva, Twoja wypowiedz jest w stylu "przymocuj silnik na drucie to jeszcze pojezdzi"

Drakiva
Wysłany: 2010-09-05, 09:02   
0
UP DOWN

Whistax PÂłyn hamulcowy to w peÂłni sprawdzony sposĂłb, jak nie masz zaufania to sam to przetestuj, jest to tani i zawsze stosuje go na przemywanie pasty G3, jeÂżeli zostanÂą jakieÂś kropki na drugi dzieĂą. Pozdrawiam przyjacielu:P

Âłysy73 
Wysłany: 2010-09-05, 09:18   
0
UP DOWN

Drakiva napisał/a:
PÂłyn hamulcowy to w peÂłni sprawdzony sposĂłb, jak nie masz zaufania to sam to przetestuj, jest to tani i zawsze stosuje go na przemywanie pasty G3, jeÂżeli zostanÂą jakieÂś kropki na drugi dzieĂą.

PÂłyn hamulcowy?
I jeszcze moÂże w okolicach ÂświeÂżo poÂłoÂżonego lakieru?
GratulujĂŞ nie tyle pomysÂłowoÂści -bo moÂże to jakoÂś dziaÂła-, co odwagi.
Ja nawet przy starych powÂłokach unikam ich stycznoÂści z pÂłynami hamulcowymi, bo potrafiÂą je skaszaniĂŚ, a co dopiero mĂłwiĂŚ o ÂświeÂżo polakierowanych.

Drakiva
Wysłany: 2010-09-05, 10:05   
0
UP DOWN

Wiadomo ¿e polerujesz nie po to element ¿eby go przemywaÌ p³ymem hamulcowym. Poza tym zapraszam do przeczytania pierwszego posta, w którym wyraŸnie nasz kolega prosi o pomoc, poniewa¿ chce umyÌ uszczelki, nic nie wspomina³em o przemywaniu œwie¿o pomalowanego elementu ³ysy73. Pozdrawiam i proszê o wyrozumia³oœÌ osoby które tego nie testowa³y b¹dŸ te które nie maja o tym zielonego pojêcia:P

Âłysy73 
Wysłany: 2010-09-05, 10:36   
0
UP DOWN

Drakiva ja nie mam na myœli zmywania pasty "hydrolami" bezpoœrednio na lakierze, bo takim ... to chyba nikt nie jest. Mam na myœli sytuacjê, gdy p³yn niechc¹cy skapnie na pow³okê, co mo¿e siê zdarzyÌ. Stare lakiery potrafi¹ siê doœÌ szybko poodbarwiaÌ, a co dopiero œwie¿e. Wiêc nawet jeœli to dzia³a, to uwa¿am ¿e jest stanowczo za du¿e ryzyko {pomijaj¹c smród p³ynu i paskudnie t³uste ³apska ;) }

crystal
Wysłany: 2010-09-05, 11:30   
0
UP DOWN

MĂłgÂłbyÂś sprecyzowaĂŚ o ktĂłrÂą wersjĂŞ pÂłynu Ci chodzi?

Drakiva
Wysłany: 2010-09-05, 12:23   
0
UP DOWN

P³yn hamulcowy dot 4. Ryzyko zawsze jest. Dlatego trzeba zastosowaÌ szczególn¹ ostro¿noœÌ. Poza tym rêkawiczki ochronne jak nie chcesz mieÌ t³ustych r¹k nie s¹ strasznie drogie. Ja znam tylko taki sposób usuwania tych kropek od polerki dlatego siê nim z Wami podzieli³em. Je¿eli komuœ to nie odpowiada to niech nie stosuje tego. Mam nadzieje ze komuœ siê ta informacja przyda. Pozdrawiam wszystkich. :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu