Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Neonis 
Wys³any: 2010-07-20, 16:51   Niezmyte kropki po polerowaniu (?)
0
UP DOWN
aerografit.pl

Sk±d: O¶wiêcim
Po wypolerowaniu (na mokro past± G3) samochodu na elementach "niekaroseryjnych" typu plastiki, uszczelki pozosta³y zaschniête resztki pasty polerskiej w postaci (mnóstwa) kropeczek. Moim celem jest je usun±æ. Nie da siê ich zmyæ wod± i benzyn± ekstrakcyjn±. Sprawdza³em na uszczelkach na próbê rozpuszczalnikiem Nitro i (po dok³adniejszym ¶cieraniu) schodzi.
Mam pytanie: czy nitro nie zaszkodzi takim gumowym elementom jak uszczelki wokó³ szyb?
Czy jest lepszy sposób na usuniêcie kropeczek po pa¶cie? Jak sprawa wygl±da z (czarnymi) plastikowymi zderzakami?

Pono
Wys³any: 2010-07-20, 19:28   
0
UP DOWN

siema, generalnie takie plastiki powinno sie oklejac zeby pozniej nie latac wlasnie ze sciereczka z jakims nab³yszczaczem do plastikow, lub wlasnie nitrem ktore moglo by ci skapn±c ze sciereczki na element swiezo lakierowany, sprobuj jakims srodkiem do nablyszczania plastikow.. gorzej jak maszynka z pasta wjechales na plastik, to gorzej schodzi:P pozdro

lukasz509
Wys³any: 2010-07-20, 19:58   
0
UP DOWN

po nitrze uszczelki ci zbutwiej± albo wypowiej± nie radze

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-20, 20:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Pono napisa³/a:
siema, generalnie takie plastiki powinno sie oklejac zeby pozniej nie latac wlasnie ze sciereczka z jakims nab³yszczaczem do plastikow, lub wlasnie nitrem ktore moglo by ci skapn±c ze sciereczki na element swiezo lakierowany, sprobuj jakims srodkiem do nablyszczania plastikow.. gorzej jak maszynka z pasta wjechales na plastik, to gorzej schodzi:P pozdro

Wsio siê zgadza.
Ja te¿ najpierw oklejam ile siê tylko da.
Poza tym nie zostawiam mycia na drugi dzieñ, tylko robiê to w dniu polerowania.
A te wszystkie kropeczki i duperelki z pasty dla mnie idealnie schodz± karcherem.

Co do tego mycia ¶rodkiem do nab³yszczania plastików, to trzeba z tego typu gad¿etami cholernie uwa¿aæ:
Postawa to jak najdalej od lakierni !!!!
A u mnie to i od podwórka :)

PZdr

obcy_69
Wys³any: 2010-07-20, 21:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Szczegolnie z PLAKIEM...ktory to jest oparty na slilkonie..

NIgdy nie uzywalem FARECLI..i nigdy nie mialem takich problemow..

Dawid1989 
Wys³any: 2010-07-20, 22:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
A ja jak jeszcze porabia³em na g3 to po zrobieniu paru elementów(jak jeszcze zabrudzenia by³y wilgotne)traktowa³em to myjk± ci¶nieniow±.wszystko schodzi³o idealnie. Potem zabiera³em sie za kolejne elementy. Potem na ca³o¶æ mleczko i by³o git.

Neonis 
Wys³any: 2010-07-21, 15:14   
0
UP DOWN
aerografit.pl

A wiêc na gumê nie nale¿y nak³adaæ nitra... Czy zamiast tego ¶rodek do nab³yszczania (typu PLAK) plastików da radê?

Czy plastikowym zderzakom i listwom stanie siê co¶ po nitro?

Cytat:
jak jeszcze zabrudzenia by³y wilgotne)traktowa³em to myjk± ci¶nieniow±.wszystko schodzi³o idealnie

Racja, ja obecnie te¿ bym tak zrobi³, tylko, ¿e nie ja polerowa³em wcze¶niej ten samochód - za to ja muszê teraz usun±æ te kropki (które ju¿ rok siedz± na tym aucie)...

Neonis 
Wys³any: 2010-07-21, 16:37   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Nadchodzi ma³e sprostowanie: dzisiaj przyjrza³em siê bli¿ej tym kropkom i prawdopodobnie s± to kropki po podk³adzie (tak zreszt± równie¿ twierdzi osoba, która wcze¶niej zajmowa³a siê tym autem)... Co wówczas? Zejdzie tymi nab³yszczaczami?

Jeszcze jedno pytanie: Dlaczego mam uwa¿aæ z silikonowym Plakiem?

jacenty 741
Wys³any: 2010-07-21, 16:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Je¶li jest to podk³ad,to nie zejdzie.A plaka siê nie u¿ywa w pomieszczeniu do lakierowania ani nawet w jego pobli¿u,bo pozostawia w powietrzu silikon,który przy nastêpnym lakierowaniu powie :A kuku !!! I ca³a robota od nowa...

Neonis 
Wys³any: 2010-07-21, 21:38   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Co do plaka: aha... wiêc mogê byæ spokojny, bo bêdê u¿ywa³ go na zewn±trz (na powietrzu).

Cytat:
Je¶li jest to podk³ad,to nie zejdzie

Jak was proszê stwórzcie na to jaki¶ sposób :D

Whistrax
Wys³any: 2010-07-26, 22:52   
0
UP DOWN

polecam dimmera + naprawde dobrego kerchera + wiadro z woda do mycia naczyn

crystal
Wys³any: 2010-07-27, 19:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Jaki to jest "naprawdê dobry" karcher?

Whistrax
Wys³any: 2010-07-27, 22:41   
0
UP DOWN

Cytat:
aki to jest "naprawdê dobry" karcher?

np cos takiego :

http://allegro.pl/item115...i_stan_bdb.html

ciepla/zimna woda( w zime nabieralem sobie z niego ciepla wode do matowania ), zbiornik na chemie itp

w pracy mamy cos podobnego tylko ze wszystkie pokretla sa nie tak jak tu w pionie tylko mamy w poziomie

Whistrax
Wys³any: 2010-07-27, 22:44   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/item115..._gwarancja.html

mamy cos bardzo podobnego

crystal
Wys³any: 2010-07-28, 18:50   
0
UP DOWN

HDS 760 i 790 to dosyæ dobre maszyny, na pewno du¿o lepsze od np. 895 M ECO http://allegro.pl/item116..._895_m_eco.html
i jest to dobry wybór dla "siebie", je¶li chodzi o ceramikê na t³okach to faktycznie maszyna jest nie¶miertelna, pod warunkiem ¿e operator ma mózg.
Ale prawdziwy wypas to HD 1090 i HD 16/15 (odpowiedników z kot³em sobie w tej chwili nie przypominam)
http://allegro.pl/item115...er_hd_1090.html
http://allegro.pl/item115...y_rok_2009.html

kosa
Wys³any: 2010-08-04, 06:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Je¿eli s± to kropki po podk³adzie akrylowym bo epoxyd trochê trudniej tym schodzi to proponujê Aceton trzeba siê z tym obchodziæ przy takich operacjach jak przy tykaj±cej bobie ale siê da tak samo jak zapylenia na szybach. Wiem równie¿ ¿e Deber ma do tego jaki¶ ¶rodek.

co panowie my¶l± o Acetonie??

Whistrax
Wys³any: 2010-08-07, 22:19   
0
UP DOWN

w acetonie sila ;)

do mycia nic lepszego nie ma hehe...

Drakiva
Wys³any: 2010-09-04, 20:35   
0
UP DOWN

P³ynem hamulcowym przemyj lekko i od razu na sucho a pó¼niej jakim¶ nab³yszczaczem machnij

Whistrax
Wys³any: 2010-09-04, 23:11   
0
UP DOWN

Drakiva, Twoja wypowiedz jest w stylu "przymocuj silnik na drucie to jeszcze pojezdzi"

Drakiva
Wys³any: 2010-09-05, 08:02   
0
UP DOWN

Whistax P³yn hamulcowy to w pe³ni sprawdzony sposób, jak nie masz zaufania to sam to przetestuj, jest to tani i zawsze stosuje go na przemywanie pasty G3, je¿eli zostan± jakie¶ kropki na drugi dzieñ. Pozdrawiam przyjacielu:P

³ysy73 
Wys³any: 2010-09-05, 08:18   
0
UP DOWN

Drakiva napisa³/a:
P³yn hamulcowy to w pe³ni sprawdzony sposób, jak nie masz zaufania to sam to przetestuj, jest to tani i zawsze stosuje go na przemywanie pasty G3, je¿eli zostan± jakie¶ kropki na drugi dzieñ.

P³yn hamulcowy?
I jeszcze mo¿e w okolicach ¶wie¿o po³o¿onego lakieru?
Gratulujê nie tyle pomys³owo¶ci -bo mo¿e to jako¶ dzia³a-, co odwagi.
Ja nawet przy starych pow³okach unikam ich styczno¶ci z p³ynami hamulcowymi, bo potrafi± je skaszaniæ, a co dopiero mówiæ o ¶wie¿o polakierowanych.

Drakiva
Wys³any: 2010-09-05, 09:05   
0
UP DOWN

Wiadomo ¿e polerujesz nie po to element ¿eby go przemywaæ p³ymem hamulcowym. Poza tym zapraszam do przeczytania pierwszego posta, w którym wyra¼nie nasz kolega prosi o pomoc, poniewa¿ chce umyæ uszczelki, nic nie wspomina³em o przemywaniu ¶wie¿o pomalowanego elementu ³ysy73. Pozdrawiam i proszê o wyrozumia³o¶æ osoby które tego nie testowa³y b±d¼ te które nie maja o tym zielonego pojêcia:P

³ysy73 
Wys³any: 2010-09-05, 09:36   
0
UP DOWN

Drakiva ja nie mam na my¶li zmywania pasty "hydrolami" bezpo¶rednio na lakierze, bo takim ... to chyba nikt nie jest. Mam na my¶li sytuacjê, gdy p³yn niechc±cy skapnie na pow³okê, co mo¿e siê zdarzyæ. Stare lakiery potrafi± siê do¶æ szybko poodbarwiaæ, a co dopiero ¶wie¿e. Wiêc nawet je¶li to dzia³a, to uwa¿am ¿e jest stanowczo za du¿e ryzyko {pomijaj±c smród p³ynu i paskudnie t³uste ³apska ;) }

crystal
Wys³any: 2010-09-05, 10:30   
0
UP DOWN

Móg³by¶ sprecyzowaæ o któr± wersjê p³ynu Ci chodzi?

Drakiva
Wys³any: 2010-09-05, 11:23   
0
UP DOWN

P³yn hamulcowy dot 4. Ryzyko zawsze jest. Dlatego trzeba zastosowaæ szczególn± ostro¿no¶æ. Poza tym rêkawiczki ochronne jak nie chcesz mieæ t³ustych r±k nie s± strasznie drogie. Ja znam tylko taki sposób usuwania tych kropek od polerki dlatego siê nim z Wami podzieli³em. Je¿eli komu¶ to nie odpowiada to niech nie stosuje tego. Mam nadzieje ze komu¶ siê ta informacja przyda. Pozdrawiam wszystkich. :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: