| Autor |
Wiadomość |
badshaman
|
Wysłany: 2010-07-26, 15:08 Pytanie o farby
|
|
|
Mam pytanie do szanownych kolegów dotyczące farb.
przeszukałem to forum dosyć dokładnie i nie znalazłem wszystkich nurtujacych mnie zagadnien.
Mianowicie kupiłem farby createx i eksperymentuje z nimi.
Faktycznie jak tu wiele razy było opisywane czesto zapychaja dysze trzeba rozcienczac i bawic sie z cisnieniem, na to nie narzekam wszak zawsze to jakas nauka. Do rozcienczania uzywam rozcienczacza z wikeda.
Chciałbym kupic sobie jeszcze jakies inne farby i tu mam pare pytan.
Ogladalem pewien kurs na dvd, calkiem pomocny, i tam np przy pracy z farbkami transparentnymi jest powiedziane zeby wymieszac np jasny niebieski z czarnym w stosunku 50 na 50. Dawid np poleca farby Golden airbrush i tu mam problem bo nie widze tam czarnego transparentnego, a czy jak do niebieskiego transp dodam czarnego opaqua to nadal bedzie on transparentny? wydaje mi sie ze nie.
Znow kiedys Lobo mowil cos ze wickedy podobno wymiataja i mial je probowac.
Pytanie dotyczace wickedow mam takie czy faktem jest ze sa bezproblemowe w stosunku do createxow classic tzn czy nie trzeba ich tak bardzo rozcienczac i jak to sie ma ze sa wicked i wicked detail znaczy czy details to oprocz tego ze sa do detali sa tez transparentne czy cala seria to opaque.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam/ |
|
|
|
 |
sebsa

|
Wysłany: 2010-07-26, 18:07
|
|
|
| a jaka dysza malujesz ?? bo ja uzywam createxow i aa i mam dysze 0,3 i nie musze ich tak bardzo rozcienczc doslownie pare kropel wody i wystarczy a jak malujesz mala dysza to bedziesz musial raczej rozcienczac kazde farby,a z tego co wiem tak jak dodasz do transp. opaque to zrobi sie tez opaque |
_________________ w życiu trzeba miec pasje-->AIRBRUSCH |
|
|
|
 |
badshaman
|
Wysłany: 2010-07-26, 18:56
|
|
|
maluje dysza 0,4 h&s evo, 0,15 nawet nie zakladam.
chodzi mi o to ze bardzo szybko zasycha farba na igle, zwłaszcza biała.
chciałbym sprawdzic jak sie maluje innymi farbami zwłaszcza goldem albo wicked |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:23
|
|
|
| a polerowałeś igłę? |
|
|
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-07-26, 23:08
|
|
|
Tak na farby raczej nie licz, że rozwiąże się problem. Wydaję mi się że trzeba po prostu swoje wylać żeby kumać. Ja na początku bawiłem się linią Medea Textilie i narzekałem cały czas na białą. Po czasie jeden gość z USY wyskoczył mi żebym używał Thinera i po wymieszaniu farbki odstawiał ją na jakiś czas. I było znacznie lepiej. Przeskoczyłem na blachy i Auto Air i znowu do wielu spraw trzeba się przyzwyczaić od nowa. Czerń chrenowo kryje, biel transparentna jest fajniejsza itp.
Wickedy mam kilka na próbę, ale na razie nie mam czasu żeby je testować. Jak coś maznę nimi to się przypucuję.
Pozdro |
|
 |
badshaman
|
Wysłany: 2010-07-27, 00:51
|
|
|
no tak, trzeba wylac i to sporo zapewne.
Cube wstyd sie przyznac ale nie, nie polerowalem igly.
staram sie starannie myc aerograf, nawet zakupilem plyny do czyszczenia ale igly nie polerowalem. spróbuje napewno...........mam nadzieje ze nie spi.....le jej na poczatek.
McD co do wickedow one sa tylko opaque?
Zreszta powiedzcie czy malowac trans i opaque i uczyc sie naraz czy na poczatek wziasc jakis opaque np niebieski z czarnym zrobic hue i rozjasniac bialym albo przyciemniac czarnym i tego sie trzymac.
narazie probuje z opaquami i strasznie do doopy mi to wychodzi. Fakt ze maluje 3ci raz ale sami zobaczcie, umieszcze w galerii obrazek, wiec komentujcie.
Pozdr |
|
|
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-07-27, 02:19
|
|
|
Cze
Co do trans i opak to wydaję mi się, że można spokojnie bawić się dwoma naraz. Nie trzymaj się jakiegoś filmiku. Goście dochodzili do tego 20lat i nie koniecznie ci przypasi. Każdy musi się bawić-eksperymentować. Jakieś akcje w stylu, gotowy przepis, krok po kroku, wydaję mi się bez sensu.
Transparent na pewno łatwiej przejdzie przez dyszę, ale nie będziesz miał krycia. Do tego i tak będziesz w niektórych przypadkach potrzebować dobrej bieli.
Wicked jutro mogę poczytać, ale wydaję mi się że nie mają transparentów a te "detail" są mocniej zmielone. Ale to muszę obadać.
A i nie traktuj moich podpowiedzi zbyt poważnie, zieloniak jestem
Pozdro |
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-27, 18:36
|
|
|
co do polerki igły - nie mówię, że to rozwiąże wszelkie problemy, ale pomaga
wejdź na airbrushlab.pl tam masz artykulik co i jak |
|
|
|
 |
manieks

|
Wysłany: 2010-07-27, 20:48
|
|
|
Jeżeli teraz masz problemy to z Wicked Detail Colors możesz mieć ich jeszcze więcej niż ze zwykłymi Createx'ami czy Wicked'ami. Obie serie (WDC i WC) są opracowane i przeznaczone głównie do pracy przy detalach (jak w pracach np. Dru Blair'a), a więc i do maleńkich dysz . Posiadają więcej pigmentu , są bardziej "lepkie" i szczerze powiedziawszy trzeba się "nauczyć" nimi malować. Rozcieńczać te farby, praktycznie bez utraty właściwości możesz do woli.
Żeby złamać czarną możesz dodawać również czerwonej - nie tylko niebieskiej, to zależy jaki odcień "braku światła chcesz uzyskać |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.com
 |
|
|
|
 |