Autor |
Wiadomo¶æ |
|
grzeszut
|
Wys³any: 2010-07-27, 15:51 126p
|
0
|
|
|
|
czy mozecie mi doradzic co i ile kupic aby pomalowac malucha? poki co to maluch zostal zmatowany, zaszpachlowany i dotarty i teraz niewiem co dalej, kolega ma kuzyna lakiernika u ktorego zalatwil ze nam prysnie maluszka w czynie spolecznym ale farby musimy kupic sobie sami i mam klopot, na poczatku myslalem o renolaku ale efekt tej farby nie jest rewelacyjny, z kolei z drugiej strony z racji tego ze to jest maluch nie chcialbym wydawac za duzo pieniedzy, dlatego jak mozecie to doradzcie mi co robic a moj budzet waha sie w granicach 100 zl fajnie by bylo jakby w tej cenie udalo sie otrzymac ladny blyszczacy efekt, chyba ze nie da rady to moze poszlibysmy w mat? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-27, 18:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Witam.
Ciê¿kowato jest co¶ doradziæ je¶li sam nawet nie jeste¶ do koñca pewien jaki efekt na koniec oczekujesz.
grzeszut napisa³/a: | maluch zostal zmatowany, zaszpachlowany i dotarty i teraz niewiem co dalej |
A odrobina podk³adu mo¿e te¿ siê tam znalaz³a na chocia¿by tej szpachli?
Ok.
Najpierw siê zdecyduj co konkretnie chcesz mieæ i jaki kolor.
Kwota 100z³ z pewno¶ci± nie jest "powalaj±ca", czy te¿ daj±ca du¿e pole do manewru i wyboru.
Poza tym wszystkim, to jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ na 100% czego chcesz, to konsultuj siê co do jej ilo¶ci tylko z tym, który bêdzie pryska³ Ci tego Porshaka.
Jest kolor i kolor, przygotowanie i przygotowanie, farba i farba, malarz i malarz....... On sam wie ile i jakiej farbki potrzebuje na dan± robotê.
Pzdr |
|
|
|
|
grzeszut
|
Wys³any: 2010-07-27, 22:20
|
0
|
|
|
|
no lakiernik mowil ze z 1,5 l powinno wystarczyc a efektem jest polysk, niechce zeby poprostu ten maluch wygladal jak pomalowane ogrodzenie farba do metalu tylko zeby wygladal jak "samochod" czyli ma sie blyszczec
znalazlem dosyc tanie lakiery nobiles autorenolak
http://allegro.onet.pl/it...aroseri_1l.html
ale nie wiem jak sie to spisze, nie wiem czy na to pozniej jakis bezbarwny dla polysku lakier czy co, doradzcie mi |
|
|
|
|
aut
|
Wys³any: 2010-07-28, 00:05
|
0
|
|
|
|
Napisa³e¶, ¿e nie chcesz ¿eby maluch wygl±da³ jak pomalowane ogrodzenie, a pokazujesz nam farbê do ogrodzeñ
£adnie po³o¿ony renolak daje radê, ale sza³u nie robi. Mo¿esz do niego dodaæ jakiego¶ nab³yszczacza i wtedy jest ju¿ lepiej. Na trwa³o¶æ zachowania ³adnej pow³oki nie ma co liczyæ (2 lata i traci blask), jednak my¶lê, ¿e przez ten czas zd±¿ysz siê nim nacieszyæ.
Rozwi±zanie tanie i pewnie dla Ciebie najlepsze.
Mo¿esz pomy¶leæ jeszcze o jakim¶ tanim akrylu przemys³owym - za to 1,5l w stówie siê zmie¶cisz. Kolor najczê¶ciej bia³y, ale niektórzy maj± w swojej ofercie do wyboru (RAL). |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-28, 06:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ech...najlepszy polysk RENOLAKu uzyskiwalo sie poprzez rozcienczenie zwykla benzyna nie pamietam juz dokladnie 76 oktan ?? (niebieska)...
Fiaty 125p czy POLONEZY w kolorze L-80...lakierowane jeszcze w sobote szly jak swieze bulki na niedzielnych gieldach.. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-07-28, 06:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
obcy_69 napisa³/a: | Ech...najlepszy polysk RENOLAKu uzyskiwalo sie poprzez rozcienczenie zwykla benzyna nie pamietam juz dokladnie 76 oktan ?? (niebieska)... |
Zgadza siê.
Tylko trzeba by³o uwa¿aæ, bo na benzynie niesamowicie farbka siê rozlewa³a.
{Obcy... nie wiem jak Ty, ale ja mia³em jakie¶ dziwne wra¿enie, ¿e pó¼niej by³a twardsza -mocniej i szybciej doschniêta- od tej rozcieñczanej nitrem. Jako¶ takie mia³em wra¿enie}
Grzeszut najlepiej, aby¶ farbê kupowa³ t± co chce i ile chce Ten który bêdzie ni± Ci sypa³.
Bo jednemu pójdzie litr, drugiemu pó³tora i znajdzie siê taki któremu 3 bêdzie ma³o... |
|
|
|
|
grzeszut
|
Wys³any: 2010-07-28, 21:00
|
0
|
|
|
|
a powiedzcie mi czy dobrze znalazlem "tani akryl"?
http://motoallegro.pl/ite...osc_1_litr.html
i mam jeszcze pytanie, bo te lakiery sprzedaja w litrowych puszkach ale jest napisane ze proporcje 2:1, czyli dobrze rozumuje ze do tego dochodzi rozcienczalnik i ze z litra wyjdzie 1.5l? jesli tak to powiedzcie co trzeba do niej jeszcze dokupic do rozcienczenia i jaki lakier bezbarwny (TANI i dobry) byscie mi do niej doradzili, zeby uzyskac lepszy polysk ?
z gory thx
a i jeszcze jakbyscie mogliu mi pokazac przykladowe zdjecie jakiegos samochodu, jak on bedzie wygladal po malowaniu tego typu lakierem, bo ja ciagle niemoge sobie wyobrazic efektu koncowego po malowaniu a niechce sie rozczarowac pozniej |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-07-28, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego lakier lakierowi nie jest równy! To co kupisz na allegro.... wcale nie musi byæ takie same (jako¶æ) jak z "firmowego" mieszalnika czy od renomowanego producenta To co pisz± sprzedawcy tych "lakierów" o np. wydajno¶ci czy sile krycia ,to bierz kolego z tzw. "przymru¿eniem oka" Rzeczywisto¶æ moze ciebie bardzo ale to bardzo zaskoczyæ Mia³em kiedy¶ "okazje"(tylko jeden raz ) lakierowaæ takim lakierem z allegro... Fiata Uno I musze przyznaæ ¿e mia³ ten lakier wrêcz "potworn±" si³e krycia! ,na prawie litrze "gotowca" "pokry³em" a¿ lub tylko sam± maske od tego nieszczêsnego auta Mia³em wra¿enie ¿e nak³adam "zabarwiony" rozcieñczalnik! Ale by³y to tzw. "materia³y powierzone" przez bardzo "oszczêdnego w³a¶ciciela" Koniec by³ taki ¿e pojecha³em do mieszalni i kupi³em "normalny" lakier z "normalnego" sklepu! Takze tak jak napisali przedmówcy zleæ zakup wszystkich materia³ów "lakiernikowi" ,poniewa¿ jak po czasie zacznie siê co¶ dziaæ z³ego z lakierem na tym Twoim 126p to bedziesz wiedzia³ do kogo i¶æ z "reklamacjami" czy "pretensjami" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
g_marker
|
Wys³any: 2010-10-27, 20:27
|
0
|
|
|
Crazy_Peon
|
Kup jaki¶ rolniczy akryl tzn, przemys³owy z basf-a maj± za 30 z³ za litr w ralu no ciemniejsze mo¿e ciut dro¿ej i nie psuj polskiej motoryzacji farb± do kaloryferów. |
|
|
|