|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-08-03, 23:16 Uparty amator naprawia i lakieruje elementy.
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Witam.
Na poczÂątku witam Panie i PanĂłw czyli szanownych uÂżytkownikĂłw tego forum.
Do pomalowania 4 caÂłe elementy ( bÂłotnik P+L oraz drzwi P+L ) w Subaru Legacy 92r.
Nazwa koloru to MICA RUBY a kod to 947. Czy ktoÂś z Was jest w stanie rozszyfrowaĂŚ co to za farba ? Akryl , metalic , perÂła czy jakiÂś inny super mix ? Farba 100 % oryginaÂł fabryka.
Czy taki schemat siĂŞ sprawdzi ?
1. UsuniĂŞcie rdzy z elementu.
2. Matowanie (nadanie przyczepnoÂści epoksydowi ) starego lakieru - caÂły naprawiany element
3. Jedna warstwa podkÂładu epoksydowego w miejscu/miejscach naprawy.
4. Po wyschniĂŞciu tj. ok. 12–16 godzin nakÂładam szpachlĂŞ "zgrubnÂą" , póŸniej wykoĂączeniowÂą i po wyschniĂŞciu obrĂłbka odpowiednim papierem.
5. Dwie warstwy podkÂładu epoksydowego z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym. PoÂłoÂżyĂŚ na caÂłych elementach ( zmieniam kolor ze srebrnego i zÂłotego na wiÂśniowy ) czy jest to niepotrzebne ?
6. Koniecznie musi byĂŚ teraz podkÂład akrylowy ?
7. JeÂśli nie trzeba podkÂładu akrylowego to po 30 - 45 min ( uzyskanie matu ) 3 warstwy bazy z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym czy muszĂŞ czekaĂŚ aÂż podkÂład epoksydowy wyschnie ( 12 - 16 - 24 godziny )
8. Bezbarwny, trzy warstwy , ale nie wiem czy mogê go po³o¿yÌ na bazê po 30 min , godzinie , 6 godzinach czy musi ca³kiem wyschn¹Ì 12-24 godz ?
9. PodkÂład epoksydowy , szpachla , odtÂłuszczacz/zmywacz , rozcieĂączalnik (do mycia pistoletu ) wszystko firmy NOVOL.
10. Warstwy wierzchnie teÂż NOVOL'a czy nic siĂŞ nie stanie jak pomieszam np. inna baza/akryl a bezbarwny NOVOL ?
11. JeÂśli o czymÂś zapomniaÂłem to proszĂŞ mnie natychmiast wyprostowaĂŚ
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-04, 20:59
|
0
|
|
|

|
PerÂła z domieszkÂą alu.
Na epoxydowy nie trzeba akrylowego.
Poczekaj aÂż podkÂład wyschnie i go przeszlifuj - skasujesz nierĂłwnoÂści. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-08-16, 00:15
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
12. Kompresor jakiego mam zamiar uÂżyĂŚ ;
http://www.deltatechnika....77862114342a3c5
Nie jest to dokÂładnie ten sam jednak typ pompy jest dokÂładnie taki sam Fini VKM 402 , 2 tÂłoki , butla 24 L.
Ten kompresor wyglÂąda dokÂładnie tak samo - http://www.estplus.cz/compressor-corsair
Na kompresorze sÂą dwa manometry. Jeden pokazuje ciÂśnienie w butli , drugi z regulacjÂą pokazuje ile jest na wyjÂściu do przewodu jeÂśli dobrze rozumie ?!
13. Jest to olejowy kompresor dlatego pasuje zaÂłoÂżyĂŚ filtr / separator oleju i wody.
Takie coÂś zda egzamin ?
http://www.tradetec.pl/pr...a60701d67b4bf64
14. Reduktor na pistolecie musi byĂŚ Âżeby dokÂładnie ustawiĂŚ ciÂśnienie zasilajÂące pistolet ( 3 - 4 bar ) czy Âźle kombinuje ?
Ja widzĂŞ to tak ; na butli np 9-10 bar , wyjÂście na przewĂłd 7-8 bar , reduktor na wejÂściu do pistoletu 3-4 bar.
Mam dostĂŞp tylko do takiego kompresora , wiĂŞc muszĂŞ dobraĂŚ do niego jakiÂś pistolet , ktĂłrym bĂŞdĂŞ mĂłgÂł poÂłoÂżyĂŚ pokÂład jak rĂłwnieÂż bazĂŞ i bezbarwny a wszystko to jednego producenta i jest nim firma Novol.
DobraÂłem tak materiaÂł Âżeby pasowaÂła dysza 1,4
15. PodkÂład epoksydowy ; dysza 1,2 do 1,5 i ciÂśnienie 3 - 4 bar.
http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_360.pdf
Baza ; dysza 1,3 do 1,4 i ciÂśnienie HVLP - 2 bar , HP - 3 - 4 bar.
http://www.novol.pl/att/1...l_Base_2000.pdf
Lakieru bezbarwny ; dysza 1,2 do 1,4 i ciÂśnienie 3 - 4 bar.
http://www.novol.pl/att/1...ovakryl_570.pdf
16. Nie maluje zawodowo i jest to moje pierwsze dzieÂło, wiĂŞc pistolety powyÂżej 200 PLN odpadajÂą bo najnormalniej w Âświecie mnie nie staĂŚ na jednorazowy wydatek rzĂŞdu 200 i wiĂŞcej.
WpadÂł mi na myÂśl taki pistolet ;
http://www.tradetec.pl/pr...a60701d67b4bf64
JeÂśli znacie jakiÂś fajny pistolet , ktĂłry bĂŞdzie pasowaÂł pod w/w kompresor to bardzo proszĂŞ o podpowiedÂź.
Jeœli którykolwiek punkt muszê zmieniÌ i widnieje tam b³¹d albo coœ w nim trzeba zmieniÌ to bardzo proszê o wszelkie wskazówki.
Wiem , ¿e dobór sprzêtu i materia³ów mo¿e byÌ dla profesjonalistów nie do przyjêcia , ale nie mam kasy by daÌ auto do lakiernika bo u mnie malowanie elementu to ceny od 250 do 400 PLN a mi obliczenia dla 4 elementów wysz³y na kwotê oko³o 450 PLN za wszystko czyli materia³y i sprzêt.
BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-08-16, 08:00
|
0
|
|
|
|
Trolex napisał/a: | 1. UsuniĂŞcie rdzy z elementu.
2. Matowanie (nadanie przyczepnoÂści epoksydowi ) starego lakieru - caÂły naprawiany element
3. Jedna warstwa podkÂładu epoksydowego w miejscu/miejscach naprawy. |
Piszesz o rdzy na elementach, wiec lepszym rozwiazaniem bedzie ..
1.usyniecie rdzy
2.w miejsce gdzie miales korozje nakladasz dwie cieniutkie warstwy REAKTYWNEGO
3.po 20-30 min. nakladasz AKRYLOWY
4.po pelnym wyschnieciu i lekkim podmatowaniu wloknina ...nakladasz szpachlowke..
Trolex napisał/a: | 4. Po wyschniĂŞciu tj. ok. 12–16 godzin nakÂładam szpachlĂŞ "zgrubnÂą" , póŸniej wykoĂączeniowÂą i po wyschniĂŞciu obrĂłbka odpowiednim papierem.
5. Dwie warstwy podkÂładu epoksydowego z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym. PoÂłoÂżyĂŚ na caÂłych elementach ( zmieniam kolor ze srebrnego i zÂłotego na wiÂśniowy ) czy jest to niepotrzebne ?
6. Koniecznie musi byĂŚ teraz podkÂład akrylowy ? |
Po obrobieniu szpachlowki, jezeli masz przetarcie do golej blachy ...ponownie REAKTYWNY w miejsce przetarc i po 20-30 minutach AKRYLOWY o odpowiednim widmie pod dany kolor lakieru na caly element ..
Trolex napisał/a: | 7. JeÂśli nie trzeba podkÂładu akrylowego to po 30 - 45 min ( uzyskanie matu ) 3 warstwy bazy z odparowaniem miĂŞdzywarstwowym czy muszĂŞ czekaĂŚ aÂż podkÂład epoksydowy wyschnie ( 12 - 16 - 24 godziny )
8. Bezbarwny, trzy warstwy , ale nie wiem czy mogê go po³o¿yÌ na bazê po 30 min , godzinie , 6 godzinach czy musi ca³kiem wyschn¹Ì 12-24 godz ? |
Moim skromnym zdaniem AKRYLOWY bedzie lepszym rozwiazaniem jako koncowa warstwa pod lakier...Dlatego po pelnym utwardzeniu przeszlifuj wedlug technologi, co pozwoli Ci na wyrownanie powierzchni z ewentualnych nierownosci..
Nastepnie daj BAZE 2-3 warstwy do ostatecznego pokrycia..odczekaj az odparuje rozpuszczalnik tzn, calkowicie zmatowieje okolo 20-30 min. Po czym naloz 1.5 - 2 warstwy LAKIERU BEZBARWNEGO..
Trolex napisał/a: | 9. PodkÂład epoksydowy , szpachla , odtÂłuszczacz/zmywacz , rozcieĂączalnik (do mycia pistoletu ) wszystko firmy NOVOL.
10. Warstwy wierzchnie teÂż NOVOL'a czy nic siĂŞ nie stanie jak pomieszam np. inna baza/akryl a bezbarwny NOVOL ? |
Najlepiej jest wlasnie ...jak nie mieszamy producentow. Dlatego to rozsadny wybor.
Jest jednak mozliwosc pokrycia BAZY innego producenta LAKIEREM BEZBARWNYM novola..
To powszechnie stosowany proceder..
Osobiscie jednak zastosowalbym pelen system jednego producenta.
Trolex napisał/a: | 12. Kompresor jakiego mam zamiar uÂżyĂŚ ;
http://www.deltatechnika....77862114342a3c5
Nie jest to dokÂładnie ten sam jednak typ pompy jest dokÂładnie taki sam Fini VKM 402 , 2 tÂłoki , butla 24 L.
Ten kompresor wyglÂąda dokÂładnie tak samo - http://www.estplus.cz/compressor-corsair
Na kompresorze sÂą dwa manometry. Jeden pokazuje ciÂśnienie w butli , drugi z regulacjÂą pokazuje ile jest na wyjÂściu do przewodu jeÂśli dobrze rozumie ?!
13. Jest to olejowy kompresor dlatego pasuje zaÂłoÂżyĂŚ filtr / separator oleju i wody.
Takie coÂś zda egzamin ? |
Troche za mala wydajnosc tego kompresora ..bedziesz mial problemy z utrzymaniem odpowiedniego cisnienia na pistolecie...
Dlatego tez proponowalbym znalezienie pistoletu o jak najmniejszym zapotrzebowaniu wlasnie na luft..czyli jakiegos z rodziny RP ..Choc i tak trudno bedzie. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-08-22, 14:59
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Rozwi¹zanie z podk³adem reaktywnym bra³em pod uwagê , ale okaza³o siê ,¿e trzeba na niego k³aœÌ podk³ad akrylowy a do akrylowego potrzeba dyszê 1,6 - 1,8 wg karty technicznej producenta ( http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_350.pdf ) a ja posiadam tylko dyszê 1,4 w pistolecie Fobo Lux i mam dostêp tylko do jednego pistoletu. Jest inny sposób by u¿yÌ tego podk³adu akrylowego z dysz¹ 1,4 ? RozcieùczaÌ mo¿na ?
Podk³ad , który ewentualnie (chyba , ¿e zdecyduje siê tylko na podk³ad epoksydowy) po³o¿ê na reaktywny mo¿e byÌ póŸniej u¿yty jako ostatnia warstwa pod baze ?
Pistolet dostaÂłem od znajomego , ktĂłry nigdy go nie uÂżywaÂł i leÂżaÂł u niego 3 lata przez co jest teraz do generalnego czyszczenia bo kaÂżdy gwintowany element pistoletu ocieka olejem , iglica smarem i caÂły ogĂłlnie jest zakurzony.
RozkrĂŞciÂłem juÂż co siĂŞ daÂło ,ale dysza siedzi tak mocno , Âże oryginalny klucz z zestawu zÂłamaÂł siĂŞ i raczej nie bĂŞdĂŞ jej odkrĂŞcaÂł bo jeszcze coÂś uszkodzĂŞ jak zÂłapie dyszĂŞ kleszczami / kombinerkami lub innym sprzĂŞtem tego typu.
ChciaÂłbym pistolet utopiĂŚ na kilka godzin w ropie , benzynie , benzynie , ekstrakcyjnej , rozcieĂączalniku lub nitro , ale nie wiem czy nie uszkodzĂŞ pistoletu. SÂą w nim ( pistolet ) jakieÂś gumowe lub silikonowe uszczelki , ktĂłre mogÂą siĂŞ zniszczyĂŚ jak go zaleje ktĂłrymÂś z w/w pÂłynĂłw ?
Inna sprawa , która mnie trapi to przygotowanie kompresora bo jest / by³ kompletnie zasyfiony. Zak³adam na niego nowe g³owice ze sprawnymi filtrami , wiêc powietrze teraz bêdzie filtrowane poprawnie. Spuœci³em ca³¹ wodê z butli ,ale zastanawiam siê nad tak¹ spraw¹ :
odkrêciÌ korki po obu stronach butli , wlaÌ do butli , któryœ z p³ynów , które proponowa³em do czyszczenia pistoletu i póŸniej zrobiÌ "szejka" czyli obracaÌ tak kompresorem ¿eby po ka¿dej powierzchni rozla³ siê p³yn i zebra³ jak najwiêksz¹ iloœÌ syfu.
Tylko czy moÂżna te korki odkrĂŞcaĂŚ w tym celu ? |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-08-22, 16:37
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
http://www.bosch.info.pl/...scylacyjna.html
MĂłj sprzĂŞt ma oznaczenie PSS 180 AC.
MoÂżna tego uÂżyĂŚ np do szlifu szpachli albo matowania pod bazĂŞ lub klar czy w ogĂłle nie nadaje siĂŞ do niczego zwiÂązanego z moim planem naprawczym ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-08-22, 18:03
|
0
|
|
|
|
Mo¿esz u¿yÌ pistoletu z dysz¹ 1.4 do podk³adu,jest to ca³kiem poprawna metoda.Rozcieùcz podk³ad w górnej dopuszczalnej przez producenta proporcji,przelej przez sitko np.190mic i dawaj.Pójdzie.Mo¿esz u¿uÌ ta¿ tego samego podk³adu jako warstwê pod bazê,ale kup coœ dobrego,¿ebyœ nie kl¹³ zaoszczêdzonych 5 z³.Bo takie s¹ ró¿nice,jakiœ badziewny podk³ad no name kosztuje 25 z³,a np Duxon 1062/1064 (ja ich u¿ywam) 42 z³.Nawet jak zu¿yjesz ca³¹ puszkê,to bud¿et Ci siê nie zawali,a dobre podk³ady s¹ o wiele wydajniejsze,i de facto wychodz¹ taniej.
doÌzyszczenia pistoletu-tylko i wy³¹cznie nitro,¿adnych innych wynalazków.CierpliwoœÌ,p³ukanie wielokrotne,czyszczenie pêdzelkiem lub tward¹ szczoteczk¹...¯adnych wkrêtaków ani gwoŸdzi!!!Ma odmokn¹c i dzia³aÌ.Moczenie przez kilka godzin nie powinno zaszkodziÌ,ale lepiej tego nie rób,bo z Fobo zlezie lakier I mo¿e coœ siê rozszczelniÌ..Lepiej rozkrêÌ co siê da i mocz od œrodka.
Co do kompresora:jak zmienisz zawory,zamontujesz filtry,spuÂścisz wodĂŞ i bĂŞdziesz miaÂł filtr pod pistoletem,powinno byĂŚ ok.Ale to indywidualny problem Twojej sprĂŞÂżarki,moÂże jej to nie wystarczy...ZrĂłb najpierw prĂłbĂŞ. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-08-22, 18:41
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
jacenty 741 napisał/a: | MoÂżesz uÂżuĂŚ taÂż tego samego podkÂładu jako warstwĂŞ pod bazĂŞ,ale kup coÂś dobrego,ÂżebyÂś nie kl¹³ zaoszczĂŞdzonych 5 zÂł.Bo takie sÂą ró¿nice,jakiÂś badziewny podkÂład no name kosztuje 25 zÂł,a np Duxon 1062/1064 (ja ich uÂżywam) 42 zÂł.Nawet jak zuÂżyjesz ca³¹ puszkĂŞ,to budÂżet Ci siĂŞ nie zawali,a dobre podkÂłady sÂą o wiele wydajniejsze,i de facto wychodzÂą taniej. |
Czy produkty firmy NOVOL mam traktowaĂŚ jako "no name" i produkty z najniÂższej puÂłki niewarte zastosowania ? Pytam powaÂżnie bo siĂŞ nie znam a jestem na etapie zÂłoÂżenia zamĂłwienia na szpachle , podkÂłady , bazĂŞ ( metalik perÂła ) i klar tylko z jednej firmy a jest niÂą NOVOL.
JeÂśli nie NOVOL to , ktĂłrego producenta mam sie wyuczyĂŚ na nowo ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-08-22, 20:57
|
0
|
|
|
|
Nie,Novol jest caÂłkiem ,,znoÂśnym"wyrobem klasy budÂżetowej.To,moim zdaniem,taki Hyunday wÂśrĂłd niemieckich marek .CaÂłkiem zdolny uczeĂą,ktĂłremu zdarzajÂą siĂŞ wpadki,ale ja swojego czasu porabiajÂąc waÂśnie na podkÂładach Novola sprĂłbowaÂłem Duxona:powrotu nie ma.A cena taka sama.
Jako no name potraktowaÂłbym np jakieÂś Blu Cary,Delty,i inne ÂświĂąstwa z Alledrogo. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-04, 22:29
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
ZdecydowaÂłem siĂŞ na produkty firmy NOVOL bo tego najwiĂŞcej u mnie w okolicy.
Technologia naprawy z zastosowaniem podkÂładu epoksydowego pasuje mi najbardziej.
Tak siĂŞ zastanawiam nad poÂłoÂżeniem nowego lakieru bezbarwnego na caÂłym aucie czyli na nienaprawianych elementach rĂłwnieÂż.
ChÂłopaki pisali na forum , Âże najlepiej tak zmatowiĂŚ ;
Cytat: | wiesz zalezy wszystko od stanu tego starego klaru , jeœli s¹ rysy, jakiœ drobny zaciek to proponowa³bym to miejsce punktowo papierkiem wyprowadziÌ(bo w³oknina jest zbyt miekka i bedzie rownomienirnie œciera³a zamiast œci¹Ì intruza) , a pozniej ca³oœciowo mat¹ szar¹ na cifie/p³ynie do naczyù i nie ma szans zeby by³o widaÌ rysy pod bezbarwnym , jesli jednak klar ma drobne ryski to sama mata , mniej sie narobisz |
Mata szara + cif lub pÂłyn naczyĂą ? Mam to potraktowaĂŚ powaÂżnie czy raczej jako Âżart ?
Mam takim sposobem matowaĂŚ element , ktĂłry ma np 50 % powierzchni starego lakieru a 50 % podkÂład epoksydowy , ktĂłry przykryÂł naprawiane miejsce ?
Do ewentualnego szlifowania , matowania i obrĂłbki szpachli mam taki sprzĂŞt z tym , Âże mĂłj sprzĂŞt ma oznaczenie PSS 180 A-C.
Nie chce szlifowaĂŚ na mokro jeÂśli nie muszĂŞ , wiĂŞc proszĂŞ o pomoc w doborze papieru pod sprzĂŞt i rĂŞkĂŞ.
Jeszcze trochĂŞ zbierania wiedzy z forum z zabieram siĂŞ za naprawĂŞ mojego pojazdu.
Jak bêdzie mo¿liwoœÌ to zrobiê foto-relacjê i ocenicie póŸniej prace amatora
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-04, 23:28
|
0
|
|
|
|
Trolex napisał/a: | Mata szara + cif lub pÂłyn naczyĂą ? Mam to potraktowaĂŚ powaÂżnie czy raczej jako Âżart ? | ,jak chcesz,to siĂŞ hihaj,a mi dzisiaj zmatowanie 2 drzwi i przedniego bÂłotnika w mercedesie zajĂŞÂło 10 minut,i to na spokojnie,bez poÂśpiechu.MoÂżesz teÂż uÂżyĂŚ maty nasÂączonej zmywaczem silikonu,przy okazji odtÂłuÂścisz i zmyjesz powierzchniĂŞ.Ale miejsca naprawiane i zapodkÂładowane (najlepiej na epoksyd daj jeszcze 2 warstwy podkÂładu akrylowego) szlifuj papierem,musi byĂŚ rĂłwna powierzchnia bez morki lub barana,a podkÂład raczej tak wylejesz.Mata na te elementy,gdzie jest stary lakier bez dyÂżych i g³êbokich rys. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-05, 00:13
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
jacenty 741 napisał/a: | Trolex napisał/a: | Mata szara + cif lub pÂłyn naczyĂą ? Mam to potraktowaĂŚ powaÂżnie czy raczej jako Âżart ? | ,jak chcesz,to siĂŞ hihaj,a mi dzisiaj zmatowanie 2 drzwi i przedniego bÂłotnika w mercedesie zajĂŞÂło 10 minut,i to na spokojnie,bez poÂśpiechu.MoÂżesz teÂż uÂżyĂŚ maty nasÂączonej zmywaczem silikonu,przy okazji odtÂłuÂścisz i zmyjesz powierzchniĂŞ.Ale miejsca naprawiane i zapodkÂładowane (najlepiej na epoksyd daj jeszcze 2 warstwy podkÂładu akrylowego) szlifuj papierem,musi byĂŚ rĂłwna powierzchnia bez morki lub barana,a podkÂład raczej tak wylejesz.Mata na te elementy,gdzie jest stary lakier bez dyÂżych i g³êbokich rys. |
Nie hiham tylko gdybam czy autor tamtej wypowiedzi pisaÂł to Âżartobliwie czy caÂłkiem powaÂżnie. Twoja odpowiedÂź utwierdza mnie w przekonaniu , Âże pisaÂł powaÂżnie i wÂłaÂśnie do Twojej wskazĂłwki siĂŞ zastosuje matujÂąc lakier bezbarwny pod bazĂŞ / akryl czy sam lakier bezbarwny.
Cytat: | najlepiej na epoksyd daj jeszcze 2 warstwy podkÂładu akrylowego |
Zamierzam przygotowaĂŚ powierzchnie tak aby;
-poÂłoÂżyĂŚ na szpachle 2 warstwy epoksydowego
-na epoksyd po uzyskaniu matu ( 15 - 30 min )poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ 2 do 4 cieniutkich warstw
-po uzyskaniu matu ( 15 - 30 min ) poÂłoÂżyĂŚ 2 do 4 cieniutkich warstw lakieru bezbarwnego.
Z innej beczki pytanie mam nastĂŞpujÂące.
KolejnoœÌ mieszania lakierów , utwardzaczy , uelastyczniaczy , rozcienczalników ma jakieœ znaczenie czy mo¿na je mieszaÌ dowolnie np ;
baze wlewam do uelastyczniacza , nastĂŞpnie wlewam do tego rozcienaczalnik a na koĂącu utwardzacz ? |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-09-05, 11:39
|
0
|
|
|

|
IloœÌ warstw klaru zale¿y od "modelu" klaru i nie powinna byÌ lekcewa¿ona - przeczytaj kartê.
Jak szybko wymieszasz to nie ma znaczenia ale do bazy nie leje siĂŞ utwardzacza(z punktu widzenia technologii) |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-20, 01:06
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Witam ponownie.
CaÂły czas zbieram cenne informacje z forum to tu to tam , ale nadal mam kilka niejasnoÂści dlatego bĂŞdĂŞ Was sukcesywnie wypytywaÂł.
Zdecydowa³em siê na produkty DuPont Duxone ze wzglêdu na jakoœ , cenê i mo¿liwoœÌ zakupu mniejszych opakowaù.
Kilka nowych pytaĂą :
a) wystarczy mi jeden rodzaj szpachlĂłwki by wypeÂłniĂŚ wiĂŞksze i mniejsze nierĂłwnoÂści ? mam na myÂśli szpachle DuPont 749R 2kg.
b) mogĂŞ jÂą zastosowaĂŚ gdy podkÂład akrylowy jest z linii Duxone czy lepiej zastosowaĂŚ szpachlĂłwkĂŞ Duxone DX80 ? DX80 nadaje siĂŞ jako szpachla 2w1 czyli wypeÂłniajÂąca / wykaĂączajÂąca ?
c) czy moÂżna ( jeÂżeli tak to czym ? pigmentem konkretnym czy dolewajÂąc bazy bez utwardzacza ) i czy potrzeba bĂŞdzie zabarwiĂŚ podkÂład akrylowy DX1062 ( zmiana koloru elementu z szarego i zÂłotego ) pod bazĂŞ w kolorze wiÂśniowa perÂła ?
Kolor samochodu
Kolor DuPont dla koloru Subaru o numerze 947
d) maksymalny prĂłg gradacji papieru Âściernego dla w/w szpachlĂłwek to P180 podane w karcie technicznej czy P320 "ogĂłlnie przyjĂŞte" ?
e) do malowania mam pomieszczenie w piwnicy bloku o wymiarach;
sz. 3m , d³. 3m do 5m , wys. 2m. SzerokoœÌ mam okreœlon¹ przez œciany piwnicy ale d³ugoœÌ mogê okreœliÌ sam poprzez oddzielenie reszty pomieszczenia np foli¹ budowlan¹ ( czarna ) lub izolacyjn¹ ( ¿ó³ta ). Pomieszczenie mogê ogrzaÌ do temp np 20 - 30 stopni u¿ywaj¹c do tego jakiegoœ urz¹dzenia na pr¹d , ale zastanawia mnie brak wentylacji. Maluj¹c w pomieszczeniu o w/w wymiarach , bez wentylacji , lakieruj¹c / podk³aduj¹c 2 do 4 elementów na raz ....... uda siê czy odkurz / chmura zniweczy ca³¹ robotê ?
f) mogĂŞ rĂłwnieÂż malowaĂŚ w pomieszczeniu o podobnych wymiarach , ogrzewanym do podobnej temperatury , rĂłwnieÂż ze ÂściankÂą odgradzajÂącÂą wykonanÂą z w/w folii , ale na jednej ze Âścian jest okno ( jak nie dam Âścianki z folii to bĂŞda dwa okna, drzwi i 2 x wiĂŞksze pomieszczenie ) , ktĂłre mogÂłoby speÂłniaĂŚ rolĂŞ wentylacji mojej "kabiny lakierniczej"
WolaÂłbym malowaĂŚ w pomieszczeniu e) , ale jak uzyskaĂŚ tam wentylacje ? ÂŚciankĂŞ z folii nie dawaĂŚ do samego sufitu tylko zostawiĂŚ przeÂświt 5cm , 10cm , .... ? Dodatkowo jakiÂś wentylator albo Farelka Âżeby wprowadziĂŚ powietrze w ruch ?
g) chce pomalowaĂŚ zderzaki , wiĂŞc muszĂŞ uÂżyĂŚ podkÂładu DX1060 bo mam miejsca gdzie widaĂŚ goÂły plastik, ale opakowanie 1L to o wiele za duÂżo niÂż potrzebuje MogĂŞ go zastÂąpiĂŚ DuPont 800R (opakowanie 250ml) czy "pogryzie" siĂŞ z innymi produktami Duxone ?
h) w produktach Duxone nie znalaz³em dodatku zwiêkszaj¹cego elastycznoœÌ , który trzeba bêdzie dodaÌ do bazy i/lub klaru (?) gdy bêdê malowa³ zderzaki a dodatek DuPont 805R sprzedawany jest tylko w litrowych opakowaniach a tyle mi nie trzeba. Jak sobie poradziÌ z tym problemem ?
i) materiaÂły Âścierne SIA czy 3M ?
j) wed³ug karty technicznej wydajnoœÌ bazy Centari 6000 w porównaniu do bazy Centari 600 jest dwukrotnie wy¿sza , ale jak sie to ma do rzeczywistoœci ?
Czy cena teÂż bĂŞdzie dwukrotnie wyÂższa z tego powodu ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-20, 16:33
|
0
|
|
|
|
Trolex napisał/a: | ZdecydowaÂłem siĂŞ na produkty DuPont Duxone ze wzglĂŞdu na jakoÂś , cenĂŞ i moÂżliwoœÌ zakupu mniejszych opakowaĂą. |
Duxon to tansza linia DuPonta...tak jak np. Challenger.
Trolex napisał/a: | a) wystarczy mi jeden rodzaj szpachlĂłwki by wypeÂłniĂŚ wiĂŞksze i mniejsze nierĂłwnoÂści ? mam na myÂśli szpachle DuPont 749R 2kg. |
Wystarczy..aczkolwiek lepszym rozwiazaniem byloby wykonczenie szpachlowka 769r..z tym , ze musialbys zakupic kolejne 2kg.
Trolex napisał/a: | b) mogĂŞ jÂą zastosowaĂŚ gdy podkÂład akrylowy jest z linii Duxone czy lepiej zastosowaĂŚ szpachlĂłwkĂŞ Duxone DX80 ? DX80 nadaje siĂŞ jako szpachla 2w1 czyli wypeÂłniajÂąca / wykaĂączajÂąca ? |
Najlepszym rozwizaniem jest stosowanie sie do produktow jednej linii..jednak zwazajac, ze jest to produkt jednego koncernu raczej nie widac przeszkod.. Trolex napisał/a: | c) czy moÂżna ( jeÂżeli tak to czym ? pigmentem konkretnym czy dolewajÂąc bazy bez utwardzacza ) i czy potrzeba bĂŞdzie zabarwiĂŚ podkÂład akrylowy DX1062 ( zmiana koloru elementu z szarego i zÂłotego ) pod bazĂŞ w kolorze wiÂśniowa perÂła ?
Kolor samochodu
Kolor DuPont dla koloru Subaru o numerze 947 |
Mozna ..innym podkladem z danej serii, o innej charakterystyce widma...choc nie wiem czy w tej seri podkladu wystepuje..Moze zpytaj w mieszalniku , czy nie zrobiliby Ci gotowca o widmie VS 4...bo taki przewiduje producent pod ten kolor . Moze z serii DuPonta 1052r-1056r albo LE 2001-LE2007..
Trolex napisał/a: | d) maksymalny prĂłg gradacji papieru Âściernego dla w/w szpachlĂłwek to P180 podane w karcie technicznej czy P320 "ogĂłlnie przyjĂŞte" ? |
Osobiscie proponowalbym Ci na zakonczenie obrobki 320...
Trolex napisał/a: | e) do malowania mam pomieszczenie w piwnicy bloku o wymiarach;
sz. 3m , d³. 3m do 5m , wys. 2m. SzerokoœÌ mam okreœlon¹ przez œciany piwnicy ale d³ugoœÌ mogê okreœliÌ sam poprzez oddzielenie reszty pomieszczenia np foli¹ budowlan¹ ( czarna ) lub izolacyjn¹ ( ¿ó³ta ). Pomieszczenie mogê ogrzaÌ do temp np 20 - 30 stopni u¿ywaj¹c do tego jakiegoœ urz¹dzenia na pr¹d , ale zastanawia mnie brak wentylacji. Maluj¹c w pomieszczeniu o w/w wymiarach , bez wentylacji , lakieruj¹c / podk³aduj¹c 2 do 4 elementów na raz ....... uda siê czy odkurz / chmura zniweczy ca³¹ robotê ?
f) mogĂŞ rĂłwnieÂż malowaĂŚ w pomieszczeniu o podobnych wymiarach , ogrzewanym do podobnej temperatury , rĂłwnieÂż ze ÂściankÂą odgradzajÂącÂą wykonanÂą z w/w folii , ale na jednej ze Âścian jest okno ( jak nie dam Âścianki z folii to bĂŞda dwa okna, drzwi i 2 x wiĂŞksze pomieszczenie ) , ktĂłre mogÂłoby speÂłniaĂŚ rolĂŞ wentylacji mojej "kabiny lakierniczej"
WolaÂłbym malowaĂŚ w pomieszczeniu e) , ale jak uzyskaĂŚ tam wentylacje ? ÂŚciankĂŞ z folii nie dawaĂŚ do samego sufitu tylko zostawiĂŚ przeÂświt 5cm , 10cm , .... ? Dodatkowo jakiÂś wentylator albo Farelka Âżeby wprowadziĂŚ powietrze w ruch ? |
Ciezka sprawa cokolwiek doradzic...
Trolex napisał/a: | g) chce pomalowaĂŚ zderzaki , wiĂŞc muszĂŞ uÂżyĂŚ podkÂładu DX1060 bo mam miejsca gdzie widaĂŚ goÂły plastik, ale opakowanie 1L to o wiele za duÂżo niÂż potrzebuje MogĂŞ go zastÂąpiĂŚ DuPont 800R (opakowanie 250ml) czy "pogryzie" siĂŞ z innymi produktami Duxone ? |
Tak jak Ci pisalem przy szpachlowkach...
Trolex napisał/a: | h) w produktach Duxone nie znalazÂłem dodatku zwiĂŞkszajÂącego elastycznoœÌ , ktĂłry trzeba bĂŞdzie dodaĂŚ do bazy i/lub klaru (?) gdy bĂŞdĂŞ malowaÂł zderzaki a dodatek DuPont 805R sprzedawany jest tylko w litrowych opakowaniach a tyle mi nie trzeba. Jak sobie poradziĂŚ z tym problemem ? |
Prawdopodobnie nie zaszkodzi ...dla pewnosci zadzwon do przedstawiciela. Trolex napisał/a: | i) materiaÂły Âścierne SIA czy 3M ? |
Dla mnie ..przewga 3M , choc sam pracuje na KOVAXie..
Trolex napisał/a: | j) wedÂług karty technicznej wydajnoœÌ bazy Centari 6000 w porĂłwnaniu do bazy Centari 600 jest dwukrotnie wyÂższa , ale jak sie to ma do rzeczywistoÂści ?
Czy cena teÂż bĂŞdzie dwukrotnie wyÂższa z tego powodu ? |
Nie mam wiedzy na ten temat.. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-20, 19:25
|
0
|
|
|
|
Ze swojej strony odradzĂŞ Ci DX80,szajs,czas przydatnoÂści do nakÂładania poniÂżej 1 min,za ,,sucha",jeÂśli wiesz o co chodzi. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-09-21, 08:02
|
0
|
|
|

|
Kolego jeÂśli chcesz pomalowaĂŚ swoje auto w kolorze "wiÂśniowego metalika" to i tak musisz zastosowac czy to Centari 600 czy Centari 6000 ,"unibaze" czyli tzw. "tÂło" w tym kolorze. .Takie kolory sÂą zaliczane w DuPontcie do tzw. "sÂłabo kryjÂących" np. lakier Ford X3 Ewentualnie moÂżna zastosowaĂŚ z "szaroÂści widmowych" bardzo ciemny szary podkÂład ,lub podkÂład dorobiony w tym kolorze (np. podklady Lechlera moÂżna zamĂłwiĂŚ w danym kolorze ) .
Do bazy nie dodaje siĂŞ tzw. plastyfikatorĂłw Serdecznie pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-25, 00:08
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Trolex napisał/a: | e) do malowania mam pomieszczenie w piwnicy bloku o wymiarach;
WolaÂłbym malowaĂŚ w pomieszczeniu e) , ale jak uzyskaĂŚ tam wentylacje ? ÂŚciankĂŞ z folii nie dawaĂŚ do samego sufitu tylko zostawiĂŚ przeÂświt 5cm , 10cm , .... ? Dodatkowo jakiÂś wentylator albo Farelka Âżeby wprowadziĂŚ powietrze w ruch ? |
obcy_69 napisał/a: | Ciezka sprawa cokolwiek doradzic... |
Zdaje sobie sprawĂŞ , Âże dla osĂłb malujÂących zawodowo takie pomysÂły mogÂą wywoÂływaĂŚ Âśmiech , ale jak juÂż wspomniaÂłem na poczÂątku nie jestem zawodowcem i nie posiadam profesjonalnego sprzĂŞtu ani super extra warunkĂłw do wykonania tych napraw.
MuszĂŞ zaadoptowaĂŚ jedno z w/w pomieszczeĂą dlatego opisaÂłem jak to wyglÂąda.
Lata wstecz lakiernicy i blacharze dysponowali warunkami , sprzêtem i materia³ami , których jakoœÌ pozostawia³a wiele do ¿yczenia a mimo to dawali radê lepiej lub gorzej.
Wierze , Âże z WaszÂą pomocÂą uda siĂŞ nieco udoskonaliĂŚ jedno z pomieszczeĂą do lakierowania.
jacenty 741 napisał/a: | Ze swojej strony odradzĂŞ Ci DX80,szajs,czas przydatnoÂści do nakÂładania poniÂżej 1 min,za ,,sucha",jeÂśli wiesz o co chodzi. |
SzpachlĂłwka juÂż wyleciaÂła z listy
Robertlodz09 napisał/a: | Kolego jeÂśli chcesz pomalowaĂŚ swoje auto w kolorze "wiÂśniowego metalika" to i tak musisz zastosowac czy to Centari 600 czy Centari 6000 ,"unibaze" czyli tzw. "tÂło" w tym kolorze. .Takie kolory sÂą zaliczane w DuPontcie do tzw. "sÂłabo kryjÂących" np. lakier Ford X3 Ewentualnie moÂżna zastosowaĂŚ z "szaroÂści widmowych" bardzo ciemny szary podkÂład ,lub podkÂład dorobiony w tym kolorze (np. podklady Lechlera moÂżna zamĂłwiĂŚ w danym kolorze ) .
Do bazy nie dodaje siĂŞ tzw. plastyfikatorĂłw Serdecznie pozdrawiam! |
ZdecydowaÂłem siĂŞ na uÂżycie podkÂładu DuPont 1052R / 1056R i myÂślĂŞ , Âże kolor wyjdzie OK.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-25, 08:05
|
0
|
|
|
|
Trolex napisał/a: | Zdaje sobie sprawĂŞ , Âże dla osĂłb malujÂących zawodowo takie pomysÂły mogÂą wywoÂływaĂŚ Âśmiech , ale jak juÂż wspomniaÂłem na poczÂątku nie jestem zawodowcem i nie posiadam profesjonalnego sprzĂŞtu ani super extra warunkĂłw do wykonania tych napraw.
Lata wstecz lakiernicy i blacharze dysponowali warunkami , sprzêtem i materia³ami , których jakoœÌ pozostawia³a wiele do ¿yczenia a mimo to dawali radê lepiej lub gorzej.
Wierze , Âże z WaszÂą pomocÂą uda siĂŞ nieco udoskonaliĂŚ jedno z pomieszczeĂą do lakierowania |
Owszem, masz racje ...w pomieszczeniu o takich wymiarach tez sie da..
Trolex napisał/a: | e) do malowania mam pomieszczenie w piwnicy bloku o wymiarach; |
Ten blok jest zamieszkaly..??
Bo jezeli tak , to ja bym sie gleboko zastanowil nad jakakolwiek proba lakierowania. |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-25, 17:26
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
obcy_69 napisał/a: | Trolex napisał/a: | Zdaje sobie sprawĂŞ , Âże dla osĂłb malujÂących zawodowo takie pomysÂły mogÂą wywoÂływaĂŚ Âśmiech , ale jak juÂż wspomniaÂłem na poczÂątku nie jestem zawodowcem i nie posiadam profesjonalnego sprzĂŞtu ani super extra warunkĂłw do wykonania tych napraw.
Wierze , Âże z WaszÂą pomocÂą uda siĂŞ nieco udoskonaliĂŚ jedno z pomieszczeĂą do lakierowania |
Owszem, masz racje ...w pomieszczeniu o takich wymiarach tez sie da..
Czyli mam rozumieĂŚ , Âże tylko wymiary siĂŞ nadajÂą a prĂłb ogrzania takiego pomieszczenia i zrobienia prymitywnej wentylacji / cyrkulacji powietrza nic nie da ?
Co moÂże siĂŞ staĂŚ z lakierowanym elementem lub 2 , 3 , 4 elementami jesli mimo braku wentylacji zdecyduje siĂŞ na lakierowanie ?
Trolex napisał/a: | e) do malowania mam pomieszczenie w piwnicy bloku o wymiarach; |
Ten blok jest zamieszkaly..??
Bo jezeli tak , to ja bym sie gleboko zastanowil nad jakakolwiek proba lakierowania. |
SÂąsiadĂłw mam "wytresowanych i potulnych" wiĂŞc nie powinno byĂŚ problemu ze smrodem jeÂśli to masz na myÂśli. Mam zamiar odizolowaĂŚ to pomieszczenie szczelnie zaklejajÂąc wejÂście foliÂą. W Âśrodku odizolowanego pomieszczenia moÂżna by umieÂściĂŚ takie COÂŚ lub "coÂś" dziaÂłajÂącego podobnie tylko czy to siĂŞ sprawdzi ?
Jak juÂż wczeÂśniej wspomniaÂłem mogĂŞ teÂż malowaĂŚ u brata w piwnicy lub garaÂżu ,ale garaÂżu nie bede w stanie ogrzaĂŚ do temperatury 20 - 25 stopni bo jest nieocieplany i Âścianki sÂą tylko z 1cm deseczek. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-25, 19:49
|
0
|
|
|

|
Tak sprawdzi siĂŞ ... to w 80 % wĂŞgiel aktywowany ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99giel_aktywny
... ¿eby uzyskaÌ 30 % skutecznoœÌ absorpcji to musisz go mieÌ w formie granulatu w szufladach z gêst¹ siatk¹ przez które przechodzi wywiewane powietrza. Przy minimalnej wydajnoœci wentylacji potrzebnej do oczyszczenia pomieszczenia 3x3x5 (45m3) potrzeba jakieœ 30 wymian na godzinê ( jak bêdziesz malowaÌ ma³e elementy ). Wentylator o zdolnoœci przesy³owej ok 1600 m3/h i to przy niewielkich oporach filtrów i granulatu ... ( przy normalnej macie jakieœ 2000 m3 /h ) ... i wtedy ok 120 kg granulatu do szuflad.
Cena od 20 do 35 zÂł za kg. ... a przy skutecznoÂści 30 % ( wiĂŞcej siĂŞ nie da przy tak szybkim przepÂływie powietrza przez granulat ! ) ... ludzie w tym bloku ciĂŞ po prostu zabijÂą za to lakierowanie w piwnicy |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-25, 20:13
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | ludzie w tym bloku ciĂŞ po prostu zabijÂą za to lakierowanie w piwnicy |
Wlasnie o tym myslalem...i niekoniecznie sasiedzi (choc i w tym przypadku mialbym obawy)..Nie chcialbym klamac, ale w piwnicach blokowych to nawet przetrzymywanie chemikalii jest zabronione, a co dopiero rozpylanie ich w celach lakierniczych..
Takze ...zeby Cie to nie kosztowalo wiecej niz oddasz do lakiernika..
http://www.pomorska.pl/ap...ZCZ01/757546468 |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-09-25, 21:34
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
Cz³owiek uczy siê na swoich b³êdach .... "kumaty" cz³owiek uczy siê na cudzych b³êdach
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trolex
|
Wysłany: 2010-10-17, 00:15
|
0
|
|
|
Legacy Lover

|
MateriaÂły juÂż zakupione w sklepie KLAKIERNIK - pozdrowienia dla bardzo sympatycznej obsÂługi i uroczej Pani z zaplecza
Na forum zbieram nadal wiedzĂŞ potrzebnÂą do startu i juÂż w najbliÂższym czasie zaczynam przygodĂŞ z lakiernictwem.
Oby siĂŞ nie okazaÂło , Âże to tylko nieudany epizod bĂŞdzie
Pozdrawiam
Ps. aha ..... mogĂŞ dodaĂŚ uelastyczniacz APP do klaru DuPont DX1044 ? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|