Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kocer
Wys³any: 2010-11-14, 10:02   manometr przy pistolecie lub kompresorze
0
UP DOWN

Witam. Dopiero zaczynam przygodê z lakiernictwem. Mam pytanko, na które na forum nie znalaz³em odpowiedzi. Potrzebujê mieæ na pistolecie np. 3,5 bara. Ustawiam tak± warto¶æ na manometrze. Jednak w momencie przyci¶niêcia "spustu" warto¶æ ta spada np. do 2,7 bara. Jest to oczywi¶cie jasne, tylko nie wiem, czy ma mnie interesowaæ warto¶æ ustawiona, czy ta do której spadnie ci¶nienie w momencie lakierowania. Pozdrawiam

gomez405
Wys³any: 2010-11-14, 10:27   
0
UP DOWN

ta warto¶æ co spadnie

Homer S. 
Wys³any: 2010-11-14, 10:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Na kompresorze ustawia siê jak±¶ warto¶æ max. tak np 7bar. a dopiero pod pistoletem jak chcemy uzyskaæ 3,5bara to ustawiamy to na wci¶niêtym spu¶cie .Na wci¶niêtym spu¶cie kiedy wydobywa siê samo powietrze z pistoletu a nie materia³ (np. baza/lakier). Je¿eli nie posiada Kolega manometru pod pistoletem to ustawienie ¿±danego ci¶nienia jest trudne bo wystêpuje jego spadek w przewodzie (wê¿u).

kocer
Wys³any: 2010-11-14, 11:14   
0
UP DOWN

Dziêki, wszystko ju¿ kumam. Czyli, je¿eli przy kompresorze mam manometr g³ówny a za nim reduktor z manometrem, na którym mogê ustawiæ ¿±dane ci¶nienie, to w³a¶ciwie jego obecno¶æ jest bez sensu, bo i tak bêdê mia³ straty na wê¿u.

Homer S. 
Wys³any: 2010-11-14, 11:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
kocer napisa³/a:
Dziêki, wszystko ju¿ kumam. Czyli, je¿eli przy kompresorze mam manometr g³ówny a za nim reduktor z manometrem, na którym mogê ustawiæ ¿±dane ci¶nienie, to w³a¶ciwie jego obecno¶æ jest bez sensu, bo i tak bêdê mia³ straty na wê¿u.

Pod pistolet proponujê poszukaæ manometr membranowy jest dro¿szy ale dok³adniejszy i utrzymuje ¿±dane ci¶nienie bez wzglêdu jakie jest ci¶nienie w przewodzie.

kocer
Wys³any: 2010-11-14, 16:06   
0
UP DOWN

Dziêki Homer. Ju¿ znalaz³em na elakiery i na dniach kupiê.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: