Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Innowierca
Wys³any: 2011-02-22, 13:43   Lakierowanie felg
0
UP DOWN

Witajcie, na codzieñ zajmujê siê us³ugami stolarskimi i mam do czynienia z lakierowaniem pistoletem. Co prawda lakierowanie poliuretanami na drewnie to zupe³nie inna bajka ni¿ lakiernictwo samochodowe, ale mimo wszystko chcia³bym odnowiæ swoje felgi. I tutaj kilka pytañ:

felgi s± trochê zjechane, czyli musia³bym zaszpachlowaæ ubytki: czy najpierw nale¿y zedrzeæ ca³y lakier do zera czy po prostu powierzchniê zmatowiæ, zaszpachlowaæ i tyle?

kolejna sprawa - jak to siê robi: je¿eli bêdê ju¿ wiedzia³ czy felgê zdziera siê do zera czy te¿ matuje, pozostaje kolejna sprawa, czyli etapy pracy. Jak mniemam najpierw k³adzie siê podk³ad, pó¼niej jaki¶ kolor i na koniec lakier bezbarwny, ale nie wiem jakie stosowaæ materia³y, jak± dysz± to wszystko na³o¿yæ, i czy np kolor matowiæ przed naniesieniem lakieru bezbarwnego. W swoim pistolecie posiadam dysze 1.4, 1,8 i 2.0. Czy 1.4 bêdzie za du¿a do koloru czy te¿ bezbarwnego? Ile warstw poszczególnych pow³ok nale¿y dawaæ? Dodam, ¿e felgi maj± byæ albo czarne (nie wiem czy po³ysk czy mat), albo srebrne tak jak w oryginale. Wzór felg taki jak poni¿ej.

v70.jpg
Plik ¶ci±gniêto 97 raz(y) 174.91 KB

Lucyfer 
Wys³any: 2011-02-24, 16:54   
0
UP DOWN

Sk±d: P³oñsk
jak przygotowywa³em felgi od FIATA STILO nastêpuj±co :
zarysowania wyrówna³em papierem na wodê 320 tak ¿eby by³y wyrównane do³ki (chyba wiesz o co chodzi? ) pamiêtaj ze masz je ca³e przelecieæ dok³adnie tym papierem , przód, ty³, boki, ramiona no dok³adnie wszystko. Pó¼niej mo¿esz ¶cierk± czerwon± tak± do matkowania na mokro chocia¿ nie koniecznie . Nastêpnie szpachlujesz, przycierasz no i podk³ad . Do tego jest raczej potrzebny specjalny pistolet potrzebny .. Nie zapomnij o rantach . Wiêcej Ci nie mogê powiedzieæ, poniewa¿ sam nie wiem. ;] A no i pamiêtaj ¿e to ma byæ przytarte tym papierem ostro ¿eby nie by³o ¿adnego brudu ani nic. Przygotuj je i zanie¶ do jakiego¶ zak³adu do znajomego najlepiej ¿eby Ci podk³ad po³o¿y³ Ty go przytrzesz a pó¼niej na³o¿y lakier i klar .
Taniej i pro¶ciej .

Innowierca
Wys³any: 2011-02-24, 20:11   
0
UP DOWN

Mi nie chodzi o to ¿eby by³o pro¶ciej czy taniej, tylko chcê to zrobiæ sam dla w³asnej satysfakcji. Specjalny pistolet to taki sam specjalny pistolet, jaki posiadam, tyle ¿e nie wiem jakie dysze by³yby odpowiednie. Ale dziêki za chêci. Pozdrawiam

Lucyfer 
Wys³any: 2011-03-16, 21:13   
0
UP DOWN

Sk±d: P³oñsk
to zale¿y od tego jak± farb±..

Innowierca
Wys³any: 2011-03-16, 21:34   
0
UP DOWN

A my¶lisz ¿e jakbym wiedzia³ jak± zrobiæ to bym zadawa³ tyle pytañ? Liczy³em bardziej na sugestie czym najlepiej polakierowaæ (oprócz proszku) i jak przygotowaæ pod³o¿e.

crash 
Wys³any: 2011-03-16, 22:22   
0
UP DOWN
M³ody

Sk±d: Wroc³aw
szlifierka, zajechac ranty papierem 180 w kr±¿kach, tak zeby ³adnie wygl±da³y na okolo, przeszlifowac fronty i zmatowiæ elementy malowane takie jak boki ramion itd, na to minia nawet taka w spreju(miejsca gdzie jest ods³oniête alu), na to podk³ad jaki¶ najtañszy nawet delta , wyg³adziæ 400-500 (ja u¿ywam w³ókniny ¶ciernej 320-480), na to baza srebna metaliczna - tu ju¿ sam musisz zdecydowaæ jaki kolor, (wystarczy 1,5 warstwy) na to 2 warstwy claru, niema co siê ¶cieraæ to tylko ko³a. JA tak robie od kilku lat i to najtanszy i najbardziej wygodny sposób. wa¿ne tylko aby dobrze zmatowiæ wszystko bo jak tego nie zrobisz jak nale¿y a bêdziesz je¼dzi³ zim± to 3lata i felgi do ponownego malowania. Pamiêtaj aby nie przelaæ lakieru w otworach na ¶ruby(je najlepiej malowac przyk³adaj±c pistolet na odleg³o¶æ 1 cm od otworu i pojedyncze strza³y) bo nadmiar spowoduje to ¿e bêd± ci siê ko³a odkrêca³y.

Popatrz na YT pokazuj± tam niektóre warsztaty za zachodniej granicy jak to robi± zero filozofi zwlaszcza przy takich prostych felach.

Innowierca
Wys³any: 2011-03-16, 22:27   
0
UP DOWN

Bardzo dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼. Czy uda mi siê trysn±æ klar dysz± 1.4 czy bêdzie za du¿a?

jacenty 741
Wys³any: 2011-03-16, 22:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Mówisz...minia...w sprayu...Hm.
Profi,very much.

crash 
Wys³any: 2011-05-25, 16:34   
0
UP DOWN
M³ody

Sk±d: Wroc³aw
jacenty nie mówie ¿e to jest profi ale moje felgi maj± ju¿ 4,5roku 17 cali na oponie 205/40 8 cali szerokie wiêc mocno naci±gniête do tego ramiona wychodz± poza rant wi wy³apuj± kamyczki itd , s± myte myjk± ci¶nieniow± a niema na nich ¿adnych ubytków.

na opakowaniu podkladu typu minia - tak siê nazywa jest informacja ¿e nadaje siê do malowania go³ego alu i ma zwiêkszon± lepko¶c - jest na bazie spirytusu ale niestety d³ugo schnie - tworzy gumiast± pow³okê i piêknie daje siê kryæ nie widze sensu zmieniaæ tego skoro kosztuje ¶mieszne pieniadze i sprawdzi³o siê na wielu kpl. patetnt sprzedali mi go¶cie z du¿ej lakierni przemys³owej, gdzie maluj± felgi do tirów. Je¶li nie jest to typowa minia to sory za wprowadzenie w b³ad.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: