Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-05-02, 23:27 Ustawienie pistoletu
|
0
|
|
|
|
Witam. Przeczyta³em du¿o tematów na temat k³adzenia akrylu.
Podk³ad nie stanowi dla mnie ¿adnego problemu, jedna mam teraz przed sob± po raz pierwszy do po³o¿enia akryl.. trochê siê boje..
Gdy¿ do tej pory lakier nak³ada³em tylko sprayem.. i zawsze wychodzi³ matowy.. wiem lakier nie by³ rozlany tylko rozpryskany.
Akryl bêdê nak³ada³ pistoletem sico tols 1,4 hvlp, bez reduktora, wiem ¿e Ciê¿ej ale nic nie jest nie mo¿liwe.
Moje pytanie jest nastêpuj±ce jak lepiej ustawiæ pistolet do tego typu pracy ¿eby ³adnie rozlaæ akryl, i unikn±æ zacieków..
Precyzuj±c.. du¿y strumieñ(wiêcej materia³u i powietrza i z dalsza rozlewaæ operuj±c szybciej pistoletem?) czy te¿ poma³u mniejszym strumieniem ? Z góry dziêkuje za jak±kolwiek rade. pozdrawiam ! |
|
|
|
|
antekpirat
|
Wys³any: 2011-05-03, 00:03
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-05-03, 14:38
|
0
|
|
|
|
Dziêki, z ustawieniem co i jak to nie mam problemu, chodzi bardziej o to jak polecacie ustawiæ.
I takie pytanie.. maluje kto¶ tez bez samego reduktora ? Oczywi¶cie z odwadniaczem itp. |
|
|
|
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-04, 08:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32 Sk±d: P³ock
|
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-05-04, 15:47
|
0
|
|
|
|
Dziêki. No dobrze by by³o tak ustawic jak na poczatku, tyle ze ma u³atwione zadanie reduktor w pistolecie z cyfrowym wy¶wietlaczem.. ;p a co s±dzicie o malowaniu bez reduktora pod pistoletem? Kompresor nabija do 10, i uruchamia siê jak spadnie do 6 bar. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-06, 07:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Je¶li nie masz prawdziwego pistoletu HVLP (firmowego) np. Sata a masz HP (wysokoci¶nieniowy) to proponuje zamontowaæ reduktor tylko przy kompresorze Ustawisz sobie na 4-5 atm tak aby na wej¶ciu do pistoletu by³o 3-3,5 atm. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-07, 05:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 119
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Je¶li nie masz prawdziwego pistoletu HVLP (firmowego) np. Sata a masz HP (wysokoci¶nieniowy) to proponuje zamontowaæ reduktor tylko przy kompresorze Ustawisz sobie na 4-5 atm tak aby na wej¶ciu do pistoletu by³o 3-3,5 atm. Pozdrawiam! |
Totalnie siê z tym nie zgadzam.
Co to za znaczenie czy maluje Sat± cz nie? Reduktor przy pistolecie i ustawienie wy¿szego ci¶nienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ci¶nienie na wylocie z pistoletu, bez skoków przy w³aczaniu siê kompresora. Ja mam ustawione 10 na kompresorze, 7 na odwadniaczu i 2,5 do 2,9 na pistolecie w zalezno¶ci co mi potrzeba ( jak wypylam baza podwy¿szam trochê jak akryl to obni¿am). Pomijam fakt wygody regulacji i wgl±du w ustawienia podczas pracy. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-07, 06:59
|
0
|
|
|
|
Misrusek czytaj kolego ze zrozumieniem Do pistoletów wysokoci¶nieniowych nie widzê potrzeby stosowania reduktora ci¶nienia pod pistolet. Co innego HVLP o czym zapewne wiesz jako "do¶wiadczony" lakiernik Pozdrawiam!
A je¶li nie widzisz ró¿nicy miêdzy Sat± HVLP a chiñskim pseudo-HVLP to zostawiam bez komentarza |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-07, 08:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
mirusiek napisa³/a: | Reduktor przy pistolecie i ustawienie wy¿szego ci¶nienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ci¶nienie na wylocie z pistoletu, bez skoków przy w³aczaniu siê kompresora. |
A nie jest tak, ze to reduktor na odwadniaczu daje Ci juz stabilne cisnienie na przewodzie do pistoletu..??
mirusiek napisa³/a: | 2,5 do 2,9 na pistolecie w zalezno¶ci co mi potrzeba |
Jakim pistoletem lakierujesz, skoro potrzebne Ci jest tak duze cienienie na wejsciu..??
Bo te czolowych producentow, potrzebuja w granicach 2 ..a nawet ponizej.
mirusiek napisa³/a: | ( jak wypylam baza podwy¿szam trochê jak akryl to obni¿am). |
A nie na odwrotnie..?? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-07, 08:47
|
0
|
|
|
|
Kolego obcy_69 ,pozwoli³em sobie na przeczytanie wszystkich postów "speca" Miraska Tak¿e wiem z jakim "asem lakierniczym" mam do czynienia w tym temacie Pozdrawiam!
ps. A maluje zapewne jakim¶ "renomowanym" taywañsko-chiñskim "cudem" + "manometr" ala-china produkt |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-07, 11:21
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Kolego obcy_69 ,pozwoli³em sobie na przeczytanie wszystkich postów "speca" Miraska Tak¿e wiem z jakim "asem lakierniczym" mam do czynienia w tym temacie Pozdrawiam!
ps. A maluje zapewne jakim¶ "renomowanym" taywañsko-chiñskim "cudem" + "manometr" ala-china produkt |
Maluje Graco-Sharpe HVLP FX3000, i cisnienie roocze w tym pistolecie jest pomiedzy 2,5 a 2,9 psi wg. instrukcji, na moje potrzeby jest wystarczajacy.
Co do uwag typu as lakierniczy itp. nie chce mi sie znizac do Twojego poziomu bys zrozumial moja odpowiedz wiec pomine je milczeniem. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-07, 11:23
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisa³/a: | mirusiek napisa³/a: | Reduktor przy pistolecie i ustawienie wy¿szego ci¶nienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ci¶nienie na wylocie z pistoletu, bez skoków przy w³aczaniu siê kompresora. |
A nie jest tak, ze to reduktor na odwadniaczu daje Ci juz stabilne cisnienie na przewodzie do pistoletu..??
mirusiek napisa³/a: | 2,5 do 2,9 na pistolecie w zalezno¶ci co mi potrzeba |
Jakim pistoletem lakierujesz, skoro potrzebne Ci jest tak duze cienienie na wejsciu..??
Bo te czolowych producentow, potrzebuja w granicach 2 ..a nawet ponizej.
mirusiek napisa³/a: | ( jak wypylam baza podwy¿szam trochê jak akryl to obni¿am). |
A nie na odwrotnie..?? |
Ad.1 pewnie masz racje
ad.2 nie odwrotnie, pistolet Graco-Sharpe HVLP FX3000 |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-07, 19:12
|
0
|
|
|
|
To jeszcze mam pytanie..
- w jakim celu zwiekszasz cisnienie, podczas tego jak to piszesz ..wypylania bazy.??
- i z kolei, dlaczego obnizasz przy akrylach.?? |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-08, 18:49
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisa³/a: | To jeszcze mam pytanie..
- w jakim celu zwiekszasz cisnienie, podczas tego jak to piszesz ..wypylania bazy.??
- i z kolei, dlaczego obnizasz przy akrylach.?? |
Po prostu tak lepiej mi siê maluje. Bazy nie chcê wylaæ tylko napyliæ cienkimi warstwami. Nie stawia mi siê wtedy ziarno metaliku, nie mam problemu z chmurkami itp. Maluje wiêc na troszeczkê wiêkszym ci¶nieniu, ale z dalsza prowadzê pistolet, przykrêcam te¿ materia³ na 2,5 obrotu
Na bezbarwnym znowu, chcê go wylaæ na lustro (nie chce mie siê polerowaæ ca³o¶ci nigdy), wiêc zmniejszam trochê ci¶nienie, odkrêcam podawanie materia³u na 3,5 i prowadzê pistolet troszkê ni¿ej.
Mówiê tu o warto¶ciach pomiêdzy 2,5 do 2,9 psi, ró¿nica w wysoko¶ci prowadzenia pistoletu to ok 5 cm tak my¶lê, nie mierzy³em nigdy.
Nie twierdzê ¿e jest to poprawna metoda, zgodna z jakimikolwiek standardami itp. po prostu tak malujê i wychodzi dobrze. Jako ¿e cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie, jestem otwarty na wszelkie uwagi nie uwa¿am siê za super fachowca, ale staram siê by moja praca by³a wykonywana coraz lepiej i lepiej, wiêc.... |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-08, 20:46
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Po prostu tak lepiej mi siê maluje. Bazy nie chcê wylaæ tylko napyliæ cienkimi warstwami. Nie stawia mi siê wtedy ziarno metaliku, nie mam problemu z chmurkami itp. Maluje wiêc na troszeczkê wiêkszym ci¶nieniu, ale z dalsza prowadzê pistolet, przykrêcam te¿ materia³ na 2,5 obrotu |
Hmm..brzmi to troche asekuracyjnie. Moze troche wiecej odwagi..
Bo widzisz...zwiekszenie cisnienia, odstawienie pistoletu od elementu i do tego skrecenie materialu daje sucha powloke - chropowata. Chmurzenie moze nie wystepuje, ale to tylko dlatego , ze powloka jest za sucha. A co do sterczenia ziarna ..to mialbym watpliwosci.
A mozesz jeszcze napisac ..na ile tych warstw bazy rozkladasz lakierowanie.? |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-08, 21:50
|
0
|
|
|
|
3 warstwy. Zgodnie z karta tech. lakieru powinno byæ 2 i pó³. Pow³oka wydaje sie równa i idealna, przynajmniej jak przecieram ¶ciereczk± przed bezbarwnym nic nie czuæ. Bezbarwny te¿ siê dobrze rozlewa. Czyli co ogólnie nie zmieniaæ ustawieñ pomiêdzy klarem i baz±? Wydaje mi siê ¿e jednak dobrze jest zmniejszyæ materia³. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-08, 22:46
|
0
|
|
|
|
Widzisz...sa tacy co lakieruja na materiale otwartym do konca, dawke regulujac poprzez mniej, lub wiecej wcisniety spust. Ogolnie przyjmuje sie, ze pierwsza warstwa jest t/z. klejaca, czyli tak jak okresliles przypylona. Zbyt gruba, moze doprowadzic do oczkowania.
Druga natomiast, wylewasz na mokro..oczywiscie bez przesady. I jezeli masz pelne pokrycie .. trzecia, polwylana - tonujaca. Ukladajaca odpowiednio ziarno.
Lakierujac IWATA w400 LV2..baze klade na cisnieniu w granicach 1.8-2.0 atm..bezbarwny zwiekszam do 2.2-2.5 atm. |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-09, 08:20
|
0
|
|
|
|
Do dozowania materia³u poprzez wciskanie spustu - jescze d³uga droga przede mn± Spróbujê jutro w ten sposób, opiszê wra¿enia |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-16, 09:02
|
0
|
|
|
|
No i poprobowa³em
Ogólnie jak malowa³em:
materia³ na 2 i pó³
nie zwiêksza³em ci¶nienia do bazy,
pierwsza warstwa z troszeczkê wiêkszej odleg³o¶ci
druga warstwa pe³na, tak jak malujê bezbarwnym, z bli¿sza i wolniej
ostatnia jak druga ale szybciej jadê pistoletem
Wra¿enia to:
szybciej kryje
duuu¿o mniejszy odpy³, parktycznie mi nie pyli
ziarno super ale to by³ grnat wiêc zobaczymy jak mi wyjdzie srebro
Kolego Obcy - Dziêki za nauki, cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie, czasem warto jest pos³uchaæ bardziej do¶wiadczonych |
|
|
|
|
grzesu3
|
Wys³any: 2011-05-16, 17:01
|
0
|
|
|
|
mirusiek napisa³/a: | No i poprobowa³em
Ogólnie jak malowa³em:
materia³ na 2 i pó³
nie zwiêksza³em ci¶nienia do bazy,
pierwsza warstwa z troszeczkê wiêkszej odleg³o¶ci
druga warstwa pe³na, tak jak malujê bezbarwnym, z bli¿sza i wolniej
ostatnia jak druga ale szybciej jadê pistoletem
Wra¿enia to:
szybciej kryje
duuu¿o mniejszy odpy³, parktycznie mi nie pyli
ziarno super ale to by³ grnat wiêc zobaczymy jak mi wyjdzie srebro
Kolego Obcy - Dziêki za nauki, cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie, czasem warto jest pos³uchaæ bardziej do¶wiadczonych |
A cie¶ninie na wyj¶ciu jakie mia³e¶ ?? |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-16, 20:37
|
0
|
|