Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
sarnecky
Wys³any: 2011-06-23, 17:17   "I need a Doctor", czyli reanimacja 20-latka...
0
UP DOWN

Witam!

Jako, ¿e to mój pierwszy dzieñ i post na forum, chcia³bym siê przedstawiæ.
Mam na imiê £ukasz i mam 19lat. W zesz³ym roku zosta³o postanowione, ¿e otrzymam Nissana Sunny 2,0D 91r w "spadku". Z jednym "ale". Trzeba by³o w niego zainwestowaæ, co te¿ uczyni³em. Wymieni³em w nim wiêkszo¶æ czê¶ci mechanicznych, które potrzebowa³y interwencji (niestety jeszcze trochê zosta³o). Ca³o¶æ wynios³a blisko 1000pln. Teraz postanowi³em zabraæ siê za rdzê, bo ostatnio bardzo szybko postêpuje, a szkoda mi tych pieniêdzy, które ju¿ w niego w³o¿y³em. W.g. mnie bez interwencji mo¿e nie wytrzymaæ przysz³ej zimy.

Dlatego przywia³o mnie do Was :D
Mam nadziejê, ¿e pomo¿ecie mi w naprawach blacharsko-lakierniczych oczywi¶cie teoretycznie. Niestety nie posiadam wiedzy na ten temat, ale szybko siê uczê i nie bojê siê, wiêc w.g. Waszych wskazówek mam nadziejê pozbyæ siê definitywnie rdzy w te wakacje. ;)

Wiêc tak: poni¿ej wstawiam fotki tego co mam zamiar zrobiæ. Chcia³bym ¿eby¶cie mi napisali jak to "ugry¼æ". Na pewno trzeba siê pozbyæ zgni³ych elementów, okolice wyszlifowaæ do blachy, ale co potem? Reperaturki, albo elementy w³asnorêcznie robione z blachy, ale s³ysza³em ¿e robi siê te¿ tak: zamiast blachy ¿ywica epoksydowa z mat±, a potem szpachel do wyrównania i lakier na to. Aha i by³bym zapomnia³, nie posiadam du¿ego zbiornika w kompresorze, wiêc malowanie pistoletem odpada, my¶la³em o zamówieniu odcienia nabitego w puszkê (spray). Czy to dobre rozwi±zanie?

Lewe nadkole TY£:

Lewe nadkole PRZÓD:

Ostatnie zdjêcie to zimowe spotkanie z koszem na ¶mieci pod supermarketem (nie moja sprawka ;P ). Wydaje mi siê, ¿e ten samochód nie posiada ¿adnego podk³adu zabezpieczaj±cego czy cu¶, tylko lakier nak³adany na go³± blachê... Co o tym s±dzicie?

Prawe nadkole i próg TY£:

Klapa tylna (chyba do wymiany):

Ty³ pod ¶wiat³ami:

Co Wy na to? Proszê o spokojne odpowiedzi, a nie k³ótnie i wyzwiska, a tak¿e o to aby Wasze porady by³y £OPATOLOGICZNE :D

P.S.
Przepraszam za jako¶æ zdjêæ, ale aparat odmówi³ pos³uszeñstwa i dopiero jutro (gdy bateryjki siê najedz±) bêdê móg³ wstawiæ lepsze...

raper66
Wys³any: 2011-06-23, 21:13   Re: "I need a Doctor", czyli reanimacja 20-latka..
0
UP DOWN

Na pewno trzeba siê pozbyæ zgni³ych elementów, okolice wyszlifowaæ do blachy,wspawaæ wstawki ewentualnie ca³o¶æ wymieniæ ->Reperaturki, albo elementy w³asnorêcznie robione z blachy.
¿ywice i wate odpu¶æ to dobre na chwile lub na plastikowe zderzaki.
tragedi nie ma tylna klapa wystarczy wyczy¶ciæ do go³ej blachy reaktywny podk³ad potem akrylowy potem szpachlowanie znowu podk³ad akrylowy i lakierujemy baza + bezbarwny

klimeq 
Wys³any: 2011-06-23, 22:28   
0
UP DOWN

Sk±d: Stryków
Lakier na go³± blachê to raczej nie jest nak³adany, Jaki¶ podk³ad na pewno jest, a tam gdzie masz rdze to na pewno by³ ;) a spray to bym Ci odradzi³. Bardzo ma³y masz ten kompresor ?

gugun 
Wys³any: 2011-06-24, 10:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
tylne nadkola musowo reperaturki bo to jedna wielka dziura...nawet jesli to wyczyscisz i zalatasz zywica to szybko odejdzie bo masz podwujna blache i bedzie gnilo dalej...wyciac obczyscic i zabezpieczyc to co pod oraz wstawic nowe reperaturki ,pomalowac i na koniec wlac mase konserwacji..klapa i pod lampami raczej tragedni nie bedzie ale jesli to wyciac kawalek do zdrowej blachy i wlasnorecznie cos wspawac...na koniec j/w wlac w klape konserwacje po malowaniu oczywiscie a blotnik przedni zapewne uzywke czy tez podrobke co jest troche gorszym rozwiazaniem kupisz za 50-80zl przy dobrym szczesciu w koloze wiec szkoda sie bawic..jesli nowy to tez dobrze od srodka zabezpieczyc bo maja tendencje do gnicia...po koszu to normalnie podklepac troche rozszlifowac epoxyd szpachla akrylowy i lakier...a spray to raczej odpada...mysle ze kompresorek nie jest z taki maly zeby sobie pomalu nie poradzil bo te 24 l zbiornik ma to etapowo pomalujesz i bedzie lepiej i trwalej...

sarnecky
Wys³any: 2011-06-24, 11:20   
0
UP DOWN

Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi, jestem zadowolony, ¿e postanowili¶cie siê udzieliæ :spoko:

Wiêc tak:

Kompresor, a raczej kompresorek jest tyci, tak naprawdê nadaje siê tylko do pompowania kó³ :D Butla ma mo¿e z 5l? Ale jest (a raczej by³o, bo nie wiem jak teraz to stoi) w planie zmiana zbiornika. Posiadam star± butle od LPG, której wyszed³ przegl±d/ATEST i ojciec chcia³ j± zaaplikowaæ do kompresora. Ona ma pewnie 60-80l, jest ogromna. No ale niestety jeszcze le¿y w k±cie.
Ten kompresor jak kiedy¶ co¶ próbowali¶my malowaæ to malowa³ ³adnie, ale zdarza³o siê, ¿e plu³ jakby "flaczkiem" z farby. Nie wiem czy trzeba farbê przefiltrowaæ przed wlaniem do pistoletu? Bo mo¿e to wina tego, ¿e nie filtrowa³em. Malowa³em jakie¶ cenzuraó³ki wiêc farby te¿ nie by³y ekstra.

Je¶li chodzi o reperaturki, to na Allegro.pl nie widzia³em nic do mojego autka. Prawdopodobnie skoñczy siê tak, ¿e kupie arkusz go³ej blachy i bêdê musia³ sam wyginaæ, klepaæ itd.

Klapa wygl±da na mój gust kiepsko. Jak przestanie padaæ to zrobiê zdjêcia rantów itp. I normalnym aparatem, bo z telefonu to g*wno widaæ :)

A ze sprayem nie jest chyba ¼le. Mój ojciec robi³ dziadkowi w³a¶nie takim sposobem. Dziadek kupi³ u lakiernika podk³ad jaki¶ i farbê pod kolor nabit± w puszkê. Ojcu ca³kiem ³adnie to wysz³o, z tym¿e dziadek nie zeszlifowa³ nadmiaru na rantach i widaæ, ¿e by³o malowane :/ No ale có¿. Jego dzia³ka...

Co do gnicia, to s³ysza³em o takim ¶rodku, który zamienia rdzê w "kamieñ", dziêki czemu nie postêpuje dalej. Warto mo¿e w niektórych miejscach go u¿yæ?
I jeszcze jedno :P W jakich mniej wiêcej cenach s± lakiery samochodowe? Orientujecie siê mniej wiêcej?

sarnecky
Wys³any: 2011-06-24, 19:21   
0
UP DOWN

Dobra, znalaz³em jakie¶ reperaturki pasuj±ce do mojego modelu po 89z³/szt.
My¶la³em, ¿e s± tañsze... ;P
Teraz tylko czekam na kasê, mam 2 miechy wiêc co¶ siê znajdzie.

Poni¿ej fotki pistoletu NO NAME z zestawu za 80pln (ropownica, do powietrza, pompowanie kó³, ten do malowania i co¶ tam jeszcze). Wiêc cudów nie ma. A tak¿e kompresor, który posiadam. Oceñcie sami czy co¶ z tego da siê wystrugaæ?

gugun 
Wys³any: 2011-06-25, 09:24   
0
UP DOWN

silnik nie az taki maly..agregat tez jak kazdy inny,tylko ten zbiornik maly,dopnij cos dopompuj go i na 1 element ci powietrza starczy nawet jakby nie chodzil...a moze akurat pomalu da rade i nie bedzie tak zle..

sarnecky
Wys³any: 2011-06-25, 12:31   
0
UP DOWN

A pistolet pora¿ka, nie?
Mo¿e uda mi siê po¿yczyæ od kogo¶ co¶ lepszego...

Gugun, powiedz mi jedn± rzecz, czy te farfocle co mi lecia³y podczas malowania, to wina farby czy sprê¿arki?

Aha i jeszcze jedno. Czy podczas tych prac przy nadkolach mogê, potem waln±æ klarem ca³e, albo wiêkszo¶æ auta, ¿eby "odnowiæ" po³ysk?

Pozdrawiam!

gugun 
Wys³any: 2011-06-27, 09:36   
0
UP DOWN

te farfocle co ci lataly to nie przelales farby przez sitko...sa specjalne do farb po 0,50gr szt. a w extremalnych warunkach sciagnij jakiejs kobiecie rajstopy i przez nie przelej.. pewnie ze mozesz tylko najpierw zmatuj je p 1500 cale na wode a w miehjscach gdzie bedziesz sikal baza 800.... jednak ja bym proponowal polerke jesli auto ma w miare ladny lakier....

sarnecky
Wys³any: 2011-06-27, 18:50   
0
UP DOWN

Dziêki Gugun! Twoje rady s± bardzo pomocne. :spoko:

Ojciec dzisiaj po moich naciskach o zbiornik do sprê¿arki, pogrzeba³ nieco przy samej sprê¿arce i teraz zamiast nieco ponad 4atm pompuje 8atm. Tak¿e teraz wystarczy tylko zm±ciæ t± butle, o której wspomina³em i mo¿na malowaæ :D Ma 55l, wiêc na domowe warunki starczy. :)

Malowaæ bêdê pewnie dopiero w po³owie lipca, albo pó¼niej jak dostanê wyp³atê...
Mo¿e jak±¶ fotorelacje zrobiê, o ile bêdzie czym siê chwaliæ :rotfl:

sarnecky
Wys³any: 2011-09-06, 15:33   
0
UP DOWN

Z góry przepraszam za odp jedna pod drug±, lecz chcia³em aby temat znalaz³ siê wyysooooko ;)

Dobra, teraz do rzeczy. Od rozpoczêcia tego w±tku poczyni³em ju¿ spore postêpy.
A mianowicie: wyklepa³em co trzeba, zaspawa³em dziury, a tak¿e wyszpachlowa³em. Podk³ad na wszystkim ju¿ jest po³o¿ony. I teraz zaczynaj± siê schody. Kupi³em dzisiaj lakier. Pó³ litra (podobno starczy).
Da³em 140pln, bo... mam per³ê :/ :sciana:

I teraz panowie wo³am o pomoc :help: , co radzicie? Malowaæ samemu, czy szukaæ wsparcia po znajomo¶ci u go¶ci, którzy siê na tym znaj±?

Szczerze powiem, ¿e rêce mi opad³y w mieszalni kiedy us³ysza³em, ¿e to per³a. Zaczynam siê obawiaæ, ¿e nie podo³am lakierowaniu z moim zapleczem i do¶wiadczeniem.

P.S.
Aha, samochód z przyczyn niezale¿nych ode mnie idzie na sprzeda¿. Wiêc co za tym idzie nie chcia³bym pakowaæ w niego dodatkowych (b±d¼ co b±d¼ sporych) kosztów.
A tak¿e uruchomi³em zbiornik 55L, o którym by³a mowa wcze¶niej.

Bardzo proszê o wypowiedzi i rady. Nie zmieniajcie tego w±tku w kolejn± arenê sporów.

gugun 
Wys³any: 2011-09-06, 18:02   
0
UP DOWN

maluj samemu.auto nowe nie jest nikt nie bedzie patrza tyle na lakier co cene..byle by mial polysk i jakos sie prezentowal

sarnecky
Wys³any: 2011-09-06, 20:34   
0
UP DOWN

Czyli uwa¿asz, ¿e nie zepsuje go?

I ostatnie pytanko, kiedy k³a¶æ klar? Po wyschniêciu bazy, czy po podeschniêciu?

damian 
Wys³any: 2011-09-06, 20:38   
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
po podeschniêciu, a¿ baza zrobi siê matowa (nie mo¿e ca³kiem wyschn±æ bo siê klar bêdzie kiepsko trzyma³)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-06, 21:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
damian napisa³/a:
(nie mo¿e ca³kiem wyschn±æ bo siê klar bêdzie kiepsko trzyma³)

Usmia³em siê do ³ez. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

damian 
Wys³any: 2011-09-06, 21:56   
0
UP DOWN

a to tak nie jest? W mieszalni mi kiedys tak powiedzieli, zebym za dlugo nie czekal bo jak wyschnie to bezbarwny tak dobrze nie chwyci i moze odchodzic po czasie. Czyli co, moge np dzis polozyc baze a np jutro albo za tydzien polozyc klar i bedzie dobrze?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-06, 22:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
damian napisa³/a:
Czyli co, moge np dzis polozyc baze a np jutro albo za tydzien polozyc klar i bedzie dobrze?

Czyli nast±pi zjawisko przesuszenia bazy.
A to juz ca³kiem inna historia.
sarnecky napisa³/a:
I ostatnie pytanko, kiedy k³a¶æ klar? Po wyschniêciu bazy, czy po podeschniêciu?

Mog³e¶ uscisliæ odpowied¼, bo to o co kolega pyta to raczej nie lakierowanie jutro czy za tydzieñ.

gugun 
Wys³any: 2011-09-07, 09:27   
0
UP DOWN

na bwzbarwny masz kilka godzin zeby go polozyc i zeby bylo ok z tym ze kladzie sie go po ok 15min jak baza wyschnie,jest matowa i sucha jak pieprz

CopyManpl
Wys³any: 2011-09-07, 11:37   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼ - okolice
Kiedy malowa³em motocykl, gdzie by³o du¿o oklejania i kilka kolorów, klar po³o¿y³em po 11 godzinach od po³o¿enia pierwszego koloru i na szczê¶cie wszystko ³adnie siê uda³o :) Nic nie odchodzi³o, a w mieszalni powiedzieli, ¿e do 12 godzin jest jeszcze ok.

senior
Wys³any: 2011-09-07, 13:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Wszystko zale¿y od otoczenia - warunków:
Inny jest czas je¶li masz w pomieszczeniu +10*C a inny jak jest +35*C
Dlatego ka¿dy przeciêtnie czeka do uzyskania matu plus co¶ od siebie: 10-15-30 minut i leci z bezbarwnym - co innego gdy s± klejone jakie¶ nalepki, jest lakierowane w kilka kolorów czy wzorów bo wtedy siê wszystko troszkê wyd³u¿a.

sarnecky
Wys³any: 2011-09-07, 15:21   
0
UP DOWN

Wow, ale poruszenie! :D
Dziêkujê serdecznie za wszystkie wypowiedzi. Czyli muszê udaæ siê jeszcze raz do mieszalni w celu zakupu klaru. Zastanawia mnie jedynie ile tego wzi±æ, aha i kurde nie wiem po jakim czasie k³a¶æ warstwy bazy :sciana: , zapomnia³em zapytaæ... :/

Ale na puszce s± jakie¶ oznaczenia, mogê po tym znale¼æ kartê produktu?

No i ostatnie pytanko, bo zaczynam siê ju¿ robiæ g³upi od nawa³u informacji od ró¿nych ró¿niastych osób.
Czy pomiêdzy warstwami bazy muszê j± matowiæ, aby po³o¿yæ kolejn±?
Tzn. tak, k³adê 1 warstwê, zmatowienie, warstwa 2, zmatowienie, warstwa 3, zmatowienie, klar?
Czy mo¿na lecieæ od razu? Bo powiem Wam szczerze, ¿e laikowi ciê¿ko dowiedzieæ siê czego¶ konkretnego, poniewa¿ wszyscy dooko³a (nie mówiê o tematycznym forum i ludziach z bran¿y) trochê wiedz±, co¶ tam s³yszeli i ka¿dy mówi co innego. Jakby tego by³o ma³o, to ¿aden z nich nie da sobie rêki uci±æ, ¿e tak siê robi, ale zamêt wprowadza.

Tak¿e przepraszam za banalne pytania, ale forum tematyczne i dzia³ "Pomoc dla amatorów" przede wszystkim ma s³u¿yæ konwersacji i pomocy amatorom ;)

CopyManpl
Wys³any: 2011-09-07, 16:16   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼ - okolice
sarnecky napisa³/a:
Czy pomiêdzy warstwami bazy muszê j± matowiæ, aby po³o¿yæ kolejn±?
Tzn. tak, k³adê 1 warstwê, zmatowienie, warstwa 2, zmatowienie, warstwa 3, zmatowienie, klar?
Czy mo¿na lecieæ od razu?

Nic nie matowisz, tylko przecierasz sobie ¶ciereczk± antystatyczn±, ¿eby wy³apaæ ewentualne py³ki, które mog³y osi±¶æ na pow³oce.

damian 
Wys³any: 2011-09-07, 16:31   
0
UP DOWN

z tym matowieniem to chodzi o to, ¿e czekasz, a¿ baza przestanie byæ b³yszcz±ca/mokra i zrobi siê matowa/sucha , nie pomagasz jej matowi±c j± papierkiem :)

gugun 
Wys³any: 2011-09-07, 18:34   
0
UP DOWN

CopyManpl napisa³/a:
¿eby wy³apaæ ewentualne py³ki, które mog³y osi±¶æ na pow³oce.
glownie zakurz ktory powstal podczas malowania tego jak i innych elementow...reasumujac...kladziesz cienka przypylke kontaktowa+2-3 warstwy lekko wylane czas pomiedzy warstwami do calkowitego wyschniecia ok 15min srednio.przed kazda kolejna warstwa przecierasz scierka antystatyczna tylko i wylacznie

sarnecky
Wys³any: 2011-09-09, 09:07   
0
UP DOWN

Aha, ok. Dziêki serdeczne Panowie.

Ju¿ ostatnie pytanka.
1. Czy ci¶nienie ma znaczenie w odcieniu per³y jak np. w przypadku metaliku? Tzn. czy mo¿na uzyskaæ ciemniejszy b±d¼ ja¶niejszy odcieñ tego samego koloru poprzez ró¿ne ci¶nienia?

2. Ile klaru powinienem kupiæ? Przyp. 0,5l bazy. I jaki polecacie? Jaki¶ najzwyklejszy bez szaleñstw?

gugun 
Wys³any: 2011-09-09, 10:00   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
Czy ci¶nienie ma znaczenie w odcieniu per³y jak np. w przypadku metaliku?
tymbardziej.zalezy co chcesz malowac ale mniej jak litr itak ciezko kupic wiec wez litr chociaz masz pewnosc ze kupiles taki jaki na opakowaniu

sarnecky
Wys³any: 2011-09-15, 20:35   
0
UP DOWN

Dobra Panowie, dziêkujê serdecznie za wszystkie odpowiedzi udzielone do tej pory.
Rozwia³y w±tpliwo¶ci i doda³y otuchy...

Jutro jadê kupiæ klar i parê dodatków, których nie mam, m. in. kubeczki i ¶ciereczkê antystatyczn±.

Mam jeszcze pytanko, jakim papierem wyrównaæ przej¶cie nowe bazy ze star± i klar?
Czy w ogóle siê klar szlifuje?

Na ch³opski rozum potrzebujê baaardzo drobnego papierka, p2000+?

Czy mo¿e wcale tego siê nie robi jak my¶lê, tylko po prostu biorê wiêcej elementu i im bli¿ej starego lakieru tym rzadziej rozpylam? Tzw. cieniowanie?

sarnecky
Wys³any: 2011-09-15, 20:35   
0
UP DOWN

Internet mi zamuli³ i doda³ 2x posta... :blee:

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-16, 05:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
sarnecky napisa³/a:
jakim papierem wyrównaæ przej¶cie nowe bazy ze star± i klar?
Czy w ogóle siê klar szlifuje?

Na ch³opski rozum potrzebujê baaardzo drobnego papierka, p2000+?
Ale o co chodzi?O przygotowanie pod lakier,czy o polerowanie po lakierowaniu?Jako¶ niejasno napisa³e¶.

sarnecky
Wys³any: 2011-09-16, 08:00   
0
UP DOWN

Chodzi po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now±. Tak samo z klarem.

Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej.

I pytanie czy tak samo siê robi z baz±, czy muszê to wycieniowaæ, naddaj±c na stary lakier odrobinê nowego lakieru? ¯eby postaraæ siê zrobiæ p³ynne przej¶cie bez ingerencji papieru ¶ciernego?

senior
Wys³any: 2011-09-16, 08:13   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now±
??????????????
sarnecky napisa³/a:
Tak samo z klarem
sarnecky napisa³/a:
Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej
Nie podk³aduje siê ani nie lakieruje na ostro do miejsca oklejonego je¶li jest ono na elemencie. Okleja siê dalej i to najlepiej specjalnymi piankami - chocia¿ mo¿e i byæ na tzw. wywijkê je¶li siê potrafi- i nie dolakierowuje siê do tego miejsca je¶li jest ono np. na ¶rodku elementu i wtedy nie masz tego schodka - bo chyba to masz na my¶li.
Najlepiej bêdziesz mia³ wszystko opisane w temacie o cieniowaniu który zapewne jest na forum i pewnie po kilkadziesi±t razy opisany.

senior
Wys³any: 2011-09-16, 08:14   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now±
??????????????
sarnecky napisa³/a:
Tak samo z klarem
sarnecky napisa³/a:
Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej
Nie podk³aduje siê ani nie lakieruje na ostro do miejsca oklejonego je¶li jest ono na elemencie. Okleja siê dalej i to najlepiej specjalnymi piankami - chocia¿ mo¿e i byæ na tzw. wywijkê je¶li siê potrafi- i nie dolakierowuje siê do tego miejsca je¶li jest ono np. na ¶rodku elementu i wtedy nie masz tego schodka - bo chyba to masz na my¶li.
Najlepiej bêdziesz mia³ wszystko opisane w temacie o cieniowaniu który zapewne jest na forum i pewnie po kilkadziesi±t razy opisany.

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 08:29   
0
UP DOWN

nie odcinasz tylko pomalu schodzisz z pelnej warstwy na przypylke i na koniec rozpuch do cieniowania i tylko wystarczy musnac papierem.....jesli chodzi o lakier i baze to metoda podobna,najpierw baza z pelnej do przypylki,na to kawalek dalej lakierem z pelnej do przypylki i rozpuch na koniec mlieka i jest gitara z tym ze przed cieniowaniem musisz zmatowac np p1500 znacznie wieksza czesc elementu niz bedzie lakierowana....

sarnecky
Wys³any: 2011-09-16, 08:57   
0
UP DOWN

Cytat:
i rozpuch na koniec mlieka

Gugun, mo¿esz mi to wyt³umaczyæ? Bo nie zrozumia³em ;P

A t± przypy³kê, to tylko regulowaæ spustem i odleg³o¶ci± pistoletu, czy dawk± lakieru przy dyszy?

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 09:45   
0
UP DOWN

i rozpuch na koniec malowania.... spustem i odlegloscia,takim fachowym jednym ruchem dloni:)

sarnecky
Wys³any: 2011-09-16, 09:46   
0
UP DOWN

Rozpuszczalnikiem mam rypn±æ?

EDIT

Ahaaaaa, rozpuszczalnikiem do cieniowania... A ile taki kosztuje i czy jest niezbêdny?

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 12:24   
0
UP DOWN

z app areozol ok 20zl....normalnie drozszy ale mysle ze w dobrych mieszalniach moga rozlewac..

sarnecky
Wys³any: 2011-09-16, 14:40   
0
UP DOWN

Kurdê, by³em w mieszalni i nie zapyta³em, nie widzia³em, ¿e odpowiedzia³e¶....

Kupi³em bezbarwny akrylowy jaki¶, najtañszy, mam ¶ciereczkê i kubeczki.

A kiedy siê aplikuje ten rozpuszczalnik? Przed pe³nym wyschniêciem?

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-16, 14:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Tylko nie poleæ nim po bazie!Rozcieñczalnik do cieniowania jest do bezbarwnego.

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 15:35   
0
UP DOWN

po zakonczeniu lakierowania..konczysz i sikasz tylko na przejscie bezbarwnego ze stara powloka

kalbi 
Wys³any: 2011-09-16, 18:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
gugun napisa³/a:
z app areozol ok 20zl
nie polecam w spray-u, jak ju¿ to pod pistolet APP Loser, ten spray jaki¶ lipny jest bo strasznie du¿o trzeba go aplikowaæ

sarnecky
Wys³any: 2011-09-16, 18:53   
0
UP DOWN

Aha, czyli ¶wie¿utko po po³o¿eniu klaru... OK.

Czyli czeka mnie jeszcze jedna wizyta w mieszalni, ech, ju¿ mi siê tam nie chce je¼dziæ :D

Dobra, dziêkujê wszystkim za wypowiedzi. My¶lê, ¿e jutro ju¿ zacznê lakierowanko z jednej strony, ale to siê wyda wsio.

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 19:11   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
nie polecam w spray-u, jak ju¿ to pod pistolet APP Loser, ten spray jaki¶ lipny jest bo strasznie du¿o trzeba go aplikowaæ
ja bardzo zadko uzywam wiec taki areozol jest dla mnie praktyczniejszy bo wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu itp

senior
Wys³any: 2011-09-16, 20:22   
0
UP DOWN

Chyba ¿e masz w swojej mieszalni materia³y DuPonta to pod pistolet mo¿esz wzi±æ AK350 bo jest bardzo dobry.
Nie jestem pewien ale czy przypadkiem nie ma go te¿ w spray-u takim md³o-zielonkawym i nie ma symbolu AK 350 R - ale jak mówi³em nie jestem pewien
gugun napisa³/a:
wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu
{do niego to mam specjalny sprzêt z najwy¿szej pó³ki ¿e a¿ firma ¿adnego logo na nim nie wystuka³a - pewnie ¿eby siê w oczy potencjalnym z³odziejom nie rzuca³o. Nie wiem jaka to firma ale ma niebieski korpus, dyszê 0,8, bez kubka jest wielko¶ci d³oni wiêc mycia prawie nie ma. A kosztowa³o prawie 80z³ :D :D }

sarnecky
Wys³any: 2011-09-17, 10:39   
0
UP DOWN

Haha, w takim razie i tak du¿o lepszy pistolet ni¿ mój... ^^

W mojej mieszalni preferuj± firmê NOVOL. Wszystko co u nich kupi³em jest w³a¶nie tej firmy.

Podk³ad - NOVOL
Klar - NOVOL
Szpachlówka - NOVOL
Zmywacz sylikonowy - NOVOL

Jedynie ta¶my maj± 3M i inne dodatki ró¿norakich firm. ;)

Zadzwoniê do nich i zapytam co i jak, bo nie chce mi siê jechaæ (mam prawie 10km).
Tym bardziej, ¿e i tak dzisiaj wszystkiego nie zrobiê. Teraz zabieram siê za skrêcanie auta.
My¶lê, ¿e dzisiaj polakierujê tylko jeden b³otnik (lewy przedni), który mam zamiar polakierowaæ w ca³o¶ci, wiêc tutaj cieniowanie nie jest potrzebne :)
A dopóki nie bêdê mia³ chwili wolnego, autko bêdzie je¼dziæ zapodk³adowane. :D
Jak lans to lans :cool:

kalbi 
Wys³any: 2011-09-17, 17:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Cytat:
ja bardzo zadko uzywam wiec taki areozol jest dla mnie praktyczniejszy bo wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu itp
ale nie trzeba myæ gun-a wylewasz resztki bezbarwnego, wlewasz Loser 2 sikniêcia w powietrze i mo¿na aplikowaæ ju¿ normalnie

senior
Wys³any: 2011-09-19, 11:16   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
autko bêdzie je¼dziæ zapodk³adowane
B£¡D - brudy, t³uszcze, wilgoæ...

sarnecky
Wys³any: 2011-09-19, 11:38   
0
UP DOWN

Przez parê dni raczej nic mu siê nie stanie...

senior
Wys³any: 2011-09-19, 13:38   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
raczej
RACZEJ robi wielk± ró¿nicê.
Czytaj wy¿ej, a rób jak chcesz.
Pozdrawiam

sarnecky
Wys³any: 2011-09-19, 19:11   
0
UP DOWN

Tak czy siak, bêdzie szlifniêty jeszcze i odt³uszczony, wiêc wszystko zostanie usuniête...

Druga sprawa, ¿e jak mówi³ gugun to nie jest nowe auto i nie jadê z nim na targi w Genewie :P

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: