Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
foobar
Wys³any: 2011-08-08, 12:35   Lakierowania od zera po klar - jak?
0
UP DOWN

Trafi³em na forum niedawno i ilo¶æ informacji pora¿a i przyt³acza ;-) Niby znalaz³em wszystko co potrzebowa³em ale prosi³bym kogo¶ do¶wiadczonego o weryfikacjê.

Lakierujê motocykl z czarnego na srebrny metalik.

Ca³o¶æ dok³adnie zmatowi³em papierem 180, poszpachlowa³em, zmatowi³em 600.

No i teraz zaczyna siê zabawa - planujê tak:
- go³y plastik psikn±æ PZP (ile odczekaæ przed po³o¿eniem podk³adu?)
- ca³o¶æ malujê APP 2K HS Acrylfiller (jaki czas po podk³adzie mo¿na szlifowaæ/malowaæ?)
- przecieram 800
- k³adê bazê 2/3 warstwy
- k³adê 2K HS Acryl Klarlack Spezial S 1/2 warstwy

Czy wszystko co wy¿ej w porz±dku? Ile utwardza siê klar i maksymalnie do jakiego czasu trzeba go przetrzeæ i spolerowaæ? S³ysza³em ró¿ne opinie, ¿e do 24h albo po 2 tygodniach.

Dziêkujê za odpowiedzi.

gugun 
Wys³any: 2011-08-08, 12:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
pod podklad max 400 ten p 600 niepotrzebnie...ogolnie reszta ok a co do pzp masz napewno info na opakowaniu,ale praktycznie chwila ok 10min..lakier dzis malujesz jutro polerujesz,2 tygodnie to pelne utwardzenie,ale nie ma zadnej potrzeby tyle czekac...po podkladzie tak samo 8-12h

foobar
Wys³any: 2011-08-08, 12:49   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
pod podklad max 400 ten p 600 niepotrzebnie...ogolnie reszta ok a co do pzp masz napewno info na opakowaniu,ale praktycznie chwila ok 10min..lakier dzis malujesz jutro polerujesz,2 tygodnie to pelne utwardzenie,ale nie ma zadnej potrzeby tyle czekac...po podkladzie tak samo 8-12h

Jak pod podk³ad mam ju¿ 600 to bêdzie ok czy przelecieæ 400 jednak? No w³a¶nie PZP mam przelany bo wzi±³em tylko 200 ml, dowiem siê najwy¿ej w sklepie.

foobar
Wys³any: 2011-08-08, 12:50   
0
UP DOWN

Jeszcze jedno pytanie - jak k³a¶æ metalik ¿eby by³o ³adnie? Jakie¶ praktycznie porady i wskazówki je¿eli mo¿e kto¶ podaæ.

gugun 
Wys³any: 2011-08-08, 12:55   
0
UP DOWN

siwe tlo,warstwa kontaktowa-przypylka+ 2 lekko rozlane.pomiedzy czas na odparowanie ok 10-15min i przecierac szmatka antystatyczna i to tyle... przelec 400 dla pewnosci bo moze podklad nie zlapac odpowiedniej przyczepnosci...a pzp juz pisalem wyzej,zreszta sam bedziesz widzial...psikniesz to praktycznie od reki wchlania i jest suchy..

foobar
Wys³any: 2011-08-08, 13:01   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
siwe tlo,warstwa kontaktowa-przypylka+ 2 lekko rozlane.pomiedzy czas na odparowanie ok 10-15min i przecierac szmatka antystatyczna i to tyle... przelec 400 dla pewnosci bo moze podklad nie zlapac odpowiedniej przyczepnosci...a pzp juz pisalem wyzej,zreszta sam bedziesz widzial...psikniesz to praktycznie od reki wchlania i jest suchy..

A je¿eli chodzi o pistolet? To bêdzie pierwsze malowanie ;-) Wpad³em na pomys³, ¿eby owiewki u³o¿yæ mniej wiêcej tak jak s± na motocyklu ¿eby nie by³o ró¿niæ je¿eli bêdê osobno lakierowa³? Dobrze my¶lê? Malowanie pod k±tem prostym?

gugun 
Wys³any: 2011-08-09, 09:34   
0
UP DOWN

foobar napisa³/a:
A je¿eli chodzi o pistolet? To bêdzie pierwsze malowanie Wpad³em na pomys³, ¿eby owiewki u³o¿yæ mniej wiêcej tak jak s± na motocyklu ¿eby nie by³o ró¿niæ je¿eli bêdê osobno lakierowa³? Dobrze my¶lê? Malowanie pod k±tem prostym?

jak najbardziej dobrze myslisz...a pistolet ustaw tak jak ci wygodnie...cisnienie tak jak zaleca producent,a ilosc materialu wg uznania jak na 1szy raz

leviatanm
Wys³any: 2011-08-09, 11:34   
0
UP DOWN

¯yczê Ci powodzenia ;)
Ja 3 dni temu pierwszy raz trzyma³em pistolet w rêku i lakierowa³em Opla Vectre B ;)
Hmmmm wysz³ jak wyszlo,
od przygotowania powierzchni do na³o¿enia bazy (metalic) wszystko ³adnie piêknie, ale wylaæ bezbarwny to ju¿ nie takie hap siup :D za szybko poci±gniesz to zrobisz pomarañczke, za wolno sp³ynie , musisz mieæ idealnie o¶wietlony element i patrzeæ jak rozlewa sie klar aby nie nalaæ du¿o i za ma³o. Ja to spapra³em ale mam teraz "baze" do "nauki", bede tyle razy poprawia³ a¿ wyleje lakier tak jak ma byæ ;)

foobar
Wys³any: 2011-08-09, 13:44   
0
UP DOWN

Du¿o mi pomogli¶cie, dziêki! :-) Mam jeszcze ostatnie pytanie - czy przy lakierowaniu owiewek trzeba dodawaæ uelastyczniacza?

chudson
Wys³any: 2011-08-09, 14:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
wypada³o by wszystkie plastiki ale obowi±zkowo na elementy ,które s± z miêkkiego tworzywa i bêd± siê wygnaæ

gugun 
Wys³any: 2011-08-09, 15:13   
0
UP DOWN

foobar napisa³/a:
Du¿o mi pomogli¶cie, dziêki! Mam jeszcze ostatnie pytanie - czy przy lakierowaniu owiewek trzeba dodawaæ uelastyczniacza?
nie zaszkodzi dodac lecz jakos tam bardzo konieczne to nie jest...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: