Autor |
Wiadomo¶æ |
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-17, 11:29 Opinie nt LAKIER BEZBARWNY NOVOL 570
|
0
|
|
|
|
Witam, czy taki lakier http://allegro.pl/lakier-...1738406362.html bêdzie dobry do polakierowania ca³ego samochodu? W mieszalny mi mówi³, ¿e do tego koloru który bêdzie najlepszy by³ by z filtrem uv, ale mia³ za ok 130z³. Czy lakier ten jest wymagaj±cy, czy da radê na³o¿yæ go "gara¿owy pseudolakiernik" ? |
|
|
|
|
Adam Rentel
|
Wys³any: 2011-08-17, 11:58
|
0
|
|
|
|
Odpu¶æ sobie lakiery Novola,ja mam przykre do¶wiadczenia z bezbarwnym od nich |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-17, 12:19
|
0
|
|
|
|
a takie co¶ http://allegro.pl/lakier-....html?source=oo ? bojê siê, ¿e za t± cenê bêdzie jakie¶ g*wno, ale przyznam, ¿e 120z³ za litr to trochê drogo, ale je¶li to jedyna opcja to wolê dop³aciæ, ni¿ za jaki¶ czas lakierowaæ od pocz±tku gdy co¶ siê stanie z lakierem. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-18, 09:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
ten z red cara nie jest najgorszy...jest bardzo latwy w malowaniu,jak pomalujesz tak praktycznie zostaje..kiedys malowalem tanie auta new chemem i blu carem,ale to jedno i to samo... |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-18, 09:59
|
0
|
|
|
|
nie zacznie siê np ³uszczyæ po jakim¶ czasie, lub bêdzie siê ³atwo rysowa³, albo co¶ innego siê z nim dzia³o? robiê samochód dla siebie i zale¿y mi na jako¶ci, ¿eby to wytrzyma³o kilka lat |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-18, 12:36
|
0
|
|
|
|
damian napisa³/a: | nie zacznie siê np ³uszczyæ po jakim¶ czasie, lub bêdzie siê ³atwo rysowa³, albo co¶ innego siê z nim dzia³o? robiê samochód dla siebie i zale¿y mi na jako¶ci, ¿eby to wytrzyma³o kilka lat | to kup duponta za 90zl to nic sie nie bedzie napewno dzialo...z tych tanich jesli chodzi o malowanie i polerke to red car obleci,ale czy on za pol roku nie zblednie to nie mam pojecia... |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-18, 13:03
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-08-18, 17:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
3750 S jest lepszy ni¿ duxon 1044 |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-18, 18:22
|
0
|
|
|
|
duxon ogolnie zly nie jest,ale to taka lekka podrobka,jesli porownywac to 2gi lepszy lecz duxon itak jest jak najbardziej ok co do nakladanie to musisz troche uwazac bo dosc mocno sie rozplywa po naniesieniu na element...w tej cenie ja moge ci polecic "mipa c50 ms"jak polakierujesz tak zostaje,glebia,wydajnosc i inne jak najbardziej w normie..cena ponizej 70zl na allegro ktos sprzedaje od jakiegos czasu. |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-18, 19:43
|
0
|
|
|
|
jest, ale tylko w baniaczki 5l |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-19, 08:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-19, 16:30
|
0
|
|
|
|
który utwardzacz wzi±æ, MS10, czy MS25?
gugun ju¿ tyle razy mi pomog³e¶ na tym forum, dziêkujê Ci za to, mam nadziejê, ¿e bêdzie kiedy¶ okazja ¿eby Ci siê odwdziêczyæ |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-19, 19:28
|
0
|
|
|
|
jesli lakierujesz w temp normalnej do boku to szybki bo wcale nie jest az taki szybki:) jesli calaka to raczej normalny zeby zapyla tak nie siadala....ja wlasnie polakierowalem bok auta lakierem za 100zl,wzielem na probe i przyznam ze do mipy sie chowa...jesli ci pistolet na to pozwoli to nie dodawaj rozpucha... |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-19, 19:53
|
0
|
|
|
|
dach bêdê malowa³ oddzielnie (auto rozebrane, stoi sama buda, przewrócê na bok i bêdê mia³ dobry dostêp do dachu, nie bêdê musia³ malowaæ na 2 razy i py³ tak nie osi±dzie ) a pó¼niej resztê na raz, pistolet to air gunsa az3 hte2, dysza standart chyba 1.3. Rozumiem, ¿e mam braæ ten wolniejszy, tzn ten ms10, tak? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-20, 11:16
|
0
|
|
|
|
ms 10 to ten szybszy...a samochodu na dach nie musisz przewracac....wystarczy ze z jednej strony zaczniesz malowac od siebie do srodka,nastepnie przechodzisz na druga strone i jedziesz juz normalnie reszte do siebie i nic sie nie kurzy"tak sie maluje dachy"a pomysl zeby jechac na 2 razy dobry..dodatkowo proponuje oprocz dachu zostawic jeszcze maske na nastepny dzien bo jak zaczniesz malowac od jednego blotnika to na 2 stronie skonczysz i nie bedzie zadnej zapylki...wez ten szybki zanim objedziesz go dookola to juz bedziesz mogl jechac 2gi raz od nowa..1sza warstwa lekko wylana tylko zebys mogl stwierdzic na ile sie rozlewa i jak mozna wylac zeby nie pocieklo 2ga wg uznania...mysle ze air gunsa da rade bez rozcienczania jak ciut podkrecisz cisnienie |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-26, 08:46
|
0
|
|
|
|
gugun dziêkujê bardzo fajny lakier, wyla³ siê tak, ¿e nie trzeba polerowaæ i nie wyszed³ ani jeden zaciek ¿eby zrobiæ zaciek trzeba chyba naprawdê siê postaraæ. na razie polakierowa³em tylko wnêki, teraz robota stoi w miejscu, bo nie mogê siê napatrzeæ na efekt co do lakierowania maski oddzielnie to nie wiem czy to dobry pomys³ bo lakier to ten czerwony brylant, wystarczy, bojê siê, ¿e na³o¿ê trochê wiêcej lub mniej barwnika i wyjdzie inny kolor. polakierujê chyba tylko oddzielnie dach, bo i tak nie bêdzie siê rzuca³o w oczy nawet jak wyjdzie inny odcieñ, dodatkowo znaj±c moje szczê¶cie to pewnie bym siê zapomnia³ i dotkn±³ drzwi przewodem od powietrza robi±c dach
taki kolorek uda³o siê uzyskaæ
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-26, 09:25
|
0
|
|
|
|
ja wiem ze fajny bo nim maluje juz od roku i mimo wielu prob nie znalazlem niczego lepszego..wg mnie lepiej sie nim maluje jak dupontem,jakosc tez powloki podobna bardzo...w takim wypadku to faktycznie malowanie maski powinno sie odbyc razem z bokami...w takim razie jak zaczniesz od lewego blotnika i skonczysz na masce i ko zapylisz to siknij w to miejsce rozpuchem do cieniowania i zapylka zniknie...co do zacieku to idzie zrobic,bo juz bywalo ale to w temp 50st. bo sie ladnie rozlewa,a w normalnej zostaje raczej tak jak go polozysz...a kolor normalnie miodzio... |
|
|
|
|
ignac2004
|
Wys³any: 2011-08-26, 14:56
|
0
|
|
|
|
Szczerze, to ja narobi³em firanek ale tylko za pierwszym razem.
Za mocno go rozcienczy³em i pop³yn±³.
Damian (p.s. te¿ mam tak na imiê), ¶wietna ta czerwieñ, w³a¶nie takie co¶ chcia³em na ko³a |
|
|
|
|
pitervr6
|
Wys³any: 2011-08-27, 09:37
|
0
|
|
|
|
witam lakier mipa c50 bêdzie lepszy do malowania w domowych warunkach od duponta 3750c ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-27, 09:48
|
0
|
|
|
|
obydwa sa bardzo dobre,gestosc podobna,dupont moze ciut lepszy,ale ja wole mipe,jest mniej wymagajaca,tansza a jakosciowo zbytnio nie odbiega od duponta,i przedewszystkim nie matowieje po czasie...zaraz dodam cos w galerie to sobie mozesz oblukac jak wychodzi |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2011-10-09, 20:43
|
0
|
|
|
|
damian mo¿esz podaæ numer lub kod tego lakieru sorry ze odkopuje temat ale kolor super
masz mo¿e foto na s³oñcu ? |
|
|
|
|
krystek
|
Wys³any: 2011-10-12, 13:52 Lakiery NOVOLa
|
0
|
|
|
|
Kolega Adam Rentel pisze ,¿e mia³ z³e do¶wiadczenia z Novolem....
Ale jakie...?
Bo ja od trzech lat , jak by³em u nich na szkoleniu przerzuci³em siê w³a¶nie na ich lakiery HS 590, VHS 505 a ostatnio , jak zaczê³o byæ ch³odno , to biorê jeszcze lakier Ultra.
Jestem bardzo zadowolony .
Trzyma siê bazy, nie ga¶nie tak(ale nie dolewam rozcieñczalników) Po roku lakierowa³em znowu jedno auto zrobione na Novolu i widzia³em ,¿e jest ok.
Do tego lakieru Ultra to dolewam tylko trochê rozpuszczalnika. Nie wiem jak bêdzie wygl±da³ za rok ale póki co jestem zadowolony bo nie trzeba wygrzewaæ, albo bardzo krótko . |
_________________ krystek |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-12, 17:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Uwa¿aj na Ultra,bo mi na dwu niebieskich autach zrobi³ kupê,¶ciemni³ kolor.Dwie per³y,jedna z BMW,druga Opla. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-10-12, 18:51 Re: Lakiery NOVOLa
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
krystek napisa³/a: | przerzuci³em siê w³a¶nie na ich lakiery HS 590, VHS 505 |
Czy te lakiery nie ¶ciemniaj± tobie odcienia na gotowym elemencie |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
krystek
|
Wys³any: 2011-10-13, 07:52 Lakiery NOVOLa
|
0
|
|
|
|
Wzi±³em te lakiery , bo na szkoleniu Rafa³ technik z Novola pokaza³ wla¶nie ¿e s± bardzo czyste,nie zó³te i przy cieniowaniu nie zmieniaj± tak koloru.
Raz tylko wysz³o mi za ciemne cieniowanie na bialym , ale wiecie jak to jest z bia³ymi .
Mo¿e da³e¶ za du¿o rozpuszczalnika do Ultry jak ci ¶ciemni³ kolor bo ruszy³o bazê?
No i staram siê na cieniowanie k³a¶æ jedn± warstwê.
Nie zawsze sie uda ale czêsto daje tylko jedna warstwe jak maluje vhs-em albo hs-em |
_________________ krystek |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-13, 09:05
|
0
|
|
|
|
Ultra bez rozpuszczalnika. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-13, 18:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
krystek napisa³/a: | No i staram siê na cieniowanie k³a¶æ jedn± warstwê. |
Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym ¶ciemnianiem.
Bo nie krytykujê novola robi±c od podstaw na ich materia³ach, ale takie zjawisko mi wystêpuje i nic nie potrafiê wym³odziæ aby problem znikn±³.
Rozpucha nie u¿ywam.
Nie ¶ciemnia economy, aby by³o ¶mieszniej |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-14, 21:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Lackdoctor napisa³/a: | Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym ¶ciemnianiem. | Lakieru czy ........
A tak na powa¿nie to spory czas temu lakierowa³em MS-em 570 i dla mnie by³ super ale w³a¶nie do czasu gdy mocno przejecha³em siê na dwóch autach. Trafi³y siê takie kolory ¿e dopiero zobaczy³em jak zajebi¶cie je ¶ciemni³ i wtedy sobie go odpu¶ci³em. Jako¶ tak siê sk³ada³o ¿e kilka lat chyba setki litrów go przerobi³em zanim trafi³y siê te dwa kolory na których by³o to od razu i ewidentnie widaæ.
Wiêc nie wiem jak teraz ale 570 z ok. 4 lata temu ¶ciemnia³ jak cholera. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-14, 22:21
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | 4 lata temu ¶ciemnia³ jak cholera. |
4 tyg temu nadal ¶ciemni³. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-15, 09:25
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | 4 tyg temu nadal ¶ciemni³. | i za 4 miesiace nadal sciemni:) |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2011-10-15, 16:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
a mi tam nic nie sciemnia... lakieruje na nim juz od dluzszego czasu i jest gitara.Nie mam dojscia do Profixa czy Mipy to musze brac co maja...Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-17, 08:59
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka | oj chyba nie... |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2011-10-17, 19:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
O co wam chodzi z tym ¶ciemnianiem? Gdzie ¶ciemnia? Na cieniowanym elemencie? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-10-18, 16:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Siekiera napisa³/a: | O co wam chodzi z tym ¶ciemnianiem? Gdzie ¶ciemnia? Na cieniowanym elemencie? |
lakierujesz przedni b³otnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siê, ¿e drzwi przednie nie pasuj± do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemni³ kolor) |
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2011-10-18, 22:37
|
0
|
|
|
|
Nooo, to OK bo ju¿ my¶la³em ¿e na naprawianym elemencie
To tak jak w oknach trójszybowych - s± ciemniejsze od dwuszybowych i du¿o ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada, wiêc nie ma siê co tak dziwiæ, ja takich delikwentów odsy³am na lekcje fizyki (bez urazy) |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-19, 03:42
|
0
|
|
|
|
Tak,bez urazy.
A teraz pos³uchaj:lakierujê dwa zderzaki i przedni± maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³o¶æ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koñcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno.
Podobna sytuacja po 2 tygodniach,bardzo podobna per³a z BMW,na próbkach i w mieszalni idealnie,zrobiona na czarnym podk³adzie jak producent chcia³,na koñcu Novol Ultra...I jak my¶lisz,jak wysz³o?
Na ¿adnym innym kolorze tego nie mia³em,ale niebieski per³y ¶ciemnia po ca³o¶ci. |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2011-10-19, 17:45
|
0
|
|
|
|
A próbowa³e¶ porównaæ zderzak z mask±, no bo z tego co piszesz wnioskujê ¿e tam te¿ powinna byæ ró¿nica. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2011-10-19, 18:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Dawno mnie na forum nie by³o i nie ¶ledzi³em co siê dzieje w bran¿y ale powiem ¿e ja nie zaobserwowa³em owego ¶ciemniania na novolu. Robiê tym od lat, 570, 590, 575 a od dwóch lat najwiêcej 505. Kiedy¶ jak jeszcze by³ stary HS 4+1 to on faktycznie by³ niebieski i trzeba by³o uwa¿aæ na srebrach ale te obecne klary s± OK. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-20, 00:08
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | ale te obecne klary s± OK. |
Gdyby nie by³o problemu to by tematu nie by³o.
Robiê novolem, nic do niego niemam.
Ale kilka razy mnie zawiód³ ¶ciemniaj±c sreberka i jasne niebieskie metale.
Ostatnio mia³em 206 srebrnego, prosty kolor a komplikacji co nie miara.
Srebrne volvo z lat 97-99 mia³y taki jakby wypalony klar i lakieruj±c drzwi na przejscie,, po rozklejeniu porazka. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-10-20, 00:37
|
0
|
|
|
|
Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystêpuje tylko gdy zaaplikuje siê go na inny "stary" lakier bezbarwny
Czy tak¿e 570 ¶ciemnia gdy polakierujemy nim "now±" bazê |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-20, 11:29
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek,
Pozostawiê Twoje dywagacje bez odpowiedzi.
Brak mi s³ów aby ogarn±æ Twój przekaz. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-10-20, 12:01
|
0
|
|
|
|
Có¿ by³bym wdziêczny za odpowied¼ jakiej¶ innej kompetentnej osoby. |
|
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2011-10-23, 17:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
Ciekawy problem z tym ¶ciemnianiem.
Sw.Piotrek napisa³/a: | Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystêpuje tylko gdy zaaplikuje siê go na inny "stary" lakier bezbarwny
Czy tak¿e 570 ¶ciemnia gdy polakierujemy nim "now±" bazê |
Ja rozumiem to tak, ¿e ¶ciemnienie jednego elementu do drugiego mo¿na oceniæ w sytuacji gdy malujemy t± sam± baz± dwa elementy tak samo zapodk³adowane i przykrywamy je ró¿nymi bezbarwnymi, przy za³o¿eniu ¿e bêdziemy nak³adali podobne ilo¶ci tego lakieru z podobnym sposobem aplikacji. W takiej sytuacji mo¿na faktycznie stwierdziæ ¿e jeden wyszed³ ciemniejszy od drugiego.
W sytuacji gdy lakierujemy jeden element (lub kilka) i porównujemy go do starej pow³oki to moim zdaniem nie mo¿na mówiæ o ¶ciemnieniu z winy lakieru bezbarwnego bo nie mamy pewno¶ci ¿e baza zosta³a idealnie dobarwiona i po³o¿ona. Przecie¿ wiadomo jest, ¿e w zale¿no¶ci od u¿ytego sprzêtu, sposobu aplikacji, ci¶nienia w instalacji (wahañ), temperatury w lakierni itp mo¿na uzyskaæ ró¿ne pow³oki (kolor, struktura) a jak do tego do³o¿ymy tolerancjê przy dobarwianiu bazy to rozbie¿no¶ci mog± byæ ogromne.
Inna sytuacja wystêpuje przy cieniowaniu...
kalbi napisa³/a: | lakierujesz przedni b³otnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siê, ¿e drzwi przednie nie pasuj± do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemni³ kolor) |
czyli kalbiemu ¶ciemni³o tylko na elemencie cieniowanym bo nic nie pisze ¿e nie pasuje do maski. W tej sytuacji powodem mo¿e byæ to o czym pisa³:
Siekiera napisa³/a: | To tak jak w oknach trójszybowych - s± ciemniejsze od dwuszybowych i du¿o ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada |
jeszcze inna sytuacja mo¿e byæ w przypadku:
jacenty 741 napisa³/a: | lakierujê dwa zderzaki i przedni± maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³o¶æ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koñcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno. |
¦ciemnienie zosta³o zauwa¿one na lakierowanych elementach z tworzywa. My¶lê ¿e powszechna jest ¶wiadomo¶æ o trudno¶ciach z lakierowaniem tworzyw, wiêc w tym przypadku nie mo¿na wykluczyæ ¿e to nie by³o w³a¶nie powodem tego ¶ciemnienia. Nie wiemy te¿, czy jacenty 741, porównywa³ tylny b³otnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do ty³u auta po za³o¿eniu zderzaka. To ma znaczenie bo ty³ auta móg³ byæ przecie¿ wcze¶niej malowany i kolor nie musia³ siê zgadzaæ z przodem auta. Za du¿o jest tu niewiadomych.
A o problemie z uzyskaniem odpowiedniego koloru na tworzywach, niektórzy chc± pisaæ prace dyplomowe, wiêc... temat jest.
http://lakierowanko.info/...astik%F3w+praca
Ja bym tu nie wyrokowa³, ¿e to jest wina tego czy tamtego lakieru bezbarwnego. Za du¿o elementów sk³ada siê na dok³adne odwzorowanie koloru w refinishu samochodowym aby tak sp³ycaæ temat. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-23, 18:32
|
0
|
|
|
|
¦ciemnia wszystko tylko nie na ka¿dym kolorze widaæ: du¿e Coupe: zmieniony ca³y przód na nowy wiêc lakierowany i kolory ¶cieniowane na ca³ych drzwiach z ka¿dej strony i po rozklejeniu na nastêpny dzieñ totalna pora¿ka wiêc dwa dni odstêpu lekki mat, ta sama baza tyle ¿e ca³y przód z drzwiami od kantu do kantu plus cieniowanie na tylnych b³otnikach, inny klar i ig³a...
Wcze¶niej test: element podzielony na 3 czê¶ci: ¶rodkowa zaklejona, dwie boczne zmatowane i pokryte t± sama baz±, baza schnie, zaklejam jedn± z czê¶ci a drug± pokrywam 570, na drugi dzieñ maskujê t± w klarze 570 i rozklejam t± w bazie i pokrywam innym bezbarwnym. Na nastêpny dzieñ rozklejam wszystko i nie lakierowany ¶rodek pasuje do tego co by³o lakierowane innym klarem a to co 570 jest piêæ odcieni w bok.
Wiêc wiêcej testów ju¿ nie potrzebowa³em. |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2011-10-23, 18:42
|
0
|
|
|
|
Dobry test. To mo¿e jak bêdzie jaka¶ kolejna ekipa w novolu na szkoleniu to niech go powtórz±. senior, jaki to by³ nr koloru i ten drugi bezbarwny? No i z jakiego mieszalnika baza? My¶le, ¿e nie bedzie problemu aby to powtórzyæ. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-23, 18:56
|
0
|
|
|
|
Baza Deber, kolor platyna {symbolu nie pamiêtam}, drugi klar Standox Easy |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-23, 20:09
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | . Nie wiemy te¿, czy jacenty 741, porównywa³ tylny b³otnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do ty³u auta po za³o¿eniu zderzaka. To ma znaczenie bo ty³ auta móg³ byæ przecie¿ wcze¶niej malowany i kolor nie musia³ siê zgadzaæ z przodem auta. Za du¿o jest tu niewiadomych. | Nie wiecie:to odpowiadam.
Przed lakierowaniem ca³y samochód w idealnie tym samym odcieniu,ilo¶æ warstw bazy taka sama,podk³ad czarny ten sam,maska po lakierowaniu do przedniego b³otnika na ostro na +- 95%,a przedni zderzak o dwa odcienie ciemniejszy,podobnie jak tylny zderzak do tylnego b³otnika.A co lepsze,tylny zderzak podk³adowany i lakierowany baz± tylko z jednej strony,uszkodzonej,a bezbarwny po ca³o¶ci.Po obydwu stronach jednakowo ciemny.
Bo niby czemu mia³bym porównywaæ tylny b³otnik do przedniej maski |
|
|
|
|
novolek
|
Wys³any: 2011-10-23, 21:10
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem pracownikiem Novola a to mój pierwszy post na forum, choæ przyznam, ¿e czytelnikiem jestem od dawna. Ceniê sobie szczere uwagi, które siê tutaj pojawiaj±, mimo ¿e czasami s± gorzkie, czasami z³o¶liwe, chcia³bym zapewniæ ¿e przyjmujemy je wszystkie z uwag± i szacunkiem i wcale nie obra¿amy siê
Jako ¿e rêkawice zosta³y rzucone, wypada je podnie¶æ
Zatem aby wyja¶niæ czy nasze lakiery ¶ciemniaj± czy nie ¶ciemniaj± bazy, podejmujê siê zorganizowania takiego testu z udzia³em chêtnych w naszym laboratorium. Aby test by³ rzetelny proponujê zakupiæ na wolnym rynku nasze wybrane lakiery i lakiery konkurencji oraz kilka trudnych baz. Mo¿emy wspólnie wytypowaæ z jakimi klarami mamy siê porównaæ. Pierwszych kandydatów ju¿ mamy.
Nie wiem jaki bêdzie fina³ tego testu ale wiem jedno, ¿e je¿eli faktycznie siê oka¿e, ¿e problem wystêpuje to bêdzie to sygna³ dla naszego labo aby szybko zdiagnozowaæ to. My¶lê, ¿e to, ¿e jeste¶my firm± polsk±, tu mamy laboratoria, pozwala nam szybko reagowaæ na problemy i wyja¶niaæ takie sprawy aby Wam nie utrudnia³y pracy a nam nie ci±¿y³y na opinii.
Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-23, 21:32
|
0
|
|
|
|
novolek napisa³/a: | Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu |
Ja bêdê w listopadzie, wiêcej na PW.
Postaram siê na¶wietliæ sprawê, bo kolega
lukas napisa³/a: | Ciekawy problem z tym ¶ciemnianiem. |
w bardzo ciekawy sposób sobie wszystko wyt³umaczy³.
Koledzy odpowiedzieli, ale to by³o niepotrzebne powtórne opisywanie problemu.
Sciemnia novol 570, 580, 590.
Nie ¶ciemnia novol economy. A to ju¿ naprawdê dziwne.
Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany b³otnik przedni przy lampie i lakierowany ca³y b³otnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar.
Jesli chodzi o nastepne t³umaczenie
Siekiera napisa³/a: | To tak jak w oknach trójszybowych |
Hehe.
Powiedz kolego ¿e zgodnie z kart± techniczna nak³adamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daæ pó³??warstwy??
To jest problem znany i nielubiany.
Ze swojej strony postaram siê zrobiæ takie natryski na elemencie w jasnym metaliku i wezmê je do novola.
Dalej robiê novola klarami ale ratujê siê w ten sposób ¿e w lakier idzie max 2/3 elementu a reszta jest koñczona rozcieñczalnikiem do cieniowania i wtedy jest oki.
Tak robiê b³otniki przednie - nigdy nie lakieruj±c do koñca.
Ostatni problematyczny b³otnik to peugeot 206 w srebrnym typowym dla tej marki kolorze.
Uszk przy lampie, baza do po³owy elementu, bezbarwny na ca³y element - 2 pe³ne warstwy bez rozpucha.
Sprzêt sata 4000 1.3 rp digital z cisnieniem 2.2 atm, temperatura 20*C wilgotno¶æ nieznana.
Powietrze w instalacji czyste jak ³za - osuszacz ziêbniczy plus kpl blok filtracyjny ckd 4000.
Proporcje wagowe nie na oko.
Po rozklejeniu nie pasuje z drzwiami i progiem ani mask±.
Przepraszam za d³ugi wywód, ale robiê na novolu od a-z tak jak ksi±¿ka pisze i chcia³bym ten problem wyeliminowaæ.
Na pytania chêtnie odpowiem tu lub na PW. |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2011-10-23, 22:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
jacenty 741 napisa³/a: | Bo niby czemu mia³bym porównywaæ tylny b³otnik do przedniej maski |
bo np. mia³e¶ zdjête zderzaki i maskê i malowa³e¶ na stojakach
Ja nie twierdzê ¿e ten lakier nie ¶ciemnia tylko napisa³em, ¿e powody takiego ¶ciemniania mog± byæ ró¿ne a w przypadku zderzaków to ju¿ zupe³nie jest inny problem bo w fabrycznie nowych autach te¿ s± ciemniejsze. Dlaczego? U¿yli klar novola?
Lackdoctor napisa³/a: | Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany b³otnik przedni przy lampie i lakierowany ca³y b³otnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar. |
Kolego, to mo¿e bêdzie trochê z³o¶liwe ale ty nie rozumiesz ¿e ja rozumiem ¿e na koñcu cieniowanego elementu nie ma bazy. Za to jest du¿o grubiej bezbarwnego ni¿ na obu s±siednich elementach zw³aszcza jak go dasz tak jak jest w karcie napisane.
Lackdoctor napisa³/a: | Hehe.
Powiedz kolego ¿e zgodnie z kart± techniczna nak³adamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daæ pó³??warstwy?? |
Nie rozumiem dlaczego zak³adasz, ¿e nie mo¿na daæ cieniej klaru ni¿ normalnie siê daje. Bo nie ma o tym napisane w karcie technicznej? To nie argument bo id±c tym tokiem rozumowania to wszyscy co cieniuj± bazê robi± b³±d bo nie nak³adaj± ilo¶ci podawanych w kartach technicznych (w kartach nie ma s³owa o cieniowaniu) a przecie¿ nie o to chodzi ¿eby dok³adnie robiæ to co jest napisane w karcie tylko ¿eby z g³ow± stosowaæ technologiê dostosowuj±c ja do szczególnych sytuacji.
PS. Gratulacje dla novola za odwagê |
|
|
|