Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
masteriusz 
Wys³any: 2011-08-27, 15:52   nie moge daæ sobie rady z gunem - kladzie barana ??
0
UP DOWN

Sk±d: Tarnowskie Góry
Kurcze mam problem... za cholere nie mogê ustawiæ mojego guna zeby mi nei robi³ skórki pomarañczy...
Sico tools RP 1,4 regulacja strumienia, materia³u i powietrza.

i baza i klar jest baranem...:/
jade na 4,2 bara (przy zamkniêtym cynglu)
powietrze na pistolecie max dla bazy strumieñ max i materia³ próbujê dobraæ aby nie la³o
efekt taki ze jak dam za ma³o to lec± z dyszy krople i pluje jak dam za duzo k³adzie ³adn± pow³okê , która....po 20 sekundach ¶cieka i robi zacieki...
Aha dodam, ¿e jak dam strumien na punt i materia³ praktycznie na 10% to k³adzie wzglêdnie OK

Wiem ze gun o dupsko rozbiæ ale malujê bardzo rzadko - w tym roku jest to moje 2 malowanie jednego elementu :P a widzia³em ze da sie tym czyms uzyskaæ wzglêdnie ³adn± pow³okê....

lakierok 
Wys³any: 2011-08-27, 17:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
Spróbuj zmniejszyæ dop³yw materia³u mo¿e wali za du¿o i nie mo¿e rozbiæ materia³u .

zrób próbê

ustaw ci¶nienie na 3 atmosfery i wkrêæ dyszê materia³ow± na maksa potem odkrêcaj co pól obrotu i zobacz jak rozbija materia³,

potem mo¿esz zwiêkszyæ ci¶nienie i materia³

jakim malujesz bezbarwnym ? :)

Frostt.pl

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-27, 17:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
masteriusz,
Kimkolwiek jeste¶, jeste¶ bardzo antytechniczny.
Jak mo¿na byæ tak bardzo ograniczony i wniosków nie wyci±gn±æ z efektów.
masteriusz napisa³/a:
jade na 4,2 bara (przy zamkniêtym cynglu)

Czy to znaczy ¿e cyngiel nie jest naci¶niêty?
Bo gdyby by³ naci¶niety to z tym ci¶nieniem by¶ rozbicie mia³ jak sata i iwata.
Ch³opie, we¼ naci¶nij cyngiel, ustaw cisnienie na 3.5-4 atm.
Zak³adaj±c ¿e masz manometr pod pistoletem, bo jesli nie to znów mam t³umaczyc o spadkach na wê¿u i o ewentualnych spadkach na niew³asciwej instalacji i ró¿nego typu z³±czkach?????????????????????//
To jest nienormalne, przeciez jak leci jak z wiadra to wiadomo ¿e czegos brakuje, w tym wypadku powietrza.

masteriusz 
Wys³any: 2011-08-27, 17:34   
0
UP DOWN

mam manometr pod pistoletem
bezbarwny Profix CP1500 2:1 + 25% rozcieñczalnika (kiedy¶ mia³em inny bezbarwny ten sam efekt)

OK ustawie na otwartym 3-4 ale z tego wynika, ze przy zamkniêtym bêdzie pewnie z 6 na pistolecie. Co z regulacja powietrza na pistolecie? ustawiæ max??

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-27, 20:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Tak,w³a¶nie rozkrêciæ na max,a regulujesz na reduktorze przy WCI¦NIÊTYM SPU¦CIE, a z cynglem sobie daj spokój...

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-27, 20:48   
0
UP DOWN

masteriusz napisa³/a:
ze przy zamkniêtym bêdzie pewnie z 6 na pistolecie.

No to skrêæ sobie na sprê¿arce tak aby¶ mia³ te 4 atm,,, ufff, z³a porada.
Teraz dobra.
Masz po drodze zwê¿enia które powoduj± tak duzy spadek.
Pomogê Ci je namierzyæ:
- pierwsze to wyj¶cie ze sprê¿arki, standardowa szybkoz³±czka potrafi mieæ otwór przelotowy grubo¶ci zapa³ki
- filtry i ich po³±czenia, zbyt ma³e przep³ywy i zwê¿enia
- w±¿ o zbyt ma³ym przekroju, chocia¿ tu ciê¿ko o wielki spadek na s³abszych pistoletach a Ty masz sico
- manometr pod pistoletem potrafi p³ataæ figle z przep³ywem a je¶li pod nim masz odwadniacz to problemy gwarantowane.

Gwarantuje Ci ze sico potrafi normaln± pow³okê po³ozyc a problemem jest dostarczenie mu zbyt ma³ej ilosci powietrza.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-27, 20:53   
0
UP DOWN

masteriusz napisa³/a:
Co z regulacja powietrza na pistolecie? ustawiæ max??

Uffff..
Jak na pistolecie skrêcisz przep³yw to na manometrze masz nieprawid³owe ci¶nienie podane - dla skreconego przep³ywu ustawione jest wtedy.

Je¶li masz reduktor pod pistoletem to ZAWSZE w pistolecie powietrze musi byc na max rozkrecone.
Jak mia³es inaczej to lipa, sam sobie problemy robisz.

Podpowied¼.
Jak ju¿ opanujesz instalacje to spadek cisnienia na manometrze pod pistoletem bêdzie max w granicach 0.5 atm, lub jeszcze mniej.
Wtedy masz problem rozwi±zany.

masteriusz 
Wys³any: 2011-08-27, 21:24   
0
UP DOWN

miêdzy kompresorem nie mam nic tylko manometr pod pistoletem. nie dam rady stawiæ na wci¶niêtym 3,5-4... kompresor pracuje na 8,5bara po wci¶niêciy spustu gdy ustawie miot³e na max jest jakies 3,2 jak ustawie strumien na punkt oko³o 3,6.

mam niestety ten sprê¿ynowy przewód do pistoletu, który na forum nie cieszy siê dobr± opini±.... jutro w castormie kupiê gumowy zbrojony na metry o wiêkszym przekroju wew.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-27, 21:49   
0
UP DOWN

masteriusz,
To co poradzi³em eliminuje 99% problemów, pozostaje tylko problem wody.
Ty masz jeszcze problem z ci¶nieniem bo bezpo¶rednio, bez stopniowania idzie max ze sprezarki na pistolet.
To nie jest sprzyjaj±ce dla ustawieñ sta³ego cisnienia.
Kup reduktor i odolejacz i odwadniacz i ciesz siê sta³ym cisnieniem i lepsz± jako¶ci± powietrza.

masteriusz 
Wys³any: 2011-08-28, 09:42   
0
UP DOWN

juz ogl±da³em nowe przewody i reduktor z odwadniaczem i filtrem - kompresor tez chyba bêdzie nowy jak fundusz pozwoli;]

Kurcze mam problem z lakierem bezbarwnym - jak pisa³em cp 1500 proporcje 2:1 +25% rozcieñczalnika

element by³ w temperaturze 25*C prawie 20 godzin teraz wynios³em to na s³once - lakier jest dal miêkki jak mocniej docisnê palec zostaje ¶lad - mo¿liwe ze jest za gruba warstwa??

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-28, 11:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Jakie 25%?????10%,a i to przy tej temperaturze zbytek.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-28, 11:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Przewód tzw. "sprê¿ynke" to sobie kolego zostaw do np. pompowania kó³ ,do tego jest prawie ¿e idealna ;) A manometr pod pistolet to masz ten co sprzedaj± na Alle..o po oko³o 30z³ ? Je¶li tak ,to proponuje go zdemontowaæ :tak: Wiesz to jest zbytnio "zaawansowana technologicznie konstrukcja" ;) Pozdrawiam! :spoko:

masteriusz 
Wys³any: 2011-08-28, 11:35   
0
UP DOWN

od rana le¿y sobie na s³oñcu - jest lepiej lakier troszkê twardszy - boje siê ze nie stwardnieje do konca:/

tak przewód sprê¿ynka :P - dlatego chcê wymieniæ na normalny zbrojony, ewentualnie te niebieskie maj± ¶r. wew 8mm - korzysta³em z takich w pracy (warsztat samochodowy) s± OK
manometr tez taki alle... :/

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-28, 11:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
A ile da³e¶ do tego lakieru utwardzacza?

masteriusz 
Wys³any: 2011-08-28, 11:39   
0
UP DOWN

2:1 - lakier utwardzacz

w rzeczywisto¶ci da³em troszkê wiecej na 50ml klaru da³em 30ml utwardacza i jakies 15ml rozcienczalnika

Tylko pewnie u mnie ta warstwa jest bardzo gruba i dlatego ma problem z miêkko¶ci±...

dadus18 
Wys³any: 2011-09-06, 18:54   
0
UP DOWN

Sam malujê tym klarem i wydaje mi siê ¿e dobry jest, podstawa to podk³ad jak dupcia nie mowlêcia wyszlifowany, lakier w sk³adzie np: 300ml klaru : 150 ml utwardzacza : 45 ml utwardzacza ale to wg mnie du¿o ja na ten klar bo sam w sobie jest rzadki. ja mam ustawione ci¶nienie na filtrze 4 po wci¶niêciu dzyngla, potem reguluje na pistolecie tak aby dobrze siê nak³ada³o jak zainwestuje w ci¶nieniomierz pod pistolet to napisze ile daje :D

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-22, 18:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Lackdoctor
jakiej firmy proponujesz odwadniacz i odolejacz,ckd 1/4 wystarczy?
i jaki reduktor pod pistolet.Moze jakis link?
Aktualnie uzywam samego odwadniacza,waz niebieski spirala,bez reduktora pod pistoletem,mam tylko na odwadniaczu.Powietrze podciagniete rurkami 1/2
Przy malowaniu wlasnie raz siada dobrze,a miejscami pomarancza,moze pod zlym katem trzymam pistolet,albo za szybko "jade",narazie sie ucze,ale przydaly by mi sie jakies podstawowe podpowiedzi.pozdrawiam

diablo74 
Wys³any: 2011-10-22, 19:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Radi_ii napisa³/a:
odwadniacz i odolejacz,ckd 1/4 wystarczy?
Radi_ii napisa³/a:
Powietrze podciagniete rurkami 1/2

sam sobie mo¿esz odpowiedzieæ instalacja 1/2 a filtry 1/4 zrobisz sobie w±skie gard³o ckd to bardzo dobry pomys³ ale w twoim przypadku musi byæ 1/2

diablo74 
Wys³any: 2011-10-22, 19:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
masteriusz napisa³/a:
cp 1500 proporcje 2:1 +25% rozcieñczalnika

a utwardzacz i rozpuch dedykowany rozumiem czyli utwardzacz cp 285 lub 282 a rozpuch cp 040 lub 041

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-22, 20:03   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
sam sobie mo¿esz odpowiedzieæ instalacja 1/2 a filtry 1/4 zrobisz sobie w±skie gard³o ckd to bardzo dobry pomys³ ale w twoim przypadku musi byæ 1/2

instalacja 1/2,ale przewod i tak jest cienszy,a jesli przewod nie to przy pistolecie bedzie,chyba ze tam juz nie przeszkadza,mam na scianie trojak i idzie na jedna strone na odwadniacz i naolejacz,a z drugiej dalem sam odwadniacz z reduktorem,ale jakiejs marnej firmy,pod nauke malowania,ale narazie spelnia zadanie,ale reduktor sredni i duzy spadek cisnienia po nacisnieciu spustu,moze jakas podpowiedz?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-22, 20:20   
0
UP DOWN

Radi_ii napisa³/a:
duzy spadek cisnienia po nacisnieciu spustu,moze jakas podpowiedz?

Spiralny w±¿ do bani i jego szybkoz³±czka - t³umi± przep³yw.
Nie bêdê pisa³ co masz ¼le, bo to zbêdny wysi³ek.
Napisze jak powinna optymalnie wygl±daæ instalacja w wersji minimum.

Amatorskie lakierowanie - nauka. Czyli bez wodotrysków i drogich rozwi±zañ.

blok z reduktorem na sciane firmy yato 1/2 - tu niema odolejacza.
Lepsze rozwi±zanie to ckd serii 4000 z reduktorem odwadniaczem i odolejaczem, tylko kasa inna.
Do tego w±¿ o ¶rednicy min 100 mm z szybkoz³±czkami o max du¿ym przep³ywie (jak rozbierzesz ten spiralny to zobaczysz jakie dziurki maj± tamte z³±czki)
Do tego pod pistolet jaki¶ fajny manometr (niewiem jaki polecic z tych tañszych) i masz cisnienie bez spadków.

Byc moze tez bez wody, bo tego nie garantuj± odwadniacze ani ckd, ani tym bardziej yato.
Jak bêdzie woda to napisz - poradzê jak szybko i tanio siê jej pozbyæ :spoko:

wojtek1 
Wys³any: 2011-10-22, 22:14   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Jak bêdzie woda to napisz - poradzê jak szybko i tanio siê jej pozbyæ
ZESTAW WIADERKOWY made in Lackdoctor -naprawdê dzia³a. :tak: :spoko:

raf379 
Wys³any: 2011-10-22, 22:37   
0
UP DOWN

Sk±d: Radzyñ Podl.
Lackdoctor napisa³/a:

Do tego w±¿ o ¶rednicy min 100 mm :

To niez³± wydajno¶c musisz miec :D :spoko:

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-23, 09:26   
0
UP DOWN

nom,do weza srednicy 100mm,potrzebna niezla redukcja:) tylko bez obrazy

mam w tej chwili badziewny odwadniacz juz z rok,ale deczka wody nie puszcza,a wiem ze niekturzy lakiernicy pracuja bez tego tylko zmieniaja filtry paliwowe na wezu a malucha co drugie malowanie:) mi by sie chyba nie chcialo tak bawic:)

Ok.w takim razie do konca 1/2,zmiana weza plus reduktor na pistolet.Sprobujemy co z tego wyjdzie,dzieki wielkie za podpowiedz

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-23, 09:29   
0
UP DOWN

raf379,
Uffff,
Ale wiadomo o co chodzi... 10mm. ;P

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-23, 09:32   
0
UP DOWN

Radi_ii napisa³/a:
tylko bez obrazy

Luz.
Uwa¿aj na szybkoz³±czki i ich przeloty.
Pierwsza szybkoz³±czka w sprê¿arce ju¿ potrafi byæ badziewna i trzeba zacz±æ od jej wymiany.
Chodzi o przelot w tej czê¶ci gdzie jest w±¿ skrêcany, lub gwint wkrêcany w reduktor sprê¿arki.
Odkrêæ a zdziwisz siê.

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-23, 22:52   
0
UP DOWN

przy sprezarce nie mam szybkozlaczki,od sprezarki mam tylko rurki,dopiero w garazu mam przy odwadniaczu.

A apropo Yato bo pisales o takim odwadniaczu,jak jest z ta firma w lakiernictwie,ja uzywam narzedzi yato tzn kluczy sciagaczy i sa super bija stanleya.Urwiesz stanleya,a yato wytrzyma,mam caly zestaw kluczy yato i nie ma na niego srob ktore by nie odkrecil.

A jak to jest w lakiernictwie bo produjuja tez pistolety,mial ktos stycznosc?

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-23, 23:00   
0
UP DOWN

swoja sprezarke kupilem od goscia co prowadzi zaklad lakierniczy,teraz kupil jakas za 10tys do remontu,zrobil i ta sprzedal,ta tez byla do remontu,ale zrobilem remont,nowe kola pasowe ktore przyspieszyly obroty,nowa chlodniczka z chromonilku,nowe rurki z ocynku 1/2,butla 200l z 1984r,2 sprezarki masywne dwutlokowe,silnik 4kw,troche maly,ale narazie sobie radzi,po dwa pasy 17 na sprezarke.

Szukalem odpowiedniej sprezarki,ale nowe sa kiepskie,dopiero w miare zaczynaja sie od 6tys,a ze remont robilem sam to wolalem uzywke,stara. nowe to juz nie ta jakosc

putekemil
Wys³any: 2014-01-13, 17:59   
0
UP DOWN

Witam,
mam problem z pistoletem sico hvlp. Za³o¿y³em do niego reduktor ci¶nienia i gdy mam wci¶niêty przycisk na pistolecie to maksymalne ci¶nienie jakie pokazuje manometr przy reduktorze to 2bary a kompresor pompuje 8bar. Czy to mo¿e byæ wina tego ¿e ten pistolet zu¿ywa du¿o powietrza? mo¿e przy pistolecie RP by tak nie by³o :?:

hamir 
Wys³any: 2014-01-13, 18:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
sico hvlp czy rp to to samo ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-13, 18:27   
0
UP DOWN

Cytat:
putekemil
Wys³any: Dzisiaj 17:59   
0

Masz jeden post i.. jedna odpowiedz.

Popraw instalacjê pneumatyczn± z uwaga na przekroje wê¿y, szybkoz³±czek i... reduktora czy filtra wody.

Napisze po raz tysieczny:

- baniak sprê¿arki
- z niego wyj¶cie np 1/2 cala i zawór kulowy do którego pod³±czasz w±¿ o ¶rednicy wewnêtrznej 10mm
- reduktor z odwadniaczem yato 1/2 cala
- szybkoz³±czki rectus
- w±¿ pod pistolet zalecany tez 10mm ¶rednica, na biedê 8mm srednicy

Ze sprê¿arki wychodzi niestabilne cisnienie zgodne z ustawieniami jej pracy (za³±czania) np 5-8 atm, 7-10 atm..... to s± ci¶nienia które stabilizujesz YATO za 70 z³, CKD za 500z³, SATA za 2500z³,,,ustawiaj±c na 6 atm....................................................... spadek cisnienia na oporach powietrza wewn±trz d³ugiego odcinka wê¿a idacego pod pistolet i tam masz docelowo 4-5 atm.

Regulujesz sobie cisnienie w pistolecie tak aby by³o odpowiednie ( reduktorem pod pistoletem) i CIESZYSZ SIE DOBRA PORAD¡ i koñcem problemów ze spadkami ci¶nienia,,, forever .

Zanim zadasz nastepne pytanie z cyklu ... ale jak, ja nie wiem, nie rozumiem,,,, przeczytaj text raz jeszcze.
Powodzenia.

putekemil
Wys³any: 2014-01-13, 18:57   
0
UP DOWN

Kompresor ma 100l. Przy kompresorze jest zamontowany reduktor z odwadniaczem yato. W±¿ 8mm i 10m d³ugo¶ci. To nie wina wê¿a moim zdanie bo gdy pod³±cze pistolet prosto pod kompresor s± takie same objawy. Wiem ¿e pistolety sico to badziewie wiêc mo¿e polecicie mi jaki¶ dobry i niedrogi pistolet dla amatora ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-13, 19:22   
0
UP DOWN

putekemil napisa³/a:
maksymalne ci¶nienie jakie pokazuje manometr przy reduktorze to 2bary

putekemil napisa³/a:
bo gdy pod³±cze pistolet prosto pod kompresor s± takie same objawy.

Wiêc szukaj zaraz przy kompresorze, lub przy pistolecie.

putekemil napisa³/a:
wiêc mo¿e polecicie mi jaki¶ dobry i niedrogi pistolet dla amatora

Ka¿dy pistolet pod³±czony do tego .. problemu, nic nie pomo¿e, nawet sata.

Wiêc jesli chcesz zmienic pistolet, to najpierw usuñ wade, ktora uniemozliwia ci uzyskanie odpowiedniego cisnienia i przep³ywu powietrza w instalacji.

putekemil
Wys³any: 2014-01-13, 19:57   
0
UP DOWN

Znalaz³em wadê jest ni± albo reduktor yato albo nypel którym jest po³±czony reduktor z kompresorem. Gdy pod³±cze pistolet wê¿em pod kompresor to gdy w kompresorze jest 7bar to przy wci¶niêtym cynglu na manometrze przy pistolecie mam ponad 4bar a gdy pod³±cze pod reduktor yato przy kompresorze to spada do 2bar.

My¶lê ¿e to wina nypla poniewa¿ jest to rozmiar 1/4 i w ¶rodku otwór ma nie wiêcej ni¿ 5mm ¶rednicy.
Na wêzu 8mm mam ponad 1bar spadku ci¶nienia, czy my¶licie ¿e jak zastosujê w±¿ 12mm to bêdzie du¿o mniejszy spadek :?:

krzwys 
Wys³any: 2014-01-13, 21:45   
0
UP DOWN

Sk±d: Suwalki okolice
Mozesz miec tak jak ja u siebie. U mnie przerobilem wszystko na 1/2 jak najwieksze przekroje i to samo bylo... okazalo sie ze na wyjsciu z butli( taka wspawana rurka u mnie) byl przekroj jeszcze mniejszy niz 1/4. rozwiercilem i jest ok :)

putekemil
Wys³any: 2014-01-15, 13:39   
0
UP DOWN

Jak my¶licie lepiej za³o¿yæ odwadniacz przy kompresorze czy pistolecie?

KK 
Wys³any: 2014-01-15, 14:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Ckd 4000, na 1/2 cala za³ó¿ pod gunem, ten komplet odwadniacz i odolejacz. Bêdziesz mia³ od razu regulacje ci¶nienia.

:fiu:

marer 
Wys³any: 2014-01-16, 13:35   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
KK napisa³/a:
Ckd 4000, na 1/2 cala za³ó¿ pod gunem, ten komplet odwadniacz i odolejacz. Bêdziesz mia³ od razu regulacje ci¶nienia.

Mo¿na jeszcze do³o¿yæ osuszacz :D

hamir 
Wys³any: 2014-01-16, 14:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
A dla pewnosci jeszcze seperator cyklonowy z wyjsciem 1 cal,tak na wszelki wypadek,bo czystego powietrza nigdy nie za du¿o :cool: :tak:

putekemil
Wys³any: 2014-01-21, 21:05   
0
UP DOWN

Mam jeszcze takie pytanie czy da siê w presostacie zwiêkszyæ ci¶nienie za³±czania kompresora? Mam ustawione w³±czanie na ok. 4,5 i wy³±czanie na 8bar, a chcia³bym ¿eby w³±cza³ siê przy 5,5bar.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: