Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Homer S. 
Wys³any: 2011-11-14, 16:48   Podk³ad wodorozcieñczalny
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Jak wiecie z do¶wiadczenia nie zawsze epoxyd chce odizolowaæ ró¿ne cuda po poprzednich naprawach i zastosowanych tajemniczych ¶rodkach :rotfl: . Wychodz± paj±ki lub siê wszystko wa¿y i podnosi . Epoxyd nie daje rady to ratunkiem jest podk³ad wodorozcieñczalny .
Pytanie jaki¶ polecany producent :?: cena :?: inne cenne informacje :spoko:

Siekiera
Wys³any: 2011-11-14, 20:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Ma³o jest tego na rynku. Firmy maj± ale do dystrybucji to nie trafia bo popytu nie ma. Ja mia³em kiedy¶ Sprinta ale nie by³o chêtnych do wziêcia i chyba go komu¶ sprezentowa³em ;) Mo¿e jak zaczniemy pisaæ na forum to zacznie siê co¶ zmieniaæ w tym temacie. Tak samo by³o kiedy¶ z epoksydami i reaktywnym a teraz to ju¿ standard w ka¿dej mieszalni.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-14, 20:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Co chcecie wiedzieæ ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-14, 22:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Siekiera,
A masz epoksy w sprayu ?
Z novola spectral nowy produkt?
Wysy³asz ?
Masz cennik?

Homer S. 
Wys³any: 2011-11-15, 14:47   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Co chcecie wiedzieæ ?

No nie musi byæ to wyk³ad na 2 strony ale to chyba nie jest taki sobie podk³ad na wodzie. Znalaz³em dwa w sklepach internetowych i jak mam wydaæ 70z³ za 1L to chcia³ bym co¶ o nim wiedzieæ :tak: :spoko: .

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-15, 15:55   
0
UP DOWN

Mówisz krótko .... hmmm

Jak krótko to najlepszy na rynku bez ¿adnych w±tpliwo¶ci jest podk³ad Glasurit 176 - co¶ tam ... chyba 7. W wersji 1K. mo¿e sobie staæ w pistolecie ca³y dzieñ ... schnie wprawdzie normalnie na powietrzu, ale wtedy jest taki delikatny do obróbki rêcznej, albo ostro¿nej maszynowej. Twardo¶æ reguluje siê przez temperaturê i czas suszenia ... najlepiej promiennikiem. Schnie "na wiór" w kilka minut i do tego ... to grunt na go³± blachê. :spoko:

Jego pierwsze wcielenie ju¿ by³o niez³e, a ten jest super. Ale sprawd¼ sam.

Tak ogólnie .... to te podk³ady modyfikowane wod± s± zarówno na spoiwie epoksydowym jaki i akrylowym rzadko w samochodowce, ale trafiaj± siê ogólnie tak¿e te na spoiwie poliuretanowym. S± takie do których dodaje siê utwardzacz 2K... ale wiêkszo¶æ to jednak 1K ... i dopiero w tej wersji maj± jaki¶ sens.

Gdybym mia³ kiedy¶ robiæ w³asny samochód to na go³± blachê pod szpachlê po³o¿y³bym jednak stary konwencjonalny grunto-wype³niacz epoksydowy 2K. Podk³ady wodorozcieñczalne tylko zamiast wype³niacza akrylowego 2K ... i mo¿e jako izolator. :tak:

Ten Glasuritu 176 -7. polecam z czystym sumieniem :spoko:

Dotar³a do mnie taka informacja, z MIPA, ¿e jest te¿ kit szpachlowy modyfikowany wod± bez styrenu. Jednak na razie pytaæ o podk³ad ... no to ¿eby by³o krotko to tyle. ;)

Homer S. 
Wys³any: 2011-11-15, 19:12   
0
UP DOWN

Tak my¶la³em o wersji 1K i takie s± dostêpne . Chcê go mieæ i u¿ywaæ jako izolator na trudne przypadki :shock: . Przyk³ad zderzaki Kia przetarcie lakieru do bazy przeszlifki odizolowanie epoxydem na to m/m podk³ad i tak wszystko siê podnosi . Pewnie taki wodny podk³ad w skali ¶wiata to nie nowo¶æ ale w mojej okolicy :shock: .

Siekiera
Wys³any: 2011-11-15, 21:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Lackdoctor napisa³/a:
Siekiera,
A masz epoksy w sprayu ?
Z novola spectral nowy produkt?
Wysy³asz ?
Masz cennik?

Czekam cierpliwie na tego epoxa bo ponoæ pierwsze partie rozesz³y siê jak ciep³e bu³eczki i nie starczy³o dla mnie :> a chyba w novolu zamówili sobie na pocz±tek za ma³o jakiego¶ sk³adnika i teraz trzeba czekaæ a¿ dojdzie. Cennika nie mam ale w detalu na pó³ce wychodzi co¶ ok. 25-26 z³ za 500ml. Ja nie wysy³am bo mi sie nie chce ale jak znam ¿ycie to zaraz na allegro bêdzie sta³ ;)

mirusiek 
Wys³any: 2011-11-16, 15:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
PROJEKTER napisa³/a:

Jak krótko to najlepszy na rynku bez ¿adnych w±tpliwo¶ci jest podk³ad Glasurit 176 - co¶ tam ... chyba 7. W wersji 1K.

Dodam z obowi±zku, ¿e to jest dok³adnie : Podk³ad gruntuj±cy 1K na bazie wodnej, ciemnoszary 176-72

Tutaj : Link do karty technicznej

gugun 
Wys³any: 2011-11-18, 10:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
PROJEKTER napisa³/a:
Dotar³a do mnie taka informacja, z MIPA, ¿e jest te¿ kit szpachlowy modyfikowany wod± bez styrenu
oni to wogole maja cuda na kiju...dlatego na tych materialach pracuje bo maja baaaaaaaaardzo szeroki i cholernie dobry asortyment...podkladu z 10 rodzaji szpachlu z 20 nawet takie po 100zl za puche :D ale i takie po 30 i to maselka :D nie jak inni,2 podklady do wyboru po 30zl szpachli z 3 rodzaje i 2 lakiery w ofercie :D tak wiec jesli chodzi o wodorozcienczalny to
http://sklep.optionall.pl...grundierfiller/ idealny jesli chodzi o stare zderzaczkinie , moge smialo polecic
a jesli chodzi otypowy izolator to ten jest spoko
http://sklep.optionall.pl...sparent-sealer/

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-19, 12:26   
0
UP DOWN

Ze swojej strony dodam ( choæ nie w temacie :x: ) ¿e MIPA to taka "firma zagadka" ... trochê jak Novol ^^ ... podobno MIPA produkcje wiêkszo¶æ kitów poliestrowych dla tych znanych koncernów chemicznych. Tzn. wed³ug ich wytycznych technologicznych, ale robi to MIPA na swoich liniach. Podobnie jest z Novol. Wiele szpachlówek takich "no name" robi na zamówienia hurtowe w³a¶nie Novol.

gugun 
Wys³any: 2011-11-19, 12:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
PROJEKTER napisa³/a:
trochê jak Novol
a ja dodam tak tez nie w temacie ze najlepsza seria nowola nie ma porownania chociazby do seri economy z mipy :D ale to moje prywatne zdanie ;)

senior
Wys³any: 2012-01-29, 17:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
PROJEKTER napisa³/a:
informacja, z MIPA, ¿e jest te¿ kit szpachlowy modyfikowany wod± bez styrenu.
Na tej stronie jest chyba o niej wspomniane i jest jej oznaczenie: http://www.e-autonaprawa....cienczalny.html

Osobi¶cie od jakiego¶ czasu s³ucham wszystko co ludzie przeb±kuj± o tych podk³adach "wodorozcieñczalnych" 1K i niby bardzo mnie korc± lecz wszystko s± to opowie¶ci z zas³yszenia wiêc póki co sam jako¶ mam obawy aby to testowaæ na sobie.
Z jednej strony korci mnie ten produkt ze wzglêdu na rzekom± uniwersalno¶æ a z drugiej ³atwo¶æ i szybko¶æ przygotowania/aplikacji/przechowywania..... lecz z innej strony mam straszny niesmak i niechêæ do podk³adów 1K ze wzglêdu na przykre stare do¶wiadczenia.
Wiem ¿e z czasem technologia zapiernicza niesamowicie do przodu lecz z drugiej strony nie widzê dooko³a siebie czy to w warsztatach czy u przedstawicieli namawiania to tego produktu - a nawet jego samej obecno¶ci/wspominania o nim.
A chcia³bym wiedzieæ o nim wiêcej i ew. go u¿ywaæ - lecz za ma³o informacji... {ostatnio w innym temacie z lekka podstêpem chcia³em wy³udziæ o nim jakie¶ opinie lecz tylko Miki z lekka o nim wspomnia³ :spoko: }
Dlatego te¿ od¶wie¿am ten w±tek bo mo¿e kto¶ co¶ wiêcej powie o tych produktach:

Najbardziej interesuje mnie zamiana nim podk³adu epoxydowego:
- jego przyczepno¶æ do ró¿nych pod³o¿y
- porównanie ochrony antykorozyjnej
- co siê dzieje gdy po³o¿y siê na niego szpachlê, ew. czy trzeba jak±¶ konkretn±
- w jaki sposób /i czy/ przygotowuje siê go przed pokryciem szpachl±

Ogólnie za i przeciw zamienieniu nim podk³adu epoksydowego i akrylowego - chocia¿ akrylowego "przeciw" raczej nie ma wcale {tak mi siê przynajmniej wydaje}

Czyli:
PROJEKTER napisa³/a:
Gdybym mia³ kiedy¶ robiæ w³asny samochód to na go³± blachê pod szpachlê po³o¿y³bym jednak stary konwencjonalny grunto-wype³niacz epoksydowy 2K.
Dlaczego?

Fajnie by³oby gdyby kto¶ siê wiêcej o tym rozpisa³ tym samym próbuj±c mocniej do tego przekonaæ.
Fajnie aby opisali nie tylko u¿ytkownicy, PROJEKTER, ..... ale te¿ i producenci czy te¿ przedstawiciele ró¿nych marek udzielaj±cy siê czê¶ciej b±d¼ rzadziej na forum b±d¼ tylko je podgl±daj±cy.

Z góry dziêki.

Mart-Dent
Wys³any: 2012-01-29, 22:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Nie ma siê co zastanawiaæ, 100z³ to nie maj±tek, kup wypróbuj na swoim aucie lub elemencie le¿±cym gdzie¶ na placu, od³ó¿ na pó³kê i niech czeka. Po pó³ roku czy po roku sprawd¼ co to to jest warte :D Wtedy co¶ napiszesz o tym podk³adzie. Ja chcia³ bym to opisaæ ale nie dano mi talentu mówcy ani pisarza. Kto¶ pyta odpowiadam, ale sam od siebie ni ch.ja nie wykrzesam. ^^

senior
Wys³any: 2012-01-29, 22:57   
0
UP DOWN

Heja. Tu nie chodzi o cenê zakupu tylko co siê bêdzie dzia³o. Zwyk³y podk³ad akrylowy który obecnie u¿ywam tyle chyba kosztuje wiêc to dla mnie ¿aden szok.
Do¶wiadczenia zapewne zrobiê bo na ogó³ i tak robiê lecz w tym przypadku tym bardziej gdy¿ mam za ma³o danych jak te¿ i opinii.
Takich podk³adów z kartami znalaz³em tylko 4:
APP: http://www.app.com.pl/fil...-TDS-020450.pdf
GLASURIT: http://techinfo.glasurit....GGF/176-72.html
R-M: http://jp.rmpaint.com/doc...ROFILLER_II.pdf
SELEMIX {chyba PPG}: http://www.firmapawelec.p...POL.12-2007.pdf

I jak je porównuje do karty epo DP P07 to mam obiekcje w szczególno¶ci kitowania po nich.
Czasów aktywno¶ci nie widzê wiêc raczej s± tylko do szlifu a w APP nawet jest dopisek ¿e wersji M/M siê nie zaleca....
Nic, je¶li nikt za du¿o nie dopowie to trza bêdzie poczekaæ a w miêdzyczasie co¶ wybraæ i porobiæ jakie¶ mniej i bardziej ekstremalne kombinacje a resztê u¿ywaæ tylko zamiast akrylowego a epo pozostawiæ na pocz±tek {mo¿e dlatego Projekter tak sam napisa³}

A Ty Mart jakiego u¿ywasz i jak d³ugo? Do czego poza jak rozumiem przeszlifami? Kitujesz po nim? Mia³e¶ jakie¶ nieprzyjemne niespodzianki?
Tnx

Mart-Dent
Wys³any: 2012-01-30, 01:42   
0
UP DOWN

U¿ywam APP od 2 lat teraz zakupi³em z SH 4100(jeszcze nie u¿ywa³em bo trochê tego z APP mi zosta³o). Wcze¶niej przy wiêkszych rze¼bach zawsze przed kitowaniem dawa³em epoksyd, teraz przeszed³em na szpachlê z SH 2035 wiêc to ju¿ odesz³o. Podk³adu wodnego u¿ywam tylko do ma³ych napraw, uszkodzenie rozszlifowujê, podk³ad wodny i to wszystko(oczywi¶cie baza i klar pó¼niej) m/m raczej nie da rady tym robiæ choæ jak sam napisa³e¶ ze w APP piszê ¿e siê nie nadajê do tego. Jak do tej pory zero efektów ubocznych.

ps. Konto z nickiem Miki to ja.

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-01-30, 08:59   

Mart-Dent,
Mart-Dent napisa³/a:
teraz zakupi³em z SH 4100
Mart-Dent napisa³/a:
teraz przeszed³em na szpachlê z SH 2035

fajne nie???
ciekawe ??pomog³o moje szkolenie :cool:
standox te¿ ma taka szpachle i jest tañsza :x:

Mart-Dent
Wys³any: 2012-01-30, 09:07   
0
UP DOWN

unek83, Na szpachli robiê ju¿ do¶æ d³ugo, tylko o podk³adzie nie wiedzia³em. Co do szpachli to za 2 kg p³acê 70z³ nie ma tragedii. Od dawna robiê na SH, mam dystrybutora 3km od siebie.

senior
Wys³any: 2012-01-30, 17:52   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowied¼. Tak na szybko znalaz³em karty i na spokojnie sobie je pó¼niej poczytam:
Kit S-H 2035: http://sdstds.shcolor.inf...b5-c56990d9aa7c
Podk³ad S-H 4100: http://sdstds.shcolor.inf...d9-68f2155c864e
Poczytam, pokombinujê i siê odezwê

senior
Wys³any: 2012-02-01, 17:08   
0
UP DOWN

Tak poczyta³em, poczyta³em i z tego co wyczyta³em oraz tego czego nie ma w zaleceniach jednak pozostajê przy epo na go³± stal, epo na przecierki je¶li bêdzie co¶ kitowane b±d¼ podk³adowane do szlifu, epo jako miêdzywarstwa miêdzy kitem a podk³adem do szlifu....
A ten wodorozcieñczalny wezmê na próbê ale tylko jako do szlifu {na ew. przecierki przed lakierowaniem pozostanê przy 42, 44 i 46R z DP}
Mo¿e z czasem jak bêdzie wiêcej opinii i wiêcej u¿ytkowników b±d¼ sam dokonam jakich¶ testów i wyjd± po d³u¿szym czasie ok to posunê siê i do innych zastosowañ.
Dziêki za info.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: