Autor |
Wiadomość |
 |
Przeciu
|
Wysłany: 2011-11-15, 22:36 Jaki lakier do polerowanego aluminium?
|
0
|
|
|
|
Witam, jutro biore sie za moje felgi, oryginalnie byly wypolerowane i pomalowane jakims klarem. Sa to 8 dziurowce od mercedesa 124. No i wlasnie tak myslalem, czy malowac baza czy to wszystko wypolerowac i klarem. Wybor padl na polerke i teraz pytanie. Jakiego klaru do tego uzyc? Czy lakier bedzie sie trzymal takiej gladkiej powierzchni? Z gory dzieki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2011-11-16, 11:57
|
0
|
|
|
|
Lakier bezb bĂŞdzie odchodziĂŚ
aluminium wysyÂła siĂŞ na anodowanie i efekt jest trwaly
ewentualnie wypoleruj i nie lakieruj a co 1.5 tygodnia przetrzyj je jak¹œ lekko œciern¹ past¹ aby zbieraÌ utlenione aluminium. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q |
|
|
|
 |
Przeciu
|
Wysłany: 2011-11-16, 19:17
|
0
|
|
|
|
ee to jednak pojdzie baza a jeszcze pytanie jakies specjalne podklady na aluminum sa, czy walic akrylowym ? |
|
|
|
 |
Simon
|
Wysłany: 2011-11-16, 19:26
|
0
|
|
|
inÂż

|
Pierwsza warstwa epoksydowy,druga akrylowy. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-16, 19:27
|
0
|
|
|
|
Przeciu napisał/a: | a jeszcze pytanie jakies specjalne podklady na aluminum sa, czy walic akrylowym ? |
Wystarczy poczytaĂŚ wczorajsze tematy...
WysÂłany: Wczoraj 11:04
qki napisaÂł/a:
Âżeby potem nie odleciaÂło
Tak napisaÂłem wczoraj, ale widzĂŞ Âże Simon mnie ubiegÂł...
Na go³e aluminium dajesz dwie warstwy epoksydu, moga byÌ cienkie, bo o przyczepnoœÌ w³aœnie tu chodzi.
Po utwardzeniu, ok 2 godz w dzisiejszych warunkach, dajesz na to szpachle natryskowÂą w iloÂści warstw odpowiedniej do stopnia uszkodzenia przez piaskowanie.
Jutro matujesz papierem na gabce 180/240 na sucho.
Jesli podczas matowania widzisz pojedyĂącze dzury to je miejscowo szpachlujesz uprzednio zmatowawszy te miejsca.
Nastepnie wyrabiasz do koĂąca na gotowo i wtedy dajesz 2 warstwy podkÂładu.
PodkÂład matujesz 400 na sucho papierem na gabce uprzednio dajÂąc kontrast aby miec jasnoÂśc sytuacji i wykoĂączenia powierzchni.
KONIEC
LAkierowania juÂż chyba nie musze opisywaĂŚ
W miejscach duzych Âłatwych dla dostepu maszynki powierzchni wspomagasz sie wÂłaÂśnie maszynkÂą i papierami jak wyzej napisaÂłem.
Jak niema maszynki to konieczny jest klocek we wstepnej fazie aby powierzchnia nie byÂła potem nierĂłwna.
Na klocek papier 120 i bez gÂąbki oczywiÂście.
Metoda na mokro jest inna pod wzglĂŞdem gradacji i wody.....
Nie polecam, ale wybĂłr naleÂży do Ciebie.
Apteka za rogiem i febrisan jako wspomaganie konieczne. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-17, 17:15
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor, ty chyba wczoraj naprawde popiles??:)
Lackdoctor napisał/a: | PodkÂład matujesz 400 na sucho | pod srebro 400 na sucho???a pozadtym epoxyd szpachla natryskowa podklad akrylowy...toc to sa felgi tylko,dobrze doszlifowac dac cienko epo,po godzinie akrylowy i wystarczy,ja nawet pokusil bym sie tu m/m to pomalowac jesli nie sa w zbyt ujowym stanie...ja to fele robie tak-matowanko,gradacja w zaleznosci od stanu,szpachla z pylem aluminiowym na ubytki,cienko epoxyd pidklad i m/m srebro i bezbarwny... Lackdoctor napisał/a: | we wstepnej fazie aby powierzchnia nie byÂła potem nierĂłwna.
Na klocek papier 120 i bez gÂąbki oczywiÂście. | jak cie lubie tak cie nie rozumie |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-17, 17:50
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | pod srebro 400 na sucho??? |
Popatrz na filmik pod moim postem.
Tak dokÂładnie koĂączĂŞ 400 na maszynce o skoku 3mm u resztĂŞ docieram 400 na gabce.
Takie lakierujĂŞ bez problemu.
Przy bardzo miaÂłkim ziarnie metalicznym prawdopodobnie poprawiÂłbym 1000-1200 na wodĂŞ, ale to tylko prawdopodobnie, bo normalnie mi jak dotÂąd wychodzi bez uwag koĂączac 400 na sucho.
Jedyna baza to argento gdzie technicznie nie jest mozliwym kÂładzenie jej na matowana papierem powierzchniĂŞ i trzeba zastosowaĂŚ innÂą technikĂŞ aby nie byÂło rys widaĂŚ.
Bo poprawka jest lekko droga - litr takiej bazy koszt 670 zl - jest to gotowa mieszanka o konsystencji wody i takim wÂłasnie kryciu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-17, 17:52
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | jak cie lubie tak cie nie rozumie |
Bo mi daja wÂłaÂśnie felgi po piaskowaniu chyba kamieniami.... i tak to wychodzi potem.
Powiedz mi tylko czy ty zagÂładzasz papierem to podziurawione aluminium???
Bo ja nic nie robiĂŞ.
Mo¿e to b³¹d. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-17, 18:03
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | bo normalnie mi jak dotÂąd wychodzi bez uwag koĂączac 400 na sucho |
wlasnie dlatego
Lackdoctor napisał/a: | koĂączĂŞ 400 na maszynce o skoku 3mm | 400 na maszynce o skoku 3mm to jak dobre 800 w reku
rozumiem ze vs/a na to dajesz przed srebrem???to 2ga sprawa jesli chodzi o rysy bo na sreberku ziarno lubi sie ukladac nawet w najmniejsze rysy wiec profilaktycznie wypada dac tlo siwa baza i ewentualnie na nim wylapac jakiekolwiek niedoskonalosci...
ale fele to itak robie m/m w przeciagu jednego dnia wszystko,z tym ze wiekszy spust podczas przygotowania do podkladu |
|
|
|
 |
freezef1
|
Wysłany: 2011-11-22, 23:29
|
0
|
|
|
|
jest produkt ktorym zabezpiecza sie polerowane aluminium w Usa nazywa sie to everbrite ja jak robilem to dawalem podklad do malowania na szkle i na to lakier 2k. probowalem kiedys bo robilem butle do moto i polerowalem sobie alu na to dalem podklad bezbarwny przeznaczony do szkla i na to dalem u-pola klar przez 1,5 roku nic sie z tym nie dzieje wszystko lsni az milo. Mozna tez sprobowac lakieru ktory przeznaczony jest do (wiecie w uk na drzwiach ludzie maja te drzwiczki na listy ) to jest wykonane z mosiadzu ktory jest przeciez bardzo lsniacy a jednak lakier lata wytrzymuje nawet tutejsza pogode. Podsumowujac jak chcesz profesjonalny produkt szukaj everbrite a jak samemu probowac to szukaj podkladu na szklo. pozdro |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2011-12-30, 19:18
|
0
|
|
|
|
Promotor przyczepnoÂści powinien sobie z tym zadaniem poradzic.(Âżargon techniczny) ZwykÂły podkÂład do plastiku, zwiĂŞkszajÂący przyczepnoÂśc. Jest bezbarwny. Na to lakier bezbarwny z maÂłym dodatkiem plastyfikatora (temperatura przy ostrym hamowaniu)
To moja sugestia odnoÂśnie polerowanego aluminium... |
|
|
|