Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 11:04
Autor Wiadomość
chojnas

Wysłany: 2007-10-15, 13:35   pasche vl-set

Witam. mam prosbe, moze ktoś posiada i pracuje z takim sptrzętem jak PAASCHE VL-SET albo wie co to potrafi...
chodzi mi o to jakimi farbami najlepiej. i do malowania czego sie nadaje. mam na myśli zestaw z allegro za 350-400,-.

zastanawia mnie te wielkości plamki:

#1 - 0,4mm – 25,4mm
#3 - 0,8mm – 31,7mm
#5 - 1,6mm – 38,0mm

jak to jest w praktyce?

dzieki

aeroarte 

Wysłany: 2007-10-15, 13:44   

wielkości dysz #1 - 0,4mm – 25,4mm
#3 - 0,8mm – 31,7mm
#5 - 1,6mm – 38,0mm ,ale jest to teoria , jeżeli to bież ten z najmniejszą , a będzie malował Ci najcieńszą kreskę około 0,8 -1 mm.

Grandi 

Wysłany: 2007-11-21, 16:20   

tak przy okazji tematu chciałbym zapytać jaki gwint jest w aerografach paasche na końcówce pod wężyk ( chodzi mi o techniczny symbol gwintu) bo nigdzie nie mogę tego znaleźć ;/

Sylwia 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-11-25, 20:56   

Nie wiem, czy akurat o coś takiego Ci chodzi: węże Paasche zakończone są z jednej strony złączem 1/8" do aerografu z drugiej złączem 1" do kompresora

Grandi 

Wysłany: 2007-11-26, 16:57   

Tak o to mi chodzi, ale napewno nie jest to gwint 1/8" bo taki mam gwint w aerografie Jonesway'a i nie pasuje on do paasche. A na wyjście do kompresora jest gwint 1/4" ( gwint 1" miałby średnice chyba około 3 cm)
aczkolwiek możliwa jest ta rozbieżność bo podobno istnieje różnica między gwintami europejskimi i amerykańskimi

Sylwia 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-11-26, 17:56   

Dokładnie to stąd ta rozbieżność, nie wiem jak mają się polskie miary gwintów do amerykańskich.

matheurzsz 

Wysłany: 2007-11-28, 22:54   

Witam, nie ma różnicy między gwintami europejskimi, amerykańskimi czy jakimikolwiek innymi jest jedno rozgraniczenie stosowane obecnie, istnieją gwinty metryczne i calowe. Ale przy rozmiarach gwintów powinno podawać się również skok gwintu np. w systemie metrycznym 10x1 (pierwsza liczba to średnica, a druga to skok gwintu). Dlatego też nawet mając dwa elementy o wymiarach np 1/8" możemy ich na siebie nie nakręcić ponieważ będzie inny skok gwintu.

Wydaje mi się że każda firma ma swoje rodzaje gwintów i ciężko jest zastosować np wężyk od Saty do pistoletu Paasche chyba, że stosując jakąś redukcję.

Pozdrawiam.

LoboLoco 

Wysłany: 2008-12-04, 12:36   

Witam, tu jest kilka redukcji...

http://www.mojehobby.pl/s...wrot=-1&powrot=

kompadre

Wysłany: 2010-06-16, 21:53   

Witam! Jestem świerzo po rejestracji i chciałbym ponowić pierwsze pytanie chojnasa odnośnie wad i zalet PAASCHE VL-SET.
Niedawno nabyłem ten sprzęt z zestawem igieł i dysz #1 #3 #5 wymiary i plamka takie jak wyżej wymienione. Jeśli ktoś używał bądz używa tego aerografu proszę o odpowiedz. Ostatni post został wysłany 1,5 roku temu:P więc może zdążyłeś już rozpracować tego PAASCHENA?
POZDRO

Mcdevil 

Wysłany: 2010-06-19, 16:49   

Siema, mam i na samym początku kilka razy go użyłem. Wyparły go inne zabawki z arsenału ;) . Wydaję mi się, że niema co się rozczulać nad plamkami i tp. Założysz pobawisz się i dopiero będziesz wiedział jak ci śmiga. Ja nie miałem z nim żadnych problemów(oprócz tego, jak mu dowaliłem w myjce ultra :) ), fajnie się go czyści. Wielka dysza mimo że na wcisk to niema żadnych problemów. Bawiłem się na trójce i jest spoks.
Co do gwintów to znaczenie ma po prostu firma. Inny ma Iwata, Badger czy właśnie Paasche. Do wszystkiego można dorwać przejściówki, szybkie złączki i takie tam cenzura. Polecam go jako coś na początek i jako 5 do większych powierzchni.
Farby, musisz sam przysiąść, ja bawię się na firmowych i tak i tak swoje trzeba posiedzieć(po wku...iać) żeby wyczuć.
Pozdro i dobrej zabawy ;)
edit; jeśli chcesz wadę to... to ten badziewiasty plastik ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu