|
|
|
Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2006-02-04, 13:57 Efekt skĂłrki pomaraĂączy
|
0
|
|
|

|
GoœÌ
WysÂłany: Czw Gru 15, 2005 1:54 pm Temat postu: Efekt skĂłrki pomaraĂącza!!!
--------------------------------------------------------------------------------
jestem amatorem i chciaÂłbym robiĂŚ to profesjonalnie. problem taki: malowaÂłem zderzak - odtÂłuÂściÂłem, zmatowiÂłem, zapodkÂładowaÂłem, podkÂład spolerowaÂłem papierem 600 + woda i poÂłoÂżyÂłem lakier (zwykÂły) i nie wyszÂło to gÂładko tylko tak jakby skĂłrka pomaraĂącza. w czym jest problem i jak zaradziĂŚ??
PowrĂłt do gĂłry
grzesiek3210
Do³¹czy³: 23 Lis 2005
WysÂłany: Czw Gru 15, 2005 7:29 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
mo¿e byÌ za gêsty lakier( najczêœciej to siê zdarza w przypadku osób które zaczynaj¹ dopiero, ucz¹ siê) i brak wprawy co powoduje,¿e nie rozla³eœ lakieru na delikatn¹ morkê.Musisz zrobiÌ rzadszy lakier najlepiej kup kubeczek z podzia³k¹ w mieszalni.I wymieszaj lakier w proporcjach podanych przez producenta. Wa¿na jest te¿ dysza jak¹ posiada Twój pistolet np.2.0 za nic siê nie nada do akrylu,klaru czy te¿ bazy itp. Co jeszcze musisz lakierowaÌ na ciœnieniu zgodnie z zaleceniami producenta lakieru ( na puszce jest instrukcja i podane wartoœci dla HVLP, z dolnym zbiornikiem, grawitacyjny itp.) Je¿eli mia³eœ bez etykietki to zapytaj w mieszalni, powiedz jaki masz pistolet i Ci wyt³umaczy. Co wiêcej...wypada ÌwiczyÌ i uczyÌ siê na b³êdach bo ka¿dy z nas tak zaczyna³.
PS.FIFKA moÂże jeszcze coÂś napisze bo on ma znacznie wiĂŞkszÂą praktykĂŞ ode mnie.
PowrĂłt do gĂłry
majster
Do³¹czy³: 15 Lis 2005
WysÂłany: Sob Gru 17, 2005 12:57 am Temat postu:
IdÂąc "szlakiem skĂłrki pomaraĂącza", proponujĂŞ abyÂś przyjÂżal siĂŞ nowym autom z salonu ("skĂłrka pomaraĂącza" gwarantowana), po prostu inaczej siĂŞ nie da tymi lakierami ktĂłrymi lakierujÂą w fabrykach, a ktĂłrymi niebawem trzeba bĂŞdzie nam lakierowaĂŚ. Tak wiĂŞc proponujĂŞ abyÂś nie wtajemniczal siĂŞ co zrobiĂŚ aby rozlaĂŚ na "lustro", tylko prĂłbowal pracy z lakierami tzw.HS.
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: Sob Gru 17, 2005 11:05 am Temat postu:
Lakierowanie "na lustro "jest fizycznie niewykonalne ze wzglêdu na zacieki,ktoœ powie ¿e na le¿¹co mo¿na....O.K. mo¿na,ale po co? :Naturalnym efektem natrysku pneumatycznego jest "morka" zwana równie¿ "skórk¹ pomaraùczy"i tylko od maluj¹cego zale¿y czy nie bêdzie to ......CELLULITIS To bez znaczenia czy lakier jest MS czy HS, wprawna rêka i tak powinna daÌ sobie radê ,w taki sposób by struktóra malowanego elementu nie odbiega³a od reszty auta,ale to ju¿ kwestia treningu.
Do³¹czy³: 15 Gru 2005
SkÂąd: WrocÂław
WysÂłany: Pon Gru 19, 2005 2:05 pm Temat postu:
mi chodzi o to Âże jak pomaluje to jest takie chropowate strasznie
PowrĂłt do gĂłry
looqasch
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: Pon Gru 19, 2005 6:37 pm Temat postu:
Widocznie jest zapylone tzw suchym natryskiem bez "zlania lakieru" - za maÂło lakieru w stosunku do powietrza i/lub za maÂło lakieru na elemencie.
Aby to wyszÂło dobrze to ja robiĂŞ tak :
Pierwsza warstwa nie peÂłna tzn lekko zapylona, po odparowaniu druga warstwa z trochĂŞ wiĂŞkszÂą iloÂściÂą lakieru, i dalej po odparowaniu trzecia warstwa juÂż peÂłna tzn tyle lakieru pryskaĂŚ na element aby lakier siĂŞ rozlewaÂł jak woda ale znĂłw bez przesady aby nie pociekÂło
Jeœli ustawisz wiêksz¹ iloœÌ lakieru w pistolecie to posów pistoletu szybszy, jeœ³i mniej lakieru to posów wolniej tak aby lakier "zlewa³ siê"
PowrĂłt do gĂłry
meksykanineg
Do³¹czy³: 17 Gru 2005
SkÂąd: okolice Lublina
WysÂłany: Pon Gru 19, 2005 10:46 pm Temat postu:
looqasch,mozesz cos wiecej powiedziec o tych warstwach?ja zawsze myslaÂłem ze jak juz kÂładzie sie lakier na podkÂład to za jednym razem trzeba pomalowac
Klubowicz KTK #067
http://ktk.dmkhosting.com/forum/index.php
PowrĂłt do gĂłry
fifka
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 11:30 am Temat postu:
Pierwsza warstwa zawsze musi byÌ "wypylona" dlatego ¿e jest warstw¹ kontaktow¹(tworzy przyczepnoœÌ) i nie mo¿e kryÌ powie¿chni,druga warstwa bêdzie "pó³ mokra" to znaczy ¿e musi byÌ grubsza i ju¿ w 75% kryÌ powierzchniê elementu,trzecia warstwa ju¿ musi kryÌ i musi mieÌ odpowiedni¹ strukturê rozlania siê lakieru,pomiêdzy warstwami nale¿y stosowaÌ odstêpy czasowe na odparowanie rozcienczalnika.Odstêpy musz¹ byÌ z ka¿d¹ warstw¹ co raz d³u¿sze, lakierowaÌ mo¿na dopiero w wtedy gdy poprzednia warstwa osi¹gnie "py³osuchoœÌ"(bêdzie sucha na dotyk).Malowanie "na raz" nie doœÌ ¿e wygl¹da fatalnie to nie zapewnia w³aœciwej ochrony pod³o¿a.
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 11:36 am Temat postu:
DokÂładnie...
PowrĂłt do gĂłry
meksykanineg
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 11:38 am Temat postu:
Ale czy przy tych trzech warstwach mĂłwimy o tej samej gestosci lakieru czy nie ??
Klubowicz KTK #067
PowrĂłt do gĂłry
looqasch
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 11:47 am Temat postu:
Ja robiĂŞ o tej samej gĂŞstoÂści.
ChoĂŚ raz miaÂłem przypadek, Âże na aucie morka byÂła bardzo gruba i trzeba byÂło uÂżyĂŚ gĂŞstszego lakieru. Wtedy pierszÂą warstwĂŞ zrobiÂłem lekko rzadszym aby ta warstwa byÂła cieĂąsza i bardziej rĂłwna, wtedy o kilka minut zwiĂŞkszyÂłem czas na odparowanie.
PowrĂłt do gĂłry
fifka
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 12:19 pm Temat postu:
ZAWSZE TA SAMA GĂSTOÂŚĂ Jak zachwiejesz proporcje to bĂŞdziesz miaÂŁ "magnes w podÂłodze"i suuuuuuuuuuuuuper firany A swojÂą drogÂą czy ktoÂś z was przewracaÂł auto na bok Âżeby siĂŞ zacieki cofnĂŞÂły
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 12:24 pm Temat postu:
Ja raz ale tylko same drzwi By³y na obrotowym stojaku, ca³e szczêœcie ¿e za³o¿y³em na 4 haki i górne odwróci³êm do góry, bo bez zastanowienia drzwi fajt i posz³y do góry nogami i naszczêœcie nic siê nie sta³o, nie spad³y Zaciek te¿ wróci³
PowrĂłt do gĂłry
meksykanineg
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 12:42 pm Temat postu:
Czy z metalikiem (baza) jest tak samo,tez trzeba warstwami nakÂładac?I czy potem bezbarwny na baze rĂłwniez w ten sposĂłb ??
Klubowicz KTK #067
PowrĂłt do gĂłry
looqasch
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 12:52 pm Temat postu:
Co by to nie by³o zawsze trzeba k³aœÌ warstwami Z tym, ¿e bazê nak³ada siê cienko kilka warstw i tak aby nie doprowadzaÌ do takiego po³ysku jak lakier. (na pocz¹tku jest po³ysk ale bardzo szybko znika)
PowrĂłt do gĂłry
fifka
WysÂłany: Sro Gru 21, 2005 12:56 pm Temat postu:
Dawno temu malowa³em star¹ R5,to by³o w nocy i rano mia³a wyjechaÌ Machnêliœmy autko na bok na stare opony i rano by³o O.K. Lakier to by³ syntetyk Glasurit-taka "nowoczesna renowacja"-wiêc nie by³o mowy o polerowaniu Na stojaku obrotowym ustawiam dwa haki do góry i na nich wieszam element a trzeci dajê w dó³ w celu odparcia i zablokowania elementu.W ten sposób mo¿na krêciÌ elementem i dok³adnie go wymalowaÌ
Do³¹czy³: 04 Sty 2006
SkÂąd: Irlandia
WysÂłany: PiÂą Sty 06, 2006 7:40 pm Temat postu:
Panowje
poprubujcie malowanie zadszym lakierem w pionie ( na poczatku nie polecam prob na aucie ) I nie przesuszajcie miedzy warstwami , troche wprawy, dobrze ustawjony pistolet i bedziecie zdumieni efektami, POLEROWANIE nie bedzie wam potrzebne ( teraz lakieruje samoloty, wjem ze sprzet i farby sÂą inne ale tak samo wychodzilo mi przy samochodach )
Ps : moze ktos ma jakies namiary do stron z dobrymi maskami |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|