Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
modelarz 
Wysłany: 2012-01-08, 17:44   Opinie dotyczące półautomatów spawalniczych - co kupić ?
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Witam, przeglądałem forum i nie znalazłem żadnej odpowiedzi na moje pytanko. Chcem kupić migomat, będe go używał do spawania blacharki w samochodach, czasami do pospawania jakiś profili, płaskowników, kątowników itp. Kwota jaką chciałbym wydać to około 1300zł (najlepiej gdyby za taką cene kupić zestaw: migomat, reduktor, butle). Polecacie kupić nową spawarke z allegro czy szukać coś używanego (rozglądałem się za używanym migomatami i nie ma wcale dużo ofert) ??? Migomat do 200A powinien wystarczyć dla moich potrzeb ??? Jaki lepiej wziąść na 230V czy 400V ??? Jaki byście mi polecili migomat (może ktoś ma do sprzedania używany lub jakiś wasz znajomy byłbym wdzięczny za pomoc). Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi modelarz ;)
 
 

MichuMachu
Wysłany: 2012-01-08, 17:59   
0
UP DOWN


Posty: 127
na 400 v napewno bedzie stabilniejszy i bedzie lepiej sie nim spawac a za taka kwote to ciezko cos dobrego wybrac bo przewaznie wszystko to chinszczyzna ja tez sie tak przejechalem kupilem shermana 200/2 czy cos takiego i po niedlugim czasie uzytkowania padl.... radzilbym poczekac dozbierac troche i kupic cos pozadniejszego typu np bester.... maja fajne migi w przystepnych cenach :)
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-08, 18:16   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
witam
wedlug mnie musisz miec na uzywana pozadna spawarke kolo 2tys zl a na nowa tak jak napisales na potrzeby to powinien taki typ starczyc http://moto.allegro.pl/mi...2021082148.html
na taki sprzet nieraz sie nie oplaca oszczedzac jesli ma sluzyc dlugie lata a nie zepsuc sie w najwazniejszym momencie
 

MichuMachu
Wysłany: 2012-01-08, 18:36   
0
UP DOWN


Posty: 127
A moim zdaniem wystarczyłby nawet tego typu :
http://moto.allegro.pl/ku...2021964415.html
Ale tak jak pisał SYBORG na taki sprzet sie nie oplaca oszczędzać kupuje sie raz na kilka lat a nie po to zeby po roku wymieniac.;]
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-08, 18:48   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
tez dobry model kiedys na takim pracowalem tylko wersji turbo i spawalem nim blache kolo 15mm tak wiec sobie niezle radza tez dobry wybor
tylko ja wole migomaty ze zlaczem euro bo jesli jest przewod za krotki to mozna wymienic na dluzszy i nie ciagac spawarki po calym warsztacie ;]
 

Nokia 
Wysłany: 2012-01-08, 18:56   
0
UP DOWN
:)


Pomógł: 8 razy
Posty: 523
Skąd: Silesia City Center
MichuMachu, Tyle kasy i bez euro złącza ? pff....

Do spawania takich rzeczy jak piszesz http://allegro.pl/migomat...2018947192.html

Kupilismy go jakis miesiac temu, jest na 230v i smiga elegancko. Instalacja elektryczna ok, migomat ok. Spawając tym nie kupił bym nastepnego na siłe. Po co wiecej...
 

MichuMachu
Wysłany: 2012-01-08, 19:21   
0
UP DOWN


Posty: 127
A ja bym kupił na siłe choćby po to by zaoszczędzić na prądzie mig na 230 tez musi swoje pociągnąć moim zdaniem :)
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-08, 19:26   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
wszystko jest zalezne ile urzadzen ogolnie masz na 230 a ile na 400 i to jest ta roznica miedzy nimi oraz 230 jak sa to termostat potrafi sie wlaczyc a malo kiedy na 400 widzialem by sie wlanczal
 

ToSzEk89
Wysłany: 2012-01-08, 20:15   
0
UP DOWN

Posty: 23
jesli ma być tani i dobry sprzet to tylko BESTER 1801 najlepiej nowy np. z promocji w jakimś markecie ja osobiście kupiłem w LeroyMerlin, miałem przed nim chinczyka, w rodzinie był jeden duży chinczyk którego już też na szczęście sie pozbyli, ogólnie to bylo bardzo dobrze zainwestowane 1650 zł jak dobrze pamietam :spoko:

[ Dodano: 2012-01-08, 20:17 ]
nokia92 napisał/a:
MichuMachu, Tyle kasy i bez euro złącza ? pff.... .


No i ?? Akurat w blacharce samochodowej, tego typu uchwyt to duży plus (jest mały) można nim podejść w więcej miejsc niż tym standardowym w EURO,
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-09, 16:08   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Witam, zastanawiałem się nad tym shermanem bo ma 8 pozycji regulacji prądu, ale ma podobno aluminiowe uzwojenie. Myślałem też o tym besterze 1801 ale ma on tylko 4 zakresy prądowe ??? czy da rade nim pospawać elementy blacharki ??? (czy pozycja 1 nie będzie za słaba a na 2 nie będzie przepalać dziur ???) Zastanawiam się jeszcze nad takim migiem może ktoś posiada taki sprzęt?? co o nim sądziecie: http://allegro.pl/migomat...2026969216.html
Jest gwarancja na 2 lata, i posiada 6 zakresów prądowych. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi modelarz
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2012-01-09, 16:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Wtrącę trzy grosze . Proszę się nie podniecać zakresami pstryczkami i innymi bajerami. W opisach jest podana sprawność sprzętu i powiem tak tylko renomowani producenci piszą prawdę reszta sprawę sporo naciąga . Sprawność podana jest w % przykład powyższa aukcja
http://allegro.pl/migomat...2026969216.html
i super moc 200A to tylko 10% czyli 1 minuta spawania na 200A w przedziale 10 minutowym . 100% mocy ww spawarki to 58A ^^ czyli teoretycznie może pracować non stop bez przerwy i nie rozłączy ją termik z przegrzania :D te 58A akurat można spawać puszki po piwie :D .
_________________

 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-09, 17:38   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Ale z tego co wiem to bester 1801 też ma sprawność 10% przy 160A a 100% przy 60A. A większe modele to wiadomo że sprawność wzrasta. Ale wracając do tego miga, jeden za sprzedawców mówi, że daje gwarancje typu door to door. Czy tym migomatem da rade w miare dobrze pospawać blacharke. Przeważnie będe spawał tylko takie elementy nieraz zdaży się coś innego pospawać, ale do grubszych elementów mam spawarke transformatorową tak więc mig nie będzie za bardzo przeciążany
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-09, 17:40   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
modelarz napisał/a:
Myślałem też o tym besterze 1801 ale ma on tylko 4 zakresy prądowe ??? czy da rade nim pospawać elementy blacharki ???

Nie odzywałem się w temacie aby wszędzie nie spamować :fiu: :fiu: :fiu:
Mam takiego bestera 1801 i do aut jest idealny.
Co do
modelarz napisał/a:
czy pozycja 1 nie będzie za słaba a na 2 nie będzie przepalać dziur
to niema problemu, żadnego problemu.
Co ważne to jest na 230 i na 400 volt.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-09, 18:46   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
No właśnie tak się zastanawiam za bestera musiałbym dać ponad 1000zł więcej, czyli mówisz że przy blacharce daje rade, a jak z grubszymi elementami np. jakieś płaskowniki, profile itp. Jakby dorwać gdzieś używanego bestra to bym się nawed nie zastanawiał.
 
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-09, 20:07   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
z besterkami jest tak ze maja malo regulacji co niektore ale za to maja luzna regulacje podawania na drut i nie trzeba sie martwic ze moc jest zawyzona czy zanizona tak jak w wypadku shermana takowego mialem tylko mala cenzura i tym sie karoseri nie da spawac
a co do uzywek to trzeba szukac okazji
ja okazyjnie esaba automat kupilem za 3 tys tylko to jest przemyslowy
 

MichuMachu
Wysłany: 2012-01-09, 20:18   
0
UP DOWN


Posty: 127
Oj shermany to ja radze omijać z daleka! Popelnilem blad kupilem takowego i wiecej tego nie zrobie... Jak juz kupic to porzadne i tyle ;]
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-10, 17:33   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Witam, to chyba jednak dołoże i kupie bestera 1801. U mnie w nomi jest ten bester za niecałe 1600zł. Chyba się skusze i go wezmę. Co o tym myślicie. A jeszcze takie pytanko brać reduktor z rotametrem ?? pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
 
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-10, 18:54   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
wszystko juz zalezy os ciebie i jak precyzyjnie chcesz podawac gaz
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-10, 19:12   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Myślę za reduktor z rotametrem będzie lepszy i bardziej precyzyjny. A i jeszcze takie pytanko jaki brać drut 0,6 czy 0,8 ??
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-10, 19:15   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
modelarz napisał/a:
A i jeszcze takie pytanko jaki brać drut 0,6 czy 0,8 ??

0.8
A do tego czym będziesz osłaniał co2 czy mieszanką.
Bo jeśli co2 to zaraz podgrzewacz sobie kup.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Miki
Wysłany: 2012-01-10, 20:09   
0
UP DOWN

Pomógł: 10 razy
Posty: 523
Do blacharki podgrzewacz nie jest potrzebny. Szkoda ciaćków.
_________________
Mart-Dent
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-10, 20:30   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Miki napisał/a:
Do blacharki podgrzewacz nie jest potrzebny.

To ja mam coś nie teges z reduktorem, bo mi marznie w trakcie.
Teraz wezmę mieszankę, bo podgrzewacza nigdzie lokalnie nie mogę kupić z uzywek.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

gugun 
Wysłany: 2012-01-10, 20:37   
0
UP DOWN



Pomógł: 52 razy
Posty: 2819
Skąd: kuj-pom
Lackdoctor napisał/a:
o ja mam coś nie teges z reduktorem, bo mi marznie w trakcie.
za zimno w norce:D:D:D:D ja mam miga przedwojennego i smiga bez problemu:) :x:
 
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-11, 16:39   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
samym co2, to wezme drut 0,8. A jeszcze takie pytanko słyszałem że obecnie bester w mniejszych migach stosuje również aluminiowe uzwojenie, czy to prawda ???
 
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-11, 21:20   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
ale to chyba w tych ponizej serii 500 ale to nie jestem pewny
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-12, 17:45   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
A jeszcze takie pytanko który byści mi reduktor polecili ??? Interesuje mnie reduktor z rotametrem zastanawiam się na takimi: http://allegro.pl/redukto...2013520173.html
http://allegro.pl/redukto...2037424987.html
http://allegro.pl/redukto...2050132591.html
(te dwa ostatnie to takie same, ale wy tm droższym jest już końcówka na wąż bo w tym tańszym jest szybkozłączka). Który z tych reduktorów bedzie lepszy może ktoś używa taki reduktor. Z góry dzięki za odpowiedz
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2012-01-12, 18:17   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
A ja bym polecał taki bo posłuży lata i jest bardziej odporny na uszkodzenia
http://allegro.pl/profi-r...2030072345.html
Dlaczego reduktor z rotametrem ?
_________________

 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-12, 18:48   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Podobno reduktor z rotametrem jest bardziej dokładny ??
 
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-12, 18:54   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
jesli ja mial bym wybierac to zadnego z tych co wymieniles bo te rotometry po roku uzytkowania srednio beda sie zacinac i zamiast spawania bedzie smarkanie
kolega co podrzucil ten reduktor to tez bym byl za nim ale ja wole taki model http://tablica.pl/oferta/...run-IDoYx5.html
ale to moj wybor wszystko zalezy od ciebie ja taki mam juz ponad 10 lat i sluzy mi caly czas
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-12, 19:04   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Aha to dobrze że mi odradziliście znalazłem taki sam ale o 10zł tańszy: http://allegro.pl/redukto...2038572680.html to biore ten
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2012-01-12, 19:08   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Sam ma Peruna ale takiego zwykłego na 2 zegary 7lat dalej szczelny i dokładny :spoko:
Co do dokładności reduktora z rotametrem to fakt jest dokładny ale do półautomatu to nie ma takiego znaczenia można powiedzieć że jak się już trochę pospawa to wypływ gazu ustawia się na ,,ucho,,.

[ Dodano: 2012-01-12, 19:10 ]
modelarz napisał/a:
Aha to dobrze że mi odradziliście znalazłem taki sam ale o 10zł tańszy: http://allegro.pl/redukto...2038572680.html to biore ten

No i może być ma dodatkowy zawór na wyjściu :spoko:
_________________

 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-12, 19:16   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
a jeszcze czy ten drut jest w miare dobry http://allegro.pl/drut-sp...2049519664.html
czy może wybrać jakiś inny ???
 
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-01-12, 20:19   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
drut jest odpowiedni ;]
 

modelarz 
Wysłany: 2012-01-13, 13:08   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Czyli drut jest w miare dobry ??? to też go wezme bo akurat sprzedawca ma ten reduktor i drut. To za wysyłke zapłace mniej. W przyszłym tygodniu będe miał bestera 1801 (musz poczekać bo w nomi czekają na dostawe) Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc.
 
 

subaru1980
Wysłany: 2012-02-02, 19:30   
0
UP DOWN

Posty: 4
a czy ten sherman 200 dobrze spawa czy robi smarki a jeszcze on ma amperomierz 180 nie za mało kolega radził mi zebym kupił co najmniej 200a a uzwojenie ma miedzziane ?
 

Dawid1989 
Wysłany: 2012-02-02, 19:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 8 razy
Posty: 324
Skąd: okolice Mielca
subaru1980, ten mig w zyciu nie ma 180... Nie oszukujmy sie to jest "krzak:"
Niestety taka prawda że w tych pieniądzach nie kupisz dobrego sprzetu. 2 lata temu kupiłem takiego za 1400 i w tym roku oddałem go koledze po cenie drutu i reduktora... tyle to było warte. Dozbieraj kasy i kup coś na lata.bo teraz niby do reperaturek a za rok będziesz za gówniany. Uzwojenie chinole maja aluminiowe. Ale to wcale nie jest wada .
 

SYBORG 
Wysłany: 2012-02-02, 20:21   
0
UP DOWN

Posty: 53
Skąd: cz-wa /Konopiska
ja sam zaczynalem od shermana to wiem jaki to badziew jest z tych slabszych modeli
spawalem juz wieloma migami i jak dla mnie najlepszy byl 1800 turbo bester
ale wiadomo kosztuje troche
ponizej 1500zl za dorego automata jak kolega napisal nie ma co schodzic poniewaz mozesz byc zadowolony np rok z taniego automata ale troche przepracuje i juz bedzie tylko smarkac i sie rozreguluje strasznie i beda same nerwy itp a po co to komu
 

subaru1980
Wysłany: 2012-02-03, 11:17   
0
UP DOWN

Posty: 4
a o tym co sądzicie większy zakres regulacji jak i podawania płynny

http://allegro.pl/polauto...2078585753.html

wedlug mnie jest tak samo jakościowo dobry co bester-kupczyk czyba ż to całkiem inna firma a to podpucha
 

Mart-Dent
Wysłany: 2012-02-03, 13:13   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 178
subaru1980 napisał/a:
a o tym co sądzicie większy zakres regulacji jak i podawania płynny

http://allegro.pl/polauto...2078585753.html

wedlug mnie jest tak samo jakościowo dobry co bester-kupczyk czyba ż to całkiem inna firma a to podpucha


To co pokazałeś to chińczyk przez duże CH. Dane wytrzepane z dupy. 250A-60% to to nawet przy takiej nie stało.
 

modelarz 
Wysłany: 2012-02-03, 16:02   
0
UP DOWN

Posty: 30
Skąd: Czernica
Witam, tak jak ci koledzy radzą dołuż więcej kasy i kup np. Bestera. Ja też myślałem na tym shermanem i jakimiś innymi modelami ale zdecydowałem się na Bestera 1801 i nie żałuje. Naprawde solidny i bardzo dobry migomat, aż się ździwiłem jak sie nim dobrze spawa. Polecam tego bestera. Pozdrawiam i dzięki wszystkim za rady modelarz ;)
 
 

jacenty 741
Wysłany: 2012-02-05, 17:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
subaru1980 napisał/a:
bester-kupczyk
A co to za hybryda?Bester jest częścią koncernu Lincoln Electric,a Kupczyk dopisuje swoje trzy grosze do wszystkiego,co próbuje sprzedawać na Allegro.I tak mamy kompresory z członem kupczyk,migomaty z członem kupczyk,a może niebawem będzie Mercedes-Kupczyk.
 
 

subaru1980
Wysłany: 2012-02-06, 08:01   
0
UP DOWN

Posty: 4
ok dzięki wszystkim kupię jednak bester niema co ryzykować na jakiś złom pozdr
 

marer 
Wysłany: 2012-02-06, 18:00   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
jarbia,
Przepraszam że zbaczam z tematu ale widzę u Ciebie w tle migomat esab.
Napisz parę słów jak on Ci się sprawuje bo jestem przed zakupem i myślałem nad tą firmą sprzętu.
 
 

jarbia
Wysłany: 2012-02-06, 18:51   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomógł: 2 razy
Posty: 426
Skąd: Wlkp.
Witam Marer.
Ja długo myślałem co kupić, padło na esab c170 3ph .
Ja od jakiegoś czasu kieruję się zasadą lepiej kupić mniej wypasiony a markowy, niestety droższy sprzęt .Ten akurat z butlą , maską automatyczną ,dużą szpulą drutu,reduktorem i paroma dodatkami kosztował 3,2 kzł.
Jest do moich potrzeb idealny ,ma duży zakres regulacji ,tak że pospawam blachy motocyklowe i przęsła od płotu .Próbowałem też z nim spawać aluminium mimo ,że nie ma podajnika czterorolkowego .Zamieniłem tylko rolkę na specjalną do aluminium i wkład teflonowy drut minimum 1 mm (cieńszego nie popcha)no i gaz na argon .Dało radę posmarkać .Ja do spawania używam tiga ac/dc,ale tym migomatem od biedy niektóre elementy też da radę ,szczególnie jak element wygrzejesz przed spawaniem.Myślę ,że do moich amatorskich potrzeb jest idealny i nigdy nie żałowałem tego wyboru.
Ciebie też przestrzegam przed chińczykami ,jak masz kasę to kup markowy.
Myślałem też o inwertorowym ,ale tam jest więcej elektroniki i mogą wystąpić
problemy w przypadku gdy pojawi się wilgoć w środku (to są moje obawy).
Inwerter ma natomiast ma dwie wielkie zalety jest bardzo lekki i jeśli jest jednofazowy ,to przedłużacz może być długi ,a spawarka będzie działać .
Życzę powodzenia w zakupie .
pozdrawiam
ps. sorry Gugun jak kolega przeczyta to wykasuj
 

maciobyk
Wysłany: 2012-02-29, 18:58   
0
UP DOWN

Posty: 34
A co myślicie o takim Magnum ??? Co to za produkcja ???

http://allegro.pl/polauto...2164452116.html

Prace typowo domowe. Jakaś blacharka przy aucie. Czasem pospawać blachy 7-8mm.
 

Mart-Dent
Wysłany: 2012-02-29, 19:36   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 178
Za te pieniądze to tylko bester
 

Radi_ii
Wysłany: 2013-04-03, 16:40   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 27
Witam,Teraz tylko esab lub lincoln,bestery na czesciach chinskich sa składane,do posmyrkania na chwile bedzie:) ale wk...
_________________
Lubie to co kocham
 

maciobyk
Wysłany: 2013-04-03, 17:17   
0
UP DOWN

Posty: 34
Ja już mam ponad rok Miga 210/2 i nie narzekam.
 

b1std
Wysłany: 2013-04-03, 19:32   
0
UP DOWN

Posty: 37
Skąd: Przemyśl
Ja mam od roku Magnum 205 L bardzo dobry sprzęt
 

pitervr6 
Wysłany: 2014-04-13, 11:18   Migomat
0
UP DOWN


Posty: 167
Skąd: rze
Witam, szukam miga do 2,5tys troche sie naczytałem i ciezko sie zdecydowac głównie chodzi mi o bestera 1801 o którym jest masa róznych opini dobrych jak i złych duzo ludzi chwali tez esaba za te pieniadze miałbym model c151 co doradzicie ?
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group