Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hudy
Wys³any: 2012-01-09, 17:53   malowanie plastiku
0
UP DOWN

Witam.Panowie chce w domowych warunkach wymalowaæ niewielki plastikowy element na którym jest osadzona tablica rejestracyjna.Ten plastik jest lekko chropowaty i ma kolor czarny.Chcia³bym go wyg³adziæ i pomalowaæ na czerwono pod kolor lamp by tworzy³y jeden pas czerwonego koloru.Czy kto¶ z was móg³by mi doradziæ jak to najlepiej zrobiæ.Nie chcê zawracaæ g³owy lakierkowi z tak± duperel± a tym bardziej ¿e pewnie mnie skasuj± jak za wo³y.jakiego papieru najlepiej u¿yæ do wyg³adzenia plastiku i czym to pomalowaæ by kolor by³ podobny do koloru lamp no i czy trzeba malowaæ jeszcze jakim¶ bezbarwnym dla uzyskania po³ysku.Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2012-01-09, 18:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ja bym lepiej dal lakiernikowi bo potrzebny ci podklad,pzp,lakier papier laczny koszt ok 100-150zl +czas a lakiernik wiecej nie weznie zapewne.no ale zeby nie bylo to wez p240-400 na reke i szlifuj do gladkiego bo masszynki nie posiadasz daj na to pzp podklad i zmatuj podklad i daj lakier.

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 18:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
hmmm na forum sporo o tym jest ale ja bym polecia³ tê "ramkê od rejestracji" 600 na mokro jesli nie ma nic do klejenia nastêpnie jest takie cos co sie nazywa "podk³ad- ¶rodek do zwiêkszenia przyczepno¶ci lakieru, poczekaæ a¿ to wyschnie, pojechaæ znowu do tej mieszalni lakierów i z próbników dobraæ jaki¶ akryl szybko schn±cy w sprayu czerwony jak lampy(biorê pod uwagê ty³ samochodu) . Potem ten srodek zwiekszaj±cy przyczepno¶æ papierem 1000 na mokro pocisn±æ i na to podk³adu jakiego¶ szarego warstwê i jak wyschnie zmatowiæ 1200, odtlu¶ciæ i tym akrylem czerwonym polecieæ .
Widzia³em takie malowane rejestracje na zlotach samochodowych VW chyba i hondy, a Ty dlaczego chcesz ramke na czerwono malowaæ?? nie lepiej w kolorze kupiæ? i odrazu mówie ze to co wy¿ej napisa³em moze byæ niedok³adne ale jak sie z grubsza dobrze zrobi to nawet bedzie wygl±daæ. Pozdrawiam i powodzenia. :)

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 18:18   
0
UP DOWN

i jak cos to s³uchaj sie Pana nademn± bo ja sie od niego uczy³em, on wie co z czym dok³adnie.

hudy
Wys³any: 2012-01-09, 18:52   
0
UP DOWN

Niestety tego elementu w takim kolorze nie da siê kupiæ.To nie jest ramka która jest przy samej rejestracji tylko to jest element plastikowy miedzy lampami a na niej jest rejestracja.Fachowo nazywa siê to blenda.Je¶li mówicie ¿e jest z tym a¿ tyle pracy to mo¿e faktycznie oddaæ to fachowcowi.Nie muszê malowaæ ca³ego tylko sam± widoczn± czê¶æ czyli obwódkê.Wrzuci³em zdjêcie tego elementu.Jeste¶cie w stanie oceniæ mniej wiêcej jaki koszt mo¿e mi za¶piewaæ fachowiec.

1998726915.jpg
Plik ¶ci±gniêto 47 raz(y) 24.18 KB

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 18:58   
0
UP DOWN

my¶lê ze 100 - 130 z³ zalezy ile materia³y wyjd±, mo¿e oklej w jakiej¶ folii typu sticker czerwony czy cos;)

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 19:01   
0
UP DOWN

ewentualnie spróbujj co¶ takiego http://www.youtube.com/watch?v=FfhlUQYEYcA mi lusterka w tym wysz³y.

hudy
Wys³any: 2012-01-09, 19:15   
0
UP DOWN

No tez fajnie tylko czy dobiorê czerwon± folie no i jak siê to ma do warunków atmosferycznych??

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 19:21   
0
UP DOWN

w zimie nie od³azi jak narazie ;)

hudy
Wys³any: 2012-01-09, 19:43   
0
UP DOWN

Masz mo¿e jaki¶ link gdzie mogê kupiæ taka folie.Chodzi mi o czerwon±.

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 19:46   
0
UP DOWN

chcesz naklejan± czy do hydrografiki??

jacenty 741
Wys³any: 2012-01-09, 20:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Dumel19 napisa³/a:
jak cos to s³uchaj sie Pana nademn± bo ja sie od niego uczy³em, on wie co z czym dok³adnie
O tak,a nie s³uchaj tego Pana,co to napisa³,bo jeszcze musi siê du¿o uczyæ.
Gugu¶,dumny¶ z narybku swojego?
Dumel19 napisa³/a:
podk³ad- ¶rodek do zwiêkszenia przyczepno¶ci lakieru, poczekaæ a¿ to wyschnie, pojechaæ znowu do tej mieszalni lakierów
10-15 min i lakier na pzp
Dumel19 napisa³/a:
Potem ten srodek zwiekszaj±cy przyczepno¶æ papierem 1000 na mokro pocisn±æ
:sciana: :sciana: :sciana:
Dumel19 napisa³/a:
na to podk³adu jakiego¶ szarego warstwê i jak wyschnie zmatowiæ 1200, odtlu¶ciæ i tym akrylem czerwonym polecieæ
:shock:

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 20:08   
0
UP DOWN

http://sklep.hydro-grafika.info/ do hydrografiki...

http://zmienkolor.pl/ folia samoprzylepna

Dumel19
Wys³any: 2012-01-09, 20:12   
0
UP DOWN

jacenty 741, oj ale ze napisa³em ze niedok³adnie i ¿e sie te¿ ucze malowaæ to nie zaznaczy³e¶ :D zreszt± robi³em tak i do tej pory je¿dz± i nie mówi± ¿e ¼le a domowe warunki to z tego co wiem spray, papier wodny i benzyna extrakcyjna ^^ sam tak zaczyna³em z tego wiem. Pozdrawiam.

hudy
Wys³any: 2012-01-09, 22:58   
0
UP DOWN

No có¿ Panowie bêdê co¶ kombinowa³.Mam od kumpla za 10z³ taka blende wiêc nie bêdzie mi szkoda jak co¶ spieprzê.Spróbuje to wyg³adziæ,podk³ad i dobraæ lakier.A czy z lamp da siê dobraæ kolor tak jak z innych elementów nadwozia??

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-09, 23:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
hudy napisa³/a:
Spróbuje to wyg³adziæ,podk³ad i dobraæ lakier.

Mo¿na wyg³adziæ papierem 400 na gabce na sucho, lub 600/800 na mokro.
Potem PZP i podk³ad akrylowy.
Przed PZP odt³uszczamy zmywaczem antysylikonowym.
Po wyschniêciu (utwardzeniu ) podk³adu (podk³ad 2K, czyli z utwardzaczem) matujesz 1000 i lakierujesz.
Druga opcja to szara w³óknina zamoczona w zmywaczu anysylikonowym, nadajesz przyczepno¶c i myjesz zarazem.
Potem pzp i podk³ad akrylowy który potem na g³adko zmatujesz i warstwy wierzchnie.
Jesli nie musi byc na g³adko to po pzp poprostu lakierujesz i masz gotowy element ze strukturka plastyku.

gugun 
Wys³any: 2012-01-10, 10:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jacenty 741 napisa³/a:
Gugu¶,dumny¶ z narybku swojego?
dumny to ja bede jak sie naczyta i zacznie w zycie to wcielac i kiedys wrzuci foty fajnie zrobionego auta.narazie to tylko wiedza teoretyczna,ale od czegos trzeba zaczac,ja nie mialem forum pod reka i musialem sam sie uczyc ;) a z hydrografika pomysl dobry i nie drogi ale ciekawe jak to na chropkach bedzie wygladalo.daj lepiej komus ci pomaluje przy okazji jak bedzie na czerwono jechal.ja bym cie na flache skasowal w takim ukladzie tylko nie wiem czy bys sie doczekal az zrobie przy okazji :D

Dumel19
Wys³any: 2012-01-10, 21:22   
0
UP DOWN

ja napisa³em mniej wiêcej to co Lackdoctor tyle ¿e bardziej chaotycznie :sciana: i jesli bym nie wiedzia³ co do czego to zrobi³bym tak jak Pan Gugun napisa³ i odrazu z elementem poszed³ z flaszk±, kawa³kiem kartki i d³ugopisa, napisa³ by Ci co masz kupiæ i przynie¶æ mu i by Ci mazn± na wolnym czasie :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: