|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-27, 00:05 Co z t± airguns± ?
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Witam
Jako ¿e jestem amatorem ,to mam nadziejê ,¿e profesjonali¶ci mi to wybacz± .
Do tego co zrobiê i opiszê sk³oni³o mnie to,¿e najbardziej polecany na forach pistolet dla amatorów, czyli Airgunsa az3 z dysz± 1,3 ,przynajmniej u mnie siê nie sprawdzi³.Miot³a przy tej dyszy jest pora¿aj±co w±ska,i ten parametr , jak na razie w moim gunie jest dyskwalifikuj±cym go w moich skromnych zastosowaniach.
Postanowi³em wiêc go po¶wiêciæ dla nauki i trochê przy nim pogrzebaæ .
Najpierw trochê pomierzy³em g³owicê ,dyszê ,sprawdzi³em jak ogniskuj± siê strumienie powietrza w dyszy powietrznej,co udokumentowa³em na fotkach.
Mam w moim amatorskim warsztaciku do¶æ precyzyjn± wiertarkê i mam mo¿liwo¶æ wykonania ma³ych otworów z do¶æ du¿a dok³adno¶ci± .
Zak³adam ,¿e szeroko¶æ miot³y zale¿y od dysz powietrznych i te zamierzam zmodyfikowaæ .
Mam swoj± koncepcjê ,ale chêtnie pos³ucham konstruktywnych podpowiedzi ,jak doprowadziæ ,aby ten gun mia³ akceptowalne przeze mnie parametry.
Mo¿e kto¶ ju¿ mia³ taki szaleñczy pomys³ ?
Mo¿e da siê amatorskimi metodami co¶ z niego wycisn±æ ?
Nie chodzi te¿ w tym temacie o opinie pozytywne ,czy negatywne o tym pistolecie tylko jak zrobiæ aby by³ lepszy . Czy to mo¿liwe ? Zobaczymy ,ja ju¿ t± przynajmniej dyszê po¶wiêci³em.
Pozdrawiam
airgunsa6.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 92 raz(y) 661.27 KB |
airgunsa1.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 153 raz(y) 616.79 KB |
airgunsa2.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 66 raz(y) 661.27 KB |
aurgunsa4.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 148 raz(y) 441.79 KB |
|
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-06-27, 07:18 Re: Co z t± airguns± ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
jarbia napisa³/a: | Witam
Jako ¿e jestem amatorem ,to mam nadziejê ,¿e profesjonali¶ci mi to wybacz± .
Do tego co zrobiê i opiszê sk³oni³o mnie to,¿e najbardziej polecany na forach pistolet dla amatorów, czyli Airgunsa az3 z dysz± 1,3 ,przynajmniej u mnie siê nie sprawdzi³. .... |
Poniewa¿ by³em jedn± z tych osób które stawa³y "ZA" AirGunsa AZ3 i poleca³y go amatorom to chyba muszê zaj±æ jakie¶ stanowisko. Wiêc tak :
Air Gunsa AZ30 i potem AZ3 HTE to aparat polecany amatorom którzy mieli taki pomys³ ¿eby kupiæ sobie SICO, LIDER czy jak±¶ inn± cholerê z Chin. W tej klasie pistoletów ( w tej klasie, a nie grupie cenowej ) AirGunsa by³a mo¿liwe najlepsz± ofert±. Dysza 1,3 jest optymalna do amatorskich lakierowañ gdzie raczej nie ma mowy o szybko¶ci aplikacji, a sprawa atomizacji jest istotna do prawid³owego u³o¿enia przez amatorów ziarna w bazie i struktury lakieru bezbarwnego. Dlatego konfiguracja AZ3 1,3 sta³a siê optymalnym wzorcem. Szeroko¶æ strumienia to sprawa wa¿na ale dla lakierników sprawnie pos³uguj±cych siê pistoletem i to raczej przy lakierowaniu dachu pokryw czy przynajmniej boku samochodu. Te skromne 18 cm ( mini jet z g³owic± SR ma 15 cm ) pozwala na ogarniêcie lakierowania b³otnika, czy zderzaka. Z tego punktu postrzegania sprawy bior±c pod uwagê ze to tani licencyjny pistolet ANEST IWATA oferta wydawa³a siê dobra.
To jako usprawiedliwienie miedzy innymi moich postów i opinii. Niestety ¿ycie posuw siê do przodu, a realia i standardy oceny ulegaj± zmianie. Dobre wypiera lepsze, a doskona³e firmy trac± opiniê i czasami gin± w czelu¶ciach wolnego rynku zgniecione przez konkurencje. Tak jest teraz z AirGunsa. Ten pistolet odk±d Ja jestem na forum przeszed³ jedn± metamorfozê w modelu IMPACT i dotyczy ona w zasadzie samej dyszy i g³owicy i estetyki korpusu. Przy okazji cena wzros³a prawie dwukrotnie. Sam model AZ3 HTE natomiast nie do¶æ, ¿e technologiczne stan±³ w miejscu to jeszcze jego jako¶æ wykonania wyra¼nie spad³a. Wzrasta ilo¶æ reklamacji na mechanizmy i dysze. Zdarza siê ¿e nowe aparaty nie trzymaj± parametrów natrysku. Daj± w bok lub nie podaj± równo materia³u w ¶rodku strumienia. Do tego o zgrozo dochodzi brak powtarzalno¶ci natrysku, a to jak dot±d wada najtañszych aparatów z Chin.
Powtarzalno¶æ natrysku dla niezorientowanych to po prostu taka sytuacja w której aparat natryskowy po umyciu i z³o¿eniu pracuje identycznie jak poprzednio. Gdy jednak jego podzespo³y s± wykonane ma³o precyzyjnie to po z³o¿eniu mog± siê znale¼æ w innym po³o¿eniu i aparat zaczyna siê zachowywaæ inaczej .. tzn inaczej formuje strumieñ natryskowy. Jest to szczególnie widoczne przy lakierowaniu tym samym kolorem jasnej bazy konwencjonalnej gdy operacja mycia pistoletu wykonana jest pomiêdzy lakierowaniem dwóch elementów t± sam± baz±.
Podsumowuj±c - AIRGUNSA by³a dobr± alternatyw± dla taniego sprzêtu z Chin. Niestety do tej taniej oferty do³±czy³y dwa wyroby z nazw± w³asn± ( nie firmy ) z Taiwanu - TIGER i LARE w obu przypadkach to nazwy w³asne i niestety nie uda³o mi siê ustaliæ kto jest ich faktycznym producentem. Nie zmienia to faktu, ¿e dwa z piêciu oferowanych przez LARE pistoletów, oraz podstawowy model TIGER pod ka¿dym wzglêdem przebijaj± AirGunsa. Kiedy¶ napisze o tym szerzej bo na dzi¶ nie wszytko uda³o siê sprawdziæ w praktyce. Wstêpne porownanie pokazuje ju¿ ¿e mo¿e doj¶æ do podzia³u pistoletów na te gówniane z Chin i te ciut lepsze z Taiwanu .
W temacie ... co do samej przeróbki dyszy i g³owicy AIRGUNSA to nie wiem co ci @Jarbia doradziæ. Ka¿da ingerencja w te otwory zmieni sposób jego pracy. Pocz±tkowo mo¿e okazaæ siê ¿e zmian jak± wykona³e¶ to dobry kierunek, ale jak we¼miesz do testów inny produkt, lub kolor bazy to czar pewnie pry¶nie. W niektórych przypadkach tanich chiñskich pistoletów du¿± poprawê dawa³o samo wyg³adzenie krawêdzi otworów w dyszy powietrznej i przelotu w dyszy materia³owej, oraz otworów korekcyjnych dyszy materia³owej na pier¶cieniu. Te mo¿na by nawet lekko powiêkszyæ. Zdarza³o siê ¿e ig³a zamontowana w tokarce okazywa³a siê nierównomierna. W jednym miejscu grubsza w innym cieñsza. Na kszta³t strumienia aparatu natryskowego wp³yw ma sam sto¿ek dyszy wchodz±cy do dyszy materia³owej, ale ig³a go dogniata i inaczej formuje gdy jest nierówna. Jak siê j± obróci to od razu widaæ zmianê. Pewnie warto by wyg³adziæ otwór dyszy i koñcówkê ig³y jak masz tak precyzyjny sprzêt. Nie s±dzê jednak ¿eby ci siê uda³o zwiêkszyæ radykalnie szeroko¶æ strumienia. Do tego potrzebna jest wiêksza ilo¶æ materia³u. W SATA rozwi±zane jest to tak ¿e 1,3 to nie 1,3 mm co zapewne ju¿ wiesz. W IWATA WBX i HD 1,3 zwiêkszona jest prêdko¶æ przelotowa przez dysze materia³ow± i w efekcie przez ma³y otwór wylatuje wiêksza ilo¶æ materia³u ... ale to ju¿ rozwi±zano w korpusie przy nasadzie dyszy materia³owej.
Wiêcej nie mogê napisaæ bo zaraz siê zacznie na szkolnych warsztatach przerabianie chinoli na SATA ... po za tym Nic wiêcej nie wiem wiec nie bêdê siê m±drowa³.
Dzia³aj i opisuj przez foto co ci z tego wysz³o. Mo¿e opatentujesz CO¦ na miarê pro atomizacji w IWATA. Tam te¿ kto¶ kiedy¶ wpad³ na taki pomys³, a potem go dopracowa³ i mam dzi¶ prze³om w budowie aparatów natryskowych. |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-27, 10:48
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
PROJEKTER napisa³/a: | Nie s±dzê jednak ¿eby ci siê uda³o zwiêkszyæ radykalnie szeroko¶æ strumienia. |
Ja zdaje sobie sprawê ,¿e szeroko¶ci strumienia jako¶ radykalnie nie zmieniê (mam nadziejê ,¿e tak ) ,ale mo¿e chocia¿ jaka¶ niewielk± poprawê uzyskam a tej dyszy i tak nie bêdê u¿ywa³ i nawet jak j± popsuje ,to straty wielkiej nie bêdzie .
Mo¿e jako¶ wspólnymi si³ami dojdziemy z tym pistoletem do ³adu .
My¶lê,¿e trzeba siê tu w tak± Helgê ( wiecie o czym mówiê ) jak w Sacie pobawiæ ,bo fabrycznie ten gun jest jakby surowy ,mo¿e jest w nim jaki¶ potencja³.Je¶li jest, to ja jakem upier.dliwy amator go wydobêdê . |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-06-27, 14:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Mi 24 centymetry natrysku modelu AZ3 HTE, po prostu pasuj±. Mo¿e na duu¿e elementy mog³y by byæ to 30 cm jak w przypadku dyszy o wydatku cieczy 250ml, czy 28cm dyszy 1.3 modelu AZ3 HTE HVLP. Rozumiem ¿e jak kto¶ du¿o lakieruje, to du¿a ¶rednica natrysku jest pomocna. Tak¿e jak kto¶ chce to mo¿e kupiæ Air Gunsê AZ3 HTE2 z dysz± o ¶rednicy natrysku 30cm i wydatku cieczy 250ml, a nie z ma³± dysz± 1.3 I po problemie Po za tym, innym du¿ym plusem tego pistoletu jest wyj±tkowo ma³e zapotrzebowanie na powietrze. Zarówno z ma³± dysz± 1.3 jak i optymaln± 1.8 (wersja AZ3 HTE HVLP ma znacznie wiêksze ¶rednice natrysku, ale potrzebuje tak¿e wiêcej powietrza - jak to HVLP). Z dysz± 1.3 pistolet AZ3 HTE2 potrzebuje zaledwie 200 litrów powierza. W przypadku dyszy o ¶rednicy natrysku 30cm, pistolet AZ3 HTE2 potrzebuje ledwo 205 litrów powietrza. I co wa¿ne jest to warto¶æ realna. Dziêki czemu mo¿na lakierowaæ nawet z nêdzn± 24 litrow± sprê¿ark±. Co mi, nie chwal±c siê, uda³o (choæ tych 24 litrowych sprê¿arek bynajmniej nie polecam). Nie kwestionujê tego ¿e inne pistolety s± lepsze. Jednak nie oszukujmy siê. Japoñska technologia, europejska produkcja, za jedyne 450z³. Chyba wszystkie inne pistolety w tym przedziale cenowym to chiñczyki lub produkty z Tajwanu.
W sumie to problemem jest tylko oznaczenie dysz. Air Gunsa mog³a by oznaczyæ dyszê modelu AZ3 HTE 2 z wydatkiem cieczy 250ml (a¿ 30cm ¶r. natrysku) jako 1.3 i ka¿dy by³ by zadowolony
Có¿ tylko produkty. Niech ich spece od marketingu siê mêcz± z tym zagadnieniem
jarbia nie mo¿esz po prostu zakupiæ wiêkszej dyszy daj±cej du¿± ¶rednicê natrysku |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-27, 17:49
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | jarbia nie mo¿esz po prostu zakupiæ wiêkszej dyszy daj±cej du¿± ¶rednicê natrysku |
Mam dyszê 1,8 do tego pistoletu i do podk³adu akrylowego siê dla mnie nadaje .
Ale mam te¿ Iwatê supernov± z dysz± 1,3 hd (o ¶rednicy ok 1,35mm ,dok³adnie nie pamiêtam ) ,która ma szeroko¶æ strumienia 35 cm,wiêc jaka musi byæ ró¿nica w tzw. atomizacji ?!
Dysza 1,8 w airgunsie do bazy siê nie nadaje .a z dysz± 1,3 trzeba siê mocno postaraæ aby nie by³o chmur.
Tu nie chodzi tylko o wydatek materia³u przy aplikacji ,bo dysze 2,0 te¿ s± ,ale o zrównowa¿enie kilku parametrów : ilo¶ci aplikowanego materia³u , atomizacji i szeroko¶ci strumienia .
Piszesz ,¿e masz szeroko¶æ strumienia 24 cm ale tzw. rdzenia bêdzie ok 20 cm.a to dla mnie trochê ma³o.
pozdr. |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-06-27, 20:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Pytam z ciekawo¶ci, przy jakim ci¶nieniu u¿ywasz dyszy 1.3 i 1.8 |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-27, 22:25
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | przy jakim ci¶nieniu u¿ywasz dyszy 1.3 i 1.8 |
Dyszy 1,3 od kiedy mam saty ,u¿ywam tylko do podk³adu epoksydowego i ci¶nienie ustawiam ok 3,0 bara bo zalecane 2,0 w instrukcji mnie nie pasowa³o.
Dyszy 1,8 tylko do podk³adu akrylowego i ci¶nienie ustawiam od 2,5 do 3,5 bara.
W kartach technicznych materia³ów s± inne parametry aplikacji ni¿ w instrukcjach pistoletów,tak ¿e sam nie wiem, jak to ma byæ wiêc ustawiam j.w.
pozdr |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2012-06-28, 11:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
jarbia napisa³/a: | Dyszy 1,3 od kiedy mam saty ,u¿ywam tylko do podk³adu epoksydowego i ci¶nienie ustawiam ok 3,0 bara |
Witam, ja do bazy ustawia³em ci¶nienie ok 2,2, natomiast do bezbarwnego gdzies 2.5. wtedy by³o dobrze, powiem tak gun super dla pocz±tkuj±cego, zakupi³em sacine 4 th oraz minijeta SR i gunse sprzeda³em, nie ¿e z³y, tylko za wolny i ma³a miot³a jak dla mnie . Pozdr. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-28, 12:16
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
stek napisa³/a: | oraz minijeta SR |
Tak z ciekawo¶ci zapytam ,bo te¿ siê za nim rozgl±dam, z jak± dysz± ta mini SR i jaka szeroko¶æ strumienia ?
stek napisa³/a: | nie ¿e z³y, tylko za wolny i ma³a miot³a jak dla mnie |
To s± na razie najwiêksze jej niedomagania i st±d ten temat.
pozdr. |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2012-06-28, 20:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
jarbia napisa³/a: | Tak z ciekawo¶ci zapytam ,bo te¿ siê za nim rozgl±dam, z jak± dysz± ta mini SR i jaka szeroko¶æ strumienia ? | dysza 1.0, u¿ywam do zaprawek, polecam tego mini, miot³a ko³o 15cm. Pozdr. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-28, 23:00
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
jarbia napisa³/a: | dysza 1.0, u¿ywam do zaprawek, polecam tego mini, miot³a ko³o 15cm. |
Ja polujê na 1,2 sr, ciekawe jakie to ma parametry ? |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
misiek
|
Wys³any: 2012-06-30, 14:15
|
0
|
|
|
|
ja mam z dysz± 1,2 sr i miot³a przy 2 barach na bazie jest jakie¶ 18 w rdzeniu i 24 wypylone wokó³rdzenia. Fajny gun,ale kiepsko siê go myje (dyszê) w porównaniu do air gunsy bo takze go posiadam z dysz±1,3. Dodam jeszcze,ze minijet to hvlp i sporo wolniejszy jest od air gunsy wiec lakierujac element ,to zuzycie powietrza na ten element w obu wyglada podobnie |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-30, 23:15
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: | Fajny gun,ale kiepsko siê go myje (dyszê) |
Poniewa¿ przywi±zujê du¿± wagê do mycia ,powiedz jakiego rodzaju problem z myciem tej dyszy ? |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
misiek
|
Wys³any: 2012-07-01, 11:48
|
0
|
|
|
|
problem polega na tym,ze to wersja mini i dysza jest ma³a. Ja zazwyczaj j± wykrêcam bo tez dbam o czysto¶æ swoich zabawek. W gunsê myjê zatykaj±c dysze palcem i piêknie siê domywa,a w mini to raczej nie wystarcza. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-07-02, 00:03
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
misiek napisa³/a: | W gunsê myjê zatykaj±c dysze palcem i piêknie siê domywa,a w mini to raczej nie wystarcza |
Ju¿ my¶la³em ,¿e co¶ gorszego.
Ja do tego u¿ywam twardego pêdzla i ró¿nych rozmiarów wyciorków, czy jak je tam zwa³.
pozdr. |
- Lew To³stoj |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|