Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jaro882
|
Wys³any: 2012-07-12, 06:10 Kompresor zbiornik 250l jaka sprezarka?
|
0
|
|
|
|
Witam!! da³em siê przekonaæ dziêki temu forum ¿e nie ma sensu kupowaæ sprê¿arek typu expo czy tym podobne;)
Dlatego w³a¶nie naby³em zbiornik 250 l oryginalny z kompresora i mam pytanie jak± sprê¿arkê zastosowaæ ¿eby to pochodzi³o w miarê mo¿liwo¶ci bezawaryjnie;)
Przegl±da³em alledrogo i o to moje propozycje;)
http://allegro.pl/kompres...2471219431.html
http://allegro.pl/pompa-s...2436877696.html
a¿ dwie pozycje;p gada³em z go¶ciem co sprzedaje kompresory ju¿ od lat i doradzi³ mi ¿eby nie szukaæ spre¿arki w uk³adzie V nie wiem ile jest w tym prawdy;) |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-12, 07:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
jaro882, Silnik 4 kW to podstawa i do tego kompresor ok 500 l/min wydajno¶ci rzeczywistej.
Zapomnisz o k³opotach z powietrzem.
To co pokaza³e¶ to ma³o.
Jak juz to model 4900 i silnik... pisz± 3kW, ja my¶lê 4kW. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-07-12, 09:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Tak jak pisze Lackdoctor.
Ja mam zbiornik 200 litrów , sprê¿arkê 4900 i silnik 4kW.
Wystarcza ale sza³u nie ma. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-12, 10:37
|
0
|
|
|
|
marer napisa³/a: | Wystarcza ale sza³u nie ma. |
Sza³u to ja niemam.
200 litrów, 3kW sprê¿arka markowa i ...360 l/min
I teraz dopowiem ¿e robiê ca³e samochody, baza hvlp - 430 l/min.
Powietrza nie brakuje ,,, no zapewne wagonu metra bym nie cenzura³ bez spadku ci¶nienia na pistolecie.
Tak to w³a¶nie mo¿na oszukaæ s³ab± wydajno¶æ i dzieki wiekszej butli, lub podpiêciu drugiej lakierowaæ auta nawet sprzêtem co wypluwa a¿¿¿¿ 210 l/min.
Nawet o tym nie wiedz±c ¿e takim sza³em siê dysponuje.
Kolega nasz co¶ o tym wie i duuuzy wan czy aspa robi wra¿enie, ale tylko wizualne. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
jaro882
|
Wys³any: 2012-07-12, 16:37
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-07-13, 17:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
czy ta ostatnia jest 2 stopniowa czy 1 stopniowa ?
Obroty mo¿esz troche podnie¶c poprzez za³o¿enie wiêkszego ko³a pasowego na silniku.( ok.1200 na pompie)
Pod warunkiem, ¿e zastosujesz wydajniejsze ch³odzenie powietrza sprê¿onego.
czyli musisz dodatkowo za³o¿y wiêksz± ch³odnice i zadbac aby pompa powietrza zasysa³a ch³odne powietrza (czyli jaki¶ wentylator przed filtrem)
W przeciwnym razie efekt mo¿e byc odwrotny od zamierzonego.
Taki ma³y agro tuning kompresora poprawiaj±cy parametry wydajno¶ci
Ps. to tylko sugestia
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-13, 17:46
|
0
|
|
|
|
936 napisa³/a: | Taki ma³y agro tuning kompresora poprawiaj±cy parametry wydajno¶ci
Ps. to tylko sugestia |
£adna mi sugestia.
Po prostu bardzo dobra rada.
Dodam tylko ¿e czêsto takie same kompresory pracuj± z ró¿na wydajno¶ci± 360-410 l/min (taki przyk³ad, gdzie obroty to odpowiednio 1200-1400 na minutê.
Niestety przy wy¿szych obrotach sprê¿arki stosuje siê wtedy silnik 4kW, ale na biedê mo¿na podnie¶æ obroty sprê¿arki i zostawiæ silnik 3kW.
Jednak radzê kontrolowaæ jego ciep³otê, przynajmniej na poczatku.
W sumie nad tym my¶lê, bo 360 l/min to kiepsko ciut a wiem ¿e mój kompresor mo¿e wiêcej,,,, silnik ju¿ nieca³kiem mo¿e... 3kW niestety. |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-07-14, 09:39
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: |
silnik ju¿ nieca³kiem mo¿e... 3kW niestety. |
Silnik da rade nawet s³abszy przy takim kompresorku.
Problemem jest w tym czy wystartuje przy ci¶nieniu minimalnym w butli ? ( na przyk³ad 6 bar.)....
Mój 3 KW 2889 o/min (7-9bar.) napêdza kompresor z 126 (650 cm2) i nawet nie stêknie.
Zastosowa³em pare sztuczek tecznicznych.
Istnieje mo¿liwo¶c regulacji presostatu 9-12 bar. i te¿ bêdzie startowa³.
Wiêc sam rozumiesz, ¿e silnik nie ma tak kluczowego znaczenia. (koszty energii w skali miesi±ca i roku s± ni¿sze)
O to w tym wszystkim chodzi.
Obroty mo¿esz krêci ile Ci siê podoba ale z praw fizyki wyniknie co innego i efekt bêdzie jeszcze gorszy.
(temperatura jest wrogiem Twoich udoskonaleñ)
Dlatego wszystkie parametry trzeba zegrac ze sob± w celu osi±gniêcia zamierzonego efektu.
Gdyby uda³o siê Tobie zastosowac do³adowanie dynamiczne (czyt. nadmuch na filtr powietrza kompresora) jaki¶ wp³yw na poprawe parametrów to napewno ma)
Ps. Proste rzeczy s± najtrudniejsze |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-14, 10:43
|
0
|
|
|
|
936 napisa³/a: | Obroty mo¿esz krêci ile Ci siê podoba ale z praw fizyki wyniknie co innego i efekt bêdzie jeszcze gorszy. |
Jeden problem o którym mo¿esz nie wiedzieæ.
Grzanie siê silnika to nastêpstwo ????? Czego????
Przesuniêcia, opu¶nienia faz, pola magnetycznego wirnika wzglêdem stojana.
To zjawisko pali nam silniki bo przesuniêcie faz skutkuje grzaniem sie silnika i ostatecznie spaleniem.
Do tego dodam silniki po³±czone w uk³ad gwiazdy s± bardzo wra¿liwe na przeci±¿anie ich i potrafi± nawet stan±æ i buuuczeæ do skutku... spalenia.
Fajnie mieæ silnik w sprê¿arce pod³±czony w gwiazdê, ale z uzwojeniami przystosowanymi do pracy gwiazda czyli 3*230v i trójn±t, czyli na napiêciu miêdzyfazowym 3*400v
Oooo, to wtedy zmieniasz gwiazde na trójk±t i zapodajesz kompresorowi du¿o wiêksze obroty ,,, bo pozwala na to moc silnika.
Który ju¿ niema 3kW lecz.... 4, lub nawet ciut wiêcej. |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-07-14, 11:07
|
0
|
|
|
|
Szacunek
Tego nie wiem. Ale MOC jest potrzebna bezwzglêdnie !
Wykorzysta³em wiedze, któr± mam i zastosowa³em ko³o zamachowe oraz odpowiedni dobór prze³o¿eñ kó³ pasowych.
Elektryk powiedzia³, ¿e tego silnika nie mo¿na pod³±czy w innym uk³adzie.
,, Nie komplikuj prostych rzeczy " w taki sposób podchodze do tematu.
Pozdrawiam.
Ps. czhodzi³o mi o obroty pompy powietrza (jej wydajno¶ efektywn±), nie mia³em na my¶li silnika elektrycznego ani (KW) |
|
|
|
|
JAROGTS
|
Wys³any: 2012-07-14, 11:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 169 Sk±d: Bia³ystok
|
Jak podkrêcisz obroty pompy to zaraz grzaæ siê zacznie i rzygaæ olejem zapewne.
pozdro |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-07-14, 11:40
|
0
|
|
|
|
dok³adnie tak to jedno z praw fizyki pracy powietrza i procesów tarcia. (mg³a olejowa, zu¿ycie materia³u itp.)
Dlatego trzeba temu przeciwdzia³ac...
stosuj±c DU¯O DU¯O wiêksze ch³odzenie ca³ej pompy, wydajniejszy filtr zasysaj±cy i lepsze odpowietrzenie skrzyni korbowej.... |
|
|
|
|
jaro882
|
Wys³any: 2012-07-14, 15:05
|
0
|
|
|
|
Mój silnik ma moc 3KW i na wstêpnie 1460 obr./min , zastanawiam siê powa¿niej nad zakupem Abac B3800 do tej pory pracowa³em na sprê¿arce DUUUUUUUUUUUU¯o DUUUUUUUUUUUUUUUU¯o s³abszej i jako¶ dawali¶my rady |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-14, 16:16
|
0
|
|
|
|
jaro882 napisa³/a: | zastanawiam siê powa¿niej nad zakupem kompresora firmy walter z wydajno¶ci± grubo ponad 400 l/min na wyj¶ciu. Pasuje nawet idealnie do silnika 3kW.
Kosztuje chyba co¶ ko³o 800 z³. |
Zmieni³em trochê Twoj± my¶l przewodni±...
Tak jest lepiej.
Jarbia, Pawe³ 1 8 0 7 nie pamiêtam jak tam te liczby lecia³y.... ich pytaj, oni s± wybrañcami... waltera.
Zadowolonymi wybrañcami. |
|
|
|
|
jaro882
|
Wys³any: 2012-07-14, 18:42
|
0
|
|
|
|
nie czaje kto¶ na forum handluje takimi sprezarkami na forum?? |
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-07-15, 19:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Tutaj mo¿esz poczytaæ o tym co ja posiadam
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5346
Dodam ¿e nie pracujê dzieñ w dzieñ tylko raz kiedy¶. Zdarza mi siê piaskowaæ ale te¿ tylko tak ¿e sprê¿arka chodzi ca³y czas przez godzinê max 2 tak¿e ma³o pracujê. Je¶li chodzi o powietrze do pistoletu (mam Star Evo-t LVLP) to sprê¿arka przy ci±g³ym malowaniu dobija zbiornik i siê potrafi wy³±czyæ. Póki co pracuje bezawaryjnie. Jak by¶ zdecydowa³ siê na zakup takiej to koniecznie zwróæ uwagê ¿eby cylinder by³ ¿eliwny bo s± sprzedawane równie¿ z aluminiowym nieco taniej.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-07-15, 21:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Lackdoctor napisa³/a: | Pawe³ 1 8 0 7 nie pamiêtam jak tam te liczby lecia³y.... ich pytaj, oni s± wybrañcami... waltera. |
Dobrze Krzysiu pisze
U mnie Walter spisuje siê super,ca³e T4 ,baza hvlp bez zaj±kniêcia,¿adnej straty ci¶nienia na digi.
Nie mam nie wiem jak d³ugo tej sprê¿arki ale nawet jak klêknie nastêpn± bêdzie równie¿ Walter.
Zapytaj jeszcze Kolegi Jarbia,On te¿ u¿ytkuje Waltera z tego co pamiêtam,my¶lê,¿e te¿ co¶ Ci doradzi.
Pozdro |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-15, 21:41
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | ale nawet jak klêknie nastêpn± bêdzie równie¿ Walter. |
Nie kombinuj tylko klikaj....
http://allegro.pl/kompres...2477895151.html
Mega okazja, sam bym bra³ i sie na forum nie dzieli³ informacj± o takim rarytasie.
Jak kto¶ z forumowiczów kupi to zgrzewka piwa dla mnie... hehe, ¿art, niech pochwali siê ¿e za³apa³ dobry sprzêt. |
|
|
|