Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kashim 
Wys³any: 2012-07-29, 16:02   Pierwsze lakierowanie
0
UP DOWN
2 kó³ka

Witam,
mam zamiar wykonaæ lakierowanie mojego motocykla. Sprzêt prze¿y³ du¿o nie tylko ze mn±. Chêci do wydania ca³ej pensji na lakiernika nie mam:). Pozostaje homemade.

Chcia³bym siê dowiedzieæ jak przygotowaæ owiewki pod lakierowanie?

Co ju¿ wiem.
Na pewno trzeba pozbyæ siê rys i pospawaæ ewentualne pêkniêcia. Usun±æ naklejki. Zmatowiæ plastiki.
Usun±æ wszelkie zabrudzenia oraz odt³u¶ciæ
Nowe naklejki umieszczê pod klarem

Co potrzebujê jeszcze zrobiæ aby lakier trzyma³ siê plastików?
Czy potrzebujê specjalistycznego sprzêtu, aby uzyskaæ dobry efekt? Je¶li nie to jaki polecacie?
Czy jest jaka¶ metoda na py³ki których w warunkach domowych siê nie uniknie?
Chcia³bym wykonaæ malowanie w 2-3 kolorach. Raczej prosty wzór. Jak przygotowaæ taki element?

Pozdrawiam

Ps. Motocykl to Yamaha R6 z 2001

ksenonn 
Wys³any: 2012-07-29, 17:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
skoro nie masz kasy na lakiernika to tym bardziej nie masz na w miarê przyzwoity sprzêt - przynajmniej te 5 tysiaków..

kashim 
Wys³any: 2012-07-30, 07:38   
0
UP DOWN
2 kó³ka

ksenonn napisa³/a:
skoro nie masz kasy na lakiernika to tym bardziej nie masz na w miarê przyzwoity sprzêt - przynajmniej te 5 tysiaków..

Nie ogarniam, cz³owieku ja tu nie chcê otwieraæ "salonu lakierniczego" ¿eby kasê na tym zarabiaæ, a jedynie zrobiæ dla siebie. Dodatkowo wiem ¿e s± metody na usuwanie py³ków. Co¶ tam ogarniam, a i z sprzêtem zdecydowanie przesadzi³e¶. Sprzêt amatorski jest du¿o tañszy.
Nie odpowiedzia³ê¶ na ¿adne pytanie w zasadzie.

Je¶li kto¶ ma zamiar wnosiæ rady i porady jak ksennon to proszê siê nie wypowiadaæ. Zaoszczêdzi to czasu i Mi i Tej osobie.

Zdecydowanie mile widziane tips&tricks or How To:D

Pozdrawiam i czekam na pomocn± d³oñ

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-07-30, 07:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
kashim napisa³/a:
Motocykl to Yamaha R6 z 2001

I ty chcesz to polakie... :x: wróæ, umalowaæ czym?...sico za nieca³± stówe i dmuchawk± za 400 z marketu :sciana: i na dodatek w kilka kilka kolorów :rotfl:
We¼ sobie cz³owieku kup foliê a'la carbon i oklej STARANNIE ca³y motor, przynajmniej efekt bêdzie przyzwoity... albo wydaj kasê na sprzêt i materia³y i na koniec zobaczysz, ¿e mieli¶my racjê :idea:

kashim 
Wys³any: 2012-07-30, 08:17   
0
UP DOWN
2 kó³ka

grzechoo2008 napisa³/a:
kashim napisa³/a:
Motocykl to Yamaha R6 z 2001

I ty chcesz to polakie... :x: wróæ, umalowaæ czym?...sico za nieca³± stówe i dmuchawk± za 400 z marketu :sciana: i na dodatek w kilka kilka kolorów :rotfl:
We¼ sobie cz³owieku kup foliê a'la carbon i oklej STARANNIE ca³y motor, przynajmniej efekt bêdzie przyzwoity... albo wydaj kasê na sprzêt i materia³y i na koniec zobaczysz, ¿e mieli¶my racjê :idea:

Kocham ten kraj, ten naród to zacofane spo³eczeñstwo, pseud profesjonalistów którzy radz± ¿e do polakierowanie trzeba odrazu sprzêt za 5 ty¶. Jak narazie ¿aden z was nie zapyta³ siê o nic ani nie udzieli³ ¿adnej rady. Po pierwsze dostêp do sprê¿arki mam to po a (nie wiem czy taka wystarczy dlatego chcia³em by kto¶ pomóg³ z sprzêtem, kosztowa³a oko³o 2,5 ty¶), po b nie u¿y³em przedzia³u kwotowego, wiêc 100 wsad¼ sobie w buty, po c polia a'la carbon jest najwiêksz± krzywda jak± mo¿na zrobiæ swojemu sprzêtowi wg mnie ca³kowity brak gustu ale to moje zdanie, po d dalej nie wnios³e¶ nic ciekawego, poza wy¶mianiem co jest ¿enad± i zabija ducha forum.

Dziêkujê wam za profesjonaln± pomoc, poradzê sobie bez niej.

Ps. Nie jeste¶cie pêpkiem ¶wiata.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-07-30, 11:23   Re: Pierwsze lakierowanie
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
kashim napisa³/a:

Musisz zmatowiæ plastik, oraz potrzebujesz podk³ad na plastik tzw. PZP.

kashim napisa³/a:
Czy potrzebujê specjalistycznego sprzêtu, aby uzyskaæ dobry efekt? Je¶li nie to jaki polecacie?

Najtañszy, ponoæ przyzwoity pistolet Tiger XRP z tajwanu. Lub rekomendowana w "klasie ¶redniej" Air Gunsa AZ3 HTE 2 np. 1.5mm. Do tego reduktor pod pistolet, odwadniacz, w±¿ 10mm. Napisa³e¶ ¿e masz dostêp do przyzwoitego kompresora, tak¿e o tym nie wspominam.

kashim napisa³/a:

Raczej tego nie unikniesz, wtr±cenia bêdziesz musia³ spolerowaæ.
kashim napisa³/a:
Chcia³bym wykonaæ malowanie w 2-3 kolorach. Raczej prosty wzór. Jak przygotowaæ taki element?

Poczytaj sobie -
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5785
Na tym filmiku masz pokazane jak mo¿na robiæ "wzorki" na lakierze -
http://youtu.be/HTXH2iGVR3Y
Wszystko o co pytasz by³o ju¿ to opisane na forum.

karlos2 
Wys³any: 2012-07-30, 12:07   
0
UP DOWN
Ride To Live

Pomóg³: 1 raz
Nie bêde siê wypowiada³ o sprzêcie bo ju¿ wystarczaj±co du¿o zosta³o na ten temat powiedziane.
Powiem jednak ¿e lakierowanie elementów motocykli nie jest wcale takie proste jak wydaje siê to ka¿demu w³a¶cicielowi motocykla,
-po pierwsze trzeba mieæ odpowiednie stojaki dla umocowania elementów,
-lakierowanie na kilka kolorów te¿ wymaga odpowiedniej praktyki,a przede wszystkim cierpliwo¶ci,
chocia¿by zrobienie zwyk³ych szparunków wymaga odpowiedniego do¶wiadczenia, wiêc zastanów siê dobrze czy nie oddaæ twojego sprzêta do profesjonalnego zak³adu lakierniczego.
pzdr.

ksenonn 
Wys³any: 2012-07-30, 19:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
kashim napisa³/a:
ksenonn napisa³/a:

Nie ogarniam, cz³owieku ja tu nie chcê otwieraæ "salonu lakierniczego" ¿eby kasê na tym zarabiaæ, a jedynie zrobiæ dla siebie. Dodatkowo wiem ¿e s± metody na usuwanie py³ków. Co¶ tam ogarniam, a i z sprzêtem zdecydowanie przesadzi³e¶. Sprzêt amatorski jest du¿o tañszy.
Nie odpowiedzia³ê¶ na ¿adne pytanie w zasadzie.

Je¶li kto¶ ma zamiar wnosiæ rady i porady jak ksennon to proszê siê nie wypowiadaæ. Zaoszczêdzi to czasu i Mi i Tej osobie.

Zdecydowanie mile widziane tips&tricks or How To:D

Pozdrawiam i czekam na pomocn± d³oñ

w takim razie skoro jestem taki z³y proszê bardzo:

aby lakier trzyma³ siê plastiku trzeba go zmatowiæ i na³o¿yæ podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ (PZP), pó¼niej podk³ad akrylowy, szlif i lakier

co do specjalistycznego sprzêtu aby efekt wyszed³ przyzwoity.. powiem Ci tak: przerabia³em ju¿ kompresory 50l dwucylindrowe, 110l 3 cyl i teraz mam 200l 3 cyl Waltera - wiadomo, ¿e nie jest to jaki¶ sza³ pa³ ale jest ró¿nica, a ostatnio mia³em okazje zobaczyæ marketowy kompresoro-podobne co¶ 24l za 3stówki i to delikatnie mówi±c jest strata kasy, wiêc nie polecam - ale jak mówi³e¶ masz dostêp do normalnego kompresora wiêc ok. to samo tyczy siê pistoletu - jak te¿ masz mo¿liwo¶æ po¿yczyæ w miarê dobry sprzêt to ju¿ masz z górki (w kwestii sprzêtu, bo ³atwo nie bêdzie)a jak nie masz i chcesz kupiæ no to polecam co mia³em, w sumie dalej mam Walcom slim s - 400z³, no chyba ¿e Iwata az3 nie wiem, nie mia³em..

co tu mamy dalej.. py³ki, no mo¿na niby sobie jako¶ poradziæ, wiadomo, ¿e nie ca³kowicie siê ich uniknie, mo¿esz zwil¿yæ pod³ogê wod±, oklejaæ ¶ciany foli±.. - ale mam nadziejê, ¿e w domu nie bêdziesz lakierowaæ ;)

i ost. temat 3 kolory - powiedzmy ¿e masz ju¿ element przygotowany, nak³adasz 1-szy kolor, czekasz a¿ przeschnie, zaklejasz, nak³adasz drugi wzór, zaklejasz oklejasz wycinasz co tam chcesz za wzór osi±gn±æ, jak ju¿ masz wylakierowane baz± nak³adasz bezbarwny, polerujesz syfki 2000-2500 na wodzie i polerka maszyn± z G3

no to tak to mniej wiêcej wygl±da ;)
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: