Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sawmaster
|
Wys³any: 2012-10-24, 17:18 Problem z Iwat± AZ3 impact
|
0
|
|
|
|
Co¶ dziwnego odkry³em na próbnych natryskach, otó¿ jak mam przykrêcony materia³ o pó³ obrotu to miot³a wychodzi w granicach 20cm mo¿e mniej jak odkrêcam materia³ pó³ obrotu to miot³a zwiêksza siê o 1/3. Wada pistoletu? nie spad³ mi na ziemie czy co¶ w tym rodzaju. W mieszalni poradzili mi abym sprawdzi³ czy mam dokrêcony pistolet. Ci¶nienie na wci¶niêtym cynglu 2,3 bara |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-10-24, 17:45
|
0
|
|
|
|
W mieszalni nieznajo sie a ty jak niewiesz to id¼ do "szeptuchy" to ci powie albo uleczy! Poczytaj o zasadach dzia³ania urz±dzeñ natryskowych to bêdziesz wiedzia³. Jak to dzia³a. Pozdr. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-24, 17:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
sawmaster,
Wszystko OK. Cytat: |
W mieszalni nieznajo sie |
Dok³adnie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-24, 18:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Lackdoctor napisa³/a: | Wszystko OK. |
Dok³adnie ... Wszystko OK ?????? ... to mo¿e Lackdoktor wyja¶nij koledze @sawmaster jak to dzia³a i dlaczego, a nie wysy³asz go na drzewo jak on tu zajrza³ po informacje. Dla kolegi @sawmaster to dziwne zjawisko ... i dlaczego ma niby szukaæ informacji gdzie¶ w prasie, czy w katalogach jak Tu taki znakomity znawca od pistoletów jest ... jednak odpowiada wylewnie .... Wszystko OK.
To niegrzeczne jest @Lackdoktor to ju¿ lepiej by³o nie wchodziæ do tego tematu ni¿ pisaæ komu¶ .... ¿eby siê odpie przy³ |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2012-10-24, 20:08
|
0
|
|
|
|
w³a¶nie chcia³em zg³êbiæ wiedzê ale nie wiem gdzie szukaæ bo w necie tego nie ma |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-24, 20:54
|
0
|
|
|
|
sawmaster napisa³/a: | w³a¶nie chcia³em zg³êbiæ wiedzê |
Dla lakiernika wystarczy zwyk³e OK.
Sprzet jest Ok.
Dla poszukiwacza ... PROJEKTER,
On przecie¿ ju¿ nie mo¿e wytrzymaæ aby sie wiedza podzieliæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-24, 23:06
|
0
|
|
|
|
Krzysztofie ... gdzie¿ bym ¶mia³ tu pisaæ jakie¶ g³upoty o pistoletach. Ja teoretyk przy tobie wieloletnim praktyku zawodowym ( to ju¿ bêdzie z piêciolecie twojej kariery - chyba ) i Ja mam takiemu mistrzowi wchodziæ w paradê ... zreszt± napisa³e¶ post w temacie tylko taki ubogi troszkê i zaskoczy³e¶ mnie po prostu, ¿e tak kolegê odepchn±³e¶. W kilku zdaniach móg³by¶ wyja¶niæ piêknie t± sprawê. Masz jaki¶ gorszy dzieñ ? ... No to mo¿e jutro Krzysiu ... Jutro ma ¶wieciæ s³oneczko. |
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-10-25, 11:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
hahah No PROJEKTER zgadzam sie z Toba Nie ³adnie tak |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 12:03
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | sawmaster napisa³/a: | w³a¶nie chcia³em zg³êbiæ wiedzê |
Dla lakiernika wystarczy zwyk³e OK.
Sprzêt jest Ok. Dla poszukiwacza ... PROJEKTER ... |
Trochê ekwilibrystyczna jest konstrukcji tego twojego postu .... ale mam wolnego zwoja w mózgu i po nie przespanej nocy zajarzy³em, ¿e chcia³e¶ mnie lekko obraziæ, a TY TY , ¿e niby nie jestem Ciebie godny bo TY jeste¶ lakiernikiem ? aaaaa Teraz ju¿ kapuje.
No troszkê ci raczej Krzysztofie nak³amali je¿eli sam tego sobie nie wymy¶li³e¶, ale bardziej martwi mnie to ¿e kolega @sawmaster postanowi³ jednak P O S Z U K I W A Æ wiadomo¶ci i zg³êbiæ temat tego zjawiska, którego ma prawo nie zrozumieæ, a Ty Krzysztofie..... konfabulujesz ¿e jeste¶ lakiernikiem i ¿e nie gadasz z plepsem OJ nie fajnie, nie fajnie Lackotworze |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 12:33
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | P O S Z U K I W A Æ | = PROJEKTER,
Dobra, wstep mamy za Tob± a teraz dziel PROJEKTER napisa³/a: | ale mam wolnego zwoja w mózgu | ok, ja mam czas, poczekam. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 14:26
|
0
|
|
|
|
Ale na co ? ... Nie krêæ mo¿e. Nabi³e¶ sobie kolejnego posta wchodz±c do technicznego tematu o pistoletach. Guzik pomog³e¶ tylko wys³a³e¶ @sawmaster na drzewo, krótkim niezbyt m±drym i na pewnie niezbyt grzecznym tekstem. Wróæ do tematu praktyku i specjalisto od AirGunsa ... model IPACT dodam .... którego z pewno¶ci± nie widzia³e¶ na oczka .... Wróæ i napraw co¶ spie przy³.
Opisz TU dlaczego jest OK .... i jeszcze wyja¶nij mo¿e tym Uherom z forum co prowadz± mieszalnie lakierów dlaczego s± durnymi pa³ami i gó wno wiedz± o pistoletach w tych swoich miejscach pracy zwanych mieszalniami ?
No Krzysiu do czego to podobne jest ¿ebym ci t³umaczy³ co napisa³e¶ we w³asnym po¶cie
Raczej wygl±da na to ¿e koledzy z mieszalni pisz±cy na forum maj± do dyspozycji dok³adnie to samo ¼ród³o wiedzy co TY ... wieloletni lakiernik z piêciuset letni± praktyk± zawodow±. Wychowanek ASO. Cz³owiek legenda ... który ma nawet specjalny temat z pochwa³ami na obu portalach internetowych W³a¶ciciel Autoodnogi legalnej lakierni znanej w ca³ej Polsce i dwóch krajach europy. Te¿ spijasz wiedzê z postów na forum.
Nie b±d¼ Krzysiu takim nabzdyczeñcem tylko wyja¶nij koledze prost± sprawê z t± szeroko¶ci± miot³y. Przecie¿ napisa³e¶ OK .... to teraz siê ok zachowaj |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 14:53
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | wyja¶nij koledze prost± sprawê z t± szeroko¶ci± miot³y. |
Co mam wyjasniaæ?
Robisz wielkie czary z dzia³ania pistoletu lakierniczego.
Za rozbicie materia³u i u³o¿enie jej w kszta³t szerokiej miot³y odpowiadaja dysze odchylajace - jak wolisz w±sy
Dlaczego jak podajesz mniej materia³u miot³a jest wê¿sza?
Bo powietrze nie ma czego rozbijaæ a przy iglicy otwartej na max powietrze z dyszy odchylajacych trafia na mieszanke materia³u i powietrza o wiekszej gêsto¶ci, trafia na opór i ... im wieksza dysza, tym miot³a szersza.
Ale takie wiadomo¶ci to do czego niby sa potrzebne lakiernikowi ?
Dlatego pistolet OK, w mieszalni mog± sie nie znac, bo to wiedza zbedna.
Pisac jeszcze co sie dzieje zaraz za wyj¶ciem dyszy materia³owej i obrazowo opisywac wielko¶æ i ¶rednicê mieszanki w miejscu w ktorym trafia w nia powietrze z dysz rozpylajacych?
Malo materia³u - srednica mniejsza, duzo materia³u- ¶rednica odpowiednio wieksza.
Co jeszcze?
Do momentu natrafienia na powietrze z dysz odchylajacych miot³a zawsze jest okrag³a cos jeszcze???
Po co to komu potrzebne ?
Poczatkujacemu aby pog³êbic wiedzê?
Pistolet ok. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 16:49
|
0
|
|
|
|
.... a to ju¿ nie Mnie pytaj co masz pisaæ .... tylko kolegê @sawmaster,
Ja tam sobie na razie zanotuje nowe pojêcia z budowy pistoletu lakierniczego
W±sy ... to siê pisze przez "±" ?
Dysze odchylaj±ce .... odd czy odchylaj±ce ? .... a one siê obracaj± mo¿e czy tylko odchylaj±?
Te czê¶ci pistoletu to maj± jakie¶ nr w cenniku
Ja nie z³apa³em idei twojego przekazu, ale mo¿e kolega @sawmaster jest zadowolony z wyczerpuj±cej informacji i jest OK
Mnie praktyku to siê wydawa³o, ¿e ka¿dy pistolet uzyskuje maksymaln± szeroko¶æ strumienia natryskowego gdy ci¶nienie jest ustawione na zalecanym poziomie 2 - 4 bary zale¿nie od typy i modelu, a reszta zaworów jest po prostu na max otwarta ¿eby sprzêt móg³ zademonstrowaæ co tam za parametry dali lakiernikowi do dyspozycji jego projektanci. To taka informacja dla lakiernika.
No chyba ¿eby ... ale nie .... Nie to nie mo¿liwe ... a mo¿e jednak ?
Krzysio ? Tak zapytam nie¶mia³o jak P O S Z U K I W A C Z .... bo widzê ¿e siê na tym znasz ¿e HO ... HO .... Tylko siê bojê troszkê, bo wiesz mam od ciebie to na PW ... a tam ... najwy¿ej mnie zje...biesz.
Spytam ..... ?
To nie jest przypadkiem tak, ¿e wkrêcaj±c W AirGunsie Impact iglicê do ¶rodka dyszy materia³owej jednocze¶nie blokuje siê t± iglic± spust w okre¶lonej pozycji i ten blaszany spust nie otwiera do koñca zaworu powietrza który tak siê g³upio sk³ada pracuje zawsze razem z iglic± czy to siê komu¶ podoba czy nie ? .. Producent pistoletu ( a w³a¶ciwie jego wynalazca w obecnej formie jakie¶ 70 lat temu ) wymy¶li³ to jako¶ tak ¿e wiêcej materia³u to wiêcej powietrza. Mniej materia³u mniej powietrza ?
Jak uwa¿asz Krzysiu ?
Bo tak sobie my¶lê ... ale Ja to przyg³upi t³usty, jedno zwojowy, durny teoretyk jestem ,... choæ tak sobie my¶lê ¿e mo¿e zasada pracy aparatu natryskowego jest taka ¿eby przenie¶æ na element jak±¶ ilo¶æ materia³u to potrzeba do tego okre¶lonej objêto¶ci powietrza. Skoro p³ynne wciskanie spustu przesuwa ig³ê do ty³u i dysza materia³owa podaje coraz wiêcej materia³u ze zbiornika grawitacyjnego ... to jak to kurde rozwi±zaæ ¿eby równie p³ynnie na dyszê powietrzn± dociera³o coraz wiêcej powietrza z korpusu ? Powietrza koniecznego do równego przenoszenia tej przybywaj±cej, lub nagle zmniejszaj±cej siê ilo¶ci materia³u ...
Bardzo ciê Krzysiu przepraszam sugeruj±c ¿e zawór powietrza i iglica pracuje zawsze w pe³nej zale¿no¶ci od siebie ... pcha je do ty³u spust pistoletu.
Gdyby tak by³o to by oznacza³o ¿e do dyszy powietrznej nie dociera maksymalna mo¿liwa ilo¶æ powietrza skoro kto¶ skrêci³ iglice zablokowa³ spust i zawór powietrza teraz nie otwiera siê do koñca
Nie ¶mia³bym Krzysztofie modyfikowaæ twojej opowie¶ci o w±sach i dyszach odchylaj±cych durnym stwierdzenie teoretyka który nawet nie ma sprê¿arki ¿e raczej trudne jest uzyskanie maksymalnej szeroko¶ci strumienia na dyszy materia³owej skoro pistolet nie mo¿e "oddychaæ" tylko ziewa. Po wkrêceniu dyszy materia³owej i wyznaczeniu jej nowego miejsca po³o¿enia = maksymalnego punktu do którego mo¿na wcisn±æ spust .... uzyskujemy ..... WOW .... maksymaln± szeroko¶æ strumienia natryskowego To maksymalna szeroko¶æ strumienia dla takiego w³asnie po³o¿enia spustu. Nawet po cofniêciu ig³y do ty³u i ponownym przesuniêciu spust w to samo po³owiczne miejsce ( ju¿ na wyczucie ) znowu szeroko¶æ miot³y bêdzie taka sama ( po³owiczna ), bo oba zawory iglica i powietrze pracuj± zawsze równolegle.
Teraz nie wiem Krzysztofie z wieloletnim praktycznym do¶wiadczeniem czy taki "Kozi cenzura", "Dureñ", "Burak", £o¶, i T³usty ¦mierdziel .... mo¿e pozwoliæ sobie na posumowanie twojego ciut, ciut b³êdnego wyja¶nienia tej prostej sprawy ?
Za pozwoleniem Krzysiu : Pistolet lakierniczy nie ma sztucznej inteligencji, nie jest sterowany komputerem, ani nawet chipem ... niestety nie wie g³upek ¿e za miejscem blokady spustu jest jeszcze przestrzeñ w któr± móg³by cofn±æ ig³ê i zawór powietrza sypiaæ towarem tak ¿e lakiernik siê zapowietrzy ze zdziwienia ... i niestety gdy siê wkrêci trochê iglice to ten g³upi aparat natryskowy "my¶li" ¿e to koniec ... ¿e to wszytko co ma do dyspozycji ¿eby "dmuchaæ i chuchaæ" powietrzem na g³owice i wszytko co mo¿e przepchn±æ przez te dziureczkê w dyszy materia³owej.
Tylko Ja nie wiem Krzysiu czy siê teraz nie wyg³upi³em ? Czy nie zrobi³em z siebie Debila koñcz±c karierê na forum ... karierê "styropianowego udawanego specjalisty" ... ss±cego wiedzê z katalogów ? Bo jak tak ... to na koniec dodam do twoje b³yskotliwej kariery konkluzje z PW któr± siê tak zachwyca³e¶ ... a co tam niech siê wszyscy ze mnie ¶miej± :
Zacytujê tu jedno zdanie twoje zdanie Krzysztofie z naszej rozmowy .... je¿eli siê nie pogniewasz :
Lackdoctor / Mkautos napisa³/a: | Napisa³e¶ ¿e skrêcaj±c ilo¶æ materia³u zmniejsza siê te¿ ilo¶æ powietrza. No to w gali malina roku masz pierwsze miejsce gwarantowane | dalej by³y epitety ...
Tak napisa³em Krzysiu ..... Tak w³a¶nie napisa³em ... na tamtym forum i teraz na tym. TAK teraz zrobi³em wyja¶niaj±c troszkê jak dzia³a pistolet lakierniczy
Teraz postawiê sprawê TAK ... Niech ludzie oceni±. M±drzy i g³upi, fachowcy i amatorzy m³odzi i starzy, praktycy i teoretycy, która wersja wyja¶nienia "twojego OK" ... do nich bardziej przemawia ? Co zrozumieli ?
Czy mój teoretyczny be³kotu T³ustej Pa³y i wiejskiego barana .... czy mo¿e te twoje rzetelne wnikliwe wyja¶nienia sprawy gdzie nowa g³owica IMPACT ma dysze odchylaj±ce. ... no i oczywi¶cie jak siê Panowie odnosz± do tej jak¿e absurdalnej teorii ¿e skrêcaj±c ilo¶æ materia³u zmniejsza siê te¿ ilo¶æ powietrza dodam powietrza docieraj±cego do g³owicy ... i tak siê dzieje, czy siê komu¶ to podoba, czy nie
DZIÊKUJE. TO PISA£EM JA - PROJEKTER |
|
|
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2012-10-25, 16:57
|
0
|
|
|
|
projekter ale skomplikowanie piszesz, a z czytania ze zrozumieniem mia³em 84% na maturze |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 17:03
|
0
|
|
|
|
sawmaster napisa³/a: | projekter ale skomplikowanie piszesz, a z czytania ze zrozumieniem mia³em 84% na maturze |
To musisz przyj±æ do wiadomo¶ci wyja¶nienia Lackotwora. Pistolet dzia³a OK |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 17:17
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Teraz postawiê sprawê TAK ... Niech ludzie oceni±. M±drzy i g³upi, fachowcy i amatorzy m³odzi i starzy, praktycy i teoretycy, która wersja wyja¶nienia "twojego OK" ... do nich bardziej przemawia ? Co zrozumieli ? |
No to masz pecha.
S± tu m±drzy ludzie, nawet digi zdarza sie miec w pistolecie im.
Poczytaj±, oceni±, napisz±.
PROJEKTER napisa³/a: | bo oba zawory iglica i powietrze pracuj± zawsze równolegle. |
No to czwarta Twoja wtopa w postrzeganiu dzia³ania pistoletu.
Rozkrêca³es kiedys pistolet?
Lakierniczy?
Mo¿e przypadkiem satê?
Naciskajac spust otwierasz zawór powietrza na zasadzie ON/OFF (tlumaczenie dla Projektera ... otwarty/zamkniety )
Dalsze naciskanie NIC nie zmienia, lecz jedyna zmienn± jest ilo¶æ materialu, która wzrasta wraz z dalszym naciskaniem spustu.
Resztê zostawiam kolegom, wystarczy podl±czyæ sate z digi i obserwowaæ pomiar cisnienia.
Robert dlaczego robisz z siebie durnia?
Czy z ludzi robisz idiotów? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 17:22
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Spytam ..... ?
To nie jest przypadkiem tak, ¿e wkrêcaj±c W AirGunsie Impact iglicê do ¶rodka dyszy materia³owej jednocze¶nie blokuje siê t± iglic± spust w okre¶lonej pozycji i ten blaszany spust nie otwiera do koñca zaworu powietrza który tak siê g³upio sk³ada pracuje zawsze razem z iglic± czy to siê komu¶ podoba czy nie ? .. Producent pistoletu ( a w³a¶ciwie jego wynalazca w obecnej formie jakie¶ 70 lat temu ) wymy¶li³ to jako¶ tak ¿e wiêcej materia³u to wiêcej powietrza. Mniej materia³u mniej powietrza ?
Jak uwa¿asz Krzysiu ? |
Bzdura. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 17:48
|
0
|
|
|
|
Nie mia³em najmniejszych w±tpliwo¶ci zarozumialcu, ¿e prêdzej udusisz siê w³asn± rêk± ni¿ przyznasz publicznie ¿e jeste¶ durniem. Ale we wszystkich twoich durny wywodach najfajniejsze jest to branie wszystkiego na prosty ch³opski wiejski sposób rozumowania. Czego nie zrozumie to sobie wymy¶li
Szkoda ¿e ci to wyja¶ni³em Niestety musisz ostaæ w ¶wiecie swoich "dysz odginaj±cych"
-------------------------------------------------------------------------------
Ty Mkautos jednak jeste¶ nieprawdopodobnie durny. Ciekawe ¿e nie regulujesz ci¶nienia wej¶ciowego do pistoletu na spu¶cie wci¶niêtym do po³owy tylko do koñca ? Zobacz sobie mo¿e gdzie jest osadzony wlot pomiaru ci¶nienia do twojego dygitalu i zastanów siê co on mierzy ... to ci¶nienie wej¶ciowe. miêdzy zaworem a gniazdem wej¶ciowym do pistoletu, Otwierasz spust i to co wylecia³o jest uzupe³niane - wlatuje. Na odcinku pomiarowym jest ca³y czas bez zmian ... to samo by siê dzia³ na manometrze pod pistoletem. Miêdzy zaworem a wej¶ciem ca³y czas to co ustawi³e¶ np 2 bary Ca³y czas bez zmian. Co zabra³e¶ to wlecia³o .. ca³y czas powietrze jest uzupe³niane ze sprê¿arki ... CO MA SIÊ ZMIENIAÆ ?
Ja cenzura ... i do tego ten go¶æ masie tu za jakiego¶ speca od sprê¿arek no ¿enada kompletna
Oprócz podstawowych wiadomo¶ci z lat 30 ubieg³ego wieku samozwañczy lakierniku to przyda³oby ci ciê troszkê wiedzy na temat tego jak dzia³a pomiar ci¶nienia w rêkoje¶ci pistoletu który masz prawie rok ... kompletny Dureñ ... Jak TY w ogóle mog³e¶ pomy¶leæ ¿e ten wy¶wietlacz pokazuje ci¶nienie panuj±ce w ca³ym korpusie ... a przepraszam wzi±³e¶ to na prosty ch³opski wie¶niacki umys³ BRAVO Mkautos ... to ¿e¶ b³ysn±³ inteligencj±
To moja ostania próba durniu wyja¶nieni ci jak to dzia³a :
Wykoncypuj ch³opski rozumie sobie jak materia³ z dyszy materia³owej trafia do formowania na g³owicê ? ... i czy maj±c do zassania ( to podpowied¼ jest ) minimaln± ilo¶æ ciê¿kiego materia³u ... potrzeba tyle samo powietrza .... co do zassania w tej samej jednostce czasu bardzo du¿ej ilo¶ci tego materia³u. To test na inteligencje jest. J ak ju¿ znajdziesz jedyn± mo¿liw± odpowiedz .... ¿e do transportu wiêkszej ilo¶ci materia³u lakierniczego w celu utrzymania identycznych parametrów natrysku potrzeba wiêcej powietrza i te warto¶ci musz± siê zmieniaæ jednocze¶nie, natychmiast z ka¿dym ruchem spustu to mo¿e zajrzysz durny samozwañczy lakierniku .... jak dzia³ pistolet lakierniczy.
Jak mo¿na nie wiedzieæ takiej podstawowej rzeczy o sprzêcie którym siê pracuje. Jak mo¿na tego nie wiedzieæ i cztery lata m±drowaæ siê o tym który pistolet jest lepszy
Jak mo¿na byæ tak arogancko bezczelnym ¿eby do tego jeszcze udzielaæ innym porad na temat pistoletów nie wiedz±c jak to dzia³a .... Bravo Lackotowrze genialnie ... Bravo
Raz w ¿yciu rusz pecynem i zastanów siê chwilê jak to dzia³a ? Mo¿e ciê ol¶ni.
Przeczytaj i zrozum :
Ten sam okres czasu ( sta³a warto¶æ )
Wed³ug twojego wykoncypowanego przy wy¶wietlaczu ci¶nienia ( WEJSCIOWEGO ) kolejna sta³a warto¶æ to ilo¶æ powietrza docieraj±cego do g³owicy
Jedyna zmienna ... kilkukrotnie wiêksza albo mniejsza ilo¶æ materia³u do przeniesienia w zalê¿no¶ci od przesuwania siê iglicy (przeniesienia w tym samym czasie )
MY¦L .... MY¦L.... MY¦L .... MY¦L
Wiesz inteligencie z oczkiem w rêkoje¶ci co by siê teraz sta³o ? ... to samo gdy do pistoletu nie dociera wystarczaj±c± ilo¶æ powietrza ... im dalej idzie ig³a tym bardziej pistolet by plu³ na element. Przy lekko wci¶niêtym spu¶cie jeszcze by próbowa³ udawaæ ¿e pracuje ... im dalej tym wiêksza du pa ... bo ca³y czas dostawa³ by taka sam± ilo¶æ powietrza ... ale materia³ by³by co raz ciê¿szy i by³oby go co raz wiêcej.
Gdyby co¶ siê w nim zjeb a³o i by³oby odwrotnie ODWRACAMY SYTUCJE .... pistolet nie zmniejsza ilo¶ci powietrza kierowanego na g³owicê gdy iglica siê zamyka ( puszczacz spust ) coraz mniejsza ilo¶æ materia³u ( l¿ejsza ) leci na dyszê ale ta dostaje jednak masê powietrza ci¶nienie wyj¶ciowe na max dalej 1,1 bara .... domykasz a material leci coraz dalej i dalej a¿ ig³a go odetnie
Dok³adno¶æ pasowania elementów wewnêtrznych to 5 um ( mikronow ), a w³os ma 30 um i Ty mi piszesz ¿e rozkrêci³e¶ i obejrza³e¶ ... ON / OFF powiadasz otwarty zamkniêty ! ... a sk±d TY to wiesz ? Wymy¶li³e¶, czy podejrza³e¶ przez korpus jak lakierowa³e¶ .... oczywi¶cie wymy¶li³e¶. tak ci przysz³o do g³owy bo nie przemy¶la³e¶ i nie wiedzia³e¶ jak to dzia³a
Mkautos jaki TY Durny prostak jeste¶. Potrafisz naubli¿aæ ludziom którzy bij± ciê wiedz± do¶wiadczeniem i wykszta³ceniem o lata ¶wietlne upieraj±c siê przy jakim¶ w³asnym skrajnie g³upim pomy¶le. Tylko dlatego ¿e co¶ sobie ubzdura³e¶, nie sprawdzisz nie zapytasz nie poszukasz w necie .... tylko brniesz przez pokrzywy jak ¶lepy koñ.
Stawiam flaszkê na to ¿e nie masz nawet matury !
Obejrzyj sobie przekrój pistoletu jak gdzie¶ znajdziesz i zobacz jaka jest d³ugo¶æ sto¿ka dysz materia³owej, a jak uszczelniacza powietrza wewn±trz korpusu.
Mam nadzieje ¿e siê zaszyjesz ze wstydu w swojej norze a pierwsze co napiszesz jak wrócisz to .... Bardzo, Bardzo, przepraszam jestem G³upcem ... choæ pewnie za du¿o od Ciebie wymagam.
Teraz ju¿ przynajmniej wiesz jak dzia³a pistolet lakierniczy - praktyku . teraz mo¿esz b³yszczeæ wiedz± przed dzieæmi i amatorami. Bêd± ciê podziwiaæ |
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 18:23
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Szkoda ¿e ci to wyja¶ni³em |
Ty mi wyt³umaczy³es?
We¼ sie lecz.
Jak nie znasz dyszy odchylajacych a nawet twierdzisz ze impact takowych nie posiada... to ju¿ XXX jestem na NIE.
My¶lê ¿e ju¿ wystarczaj±co siê wy³o¿y³es i dalsza moja ingerencja w prostowanie durnot nie ma sensu.
Twoje durnoty:
1. skrecenie miot³y nie wp³ywa na podniesienie cisnienia
2. skrecenie miot³y nie ma znaczenia dla ilo¶ci materia³u aplikowanego w punkt, czyli pistolet nie leje materia³em
3. regulacja kontry ,,,, ojj, to mi najbardziej sie podoba
4. równoleg³e zmniejszenie przep³ywu powietrza wraz ze zmniejszeniem materialu
5. brak w pistoletach dysz odchylajacych a napewno nie ma ich gunsa impact.
Brawo Projektorku.
Jestem pod wrazeniem.
Ok, a tak na powaznie...
Masz jakis cel w robieniu takiego syfu i przeinaczania prawdy?
Co?
Lakiernictwo znów za ³atwe?
Skopalem ci ty³ek na tamtym forum to chcia³es temat zakoñczyc na tym?
Niestety koledzy oceni± gdzie prawda lezy ( i kwiczy ) |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 19:04
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: |
My¶lê ¿e ju¿ wystarczaj±co siê wy³o¿y³es i dalsza moja ingerencja w prostowanie durnot nie ma sensu.
Twoje durnoty:
1. skrecenie miot³y nie wp³ywa na podniesienie cisnienia
2. skrecenie miot³y nie ma znaczenia dla ilo¶ci materia³u aplikowanego w punkt, czyli pistolet nie leje materia³em
3. regulacja kontry ,,,, ojj, to mi najbardziej sie podoba
4. równoleg³e zmniejszenie przep³ywu powietrza wraz ze zmniejszeniem materialu
5. brak w pistoletach dysz odchylajacych a napewno nie ma ich gunsa impact.
Brawo Projektorku.
Jestem pod wrazeniem.
Ok, a tak na powaznie...
Masz jakis cel w robieniu takiego syfu i przeinaczania prawdy? |
Ciekawe pytanie to o przeinaczanie prawdy. W takim razie Zacytuj Durniu moje wypowiedzi ... nie streszczaj nie interpretuj tylko wytnij i tu wklej z podaniem ¼ród³a. Tak robimy na forum gdy z kim¶ rozmawiamy sprzeczamy siê lu b chcemy durniowi doje baæ ... cytujemy jego wypowiedzi s³owo w s³owo.
A to o dyszach odchylaj±cych w AZ3 HTE-S IMPACT znajd¼ gdzie¶ Durniu w rzetelnym normalnym miejscu gdzie siê kto¶ podpisa³ z imienia i nazwiska i mi poka¿, chêtnie z nim porozmawiam o pistoletach bo....
Dysze w pistolecie s± dwie ... jedna powietrzna, druga materia³owa. Ta powietrzna zwana jest te¿ mylnie g³owic±..... bo g³owica to ca³y zestaw dysza mat + dysza pow. Pomimo wielu zmian tak jest od wielu wielu lat. To wynalazek SATA opatentowany w 1926 roku .... w ubieg³ym wieku. nikt na razie nie wprowadzi³ ¿adnej dyszy odchylaj±cej to nadal g³owica szczególnie w AZ3 HTE-S IMPACT . |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 19:09
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Dysze w pistolecie s± dwie ... jedna powietrzna, |
No widzisz.
A w budowie dyszy powietrznej, inaczej rozpylajacej znajdziemy otwory maj±ce za zadanie.... i tu mo¿esz sobie sam wyt³umaczyc po jakie licho tyle ró¿nych otworów i wystajacych dziwnych elementów w budowie dyszy powietrznej.
Które otwory robia za miot³e a które nie.
PS.
Przecie¿ Ty to doskonale wiesz.
W jakim celu publikujesz takie bzdury? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 19:21
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: |
Skopalem ci ty³ek na tamtym forum to chcia³es temat zakoñczyc na tym? Niestety koledzy oceni± gdzie prawda lezy |
Ja twoi koledzy Mkautos maj± taki sam d¿em we ³bie jak Ty to informujê ich osobi¶cie albo im przeka¿ ode mnie ¿e mam ich w odbycie ... i to tu¿ przed wypró¿nieniem. Ty Mkautos nie masz kolegów, Masz od cholery wrogów. Ja tu mam tylko uscherów czyli jakie¶ litery na ekranie i kilka osób które znam osobi¶cie. Z tymi z osobi¶cie gadam osobi¶cie z reszt± literami na ekranie. Jak litery uk³adaj± siê w durne zdania to kto¶ jest mieszany z szambem ... i tak od lat. Ja litery tworz± m±dre zadnia to z kim¶ tam siê po¶miejê z innym podyskutuje z innym wymieniê wiedz± ... i wszystko mi jedna czy jest bia³y, czarny, kulawy ,gruby, ¿yd ... czy ³ysy jak TY Mkautosie byle pisa³ m±drze i nie k³ama³.
... a z tamtego forum to zdaje siê ciê czê¶ciowo wykopano na trochê za robienie chlewu w tematach technicznych ... dlatego siê zlitowa³em nad tob± bo piszesz i piszesz na PW i siê odgra¿asz i snujesz te durnoty po kryjomu wiêc da³em ci szanse rzekomo mnie skopaæ przez szybk± bezpo¶redni± publiczn± wymianê zdañ. Bo JA dziewczynko w przeciwieñstwie do ciebie zawsze wiem co piszê na forum co chce przekazaæ innym i sk±d pochodz± moje rzetelne wiadomo¶ci.
Wiêc skoñczy³o siê jak zawsze. Jak przez ostatnie cztery lata i tak bêdzie dok±d Ja bêdê zawodowcem, a Ty Krzysiu amatorem i samozwañcem .... czyli ZAWSZE. |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 19:27
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | No widzisz. A w budowie dyszy powietrznej, inaczej rozpylaj±cej znajdziemy otwory maj±ce za zadanie.... |
W dyszê powietrzn± producent mo¿e wmontowaæ nawet pojemnik na farbê i mnie to wisi jak mu siê to uda ... Nie zmienia to faktu ¿e na razie mamy prost± konstrukcje dwie dysze tworz±ce g³owicê a nie jakie¶ dodatkowe dysze odchylaj±ce. Nie twórz tu jaki¶ pier dó³ i nowych teorii. Ja jak napisa³em "regulacja blokady iglicy" to mimo tego ¿e to po polskiemu i bez sensu to ka¿dy absolutnie ka¿dy kto wie jak wygl±da pistolet lakierniczy wiedzia³ o który element regulacji chodzi i gdzie on jest Bez w±tpliwo¶ci. ... a gdzie rosn± te twoje dysze odchylaj±ce ? Gdzie¶ od spodu pistoletu ? |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 20:17
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER,
Nie rób juz off w temacie, bo sam sie prosiles abym przepychanke przeniós³ na to forum.
Jak widzisz nie przenios³em, ale urazona duma nie pozwoli³a Ci na prze³kniecie takiej zniewagi i.... wlazles z buciorami koledze w temat i syf robisz.
Zakoñcz robic chlew, bo nie mam zamiaru tracic wiecej czasu na ciebie.
A cel osi±gn±³em, chore 5 punktów @Proktamola |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-25, 20:20
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Ja jak napisa³em "regulacja blokady iglicy" |
Widzisz, jednak napisa³es.
Dziekujê. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 22:44
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | PROJEKTER,
Nie rób juz off w temacie, bo sam sie prosiles abym przepychanke przeniós³ na to forum.
Jak widzisz nie przenios³em, ale urazona duma nie pozwoli³a Ci na prze³kniecie takiej zniewagi i.... wlazles z buciorami koledze w temat i syf robisz. Zakoñcz robic chlew, bo nie mam zamiaru tracic wiecej czasu na ciebie. |
HA HA HA Dobre ... I CO TERAZ TCHÓRZU. WSTYD JAK CHOLERA CO ?
do gara¿u polecia³e¶ sprawdziæ jak ci napisa³em ¿e ¶lepa pier do³a jeste¶ jak tego nie widzisz Pamiêtasz co napisa³e¶ jak jeszcze sapa³e¶ po powrocie z tego swojego chlewiku .? .. Pamiêtasz bo przechowujesz moje cenne odpowiedzi ... mo¿e przypomnê ci co nie co ?:
mkautos napisa³/a: |
I po jak± cholerê cie s³ucham i chodzê sprawdzac to co wiem na milion %.
Przeciez to debilne powi±zanie materia³u z powietrzem jest podsumowaniem twojej antykariery.
No musze ci powiedziec ze ciesze sie ze potrafie oddzielic syf który zapodajesz popalaj±c zielsko od tego co przydatne kiedy jestes trze¼wy. |
Ten temat TU jest .... bo ci nie odpu¶ci³em zak³amañcu. .... A tak by siê sk³ada³ z trzech pierwszych postów. I przypomnê ci durny amatorze ¿e na PW napisa³e¶ ¿e siê ze mn± rozprawisz za t± bzdurê .... t± która tak precyzyjnie i dosadnie zosta³a przez mnie opisana w tych postach. No rozprawiaj siê DURNIU ! Co teraz dodasz ... ¿e masz jedyny na ¶wicie pistolet lakierniczy który ma sta³e ci¶nienie na dyszy materia³owej niezale¿nie od tego jak daleko wci¶niesz spust ? ... bo oczko wy¶wietlacza ci nie pokazuje zmian
Co teraz ? Masz na tyle du¿e jaja ¿eby pa¶æ na cycki i przeprosiæ za ka¿da obelgê jak± napisa³e¶ ? Umiesz to zrobiæ ? .... napisaæ JESTEM G£UPCEM POPIE PRZY£O MI SIÊ W G£OWIE. Umiesz to zrobiæ ? idolu dzieci i amatorów ?
mkautos napisa³/a: |
Jak chcesz.
Umówmy sie tak ¿e Jacek mnie wroci mozliwo¶c pisania.
Napisze ¿e znów b³±d w postrzeganiu ci sie wkrad³ i Cenzura nie fachowiec jestes w tym temacie. Ty zrobisz co bedziesz uwa¿a³ a ja... obroniê sie,, albo przyznam ci racjê.
Odwagi buraku, rusz gruba dupê i do dziela. |
Wiesz co napisa³e¶ ? Co oznacza przyznaæ komu¶ racjê ? To do dzie³a ... poka¿ jaki jeste¶ honorowy godny ,zaufania, doros³y choæ g³upi jak papeæ ... dawaj CZEKAM NA P£ASZCZENIE SIÊ PRZEDE MN¡ , NA B£AGANIE O WYBACZENIE
Jak Je³opie mog³e¶ my¶leæ ¿e gdy wciskasz coraz mocniej spust to przez g³owice nie leci coraz wiêcej powietrza. To ju¿ wiedz± nawet te dzieciaki którym doradzasz .... a Ty wyzywasz mnie od "T³ustej pa³y" . Co teraz napiszesz .... ¿e ¿artowa³e¶ ... ¿e to podpucha Mo¿e napisz ¿e to nie twoje s³owa ¿e nie z twojego kompa ....Napisz tak ... teraz jak zosta³e¶ w³a¶nie DURNIEM ROKU. Jak ci teraz Lakcotowrze ? Fajny jest smak klêski gdy nadchodzi zaraz po g³upocie ? |
|
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-25, 22:56
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | A cel osi±gn±³em, chore 5 punktów @Proktamola |
Zanim sobie sam to wmówisz i zaczniesz w to wierzyæ to poproszê o krótkie cytaty ... tylko koniecznie podaj ¼ród³o ¿eby ka¿dy móg³ ewentualnie sprawdziæ jaki ze mnie dureñ.
Bo widzisz ... gorzej bêdzie jak tego jednak nie znajdziesz w moich postach ... wtedy nie do¶æ ¿e jeste¶ ju¿ Durniem to zostaniesz jeszcze "manipulantem wypowiedzi" to kto¶ w rodzaju cwela .... a wtedy kole¿ko to bêdzie strach z tob± gadaæ ... chyba ¿e pod nadzorem moderatora ¿eby od razu ciê wypieprzy³ za takie manipulacje ... Bo jak wiesz nie ma wiêkszêgo kure stwa w internecie jak przerabianie tre¶ci cudzych postów, lub cytatów na forach internetowych. Tak¿e uwa¿aj kole¿ko ¿eby¶ obok durnia roku i manipulant nie zosta³ jeszcze zwyk³± szmat± ... ale TY na pewno wiesz co napisa³e¶ i wiesz na 100% ¿e Ja to napisa³em nie TY ..... wiêc siê nie stresuj .... dawaj cytaty i opis ¼ród³a. |
|
|
|
|
|
NICOLSONtom164
|
Wys³any: 2012-10-25, 23:22
|
0
|
|
|
|
Co za przypa³y co nie |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-26, 08:06
|
0
|
|
|
|
NICOLSONtom164 napisa³/a: | Co za przypa³y co nie |
Nooo, ale ja ju¿ sie leczê
@Proktamol, odpu¶æ sobie robienie off, bo to juz nie jest smaczne.
Teoretycznie rzecz biorac wiesz ¿e jest pistolet,,, praktycznie na tym siê koñczy twoja wiedza o dzia³aniu.
Wiedza poza broszurkowa, bo w tej broszurkowej jestes mega kopiuj/ wklej.
Pozdrawiam z rana, mi³ego dnia.
PS
Oczko saty digital to miernik co czyta cisnienie do setnych atm i ka¿de st³umienie przep³ywu skutkuje zmiana wartosci na nim.
Nawet jak paluchem przytkasz wylot którejkolwiek z dysz.
Przykro ¿e takie rzeczy muszê Ci pisac, przecie¿ takich fachowiec co zaczyna³ od robola, ale szybko awansowa³ i by³ kierownikiem....... I TU WKLEJ PO RAZ SETNY JAK TO TA TWOJA KARIERA SIE ROZWIJA£A, BO BARDZO LUBISZ SOBIE NAWLEWAC.
Masz jaki¶ problem z dowartosciowaniem to piszzzz.
Opisz jak to by³o i gdzie kawe pijesz.
A wiesz co ja odpiszê???
WIELKIE £A£££££
Takiego goscia zgnoi³em publicznie.
Sorki proktamolku.
Pozdrawiam serdecznie.
Co z³ego to nie ja. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-26, 12:19
|
0
|
|
|
|
Panie "dane adresowe" wel Lackdoktor Mkautos ... proszê mnie ³askawie o¶wieciæ moralnie i pomóc rozwi±zaæ taki dylemat ?
Publiczne forum. Na nim ludzie z ca³ego kraju, wymieniaj± wiedzê zawodow±. S± tu specjali¶ci z bran¿y i zawodowi lakiernicy, dostawcy materia³ów s± te¿ amatorzy i zwykli obserwatorzy. Co jaki¶ czas trafi siê tak¿e jaki¶ kompletny dureñ którego celem jest siê dowarto¶ciowaæ choæ zawodowo jest zupe³nym ¶mieciem, albo ma poprzestawiane w g³owie i robi dym tylko po to ¿eby by³a awantura bo w jego zabitej dechami wsi na obrze¿ach ¶wiata ni cholery nic a nic siê nie dzieje poza wschodem i zachodem s³oñca czyli wydarzeniami, które lekko ju¿ spowszednia³y od czasu gdy cofn±³ siê stamt±d lodowiec.
W zasadzie to piszê do Pana nie z powodu takich przyg³upów bo ci pomimo, ¿e s± durniami maj± jaki¶ tam swój honor tj. g³êboko ukryte poczucie wstydu i obciachu. Gdy ju¿ zrozumiej±, ¿e po kilku latach marzniêcia w chlewie i malowania zardzewia³ego badziewia nie da siê jednak udawaæ specjalisty w towarzystwie ludzi, którzy ca³e swoje zawodowe ¿ycie po¶wiêcili tej bran¿y to kul± ogon pod siebie i siê wycofuj±. Wtedy mimo ¿e to dureñ to z tym w³asnym honorem zajmuje miejsce w koñcowym szeregu czêsto wracaj±c po wiêcej wiedzy, czy zawodowego do¶wiadczenia. To dureñ wyprowadzony na normaln± drogê, który powoli schodzi ze ¶cie¿ki g³upoty.
Mnie jednak zaskakuje kto¶ kto nie maj±c nic rzetelnego do powiedzenia, czerpi±c wiedzê jedynie z postów zamieszczonych na innych portalach, nagle kreuje siê w¶ród dzieci i amatorów lakiernictwa na wielkiego specjalistê samouka. Facet po szkole zasadniej ( chyba ... choæ wali raczej podstawówk± ) który na ch³opski prosty rozum bierze zasadê dyfuzji jonów i kieruje siê zasad±, ¿e jak nie zobaczy to ni uwirzy i ch..j
Rozumie mnie Pan chyba bo na ka¿dym forum prêdzej czy pó¿niej pojawia siê taka taka gnida po której sp³ywa fakt , ¿e regularnie co chwila robi z siebie kompletnego debila.
Proszê sobie wyobraziæ ¿e ostatnio zastawi³em na tego cymba³a z Rawicza kunsztown± pu³apkê w któr± jak to cymba³ wpad³ oczywi¶cie po dziurki w nochalu tylko my czubek ³ysiny wystawa³. Panie Krzysztofie kochany ... ten burak opluty, obrzygany i obes rany wy³azi z tej kloaki, otrzepuje siê i pisze .... Hi Hi Hi ale ci zrobi³em kawa³ co ? Wskoczy³em do rowu z gównem przykrytego ga³êziami bo widzia³em ¿e to ukryta pu³apka - Jestem genialny, Jestem Bogiem .... chwilê pó¼niej cyk Ga¶nie mu przez oczami ¶wiat³o i po zapaleniu wali tekst ..... Nie¼le Ciê za³atwi³em co ?
Wiem ¿e to gotowy scenariusz na kolejne odcinki filmów Monty Python'a, wiêc dok±d by³o mo¿na to siê z durnia i przyg³upa wszyscy ¶miali najpierw otwarcie potem ju¿ po k±tach, bo sam Pan rozumie .... ludzie kulturalni z ogromn± wiedz± zawodow± w³a¶ciciele zak³adów lakierniczych, inwestorzy ... raczej nie dyskutuj± z takimi szmaciarzami tylko ich zlewaj±. Ten akurat jest takim forumowym durniem
Co Pan na to ? .... Bo Ja mam pewien pomys³ |
|
|
|
|
|
tomek70
|
Wys³any: 2012-10-26, 19:11
|
0
|
|
|
|
Wyluzujcie ch³opaki. Projekter ma po czê¶ci racjê - w SATA 3000 HVLP przep³yw powietrza wzrasta wraz z ruchem iglicy , zarówno w dyszy ''centralnej'' jak i w dyszach ''wyginaj±cych''. Przy IWATA W400 WB1 tego zjawiska nie ma [ciekawostka - tak samo reaguje SICO , ale to by³o do przewidzenia , w koñcu to gun z wy¿szej szuflady]. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-26, 19:34
|
0
|
|
|
|
@tomek70 Przeczytaj i siê b³yskawicznie do tego zastosuj :
SKASUJ TEN SWÓJ POST !!! dlatego go nie cytujê
.... a potem usi±d¼ sobie na dupie w gara¿u, pod³±cz to SICO i zacznij my¶leæ jak wciskasz spust.
Jednego skrajnie przyg³upiego durnia ju¿ wystarczy. Jeden dureñ na jedno forum. Mkautos na tamtym, Lackdureñ na tym.
To tyle po kole¿eñsku. Na temat IWATA na razie Ciê nie karcê bo WB 1 to typ g³owicy a nie model pistoletu. Napisz o jaki model ANEST IWATA ci chodzi to przyznam ci racjê, ¿e tak nie jest .... albo trudno trza ponosiæ konsekwencje za to co siê pisze publicznie i jak dureñ z Rawicza zap³acisz za g³upotê jak nie trafisz
Taka podpowiedz po kole¿eñsku ... Jak to pistolet z grawitacyjny z górnym kubkiem, rêczny, nie autoaumatyczny ( nie jaki¶ dziwny jak np CHS ) i pneumatyczny, czyli taki gdzie lakier jest transportowany przez sprê¿one powietrze to .... KA¯DY pistolet tak ma jak napisa³em.
Po tym co odpieprzy³ tu i tam Mkautos / Lacdoktor w g³owie mi siê nie mie¶ci ¿e mo¿na kilka lat mêdrkowaæ na forach i udawaæ speca, doradzaæ innym co maja sobie kupiæ, oceniaæ pistolety i nie wiedziæ jak one dzia³aj±.
Z dwa lata temu dozna³em szoku jak jeden dureñ z Mkautosem nagle wyczaili ¿e w SATA RP otwór w dyszy materia³owej jest wiêkszy ni¿ 1,3 mm. Dwa tygodnie kilkana¶cie osób ... sami lakiernicy i znawcy tematu skakali po mnie w postach Pomy¶la³em NIE NIE MO¯LIWE ¿eby forum dla lakierników skupia³o samych debili. Musieli kiedy¶ co¶ s³yszeæ albo na jakim¶ szkoleniu czy prezentacji ... a gdzie tam ... mêdrkowali z miesi±c.
mogê wkleiæ link do popisów g³upoty ... w tym g³upoty kolegi Lackdoktora.
Do niedzieli my¶la³em ¿e nigdy w ¿yciu nie wyskoczy z czym¶ równie durnym ... a tu JEB ... Krzyszto M b³ysn±³ inteligencj± .... i to z jakiego powodu ? ... bo tak sobie wymy¶li³. G³upi jak nie wie jak co¶ dzia³a to sobie zmy¶li.
CZY KTO¦ NA TYM FORUM MY¦LI ¯E ILO¦Æ POWIETRZA KIEROWANEGO NA DYSZÊ POWIETRZN¡ W TRAKCIE PRACY PISTOLETU JEST STA£¡
NIEZALE¯NIE OD TEGO JAK DALEKO JEST WCI¦NIÊTY SPUST ???
.... po za durniem z Rawicza ? |
|
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-10-27, 20:35 Re: Problem z Iwat± AZ3 impact
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
sawmaster napisa³/a: | Co¶ dziwnego odkry³em na próbnych natryskach, otó¿ jak mam przykrêcony materia³ o pó³ obrotu to miot³a wychodzi w granicach 20cm mo¿e mniej jak odkrêcam materia³ pó³ obrotu to miot³a zwiêksza siê o 1/3. Wada pistoletu? nie spad³ mi na ziemie czy co¶ w tym rodzaju. W mieszalni poradzili mi abym sprawdzi³ czy mam dokrêcony pistolet. Ci¶nienie na wci¶niêtym cynglu 2,3 bara |
Zmniejszaj±c iglic± ilo¶æ podawanego materia³u zmniejszy³e¶ jednocze¶nie ilo¶æ powietrza podawanego na dyszê powietrzn±.Po prostu ograniczy³e¶ skok cyngla,który steruje tymi parametrami równocze¶nie.Pro¶ciej chyba niemo¿na.
W rolê rozjemcy nie bêdê wchodzi³. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-27, 22:13 Re: Problem z Iwat± AZ3 impact
|
0
|
|
|
|
No-limit napisa³/a: | Zmniejszaj±c iglic± ilo¶æ podawanego materia³u zmniejszy³e¶ jednocze¶nie ilo¶æ powietrza podawanego na dyszê powietrzn±.Po prostu ograniczy³e¶ skok cyngla,który steruje tymi parametrami równocze¶nie.Pro¶ciej chyba niemo¿na.
Mo¿e by i mo¿na to skróciæ o s³owo albo kilka. Zawsze jednak ta zasad jet niezmienna od 1926 roku ... jak mo¿na w ogóle siê stawiaæ i upieraæ ¿e ilo¶æ powietrza kierowana na g³owicê jest zawsze taka sama ? Rozumiem ¿e mo¿na tego nie wiedzieæ ... ale ¿eby temu zaprzeczaæ ... no wiesz ... ON / OFF . ... co za dureñ z tego Lackotowra . |
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-10-27, 23:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
Ch³opaki nie wiem co palicie, ale widze ze PROJEKTER, krêcisz lole z zielonego, które by³o podlewane domestosem zmniejsz dawke...albo dealera zmieñ
Lackdoctor, nie stresuj sie, ja te¿ wiele razy zosta³em zdisowany przez PanaPROJEKTER, który czasami wie co pisze, ale tu tylko nabija posty, bo takiej bzdury, PROJEKTER napisa³/a: | To nie jest przypadkiem tak, ¿e wkrêcaj±c W AirGunsie Impact iglicê do ¶rodka dyszy materia³owej jednocze¶nie blokuje siê t± iglic± spust w okre¶lonej pozycji i ten blaszany spust nie otwiera do koñca zaworu powietrza który tak siê g³upio sk³ada pracuje zawsze razem z iglic± czy to siê komu¶ podoba czy nie ? .. Producent pistoletu ( a w³a¶ciwie jego wynalazca w obecnej formie jakie¶ 70 lat temu ) wymy¶li³ to jako¶ tak ¿e wiêcej materia³u to wiêcej powietrza. Mniej materia³u mniej powietrza ? | to w ¿yciu nie s³ysza³em, albo nie gadamy o tych samych pistoletach no chyba ze airginsa to taki pistolet na wode to wtedy wraz z coraz wiêkszym nacisniêciem spustu materia³ jest transportowany na zewn±trz z wiêkszym ci¶nieniem
nikt z was nie wniós³ nic do tematu sawmaster, tak¿e moze za³ó¿my dzia³, "lu¼ny dis na kogo chcesz"................. normalnie jak dzieci...
sawmaster napisa³/a: | Co¶ dziwnego odkry³em na próbnych natryskach, otó¿ jak mam przykrêcony materia³ o pó³ obrotu to miot³a wychodzi w granicach 20cm mo¿e mniej jak odkrêcam materia³ pó³ obrotu to miot³a zwiêksza siê o 1/3. Wada pistoletu? nie spad³ mi na ziemie czy co¶ w tym rodzaju. W mieszalni poradzili mi abym sprawdzi³ czy mam dokrêcony pistolet. Ci¶nienie na wci¶niêtym cynglu 2,3 bara |
Tym sie nie przejmuj, przeciez i tak zawsze lakierujesz na pe³nej miotle, a je¶li trzeba zmniejszyæ to sobie wyczujesz miot³e, ja mam airginse i gra gitara tylko ze mam AZ3 HTE2, i tu dorazu informacja do PROJEKTER, WIEM ZE AIRGUNSA TO GÓWNO, jest to mój pistolet i mi wystarcza.
Pozdrawiam. "Pijta i palta wincy..." |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-10-27, 23:16
|
0
|
|
|
|
No-limit napisa³/a: | Zmniejszaj±c iglic± ilo¶æ podawanego materia³u zmniejszy³e¶ jednocze¶nie ilo¶æ powietrza podawanego na dyszê powietrzn±.Po prostu ograniczy³e¶ skok cyngla,który steruje tymi parametrami równocze¶nie.Pro¶ciej chyba niemo¿na.
jak to mozliwe skoro cyngiel od powietrza jest nizej i przynajmniej u mnie nie da rady nawet jak skrêce materia³, to przep³yw powietrza sie nie zmienia... |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-10-27, 23:19
|
0
|
|
|
|
tomek70 napisa³/a: | Wyluzujcie ch³opaki. Projekter ma po czê¶ci racjê - w SATA 3000 HVLP przep³yw powietrza wzrasta wraz z ruchem iglicy , zarówno w dyszy ''centralnej'' jak i w dyszach ''wyginaj±cych''. Przy IWATA W400 WB1 tego zjawiska nie ma [ciekawostka - tak samo reaguje SICO , ale to by³o do przewidzenia , w koñcu to gun z wy¿szej szuflady]. |
Panowie ale jakby sie tak robi³o ¿e powietrze wzrasta wraz z ruchem iglicy i nie jest otwierane w momencie otwarcia przez cyngiel kana³u powietrznego to by wam plu³o farb±, zastanówcie sie... |
|
|
|
|
rudy
|
Wys³any: 2012-10-27, 23:58
|
0
|
|
|
|
w pistolecie czym innym jest warto¶æ ci¶nienia powietrza a czym innym ilo¶æ powietrza. z czego choæby wynika zapis technologii HVLP czyli du¿a obiêto¶æ, ma³e ci¶nienie.
je¿eli spust wci¶niêty jest do kreski czerwonej to otwierasz odpowiednio du¿o materia³u i powietrza. je¿eli poci±gniesz do kreski zielonej ilo¶æ materia³u zostanie zwiêkszona ale zarazem zwiêkszy siê ilo¶æ/objêto¶æ wydmuchiwanego powietrza
do ustawienia ci¶nienia pistolet posiada pokrêt³o w ¿ó³tym kwadraciku.
gunza.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 91 raz(y) 35.89 KB |
|
|
|
|
|
tomek70
|
Wys³any: 2012-10-28, 07:31
|
0
|
|
|
|
Koledzy , ale to tylko teorie. Mia³em w rêku SATA 3000 HVLP i sprawdzi³em. Przyzna³em Projekterowi racjê. Przep³yw powietrza WZRASTA przez ca³y zakres ruchu iglicy. Nie wiem dlaczego KAZA£ mi edytowaæ i usun±æ post. Macie przecie¿ ró¿ne guny , we¿cie je w d³onie i sprawd¿cie. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-10-28, 09:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
I dok³adnie tak, jak napisa³ Kolega No-limit.
Dumel19 napisa³/a: | jak to mozliwe skoro cyngiel od powietrza jest nizej i przynajmniej u mnie nie da rady nawet jak skrêce materia³, to przep³yw powietrza sie nie zmienia... |
to chyba masz popsuty pistolet Kolego,skoro zasada dzia³ania jest taka sama we wszystkich pistoletach o których mowa powy¿ej
Dumel19 napisa³/a: | Panowie ale jakby sie tak robi³o ¿e powietrze wzrasta wraz z ruchem iglicy i nie jest otwierane w momencie otwarcia przez cyngiel kana³u powietrznego to by wam plu³o farb±, zastanówcie sie... |
no w³a¶nie nalej sobie kolego choæby nitro do pistoletu i wci¶nij delikatnie spust, sprawd¼ co siê dzieje, a co bêdzie siê dzia³o po wci¶niêciu spustu do koñca?
Napisa³e¶ tak± durnotê jakby¶ nigdy nie trzyma³ pistoletu w rêce.
Zamiast poczytaæ ze zrozumieniem ewentualnie wysiliæ siê i poszukaæ zdjêcia przekroju pistoletu, zobaczyæ jak to dzia³a to siê sadzicie i wypisujecie durnoty, sprzeczne z prawd±, któr± Kolega Projekter ju¿ opisa³ ale nie trzeba broniæ swojego Idola choæ za cenê k³amstwa i cenzura..ielenia g³upot na publicznym forum.
Nie ³adnie Koledzy, ale to Wasza decyzja brniêcia dalej w stronê niewiedzy i udawania.
Pozdro
zdjêcie dla leniwych:
http://scr.hu/0r88/bzf69 |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-10-28, 09:39
|
0
|
|
|
|
Aha bo zapomni³em poczytajcie sobie obroñcy uciele¶nionych na temat ci¶nienia powietrza bo pewnie my¶licie,¿e jak ustawicie sobie na np 2.5 bara to tyle wylatuje z pistoletu???
Niestety nie bo znaj±c ¿ycie ustawiacie sobie na reduktorach za sprê¿ark± max czyli 6 atm, Ci, którzy maj± wydajniejsze kompresory czasem 8atm.
Potem krêcicie na reduktorze pod pistoletem na te 2,5 bara ale to tylko ci¶nienie panuj±ce w korpusie pistoletu!
To co wylatuje z pistoletu ma w tym wypadku max 1,5-2,0 bara dla technologii RP
i tak samo jak wspomnia³ Kolega Rudy dla technologii HVLP gdzie na wej¶ciu jest 2,0 bara na wylocie jest ju¿ tylko 0,7bara.
Czemu tak siê dzieje?
¯eby usprawniæ stopieñ nanoszenia materia³u na element.
Dlaczego w starszych pistoletach ci¶nienie wej¶ciowe musia³o byæ dostarczane w warto¶ci 3,5-4,0 bara? - warto wiedzieæ
a co z oszczêdno¶ci±, tempem pracy ?
Pozostawiam t± kwestiê dla zainteresowanych... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-10-28, 10:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
widze ze rozmowe wlaczylo sie wiecej uzytkownikow i mit obalony na tyle ze juz nikt nie powinien miec zadnych watpliwosci?widzisz Robert tez tu jest pare kumatych osob,tylko wystarczy dac im mozliwosc napisania czegokolwiek Dumel19, taka mala rada na przyszlosc,bo kazdemu moze cos sie tam wydawac,kazdy moze miec swoje zdanie i nie byc za to skatowany z tym ze jesli nie jestes czegos do konca pewny to wypada uzyc slow "wydaje mi sie" "wg. mnie" i wtedy nikt nie ma prawa cie zyebac ze nie jestes wszechwiedzacy,tylko grzecznie ci sie wytlumaczy jak to w rzeczywistosci jest i dlaczego,tak zeby kazdy zrozumial. pytac to nie grzech,grzechem jest byc w bledzie i sie przy tym upierac...wtedy mozna niestety dopiero oberwac.milej niedzieli/odpoczynku panowie |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-10-28, 11:15
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | pytac to nie grzech,grzechem jest byc w bledzie i sie przy tym upierac...wtedy mozna niestety dopiero oberwac.milej niedzieli/odpoczynku panowie |
o to chodzi
udanej niedzieli |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-28, 11:56
|
0
|
|
|
|
tomek70 napisa³/a: | Koledzy , ale to tylko teorie. Mia³em w rêku SATA 3000 HVLP i sprawdzi³em. Przyzna³em Projekterowi racjê. Przep³yw powietrza WZRASTA przez ca³y zakres ruchu iglicy. Nie wiem dlaczego KAZA£ mi edytowaæ i usun±æ post. Macie przecie¿ ró¿ne guny , we¿cie je w d³onie i sprawd¿cie. |
Bo napisa³e¶ Tomek70 .... ¿e w Iwata i SICO tak NIE JEST !!! £apiesz ju¿ ? Tak jest w ka¿dym pistolecie grawitacyjnym w ka¿dym. to podstawa jego dzia³ania. Jest tylko jeden pistolet lakierniczy którego u¿ywa³em i mia³em go w rekach ( nie na zdjêciach bo to mylne )gdzie rozwi±zane jest to troszeczkê inaczej. Zasada nadal obowi±zuje ale do regulacji ilo¶ci materia³u nie s³u¿y tu po³o¿enie iglicy tylko jest odrêbny zawór w korpusie. Mo¿liwe ¿e s± inne aparaty natryskowe tak rozwi±zane. Ja ich nie widzia³em. Z tego jednego jedynego powody nie piszê wiêc ze to co w postach powy¿ej tak dok³adnie jest opisane przez mnie to zawsze wszêdzie i¿e to jedyne mo¿liwe rozwi±zanie
Kolego Dumel 19 przeczyta³em twoje posty 2 razy i siê pogubi³em. Jeste¶ Za, a nawet Przeciw ... czy jak ? Najpierw zaprzeczasz potem piszesz, ¿e tak jest ? Prosta teza : Ilo¶æ powietrza przyrasta równomiernie z ilo¶ci± materia³u. TAK czy NIE ? .... Podpowied¼ ... ZGADZASZ SIÊ i OK bez komentarza bo po co komentowaæ fakty .... NIE !!! NIE ZGADZASZ SIÊ i co mam napisaæ .... mo¿e Witaj w ¶wiecie lakierniczej ciemnoty dureñstw i teorii wytrzepanych z czarnej dupy. P.S nie palê i nigdy nie pali³em .... wolê siê ochlaæ, a chlam od zawsze
Teraz napisz co zrozumia³e¶ z postów powy¿ej i ju¿.
Panowie lakiernicy amatorzy obserwatorzy i reszta maj±ca to gdzie¶ .... S± na forum tematy otwarte w których nale¿y sprawê przedyskutowaæ bo bywa ro¿nie z ró¿nymi rozwi±zaniami materia³ami, czy uk³adem technologicznym. W takich przypadkach kilka osób mo¿e mieæ odmienne stanowiska i po troszkê racjê nadal pozostajaæ przy swoim.
S± tak¿e takie tematy, które nie podlegaj± dyskusji i maj± tylko jedno w³a¶ciwie rozwi±zanie JEDNO ! ... i to taki w³a¶nie temat na którym jak na skórce od banana wywin±³ Or³a nasz forumowy specjalista @Lackdoktor .
Zwróæcie uwagê na to co napisa³ @pawel1108 w po¶cie o ci¶nieniach wyj¶ciowych na g³owicy. W modelach HVLP przy pe³nym otwarciu ci¶nienie na g³owicy to 08 bara PE£NE OTWARCIE !!! Teraz jak zmniejsz siê to ci¶nienie to o skrajnie ma³e warto¶ci.
Wiêc jak kto¶ z was pisze tu publicznie ¿e poszed³ do gara¿u i se sprawdzi³ i TAK NIE JEST... ... to nie wiem co z nim zrobiæ ? Zat³uc pa³±, wywie¼ do zoo na wybieg tygryska
czy tylko napisaæ Ty Durniu ... nie szkodliwie i zostawiaj±c jednak delikwenta przy ¿yciu |
|
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-28, 12:01
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | widze ze rozmowe wlaczylo sie wiecej uzytkownikow i mit obalony na tyle ze juz nikt nie powinien miec zadnych watpliwosci?widzisz Robert tez tu jest pare kumatych osob,tylko wystarczy dac im mozliwosc napisania czegokolwiek Dumel19, taka mala rada na przyszlosc,bo kazdemu moze cos sie tam wydawac,kazdy moze miec swoje zdanie i nie byc za to skatowany z tym ze jesli nie jestes czegos do konca pewny to wypada uzyc slow "wydaje mi sie" "wg. mnie" i wtedy nikt nie ma prawa cie zyebac ze nie jestes wszechwiedzacy,tylko grzecznie ci sie wytlumaczy jak to w rzeczywistosci jest i dlaczego,tak zeby kazdy zrozumial. pytac to nie grzech,grzechem jest byc w bledzie i sie przy tym upierac...wtedy mozna niestety dopiero oberwac.milej niedzieli/odpoczynku panowie |
Bardzo Bardzo Bardzo m±dra opinia. Wystarczy siê zastosowaæ do tego co napisa³ @gugun i jest super w ka¿dej sprawie technicznej. Mo¿na wtedy czerpaæ rzeteln± wiedzê gar¶ciami i weryfikowaæ co¶ co siê komu¶ wydawa³o latami za fakt. Czasami tak bywa. Kilka lat my¶li siê ¿e tak jest ... a Tu bêc. Teraz pytanie ... upieraæ siê tylko dlatego ¿e tak mi siê wydawa³o ? .... czy jednak dopu¶ciæ bolesn± mo¿liwo¶æ ¿e kilka lat tkwi³em w b³êdzie ?
Nie wiedzieæ myliæ siê jest OK ... Udawaæ specjalistê i byæ dyletantem nie jest OK ... to be be jest. za to mo¿na dostaæ po ty³ku |
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-10-28, 20:02
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Kolego Dumel 19 przeczyta³em twoje posty 2 razy i siê pogubi³em. Jeste¶ Za, a nawet Przeciw ... czy jak ? Najpierw zaprzeczasz potem piszesz, ¿e tak jest ? Prosta teza : Ilo¶æ powietrza przyrasta równomiernie z ilo¶ci± materia³u. TAK czy NIE ? .... Podpowied¼ ... ZGADZASZ SIÊ i OK bez komentarza bo po co komentowaæ fakty .... NIE !!! NIE ZGADZASZ SIÊ i co mam napisaæ .... mo¿e Witaj w ¶wiecie lakierniczej ciemnoty dureñstw i teorii wytrzepanych z czarnej dupy. P.S nie palê i nigdy nie pali³em .... wolê siê ochlaæ, a chlam od zawsze
Teraz napisz co zrozumia³e¶ z postów powy¿ej i ju¿. |
no no w³asne ju¿ czaje, je¶li chodzi o objeto¶æ powietrza to sie zgadzam, poyeba³o mi sie z ci¶nieniem, z góry sory, nikogo nie chcia³em obraziæ, je¶li sie tak sta³o to sory, moja wiedza w tym temacie nie jest wielka, chociaz czaje co nieco to jeszcze sie ucze, dziêki Ci za wyrozumia³o¶æ.
gugun napisa³/a: | Dumel19, taka mala rada na przyszlosc,bo kazdemu moze cos sie tam wydawac,kazdy moze miec swoje zdanie i nie byc za to skatowany z tym ze jesli nie jestes czegos do konca pewny to wypada uzyc slow "wydaje mi sie" "wg. mnie" i wtedy nikt nie ma prawa cie zyebac ze nie jestes wszechwiedzacy,tylko grzecznie ci sie wytlumaczy jak to w rzeczywistosci jest i dlaczego,tak zeby kazdy zrozumial. pytac to nie grzech,grzechem jest byc w bledzie i sie przy tym upierac...wtedy mozna niestety dopiero oberwac.milej niedzieli/odpoczynku panowie |
rozumiem, i przepraszam, w³asnie w tych moich postach my¶l by³a nie do koñca pewna, je¶li chodzi o przep³yw powietrza, a ci¶nienie to zgadzam sie z projekterem, ¿e przep³yw wzrasta wraz z odchyleniem cyngla do np. pozycji max., je¶li kogo¶ obrazi³em to przepraszam. pozdro. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-10-28, 20:09
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | no w³a¶nie nalej sobie kolego choæby nitro do pistoletu i wci¶nij delikatnie spust, sprawd¼ co siê dzieje, a co bêdzie siê dzia³o po wci¶niêciu spustu do koñca?
Napisa³e¶ tak± durnotê jakby¶ nigdy nie trzyma³ pistoletu w rêce. |
w³asnie jest tak dok³adnie, sory, mój b³ad |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2012-10-28, 20:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-10-28, 21:03
|
0
|
|
|
|
Cytat: | rozumiem, i przepraszam, w³asnie w tych moich postach my¶l by³a nie do koñca pewna, je¶li chodzi o przep³yw powietrza, a ci¶nienie to zgadzam sie z projekterem, ¿e przep³yw wzrasta wraz z odchyleniem cyngla do np. pozycji max., je¶li kogo¶ obrazi³em to przepraszam. pozdro. |
Dumel19 W porz±dku zachowanie |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-10-28, 21:33
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | Dumel19 W porz±dku zachowanie |
¯eby Lackdoktor wzi±³ z niego przyk³ad to by by³ temat o pomy³ce, albo niewiedzy ... a ¿e woli i¶æ w zaparte to mamy temat o tym jak udawany specjalista po tym gdy wysz³o na jaw, ¿e jest dyletantem, zosta³ zwyczajnym durniem.
Lakdoktor ! ... padaj tu na cyce, pisz ¿e nie masz pojêcia o dzia³aniu pistoletu lakierniczego, ¿e cie ponios³o, ¿e ci siê porypa³o .... COKOLWIEK ... choæby ... bardzo przepraszam !
To o¶li upór przy czym¶ g³upim robi z Ushera durnia, a nie brak wiedzy, czy do¶wiadczenia zawodowego |
|
|
|
|