Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Tytexo
Wysłany: 2012-12-04, 22:46   Piecyk koza przerobiony na piecyk z nadmuchem..
0
UP DOWN

Czas zimowy a temperatura w gara¿u potrzebna... Posiadam piecyk w kszta³cie walca typu koza... :cool: stoi on w jednym pomieszczeniu pod³¹czony do dosyÌ wysokiego komina, du¿y cug. Potrzebuje ogrzac pomieszczenie s¹siednie. Chcê pospawaÌ drugi p³aszcz temu mojemu piecykowi. Teraz pytania:
1. jaka ma byĂŚ dylatacja pomiĂŞdzy jednym a drugim pÂłaszczem?
2. jakÂą grubÂą zastosowaĂŚ blachĂŞ na drugi pÂłaszcz?
3. jaki daÌ wentylatorek z jednej strony (œrednica, wydajnoœÌ)
4. czy pomiĂŞdzy pÂłaszcze wspawaĂŚ pionowo kilka pÂłaskownikĂłw Âżeby utrudniĂŚ troszkĂŞ przepÂływ Âżeby powietrze siĂŞ dÂłuÂżej nagrzewaÂło?
5. piecyk jest okr¹g³y, nie wiem czy dam zgi¹Ì tak blachê ¿eby drugi p³aszcz te¿ by³ okr¹g³y, czy w przep³ywie powietrza bêdzie nie bêdzie przeszkadzaÌ jak pospawam ten p³aszcz na oko³o z powiedzmy 8-10 p³yt stalowych?
6. jaka œrednica ¿eby zrobic wylot i tak tam pod³¹czê jak¹œ rurê ¿eby daÌ to na 3 metry do drugiego pomieszczenia, œrednica wylotu mo¿e 150mm?
7. macie jakieÂś doÂświadczenia sugestie?????

POZDRO :spoko:

gugun 
Wysłany: 2012-12-04, 23:38   
+2
UP DOWN

nie bede kutafon i podpowiem:
1-ok 10-15cm
2-wystarczy jedynka bo zadna temp wiec sie nie przepali
3-wentylator jak najnizej,zwykly jak od pieca na mial,z marketu jakiegos
4-jaki sens utrudniac przeplyw?
5-mozesz zrobic na kwadrat,nie robi
6-o polowe mniejsza conajmniej bo nie bedzie dmuchac
7-powodzenia

Dumel19
Wysłany: 2012-12-05, 00:59   
0
UP DOWN

wÂłasnie kombinuje coÂś podobnego, ale pewnie skoĂącze po ÂświĂŞtach wiĂŞc po ÂświĂŞtach prezentacja :)

tomek70
Wysłany: 2012-12-05, 06:42   
0
UP DOWN

4. MoÂżesz wspawaĂŚ , ale nie po to Âżeby utrudniĂŚ przepÂływ , ale po to , Âżeby zwiĂŞkszyĂŚ powierzchniĂŞ oddawania ciepÂła.

Tytexo
Wysłany: 2012-12-05, 07:29   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
nie bede kutafon i podpowiem:
1-ok 10-15cm
2-wystarczy jedynka bo zadna temp wiec sie nie przepali
3-wentylator jak najnizej,zwykly jak od pieca na mial,z marketu jakiegos
4-jaki sens utrudniac przeplyw?
5-mozesz zrobic na kwadrat,nie robi
6-o polowe mniejsza conajmniej bo nie bedzie dmuchac
7-powodzenia

3 - co do wentylatorka to piszesz o takim czy coÂś takiego? :
http://allegro.pl/wentyla...2833762047.html
http://allegro.pl/wentyla...2842210910.html

4 - chciaÂłem trochĂŞ utrudniĂŚ przepÂływ Âżeby powietrze z wentylatorka miaÂło wiĂŞcej czasu Âżeby siĂŞ nagrzaĂŚ.

6 - czyli wentylatorek z wlotem umieszczê jak najni¿ej a wylot? daÌ pewnie wy¿ej ale powiedzmy na œrodku czy raczej w górnej czêœci, jeszcze pytanko czy taki wentylatorek da radê przepchn¹Ì to przez piec i powiedzmy jeszcze przez 3 metrow¹ rurê tak¹ elastyczna do drugiego pomieszczenia? Czyli 15 cm na wylot za du¿a rura, ok to zastosujê np. 10cm.

gugun 
Wysłany: 2012-12-05, 10:56   
0
UP DOWN

wentylator ok, popatrz sobie jak wygladaja oryginalnie takie piece...
a reszta to male bzdury piszesz..
Tytexo napisał/a:
4 - chciaÂłem trochĂŞ utrudniĂŚ przepÂływ Âżeby powietrze z wentylatorka miaÂło wiĂŞcej czasu Âżeby siĂŞ nagrzaĂŚ.
jak za bardzo utrudnisz przeplyw i piec nie bedzie oddawal ciepla to ci sie ta koza stopi!!
Tytexo napisał/a:
czyli wentylatorek z wlotem umieszczĂŞ jak najniÂżej a wylot?

a wylot calkiem u gory,CALKIEM ...
Tytexo napisał/a:
jeszcze pytanko czy taki wentylatorek da radê przepchn¹Ì to przez piec i powiedzmy jeszcze przez 3 metrow¹ rurê tak¹ elastyczna do drugiego pomieszczenia? Czyli 15 cm na wylot za du¿a rura, ok to zastosujê np. 10cm
nie nie da rady,pisalem juz wczesniej...ja mam piec ktory ogrzeje spokojnie 100-150 kwadratow i mam 2x 8cm wyjscia w poprzednim-mniejszym mialem ok 5cm i bylo idealnie bo powietrze wylatywalo dosc ze z duza sila to jeszcze mocno nagrzane,a jesli ty dasz 10cm to dosc ze bedzie malo nagrzane to jeszcze bedzie leciec bo leciec...
czyli reasumujac,jak juz cos takiego robisz to zabuduj sobie ta koze w najmniejszych punktach bedziesz mial 10cm w najwiekszych ok20cm przestrzeni,wytnij na samym dole dziure na wentylator i u gory na poziomej czesci 2x rura 5 max 7cm i bedzie ok,innego rozwiazania nie ma...obspawac piec mozesz blacha 1mm nawet bo grubosc nie robi,ewentualnie piec bedzie cieply.tylko wstaw jakies pionowe wzmocnienia zeby blacha nie drzaÂła jak sie nagrzeje.na allegro masz tego pelno-zobacz jak to wyglada

rogal-master1
Wysłany: 2012-12-05, 11:00   
0
UP DOWN

gugun mogÂłbys jakies fotki wrzucic tej swojej kozy bo ja tez jestem zainteresowany czyms takim zeby to zrobic:)???

gugun 
Wysłany: 2012-12-05, 11:23   
0
UP DOWN

ja cenzura.. ;) http://allegro.pl/piec-na...2796024786.html

Tytexo
Wysłany: 2012-12-05, 11:35   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
ja cenzura.. ;) http://allegro.pl/piec-na...2796024786.html

Ok wszystko kumam tylko te wyloty powietrza (ew. jeden wylot) to bĂŞdĂŞ musiaÂł z boku na bocznej Âścianie umieÂściĂŚ bo gĂłra nie bĂŞdzie obspawana poniewaÂż z gĂłry to bĂŞdĂŞ ÂładowaÂł wĂŞgiel... da radĂŞ?

gugun 
Wysłany: 2012-12-05, 13:53   
0
UP DOWN

Tytexo napisał/a:
da radĂŞ?
musi ;P

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu