Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-16, 08:02
Autor Wiadomo¶æ
mirh
Wys³any: 2008-01-03, 22:16   pistolet do konserwacji profili zamkniêtych
0
UP DOWN

Szukam specyficznego pistoletu, którym móg³bym wtryskiwaæ w profile zamkniête preparaty do koserwacji.
Problem polega na tym, ¿e jako amator kupi³em do robienia zaprawek lakierniczych niezbyt mocny kompresor:
6 litrowy zbiornik
1,1 kW, 1,5 HP
Wydajno¶æ na ssaniu 220 L
Efektywna ok.120 L
8 bar ci¶.
i chcia³bym tym kompresorkiem tryskaæ w profile zamkniête, progi, drzwi (mam nawiercone otwory po konserwacji rustcheck) itp.
Nie chodzi mi o ciê¿kie bitumiczne preparaty do podwozi (typu baranek) ale o lekkie penetruj±ce woski typu Tectyl ML albo Rustcheck (wygl±da jak rzadki kisiel).
Szukam jakiego¶ pistoletu i dyszy elastycznej z koñcówk± rozpylaj±c± promieni¶cie, pistoletu który da³by radê pryskaæ tymi preparatami poprzez mój kompresor (niezbyt du¿y wydatek).
Mia³em kiedy¶ spray Tectyla ML, taki z dysz± i nie wiem jakie jest ci¶nienie i wydatek z puszki ale pryska³o to nie¼le - ten wosk by³ rzadki jak woda, potem po odparowaniu tworzy do¶æ tward± woskow± barierê. Rustcheck jest ca³y czas p³ynny i jego dozowanie trzeba powtarzaæ co 2 lata.
Chcê to robiæ samemu bo ci wszysce spece (autoryzowani) od zabezpieczeñ Valvoline i Rustcheck lec± sobie w kulki i wcale nie pryskaj± tam gdzie powinni a jak ju¿ prysn± to tyle co kot nap³aka³ - a ceny maj± takie ¿e zdecydowanie bardziej op³aca siê samemu kupiæ materia³y i pryskaæ.
Zatem czy jest jak¶ pistolet ( + dysza) do mojego kompresora, którym bym to zrobi³?

adams90-90 
Wys³any: 2008-01-03, 22:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Krasiniec
Raczej nic nie znajdzie najmniejsze zapotrzebowanie na powietrze w takich pistoletach to 250 l/min Np http://www.allegro.pl/ite...regulacja_.html

mirh
Wys³any: 2008-01-03, 22:29   
0
UP DOWN

adams90-90 napisa³/a:
Raczej nic nie znajdzie najmniejsze zapotrzebowanie na powietrze w takich pistoletach to 250 l/min Np http://www.allegro.pl/ite...regulacja_.html

Kurcze i to mnie bardzo martwi... raczej nie bêdê kupowa³ 2 wielkiego kompresora (wiecie Panowie jak jest z ¿onami :-) )
A nie ma jakiej¶ mo¿liwo¶ci przeróbki takiego pistoletu... tzn wydaje mi siê ¿e z mniejsz± dysz± wydatek by³by mniejszy a te preparaty s± do¶æ rzadkie.
Mnie nie zale¿y na ci±g³ej pracy, ja sobie mogê powoli w gara¿u konserwowaæ w³asne autko :-)

adams90-90 
Wys³any: 2008-01-03, 22:32   
0
UP DOWN

Sk±d: Krasiniec
Musisz kupic i sprawdzic albo czekac az ktos Ci podpowie kto mial stycznosc z tym pistoletem Za maly kompresor masz :???: Nie lepiej bylo kupic z 24 lub 50 litrowa butla

mirh
Wys³any: 2008-01-03, 23:28   
0
UP DOWN

adams90-90 napisa³/a:
Musisz kupic i sprawdzic albo czekac az ktos Ci podpowie kto mial stycznosc z tym pistoletem Za maly kompresor masz :???: Nie lepiej bylo kupic z 24 lub 50 litrowa butla

pewnie tak :-( teraz to po zawodach i muszê kombinowaæ jak koñ pod górê...

rbfm 
Wys³any: 2008-01-04, 09:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
kup pierwszy lepszy kompresor w markecie za 250 zeta i po klopocie. nie wiem po co kupowales to badziewie ze zbiornikiem 6 l ?

mirh
Wys³any: 2008-01-04, 09:53   
0
UP DOWN

A ten :
http://www.pressura.com/i...HW_20001121.htm
wydatek w tym pistolecie jest znacznie mniejszy 120 - 180 l/min i do rzadkich ¶rodków konserwacyjnych mo¿e by siê nada³?

Bodzio 
Wys³any: 2008-01-05, 03:56   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Co do pistoletu tego za 29z³, to mam taki, ale do profili siê nie nadaje, nic nie chcia³o lecieæ przez ten wê¿yk :( Jedynie progi z wierzchu itp. Nawet "od biedy" fajnie wychodzi, nie to co pistoletem za xxxz³ firmowym (bo tam to ju¿ piêkna strukturka wychodzi) ale na potrzeby w³asne idealny ;)

mirh
Wys³any: 2008-01-05, 12:39   
0
UP DOWN

Bodzio napisa³/a:
Co do pistoletu tego za 29z³, to mam taki, ale do profili siê nie nadaje, nic nie chcia³o lecieæ przez ten wê¿yk :( Jedynie progi z wierzchu itp. Nawet "od biedy" fajnie wychodzi, nie to co pistoletem za xxxz³ firmowym (bo tam to ju¿ piêkna strukturka wychodzi) ale na potrzeby w³asne idealny ;)

Ale ja nie mówiê o "strukturce", pryskaniu na zewn±trz... mnie chodzi o rozpryskanie preparatu w zamkniêtej przestrzeni coby mg³a z takiego ¶rodka wgryz³a sie wszêdzie...

diablo74 
Wys³any: 2012-06-14, 20:09   
0
UP DOWN

Rozgl±dam siê za pistoletem do profili zamkniêtych mo¿e jakie¶ opinie co u¿ywacie nie interesuje mnie sprzêt za 30 pln tylko co¶ co dzia³a i mo¿na tym normalnie pracowaæ :help:

936
Wys³any: 2013-01-26, 18:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Pan Marek Bogdan Z ANGLO CARS jest dystrybutorem FERTAN na Polskê i posiada t± technologiê antykorozyjn± o któr± Tobie chodzi do zastosowania w sprayach penetruj±cych i woskach.
Mogê polecic. Stosuje odd ³u¿szego czasu i sprawdza siê.
Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2013-01-26, 18:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Ostatnia wizyta: 2008-06-03, 11:36 (Minut: 1)
Wizyt: 184 £±czny czas wizyt Godzin: 41,2

hehe to sie dokopa³e¶...ciekawe ile takich pistoletów mial kolega do tego czasu ^^

936
Wys³any: 2013-01-26, 18:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
temat konserwacji profili zamkniêtych jes aktualny ca³y czas
hehe :)

stonoga100
Wys³any: 2013-02-01, 18:58   
0
UP DOWN

Witam , równie¿ szukam pistoletu do konserwacji profili ¶rodkiem RUST CHECK. Sondy zakupi³emm APP http://app.com.pl/product...ridn=3&prid=494 My¶la³em ¿e wykorzystam pistolet pod UBS. Niestey nie niesie materia³u rozpylonego przez co aplikacja ¶rodka staje siê mocno utrudniona. Renomowany pistolet do tych sond 800z³ http://app.com.pl/product...=8&prid=401.Czy mogliby¶cie poleciæ jaki¶ inny tañszy pistolet o podobnej konstrukcji. Pistolet zamierzam wykorzystywaæ amatorsko do konserwacji swojego auta. Kompresor mam dobry 60l.
Pozdrawiam

zed
Wys³any: 2013-02-02, 17:08   
0
UP DOWN

http://www.chs.net.pl/pis...cze_CHS-%282%29

chs 21z

mezotr 
Wys³any: 2013-03-10, 16:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Cytat:

http://www.chs.net.pl/pis...cze_CHS-%282%29

chs 21z

u¿ywasz takiego, daje rade z gestymi woskami?

zed
Wys³any: 2013-03-11, 17:10   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:

tak daje,np. fluidol mlp
rozrabiam benz ekstr do konsystencji majezonu lub manojezu ;)

zdenek_zdenek
Wys³any: 2013-03-11, 18:05   
0
UP DOWN

zed napisa³/a:
mezotr napisa³/a:

tak daje,np. fluidol mlp
rozrabiam benz ekstr do konsystencji majezonu lub manojezu ;)

Nie lepiej podgrzaæ puszke z woskiem np. na kaloryferze. Robi siê wtedy p³ynny i idzie elegancko.

mezotr 
Wys³any: 2013-03-11, 19:26   
0
UP DOWN

Wiec warto w niego zainwestowac?, bo ten UBS z rurka do profili za 30z³ to wielkie nieporozumienie, wode to idzie nim rozpylic, ale nic wiecej

zed
Wys³any: 2013-03-11, 20:09   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
Wiec warto w niego zainwestowac?

nie wiem ile teraz kosztuje mam go pare ³adnych lat i jako¶ dzia³a (towar jak manojez idzie przez ok 150 cm rurki),wurth czy normfest ma w ofercie ale niewim jakie ceny, co do podgrzewania puszki mozna tylko wtedy ca³y towar trzeba wykorzystaæ bo zastygnie i kibel

zdenek_zdenek
Wys³any: 2013-03-11, 20:25   
0
UP DOWN

zed napisa³/a:
co do podgrzewania puszki mozna tylko wtedy ca³y towar trzeba wykorzystaæ bo zastygnie i kibel

to akurat nieprawda

mezotr napisa³/a:
Wiec warto w niego zainwestowac?, bo ten UBS z rurka do profili za 30z³ to wielkie nieporozumienie, wode to idzie nim rozpylic, ale nic wiecej

Ja mam ten ubs za dwadzie¶cia pare z³ i po podgrzaniu idzie jak z³oto. jak wystygnie to znowu podgrzewasz, ma byæ p³ynny. U mnie le¿a³ rok w pistolecie i po podgrzaniu sie nadawa³, chyba novol 640.

mezotr 
Wys³any: 2013-03-11, 20:33   
0
UP DOWN

znalaz³em taka stronkehttp://slet.pl/zestaw-do-...ch-chs-21z.html
cena taka sobie :D , napisze bezposrednio do producenta, bo widze ze u nich mozna bezposrednio zakupic, wiec cena moze byc atrakcyjna,bez posredników :spoko:
w pracy mamy samoróbe i wosk z APP W400 idzie super, a jest gesty jak majonez i bez podgrzewania idzie

zed
Wys³any: 2013-03-11, 20:35   
0
UP DOWN

to akurat nieprawda

ale ja nie pisze o konserwacji pod pistolet do baranka bo jest zadki tylko pisalem o fluidolu mlp ,który ma konsystencje margaryny wez taki przepchnij jak ci zastygnie w 1,5m przewodzie

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-03-11, 20:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
mezotr napisa³/a:
napisze bezposrednio do producenta,

CHS Warszawa ul. Kar³owicza 12 numer tel. masz na ich stronie ;)

mezotr 
Wys³any: 2013-03-11, 20:43   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:

CHS Warszawa ul. Kar³owicza 12 numer tel. masz na ich stronie ;)

wiem wiem :spoko: , napisze maila, ale zakup bedzie dopiero w kwietniu

zed
Wys³any: 2013-03-11, 20:50   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
znalaz³em taka stronke
no cena troche duza
tu masz jakis pistolet ale co to jest nie wiem
http://www.fluid-film.pl/product.php?id_product=19
u znajomego widzia³em kiedys przerobiony taki za 25 pln
do zbiornika mial doprowadzone cisnienie (chyba dorobione mial cos przy zloczce nakreconej do pistoletu) a sonda zrobiona z przewodu od regulacji swiatel jak byly w poldkach

mezotr 
Wys³any: 2013-03-11, 21:08   
0
UP DOWN

zed napisa³/a:
tu masz jakis pistolet ale co to jest nie wiem
http://www.fluid-film.pl/product.php?id_product=19

tego tez juz kiedys znalaz³em, ale opini o nim jakos brak
taki pistol do profili to prosta konstrukcja, zastanawia³em sie nawet zeby zrobic ze zwyk³ego pistoletu, ale jakos mi przesz³o

zed
Wys³any: 2013-03-11, 21:18   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
taki pistol do profili to prosta konstrukcja, zastanawia³em sie nawet zeby zrobic ze zwyk³ego pistoletu, ale jakos mi przesz³o

latwiej z jakiegos sico do baranka
wystarczy doprowadzic powietrze do odpowietrzenia i po sprawie,ale najpierw bym zadzwonil i zapytal jaka cena tego chs

mezotr 
Wys³any: 2013-03-11, 21:24   
0
UP DOWN

Cytat:
latwiej z jakiegos sico do baranka
wystarczy doprowadzic powietrze do odpowietrzenia i po sprawie,ale najpierw bym zadzwonil i zapytal jaka cena tego chs

no niestety ale nie taka prosta, a jak zatrzymasz wyp³yw wosku, palcem, az cisnienia w zbiorniku nie bedzie :D
zreszta niewazne i tak pewnie bedzie ten chs, bo nie zamierzam sie denerwowac :spoko:

dragalus2580 
Wys³any: 2013-03-11, 21:37   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice wadowic
kup sobie w spray-u i bedziesz mial bez kompresora... i kombinowania hehe

barnie
Wys³any: 2013-08-23, 19:12   
0
UP DOWN

Macie jak±¶ alternatywê dla pistoletu CHS-21Z? jego cena jak dla jednorazowego zakonserwowania powala :/

Poszukujê jakiego¶ dobrego pistoletu do konserwacji ¶rodkami RUST CHECK w domowych warunkach, co prawda kupi³em taki prosty za 29z³ - ale obawiam siê, ¿e nie podo³a on ¶rodkowi do konserwacji podwozia - jest dosyæ gêsty, my¶lê, ¿e ¶rodkowi do profili powienien daæ radê, chocia¿ nie próbowa³em jeszcze.

Gdzie mogê kupiæ sam pojemnik, w który wlewa siê ¶rodki do konserwacji i nakrêca na pistolet?

kadafi 
Wys³any: 2013-08-23, 21:13   
0
UP DOWN

Sk±d: Tarnowskie Góry
Ja taki pojemnik mam po zu¿ytym baranku - resztka wyp³ukana nitro i gitarka.
Mam taki tani pistolecik kupiony do konserwacji podwozia u¿ywany ostatnio kilka lat temu. Miesiac temu konserwowa³em profile zamkniête i te¿ b.dobrze dzia³a³.
Link przyk³adowy, pistolet podobny/nie identyczny.
http://www.4weld.pl/p2877...-regulacja.html
Ja taki pojemnik mam po zu¿ytym baranku - resztka wyp³ukana nitro i gitarka.
Dorobi³em tylko d³ugi w±¿ - 1m i na koñcu dyszê DIY ze ¶ruby która rozpyla materia³ 6-cioma otworami na boki.

barnie
Wys³any: 2013-08-24, 08:44   
0
UP DOWN

Kupi³em podobny, z tym ¿e mój kosztowa³ 29z³, ale dodatkowo mam wê¿yk do profili, a koñcówka rozpyla na 3 koñce. ¦rodek do profili jest stosunkowo rzadki, wiêc my¶lê ¿e podo³a, obawiam siê tylko ¶rodka do podwozia, bo przypomina gêst± galaretkê... mo¿e przed wlaniem ¶rodka do pojemnika trzeba go rozgrzaæ?

Co do samego pojemnika, to te¿ my¶la³em, ¿eby u¿yæ zu¿yty po baranku, lub po ¶rodku do konserwacji podwozi, oczywi¶cie wcze¶niej odpowiednio go wyp³ukaæ.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: