Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-16, 07:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:49 woda novola i pierwsze testy
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
dostalem dzisiaj probke spectral wave. zrobilem test najpierw w zimnym pomieszczeniu przy przy 6 stopniach a pozniej przy 20.
jestem zaskoczony poniewaz przy 6 stopniach baza wyschla po okolo 2h. przy 20 schla zdecydowanie szybciej co jest zrozumiale. natomiast nie wiem jak sie ma sprawa z kolorem, czy niska temp nie wplywa znaczaco na kolor. |
|
|
|
|
£ukasz1
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:51
|
0
|
|
|
|
rbfm dlaczego ty ci±gle o tym novolu nie probujesz nic innego? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:52
|
0
|
|
|
|
£ukasz1 napisa³/a: | rbfm dlaczego ty ci±gle o tym novolu nie probujesz nic innego? |
bo lubie. przeszkadza ci to ? |
|
|
|
|
£ukasz1
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:54
|
0
|
|
|
|
Nie tak agresywnie spoko chlopie wyluzuj trochê.Robisz od czasu do czasu innymi materia³ami z innych firm? Ja w³a¶nie poniewieram glasurita i sie mi podoba |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
£ukasz1
|
Wys³any: 2008-01-09, 18:55
|
0
|
|
|
|
ale tak¿e korzystam przy tym z innych marek np Iavat bardzo sobie chwale ich podk³ad ivat rush z nowola to epoxyd itd
[ Dodano: 2008-01-09, 18:58 ]
Mam taka pro¶bê spróbujesz kiedy¶ przy okazji bezbarwny z glasurita 923-335 |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-09, 19:00
|
0
|
|
|
|
£ukasz1 napisa³/a: | Mam taka pro¶bê spróbujesz kiedy¶ przy okazji bezbarwny z glasurita 923-335 |
nie ma sprawy. jak dostarczysz probki to sprobuje. |
|
|
|
|
£ukasz1
|
Wys³any: 2008-01-09, 19:03
|
0
|
|
|
|
napisz na gg (mam w danych) to pogadamy |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-10, 18:21 Re: woda novola i pierwsze testy
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
rbfm napisa³/a: | (...)zrobilem test najpierw w zimnym pomieszczeniu przy przy 6 stopniach(..)
. |
Ja sie zwolni³em z firmy gdzie sie malowa³o w takiej temperaturze. Bez przesady....jak to potem wyglda? Woda czy nie woda - wo³a o pomstê do nieba. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-10, 21:35
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Ja sie zwolni³em z firmy gdzie sie malowa³o w takiej temperaturze. Bez przesady....jak to potem wyglda? Woda czy nie woda - wo³a o pomstê do nieba. |
rozumiesz znaczenie slowa "test" ? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-10, 22:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
to jak robi³e¶ dwa natryski to nie mo¿esz ich porównaæ to ja to powiem tak co do suszenia.robiê natrysk próbny na chali i zaraz suszê grza³k±,lakierowanie w kabi¶ce suszê kabin±. suszê kabin± i dysz± venturiego,kilka sposobów,z ró¿nymi czasami odparowywania.na odcieniach nie ma zmiany. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-10, 22:17
|
0
|
|
|
|
Cytat: | to jak robi³e¶ dwa natryski to nie mo¿esz ich porównaæ |
wiesz co racja tyle ze robilem to na szybko i na kartkach papieru i pozniej wyrzucilem. nie pokrywalem tego nawet bezbarwnym. blad, moglem to zostawic i dzisiaj porownac chodzilo mi tylko o to zeby sprawdzic czy wyschnie w skrajnie zlych warunkach. |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-01-11, 00:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
rbfm widzisz, nie wa¿ne czy to Novoll czy Profix, czy inna nasza firma. Wa¿ne jest to, ¿e technologie tych firm zosta³y opracowane w Polsce, dla naszych warunków klimatycznych. Dlatego ty bêdzie lakierowaæ Novollem, a ja bêdê sprzedawaæ Profixa. Przynajmniej wiemy, ¿e to bêdzie sch³o i w miarê pasowa³o, mo¿e nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radê. Do tego pomy¶l za jak± cenê!!!! |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-11, 08:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
ixell napisa³/a: | rbfm widzisz, nie wa¿ne czy to Novoll czy Profix, czy inna nasza firma. Wa¿ne jest to, ¿e technologie tych firm zosta³y opracowane w Polsce, dla naszych warunków klimatycznych. Dlatego ty bêdzie lakierowaæ Novollem, a ja bêdê sprzedawaæ Profixa. Przynajmniej wiemy, ¿e to bêdzie sch³o i w miarê pasowa³o, mo¿e nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radê. Do tego pomy¶l za jak± cenê!!!! |
Dok³adnie! Novol sam "mówi³", ¿e opracowywuj±c linie jakichkolwiek produktów, bierze pod uwagê to, jakie warunki panuj±c w Polsce (klimat, garazowcy itd).
kiedys to bylo w pismie lakiernik.
co jak co, moze novol najlepszy nie jest, ale tylko PL firmy bêd± wspieraæ polskich lakierników a cena prod. novola ca³kiem, ca³kiem! |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-11, 11:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
@rbfm rozumiem slowo "test" nie goraczkuj sie;) Ale jakby nie patrzyl, w 6 stopniach zawsze wyjdzie szajs. Przy 6 stopniach ja ubieram kurtke a Ty testujesz malowanie...eee |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-11, 11:36
|
0
|
|
|
|
ixell napisa³/a: | technologie tych firm zosta³y opracowane w Polsce, dla naszych warunków klimatycznych. |
juz dawno o tym pisalem na forum. nalezy dodac ze w razie jakichkolwiek problemow przyjedzie fachowiec z novola i jesli sie okaze ze blad po stronie materialow, to nawet kase zwracaja. znam 2 takie przypadki. ciekawe czy dupont tez daje takie wsparcie?
mebArth napisa³/a: | Przy 6 stopniach ja ubieram kurtke a Ty testujesz malowanie...eee |
dla wielu tzw lakiernikow taka informacja bedzie bardzo cenna. uwierz ze niejeden maluje w nizszej temp |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-11, 22:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | Przynajmniej wiemy, ¿e to bêdzie sch³o i w miarê pasowa³o, mo¿e nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radê. Do tego pomy¶l za jak± cenê!!!! | chcecie to sobie malujcie novolami,profixami-mnie pasuje Du Pont i nim sobie robiê!
[ Dodano: 2008-01-11, 22:45 ]
a i ciekaw jestem czy je¿dzicie polonezami |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
rbfm napisa³/a: | dla wielu tzw lakiernikow taka informacja bedzie bardzo cenna. uwierz ze niejeden maluje w nizszej temp |
jak to kiedys napisal FIFKA 'lakiernictwo to nie jest sport ekstremalny'
ixell napisa³/a: | Wa¿ne jest to, ¿e technologie tych firm zosta³y opracowane w Polsce, dla naszych warunków klimatycznych |
to z tego wynika ,ze reszta europy (niemcy,holandia,itp) to inna strefa klimatyczna |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-01-12, 23:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
ixell napisa³/a: | Wa¿ne jest to, ¿e technologie tych firm zosta³y opracowane w Polsce, dla naszych warunków klimatycznych |
to z tego wynika ,ze reszta europy (niemcy,holandia,itp) to inna strefa klimatyczna [/quote]
dok³adnie TAK. Nie jeste¶my niestety uniwersalnym centrum. Co wa¿asz za Europê? Szkocjê, Hiszpaniê, Grecjê czy mo¿e Czechy??????
Gdzie s± laboratoria koncernów prdukuj±cych materia³y lakiernicze? W Rosji, Turcji na Cyprze? Ja nie wiem. A ty?
[ Dodano: 2008-01-12, 23:46 ]
baqo napisa³/a: | Cytat: | Przynajmniej wiemy, ¿e to bêdzie sch³o i w miarê pasowa³o, mo¿e nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radê. Do tego pomy¶l za jak± cenê!!!! | chcecie to sobie malujcie novolami,profixami-mnie pasuje Du Pont i nim sobie robiê!
[ Dodano: 2008-01-11, 22:45 ]
a i ciekaw jestem czy je¿dzicie polonezami |
Przy nastêpnym po¶cie dostaniesz zdjêcie mojego samochodu, liczê ¿e odp³acisz siê tym samym. |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
|
|
|
|