Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 08:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:49 woda novola i pierwsze testy
|
0
|
|
|
|
dostalem dzisiaj probke spectral wave. zrobilem test najpierw w zimnym pomieszczeniu przy przy 6 stopniach a pozniej przy 20.
jestem zaskoczony poniewaz przy 6 stopniach baza wyschla po okolo 2h. przy 20 schla zdecydowanie szybciej co jest zrozumiale. natomiast nie wiem jak sie ma sprawa z kolorem, czy niska temp nie wplywa znaczaco na kolor. |
|
|
|
 |
ÂŁukasz1
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:51
|
0
|
|
|

|
rbfm dlaczego ty ciÂągle o tym novolu nie probujesz nic innego? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:52
|
0
|
|
|
|
ÂŁukasz1 napisał/a: | rbfm dlaczego ty ciÂągle o tym novolu nie probujesz nic innego? |
bo lubie. przeszkadza ci to ? |
|
|
|
 |
ÂŁukasz1
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:54
|
0
|
|
|

|
Nie tak agresywnie spoko chlopie wyluzuj trochĂŞ.Robisz od czasu do czasu innymi materiaÂłami z innych firm? Ja wÂłaÂśnie poniewieram glasurita i sie mi podoba |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
ÂŁukasz1
|
Wysłany: 2008-01-09, 18:55
|
0
|
|
|

|
ale takÂże korzystam przy tym z innych marek np Iavat bardzo sobie chwale ich podkÂład ivat rush z nowola to epoxyd itd
[ Dodano: 2008-01-09, 18:58 ]
Mam taka proÂśbĂŞ sprĂłbujesz kiedyÂś przy okazji bezbarwny z glasurita 923-335 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-09, 19:00
|
0
|
|
|
|
ÂŁukasz1 napisał/a: | Mam taka proÂśbĂŞ sprĂłbujesz kiedyÂś przy okazji bezbarwny z glasurita 923-335 |
nie ma sprawy. jak dostarczysz probki to sprobuje. |
|
|
|
 |
ÂŁukasz1
|
Wysłany: 2008-01-09, 19:03
|
0
|
|
|

|
napisz na gg (mam w danych) to pogadamy |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-01-10, 18:21 Re: woda novola i pierwsze testy
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | (...)zrobilem test najpierw w zimnym pomieszczeniu przy przy 6 stopniach(..)
. |
Ja sie zwolniÂłem z firmy gdzie sie malowaÂło w takiej temperaturze. Bez przesady....jak to potem wyglda? Woda czy nie woda - woÂła o pomstĂŞ do nieba. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-10, 21:35
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Ja sie zwolniÂłem z firmy gdzie sie malowaÂło w takiej temperaturze. Bez przesady....jak to potem wyglda? Woda czy nie woda - woÂła o pomstĂŞ do nieba. |
rozumiesz znaczenie slowa "test" ? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-01-10, 22:14
|
0
|
|
|
|
to jak robi³eœ dwa natryski to nie mo¿esz ich porównaÌ to ja to powiem tak co do suszenia.robiê natrysk próbny na chali i zaraz suszê grza³k¹,lakierowanie w kabiœce suszê kabin¹. suszê kabin¹ i dysz¹ venturiego,kilka sposobów,z ró¿nymi czasami odparowywania.na odcieniach nie ma zmiany. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-10, 22:17
|
0
|
|
|
|
Cytat: | to jak robiÂłeÂś dwa natryski to nie moÂżesz ich porĂłwnaĂŚ |
wiesz co racja tyle ze robilem to na szybko i na kartkach papieru i pozniej wyrzucilem. nie pokrywalem tego nawet bezbarwnym. blad, moglem to zostawic i dzisiaj porownac chodzilo mi tylko o to zeby sprawdzic czy wyschnie w skrajnie zlych warunkach. |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-01-11, 00:52
|
0
|
|
|

|
rbfm widzisz, nie waÂżne czy to Novoll czy Profix, czy inna nasza firma. WaÂżne jest to, Âże technologie tych firm zostaÂły opracowane w Polsce, dla naszych warunkĂłw klimatycznych. Dlatego ty bĂŞdzie lakierowaĂŚ Novollem, a ja bĂŞdĂŞ sprzedawaĂŚ Profixa. Przynajmniej wiemy, Âże to bĂŞdzie schÂło i w miarĂŞ pasowaÂło, moÂże nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radĂŞ. Do tego pomyÂśl za jakÂą cenĂŞ!!!! |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-11, 08:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ixell napisał/a: | rbfm widzisz, nie waÂżne czy to Novoll czy Profix, czy inna nasza firma. WaÂżne jest to, Âże technologie tych firm zostaÂły opracowane w Polsce, dla naszych warunkĂłw klimatycznych. Dlatego ty bĂŞdzie lakierowaĂŚ Novollem, a ja bĂŞdĂŞ sprzedawaĂŚ Profixa. Przynajmniej wiemy, Âże to bĂŞdzie schÂło i w miarĂŞ pasowaÂło, moÂże nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radĂŞ. Do tego pomyÂśl za jakÂą cenĂŞ!!!! |
DokÂładnie! Novol sam "mĂłwiÂł", Âże opracowywujÂąc linie jakichkolwiek produktĂłw, bierze pod uwagĂŞ to, jakie warunki panujÂąc w Polsce (klimat, garazowcy itd).
kiedys to bylo w pismie lakiernik.
co jak co, moze novol najlepszy nie jest, ale tylko PL firmy bĂŞdÂą wspieraĂŚ polskich lakiernikĂłw a cena prod. novola caÂłkiem, caÂłkiem! |
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-01-11, 11:30
|
0
|
|
|
|
@rbfm rozumiem slowo "test" nie goraczkuj sie;) Ale jakby nie patrzyl, w 6 stopniach zawsze wyjdzie szajs. Przy 6 stopniach ja ubieram kurtke a Ty testujesz malowanie...eee |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-11, 11:36
|
0
|
|
|
|
ixell napisał/a: | technologie tych firm zostaÂły opracowane w Polsce, dla naszych warunkĂłw klimatycznych. |
juz dawno o tym pisalem na forum. nalezy dodac ze w razie jakichkolwiek problemow przyjedzie fachowiec z novola i jesli sie okaze ze blad po stronie materialow, to nawet kase zwracaja. znam 2 takie przypadki. ciekawe czy dupont tez daje takie wsparcie?
mebArth napisał/a: | Przy 6 stopniach ja ubieram kurtke a Ty testujesz malowanie...eee |
dla wielu tzw lakiernikow taka informacja bedzie bardzo cenna. uwierz ze niejeden maluje w nizszej temp |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-01-11, 22:43
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Przynajmniej wiemy, Âże to bĂŞdzie schÂło i w miarĂŞ pasowaÂło, moÂże nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radĂŞ. Do tego pomyÂśl za jakÂą cenĂŞ!!!! | chcecie to sobie malujcie novolami,profixami-mnie pasuje Du Pont i nim sobie robiĂŞ!
[ Dodano: 2008-01-11, 22:45 ]
a i ciekaw jestem czy jeÂżdzicie polonezami |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-01-12, 18:35
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | dla wielu tzw lakiernikow taka informacja bedzie bardzo cenna. uwierz ze niejeden maluje w nizszej temp |
jak to kiedys napisal FIFKA 'lakiernictwo to nie jest sport ekstremalny'
ixell napisał/a: | WaÂżne jest to, Âże technologie tych firm zostaÂły opracowane w Polsce, dla naszych warunkĂłw klimatycznych |
to z tego wynika ,ze reszta europy (niemcy,holandia,itp) to inna strefa klimatyczna |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-01-12, 23:42
|
0
|
|
|

|
ixell napisał/a: | WaÂżne jest to, Âże technologie tych firm zostaÂły opracowane w Polsce, dla naszych warunkĂłw klimatycznych |
to z tego wynika ,ze reszta europy (niemcy,holandia,itp) to inna strefa klimatyczna [/quote]
dokÂładnie TAK. Nie jesteÂśmy niestety uniwersalnym centrum. Co waÂżasz za EuropĂŞ? SzkocjĂŞ, HiszpaniĂŞ, GrecjĂŞ czy moÂże Czechy??????
Gdzie sÂą laboratoria koncernĂłw prdukujÂących materiaÂły lakiernicze? W Rosji, Turcji na Cyprze? Ja nie wiem. A ty?
[ Dodano: 2008-01-12, 23:46 ]
baqo napisał/a: | Cytat: | Przynajmniej wiemy, Âże to bĂŞdzie schÂło i w miarĂŞ pasowaÂło, moÂże nie na 100% jak DuPont baqo, ale damy radĂŞ. Do tego pomyÂśl za jakÂą cenĂŞ!!!! | chcecie to sobie malujcie novolami,profixami-mnie pasuje Du Pont i nim sobie robiĂŞ!
[ Dodano: 2008-01-11, 22:45 ]
a i ciekaw jestem czy jeÂżdzicie polonezami |
Przy nastĂŞpnym poÂście dostaniesz zdjĂŞcie mojego samochodu, liczĂŞ Âże odpÂłacisz siĂŞ tym samym. |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
 |
|
|
|