Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-23, 16:27   po mojej pierwszej polerce
0
UP DOWN
-pawlo111

Sk±d: Podkarpacie
Modelem by³a stara corsa B w stanie lekko agonalnym na czarnym akrylu ale chodzi³o mi o to ¿eby nie by³o strat gdyby co¶ posz³o nie tak.

Sprzêt to eurotec z regulacja obrotów

2 g±bki Farecla - pomarañczowa i czarna - nie wiem czy dobre

2x pasta 3m
-100ml zielonego korka
-100ml niebieskiego korka - mleczka.

Przelecia³em jakimi¶ ostatkami glinki, wymy³em dobrze i przelecia³em jeden elementów lekko papierem na wode 2500 bo by³y rysy ¿eby zobaczyæ co wyjdzie z tego.

Zaczyna³em polerkê obroty ok 2000- g±bka pomarañczowa i zielona 3m i powiem ¿e strasznie twarda ta g±bka - ciê¿ko by³o utrzymaæ cokolwiek j± na elemencie - nie wiem w³a¶nie czy da g±bka to dobra???

przelecia³em z 3 elementy jako¶, umy³em, osuszy³em i potem czarn± g±bk± i niebieskim korkiem.

Co wysz³o: b³ysk jest ale widaæ pod ¶wiat³o takie ko³a ja¶niejsze jak by pod lakierem i nie chc± zej¶æ - nie wiem czy to ja czy to ju¿ by³o. Nie mam niestety jak sprawdziæ wcze¶niej grubo¶ci lakieru.

Ale mam pytanie odno¶nie g±bki pomarañczowej czy to ma tak w³a¶nie ciê¿ko i¶æ strasznie ¿e ledwo utrzymuje j± na elemencie. Jak da³em na g±bkê czarn± i zielon± 3M to lepiej to jako¶ siê rozprowadza³o ale s³abo ¶ci±ga³a.

Bêdê bardzo wdziêczny za jakiekolwiek rady. Mo¿e gdzie¶ tkwi b³±d.

motyka 
Wys³any: 2013-05-23, 17:06   
0
UP DOWN
szukam przyuczenia

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Gowarczów
wydaje mi sie ze to o hologramy ci chodzi takie rysy idace w kolo?

http://forum.peugeot205.p...26931&mode=view takie cos?

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-23, 22:45   
0
UP DOWN
-pawlo111

No co¶ podobnego tylko tu na foto jak by ³agodniejsze a u mnie jak by mocniejsze - tak jak by to moja ostra polerka to zrobi³a i nawet niebieska 3m nie usunê³a tego choæ ponoæ do usuwania hologramów siê nadaje.

W ka¿dym razie jak hologramy to co z tym pocz±æ? bo z tego co widzê to zdarza siê takie co¶. Nie u¿ywa³em futra bo siê oczyta³em ¿e futro ostro tnie lakier...

marcus 
Wys³any: 2013-05-23, 22:50   
0
UP DOWN

Sk±d: ¶lask
-pawlo111 napisa³/a:
Zaczyna³em polerkê obroty ok 2000

to do jakich obrotów sie rozpedzi³es ja bym nie przekroczy³ nawet tych 2tys ;) :D

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-23, 22:58   
0
UP DOWN
-pawlo111

2 max wiêcej siê ba³em - bo nie sz³o utrzymaæ g±bki i to nie jaka¶ ostra tylko Medium z Farecli tylko nie wiem czy to ok bo farecla wiadomo idzie polerka z wod± a 3m-a na sucho.
Ca³y czas siê zastanawiam czy to nie wina mojej g±bki. Ciê¿ko by³o j± na p³asko utrzymaæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-05-23, 23:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
-pawlo111,
Przed zabiegiem wsad¼ g±bkê w wodê, podu¶ ja mocno aby siê ca³a napi³a i wtedy ona uzyska odpowiedni± sprê¿ysto¶æ, tak± na której bez problemu mo¿na pracowaæ.
Sucha gabka, jako¶ci no name, robi takie w³a¶nie problemy.
Farecla w produkcji padów ma podwykonawców, w naszym kraju te¿. :x:
Wiêc jako¶æ jest ró¿na, wzór i wymiar jest jeden.
PS.
Wiadomo ¿e wodê trzeba odwirowac na maszynie aby gabka by³a wilgotna a nie ¿e z niej leci czy kapie woda.

Teraz mo¿esz zrobiæ drugie podej¶cie.... napisz czy teraz ju¿ dajesz radê.

gugun 
Wys³any: 2013-05-24, 10:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
wod± nie wod±,wilgotno musi byc ^^ wtedy idzie lepiej :D :D :D wez spryskiwacz i spryskaj lekko element i wtedy poleruj do sucha,znowu spryskaj,zmyj resztki, spryskaj i czarna gabka+ciut pasty i do sucha i powinno byc ok,ewentualnie jak nie to zmyj element umyj gabke czarna z pasty i do sucha znowu sama woda i nie ma bata zeby nie wyszlo ;) tylko nie lej wody wiadrami bo sie utopisz :D "pol litra" powinno spokojnie w spryskiwaczu wystarczyc ;)

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-24, 10:44   
0
UP DOWN
-pawlo111

Dziêki ch³opaki zrobiê jak piszecie z 3m-em i zobaczymy co wyjdzie. Bankowo g±bka powinna teraz jako¶ i¶æ po elemencie... wcze¶niej my¶la³em ¿e to tak ma byæ bo jak bez wody to bez wody ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-05-24, 11:09   
0
UP DOWN

-pawlo111 napisa³/a:
2x pasta 3m
-100ml zielonego korka
-100ml niebieskiego korka - mleczka.

Sory..................................
Jak 3M to na sucho !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja pisa³em o farecli sugeruj±c siê padami tej firmy.

A po drugie dlaczego nie uzyjesz po prostu odpowiednich padów z 3M?
Wtedy bedzie bez problemu.
Lub do padów farecli kup paste farecli G3 i tez bedzie bez problemu polerka ci sz³a.
Praca na sucho jest bardziej wymagaj±ca jesli chodzi o umiejetnosci, wiec zacznij od farecli.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-05-24, 11:10   
0
UP DOWN

-pawlo111 napisa³/a:
Dziêki ch³opaki zrobiê jak piszecie z 3m-em i zobaczymy co wyjdzie.

Hahahahaa, nasze porady to o kant dupy by³y :rotfl: :rotfl: :rotfl:

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-24, 11:18   
0
UP DOWN
-pawlo111

osz kurde hehe

dobra to jakie pady polecicie do 3m? w sumie to tylko jeden twardy bo czarny z farecli jest miekutki to bêdzie ok.

kupiê i g3 i zobaczê jak pójdzie - tylko bêdzie chlapa³o trochu pewnie :roll:

ewentualnie g3 na ¶ci±gniêcie lakieru a mleczko 3m na wykoñczenie.

gugun 
Wys³any: 2013-05-24, 11:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor napisa³/a:
Przed zabiegiem wsad¼ g±bkê w wodê,
Lackdoctor napisa³/a:
Jak 3M to na sucho !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
teeee to wez ty sie z laski swojej zdecyduj wkoncu ^^ ^^ ^^ ^^
siknij troche ze spryskiwacza i bedzie malina ;)
-pawlo111 napisa³/a:
kupiê i g3 i zobaczê jak pójdzie - tylko bêdzie chlapa³o trochu pewnie
nic ci nie bedzie chlapalo jak nie bedziesz la³ wiadrami,i nic ci na uszczelkach nie zostanie jak odrazu bedziesz my³ a nie czekal godzinami :D
a tak wogole to jak ty bedziesz tak kombinowa³ to jeszcze kup troche farby na przecierki bo ci za chwile lakieru nic na tym aucie nie zostanie ^^ ^^ ^^ ^^

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-24, 12:17   
0
UP DOWN
-pawlo111

Kupiê G3 bo mam pady ju¿ do niej a jeden pad do 3m-a to kosztuje 40 zeta to za to bêdê mia³ pastê G3. I do nauki bêdzie chyba lepsza bo na mokro. Co prawda stara technologia ale dam se radê. Spróbujê usun±æ te rysy koliste.

hamir 
Wys³any: 2013-05-24, 12:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
-pawlo111, nie idz ta droga,kup 3m! ;)

albo na tez
http://www.emm.com/pl/pro...pasta-polerska/

diablo74 
Wys³any: 2013-05-24, 13:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
-pawlo111 napisa³/a:
Spróbujê usun±æ te rysy koliste.

jak nie "znasz" farecli to Ci siê nie uda, jaki¶ czas temu w³a¶nie z tego powodu zrezygnowa³em z tego systemu na rzecz systemu na sucho

mariotdi 
Wys³any: 2013-05-26, 21:47   polerowanie
0
UP DOWN

pawlo jedno ci powiem na temat polerowania tylko pasta 3m zielona na poczatek na sucho i nie na sloncu do tej pasty tez gabka z 3m i koniecznie tez zielona mozna tym wykonczym auto prawie bez sladu polerki ale jesli nie chcesz w ogole sladu to zamiast niebieskiej pasty uzyj zóltej i zóltej gabki z 3 m a jak chcesz juz blysk na maksa to polec to jecze niebieska 3m i niebieska gabka i nie przekraczaj 2 tys obrotów

tomek70
Wys³any: 2013-05-26, 22:36   Re: polerowanie
0
UP DOWN

mariotdi napisa³/a:
pawlo jedno ci powiem na temat polerowania tylko pasta 3m zielona na poczatek na sucho i nie na sloncu do tej pasty tez gabka z 3m i koniecznie tez zielona mozna tym wykonczym auto prawie bez sladu polerki ale jesli nie chcesz w ogole sladu to zamiast niebieskiej pasty uzyj zóltej i zóltej gabki z 3 m a jak chcesz juz blysk na maksa to polec to jecze niebieska 3m i niebieska gabka i nie przekraczaj 2 tys obrotów
Jeszcze jeden korek z 3M i taniej wyjdzie po³o¿yæ now± warstwê klaru. ^^

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-27, 09:56   
0
UP DOWN
-pawlo111

kupujê w pojemniczkach po 100ml tak ¿e nie jest to wielki maj±tek :spoko:

mariotdi 
Wys³any: 2013-05-27, 20:40   3m
0
UP DOWN

no tak korki 3m nie tanie ale starczaja na dlugo mysle ze malujac w miesiacu 3 calosciowki starczy na po³ roku

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-29, 13:35   
0
UP DOWN
-pawlo111

Wdzia³em na filmikach z 3m jak poleruj± ¿e maj± do tych g±bek jakie¶ specjalne grube przystawki. Ja mam tylko takie co¶ na rzep - nada siê to pod g±bkê 3m czy pasuje dokupiæ taka przystawkê?

SzaKal
Wys³any: 2013-05-31, 14:49   
0
UP DOWN

-pawlo111, To siê nazywa talerz mocuj±cy, to co masz nada siê , ale gdy grubsza g±bka na talerzu tym przyjemniej siê pracuje ;)

-pawlo111 
Wys³any: 2013-05-31, 15:33   
0
UP DOWN
-pawlo111

oki mo¿e byæ np taki: http://allegro.pl/flexipa...3241318738.html bo mam na gwint m14 i do tego zielona g±beczka do zielonej pasty.
G±bka ma 150mm a talerz 75mm - bêdzie OK?

okoñ
Wys³any: 2013-05-31, 19:06   
0
UP DOWN

nie bêdzie ok. Tu masz fi 150mm
http://allegro.pl/flexipa...3288102743.html

-pawlo111 
Wys³any: 2013-07-13, 13:07   
0
UP DOWN
-pawlo111

Dobra i poprawi³em - tylko g±bek nie kupi³em nowych 3m tylko u¿y³em tylko czarnej miêkkiej farecli i nada³a siê elegancko do grubej pasty tylko musia³em d³u¿ej pracowaæ.

W sumie na plus bo miêkka g±bka+ mam maszynkê bez miekkiego startu.

I do dzie³a: zielony korek 3m i pracowa³em z past± ³adnie i smugi koliste zniknê³y + mleczko i jest szk³o :roll: w sumie dopiero teraz powoli poj±³em co to znaczy pracowaæ z past± hehe.
wychodzi na to ¿e u¿y³em wcze¶niej za ostrej g±bki i narobi³em sobie sam szkód :fiu:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: