Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Piter 
Wysłany: 2013-05-27, 10:34   Pierwsza naprawa blacharska - zrĂłbmy to porzÂądnie
0
UP DOWN

DzieĂą dobry wszystkim.
W ostatnim czasie przeglÂądaÂłem wiele forum zwiÂązanych tematycznie z naprawami blacharskimi.
Forum lakierowanko zawieraÂło najwiĂŞcej rzeczowych informacji wiĂŞc postanowiÂłem siĂŞ tu zarejestrowaĂŚ celem zasiĂŞgniĂŞcia pomocy ludzi znajÂących siĂŞ na rzeczy.

Od kilku miesiĂŞcy chodziÂłem z zamiarem oddania auta do blacharza, poniewaÂż na podÂłodze pojawiÂły siĂŞ 3 dziurki. ZasiĂŞgajÂąc informacji na temat zakÂładĂłw blacharskich w swojej okolicy, odwiedzaÂłem je kolejno. Niestety pomimo polecenia, nie raz moim oczom ukazywaÂł siĂŞ zakÂład w stanie katastrofalnym. Porozrzucane narzĂŞdzie na podÂłodze, peÂłno wĂŞÂży, przewodĂłw o ktĂłre potykajÂą siĂŞ pracownicy. WychodzĂŞ z zaÂłoÂżenia Âże widzÂą CiĂŞ jakim jesteÂś, wiĂŞc skoro pracownicy nie potrafiÂą zadbaĂŚ o porzÂądek, Âład w miejscu pracy to jak majÂą porzÂądnie naprawiĂŚ usterkĂŞ ?
Jak ju¿ znalaz³em zak³ad utrzymany w czystoœci, auta by³y nale¿ycie zabezpieczone przed odpryskami itp., zacz¹³em umawiaÌ siê na wizytê. Dogadaliœmy prawie termin, ale... niestety w momencie kiedy informujê i¿ rozbiorê samochód z tapicerki wew. , powyci¹gam fotele, us³ysza³em ¿e nie ma potrzeby.
„Wytniemy dziurki z kanaÂłu i na to przyspawamy Âłatki” Co prawda nigdy blacharki nie robiÂłem, ale na chÂłopski rozum chyba nie tĂŞdy droga.
W koĂącowym efekcie zakupiÂłem migomat, aktualnie uczĂŞszczam na lekcje spawania.
Niestety mĂłj nauczyciel to zawodowy spawacz konstrukcji.

RejestrujĂŞ siĂŞ tutaj na forum aby uzyskaĂŚ pomoc w poprawnej technologii wykonania naprawy.

1.Na pierwszym miejscu chciaÂłbym siĂŞ dowiedzieĂŚ czy Âłatki na podÂłodze spawa siĂŞ na zakÂładkĂŞ czy doczoÂłowo. Ile daĂŚ zakÂładki ( wyczytaÂłem Âże od 2mm do 3cm ).
Blacha bĂŞdzie ST3 0.8mm. Drut spawalniczy SG2/G3S1, osÂłona gazowa mieszanka co2-argon.
2. Spawanie podÂłogi dokonywaĂŚ w technologii punktowego, z zagĂŞszczaniem spawu od zewnÂątrz do wewnÂątrz aÂż do uzyskania spoiny ciÂągÂłej, lub punktowe z odstĂŞpami 0,5-10mm ?
3. Czy po wykonaniu wstawu jednej Âłatki (lub poÂłowy) konieczne jest bezzwÂłoczne zabezpieczenie powierzchni Âśrodkiem typu fosol, cortanin f? Po wykonaniu caÂłoÂści naprawy mam w planach uÂżycie podkÂładu aktywnego ( reaktywnego ?) + farba. Od strony zewnĂŞtrznej zostanie wykonana peÂłna konserwacja podwozia.

W celu kolejnych pytaĂą zamieszczĂŞ zdjĂŞcia , poniewaÂż jedno uszkodzenie znajduje siĂŞ w pobliÂży zgrzewĂłw pÂłyt podÂłogowych.

RozpoczĂŞcie pracy szykujĂŞ na lipiec.

DziĂŞkuje za wszelkie sugestie uwagi i wskazĂłwki ktĂłre w przeciÂągu tego miesiÂąca pozwolÂą przygotowaĂŚ siĂŞ do wykonania opisanych czynnoÂści.

Piter 
Wysłany: 2013-05-31, 09:41   
0
UP DOWN

Na 97 odsÂłon nikt sÂłowa nie napisze ?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-05-31, 11:38   
0
UP DOWN

Piter napisał/a:
W koĂącowym efekcie zakupiÂłem migomat, aktualnie uczĂŞszczam na lekcje spawania.

Powodzenia..... ;)
Co do nauczyciela to na takich kursach uczÂą spawania konstrukcji dlatego on tam jest ;)

Piter 
Wysłany: 2013-05-31, 12:27   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Piter napisał/a:

Powodzenia..... ;)
Co do nauczyciela to na takich kursach uczÂą spawania konstrukcji dlatego on tam jest ;)

Zgadza siĂŞ, niestety nie mam znajomego blacharza. Wtedy nie musiaÂłbym sam siĂŞ za to zabieraĂŚ.
UwaÂżam Âże flaszka dobrej wody ognistej to nie duÂżo, jak za pokazanie podstaw pracy z migomatem.
Teraz juÂż wiem ile ustawiĂŚ gazu osÂłonowego, wiem jak ma wyglÂądaĂŚ dobry spaw z przetopem.
Oœwieci³ mnie kiedy pchaÌ a kiedy ci¹gn¹Ì palnik.
Jak przyjdzie czas na spawanie blacharki to na prĂłbĂŞ pĂłjdÂą kawaÂłki blaszki na zakÂładkĂŞ, spawane punktowo z zewnĂŞtrznych rogĂłw, zagĂŞszczane do Âśrodka, na materiale edukacyjnym.

Dumel19
Wysłany: 2013-06-01, 15:35   
0
UP DOWN

u mnie zawsze podczas roboty potykam sie o jakieÂś kable czy przeody/wĂŞÂże ciÂśnieniowe, i wychodze z zaÂłozenia ze jesli w zakÂładzie lÂśni to raczej znaczy Âże nie majÂą zbyt duzo roboty albo sÂą drodzy albo nie robiÂą dobrze, a wracajÂąc do tematu to prawie nigdy co w teori nie sprawdza sie w praktyce wiec:

1. pospawaĂŚ jak nauczyÂł zawodowy spawacz
2. reatywny
3 epoksydowy
4. baranek
5 lakier akrylowy czarny

dziĂŞkuje robranoc :)

Piter 
Wysłany: 2013-06-03, 10:13   
0
UP DOWN

DziĂŞkuje za odpowiedÂź.
Mam jeszcze pytanie do samego procesu wspawywania Âłatek.
Jaka zakÂładka przy naprawie podÂłogi, czy spawaĂŚ doczoÂłowo ?

Po wykonaniu spawu szlifowaĂŚ spawy ?
Zaraz po wspawaniu Âłatki zabezpieczyĂŚ spawy jakimÂś preparatem ? (FERTAN ? )

b1std
Wysłany: 2013-06-03, 14:56   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
u mnie zawsze podczas roboty potykam sie o jakieÂś kable czy przeody/wĂŞÂże ciÂśnieniowe, i wychodze z zaÂłozenia ze jesli w zakÂładzie lÂśni to raczej znaczy Âże nie majÂą zbyt duzo roboty albo sÂą drodzy albo nie robiÂą dobrze, a wracajÂąc do tematu to prawie nigdy co w teori nie sprawdza sie w praktyce wiec:

1. pospawaĂŚ jak nauczyÂł zawodowy spawacz
2. reatywny
3 epoksydowy
4. baranek
5 lakier akrylowy czarny

dziĂŞkuje robranoc :)

Dumel19 napisał/a:

2. reatywny
3 epoksydowy

wszĂŞdzie na forum piszÂą Âże nie moÂżna epoxydowego na reaktywny...
wiĂŞc jak to jest?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-03, 15:12   
0
UP DOWN

b1std napisał/a:
wszĂŞdzie na forum piszÂą Âże nie moÂżna epoxydowego na reaktywny...
wiĂŞc jak to jest?

Bo maja caÂłkowitÂą racje :tak: tutaj kolegĂŞ trochĂŞ poniosÂła fantazja pisarska... ;)
TakÂże albo podkÂład reaktywny i na niego akrylowy albo podkÂład epoksydowy :tak:
i jeÂśli ma byĂŚ jako jedyny podkÂład to musisz go poÂłoÂżyĂŚ w trzech warstwach ewentualnie przykryĂŚ podkÂładem akrylowym :tak:
Dobre podkÂłady akrylowe posiadajÂą dodatki antykorozyjne takÂże bez obawy moÂżesz na niego poÂłoÂżyĂŚ "baranka" :tak:

Piter 
Wysłany: 2013-06-03, 15:58   
0
UP DOWN

Czyli robiĂŞ tak :
1. czyÂścimy mechanicznie usuwamy rdzĂŞ.
2. OdtÂłuszczamy
3. Fertan - jako odrdzewiacz
4. podkÂład epoksydowy -> NOVOL PROTECT 360 / 3 warstwy.
5. Baranek UBS GRAVIT600 ( tylko Âże pisze : podkÂłady akrylowe i epoksydowe odtÂłuÂściĂŚ i przeszlifowaĂŚ papierem Âściernym na sucho P360-P400 - powtĂłrnie odtÂłuÂściĂŚ. WykonaĂŚ tÂą operacjĂŞ ?)
6.Lakier akrylowy / ile warstw i czy dodaĂŚ jakiÂś Âśrodek do lakieru ?

Dumel19
Wysłany: 2013-06-03, 17:17   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
b1std napisaÂł/a: wszĂŞdzie na forum piszÂą Âże nie moÂżna epoxydowego na reaktywny...

wiĂŞc jak to jest?

Bo maja caÂłkowitÂą racje tutaj kolegĂŞ trochĂŞ poniosÂła fantazja pisarska...

z ca³ym szacunkiem Robertlodz09, ale w novolu nie ma przeciwskazan ¿e nie mo¿na na reaktywny epoxydu ;P no chyba ze nie doczyta³em, zaœ troton nawet zaleca reaktywny k³aœÌ na szpachlê odciêt¹ akrylem lub nawet nie oddzielan¹ akrylem. i dopiero akryl na reaktywny szlif i dalej :tak:

zed
Wysłany: 2013-06-03, 18:39   
0
UP DOWN

http://www.troton.com.pl/....pdf?1335789178 str3
http://professional.novol...PROTECT_340.pdf str2

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-03, 22:25   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
w novolu nie ma przeciwskazan Âże nie moÂżna na reaktywny epoxydu

Tak byÂło kolego.... :tak: ale juÂż od dÂłuÂższego czasu jest stanowczy zakaz nakÂładania podkÂładu epoksydowego na podkÂład reaktywny :tak:
Na pewno zastanawiasz siĂŞ nad przyczynÂą tego "zakazu".... ;)
A przyznam Âże byÂłem trochĂŞ zaskoczony jak siĂŞ dowiedziaÂłem dlaczego.... :tak:
A przyczyna jest bardzo prosta ;)
Wraz z zaostrzeniem norm VOC producent zmieniÂł kilka skÂładnikĂłw do produkcji podkÂładĂłw i od tego momentu nie moÂżna juÂż nakÂładaĂŚ epoksydu na reaktywny :tak: co przy wczeÂśniejszych komponentach byÂło moÂżliwe i dopuszczalne :tak:
Dumel19 napisał/a:
troton nawet zaleca reaktywny k³aœÌ na szpachlê odciêt¹ akrylem lub nawet nie oddzielan¹ akrylem. i dopiero akryl na reaktywny szlif i dalej

Tutaj masz zalecenie i mozliwoœÌ nak³adania reaktywnego na szpachlówkê ale nie szpachlówki na sam reaktywny... ;)

Dumel19
Wysłany: 2013-06-03, 23:50   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Dumel19 napisaÂł/a: w novolu nie ma przeciwskazan Âże nie moÂżna na reaktywny epoxydu

Tak byÂło kolego.... ale juÂż od dÂłuÂższego czasu jest stanowczy zakaz nakÂładania podkÂładu epoksydowego na podkÂład reaktywny

Na pewno zastanawiasz siĂŞ nad przyczynÂą tego "zakazu"....

A przyznam Âże byÂłem trochĂŞ zaskoczony jak siĂŞ dowiedziaÂłem dlaczego....

A przyczyna jest bardzo prosta

Wraz z zaostrzeniem norm VOC producent zmieniÂł kilka skÂładnikĂłw do produkcji podkÂładĂłw i od tego momentu nie moÂżna juÂż nakÂładaĂŚ epoksydu na reaktywny co przy wczeÂśniejszych komponentach byÂło moÂżliwe i dopuszczalne

Dumel19 napisa³/a: troton nawet zaleca reaktywny k³aœÌ na szpachlê odciêt¹ akrylem lub nawet nie oddzielan¹ akrylem. i dopiero akryl na reaktywny szlif i dalej

Tutaj masz zalecenie i mozliwoœÌ nak³adania reaktywnego na szpachlówkê ale nie szpachlówki na sam reaktywny...

dziêki za poinformowanie, chyba znów musze zacz¹Ì czytaÌ lekturê novola :sciana:
a w trotonie reaktywny ma chyba wytrawiaĂŚ teÂż ewentualnÂą wilgoĂŚ ze szpachlĂłwki, bo przeciez reaktywny pod szpachle odpadnie (szpachla odpadnie), a reaktywny na szpachle i arkyl i moÂże dlatego w trotonie to trzyma... ilu producentĂłw tyle technologii... :help:

dziĂŞki za info jeszcze raz i pozdrawiam. :) :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-04, 07:23   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
chyba znów musze zacz¹Ì czytaÌ lekturê novola

Wystarczy jak bĂŞdziesz zwracaÂł uwagĂŞ na datĂŞ ostatniego uaktualnienia podanego przez producenta :tak:
Dumel19 napisał/a:
w trotonie reaktywny ma chyba wytrawiaĂŚ teÂż ewentualnÂą wilgoĂŚ ze szpachlĂłwki,

Raczej zatrzymaÌ j¹ ;) Tam jest dopuszczalne szpachlowanie na go³¹ blachê i dopiero izolowanie wyprowadzonej powierzchni :tak:
Na nowych autach jest to technologia dopuszczona przez wielu producentów materia³ów :tak: ale jeœli chodzi o auta zabytkowe to ju¿ ca³kowicie zabroniona i zakazana :tak:

Dumel19
Wysłany: 2013-06-04, 12:54   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Wystarczy jak bĂŞdziesz zwracaÂł uwagĂŞ na datĂŞ ostatniego uaktualnienia podanego przez producenta

dokÂładnie, nigdy tego nie robiÂłem :D

Robertlodz09 napisał/a:
Dumel19 napisaÂł/a: w trotonie reaktywny ma chyba wytrawiaĂŚ teÂż ewentualnÂą wilgoĂŚ ze szpachlĂłwki,

Raczej zatrzymaÌ j¹ Tam jest dopuszczalne szpachlowanie na go³¹ blachê i dopiero izolowanie wyprowadzonej powierzchni

no wÂłasnie to wiec reaktywny wytrawia wilgoĂŚ czy zatrzymuje?? bo zawsze nakÂładaÂłem reaktywny, po godzinie wycieraÂłem i znĂłw i tak do goÂłego aÂż na koĂącu zapylaÂłem reaktywny po 20 minutach nakÂładaÂłem akryl i to dziaÂłaÂło bez zarzutu na progach, do tej pory nikt mi nie przyjechaÂł na poprawke(jak wstawiaÂłem progi albo czeÂści progĂłw) ;) i zawsze myÂślaÂłem ze reaktywny ma wytrawiĂŚ ewentualnÂą rdzĂŞ :sciana:

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-04, 15:17   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
zawsze nakÂładaÂłem reaktywny, po godzinie wycieraÂłem i znĂłw i tak do goÂłego aÂż na koĂącu zapylaÂłem reaktywny po 20 minutach nakÂładaÂłem akryl

To proponuje zastosowaĂŚ odrdzewiacz DuPonta o symbolu 5717S :tak: stosujesz go w proporcji 1:2 (z wodÂą) na metal albo 1:4 na aluminium :tak:
Po przemyciu wodÂą i wysuszeniu moÂżesz spokojnie nakÂładaĂŚ juÂż podkÂład reaktywny albo epoksydowy ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-04, 15:34   
0
UP DOWN

Cytat:
zawsze myÂślaÂłem ze reaktywny ma wytrawiĂŚ ewentualnÂą rdzĂŞ :sciana:

Cyt. ;)
PodkÂłady reaktywne majÂą za zadanie ochronĂŞ przed rdzÂą.
Ich skutecznoÂści kryje siĂŞ w utwardzaczu, ktĂłry to zawiera niewielkie iloÂści (tak do 3% w zaleÂżnoÂści od producenta) kwasu fosforowego.
Zapewniaj¹ bardzo dobr¹ przyczepnoœÌ do pod³o¿a ,
dziĂŞki czemu uniemoÂżliwiajÂą one rozprzestrzenianie siĂŞ korozji "podpowÂłokowej" takÂże w miejscach uszkodzenia powÂłoki ( rysy czy odpryski na lakierze).
PodkÂłady reaktywne posiadajÂą rĂłwnieÂż specjalne dodatki antykorozyjne (fosforany wapnia lub cynku), ktĂłre to sÂą dodatkowym zabezpieczeniem podÂłoÂża.

Dumel19
Wysłany: 2013-06-04, 15:46   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
To proponuje zastosowaĂŚ odrdzewiacz DuPonta o symbolu 5717S stosujesz go w proporcji 1:2 (z wodÂą) na metal albo 1:4 na aluminium

Po przemyciu wodÂą i wysuszeniu moÂżesz spokojnie nakÂładaĂŚ juÂż podkÂład reaktywny albo epoksydowy

dziĂŞki, chĂŞtnie wyprĂłbuje, bo ostatnio mam same auta na zapraweczki, albo wstawki, gdzie wÂłaÂśnie trzeba mocno zabezpieczaĂŚ :)

Robertlodz09 napisał/a:
Podk³ady reaktywne bardzo dobrze chroni¹ przed rdz¹. Ich skutecznoœci kryje siê w utwardzaczu, który to zawiera niewielkie iloœci (do 3%) kwasu fosforowego i zapewniaj¹ one znakomit¹ przyczepnoœÌ do pod³o¿a.

DziĂŞki czemu uniemoÂżliwiajÂą one rozprzestrzenianie siĂŞ korozji "podpowÂłokowej" takÂże w miejscach uszkodzenia powÂłoki ( rysy czy odpryski na lakierze).

PodkÂłady reaktywne posiadajÂą rĂłwnieÂż specjalne dodatki antykorozyjne (fosforany wapnia lub cynku), ktĂłre to sÂą dodatkowym zabezpieczeniem podÂłoÂża.

no o wÂłasnie i w tematach o reaktywnym chyba nie widziaÂłem takiego wytÂłumaczenia, a teraz wszystko rozumiem, :spoko: bo jak jest temat reaktywny vs epoxyd to nawet projekterek nie napisaÂł co i jak a tu temat mi Robercie objaÂśniÂłes w kilku sÂłowach :spoko:

nurtuje mnie jeszcze jedno, skoro akryl siê trzyma reaktywnego to dlaczego szpachla nie, skoro te¿ ma dobr¹ przyczepnoœÌ ???

i czy jeÂśli nie doczyÂścimy rdzy do koĂąca to reaktywny rĂłwnieÂż zapobiegnie rozwijaniu siĂŞ korozji, np. na masce od kamyczkĂłw.

dziĂŞki wielkie za odpowiedzi, poniewaÂż uprzedzaÂłem siĂŞ do reaktywnego na poczet epoxydu, a tu widze nie zawsze epoxyd jest lepszy ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-06-06, 10:58   
+1
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
nurtuje mnie jeszcze jedno, skoro akryl siê trzyma reaktywnego to dlaczego szpachla nie, skoro te¿ ma dobr¹ przyczepnoœÌ

Szpachlówka polistyrenowa i podk³ad akrylowy to dwa ró¿ne produkty o zupe³nie odmiennym sk³adzie chemicznym i przeznaczeniu :tak:
Nie bĂŞdĂŞ udawaÂł chemika poniewaÂż nim nie jestem ;) ale na 1000% szpachlĂłwka odpadnie od podkÂładu wytrawiajÂącego :tak:
Kolega z pracy mia³ kiedyœ taki przypadek ¿e w³aœciciel auta kaza³ szpachlowaÌ w taki sposób ;) i wiesz chyba co siê sta³o po pó³ roku..... :D
Dwa razy zarobiÂł na tym samym aucie ;)
Dumel19 napisał/a:
czy jeÂśli nie doczyÂścimy rdzy do koĂąca to reaktywny rĂłwnieÂż zapobiegnie rozwijaniu siĂŞ korozji,

NaleÂży jak najdokÂładniej doczyÂściĂŚ powierzchniĂŞ :tak: PodkÂład ten jest najlepszy na czysty metal :tak: i bardziej zalecany niÂż podkÂład epoksydowy :tak: wszĂŞdzie tam gdzie ma byĂŚ na koĂącu poÂłoÂżony lakier nawierzchniowy :tak:
Na podwozia ,spody i wnĂŞki nadkoli zalecany jest znowu podkÂład epoksydowy :tak:

Dumel19
Wysłany: 2013-06-06, 15:48   
0
UP DOWN

teraz juz wszystko wiem, dzieki :spoko: , mam nadzieje ze nie tylko mi pomoÂże ten temat :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu