Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-13, 22:31 Kompresor + pistolety
|
0
|
|
|
|
witam mam na imiê Rafa³ chce kupiæ sb jaki¶ kompresorek i do tego pistolety
dodam ¿e nigdy nie malowa³em obejrza³em z 20filmow jak siê to robi parê poradników ,zamierzam kupiæ jak±¶ ksi±¿kê ¿eby siê poduczyæ ewt kurs
cel:
jestem amatorskim mechanikiem blacharzem, robiê i remontuje auta czasem co¶ dla znajomych.
przejde do celów : malowanie elementów masek b³otników ,ca³ych samochodów
mam gara¿e 2 , 1 du¿y na 2 auta i pomieszczeniem za jak na 3 auto i drugi mniejszy blaszany na 1 auto.
blaszany bêdê ociepla³ a od do³u na wylewkê dawa³ p³ytki czyli pomieszczenie bd do¶c czyste
chce kupiæ kompresor 2 t³okowy wydajno¶æ 400l z 100-200l butl±
do tego pistolety dysze 1,3 oraz 1,8
jakie by¶cie polecali ? ile mogê daæ ? to powinni¶cie oceniæ , nie mia³em pistoletu w rêce nigdy wiec najlepszy by by³ jaki¶ do nauki lecz chcia³ bym ¿eby malowanie by³o dobre
mam do pomalowania teraz moje auto bmw e36 maska b³otnik https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1011306_579913335393873_2111447954_n.jpg
wiec mam na czym siê szkoliæ ( jak kupiê sprzêt bêdê wam tru³ o porady)
wiec co by¶cie polecali ? |
|
|
|
|
maddict
|
Wys³any: 2013-07-13, 22:51
|
0
|
|
|
|
Wszystko zalezy od tego ile mozesz wydac, ja na poczatek polecilbym pistolet iwaty air gunse. Co do kompresora to najlepiej cos na pasek - jakis prawdziwy ABAC, najlepiej na sile. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-07-14, 00:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Cytat: | nie mia³em pistoletu w rêce nigdy | ¿artujesz sobie?
I mówisz, ¿e na powa¿nie chcesz zaj±æ siê lakiernictwem?
Nie lepiej pój¶æ do kogo¶ na przyuczenie? Pomêczyæ siê kilka miesiêcy, a do¶wiadczenie zostanie? Wiem, ¿e jak kto¶ rozkazuje to siê robi h...., ale szefem potem sobie sam bêdziesz ju¿ do koñca ¿ycia.
Ile masz kasy do przeznaczenia ogó³em na kompresor, wê¿e, bloki przygotowania powietrza, pistolety? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-14, 06:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
wrazle napisa³/a: | chce kupiæ kompresor 2 t³okowy wydajno¶æ 400l z 100-200l butl±
do tego pistolety dysze 1,3 oraz 1,8
jakie by¶cie polecali ? ile mogê daæ ? to powinni¶cie oceniæ , nie mia³em pistoletu w rêce nigdy wiec najlepszy by by³ jaki¶ do nauki lecz chcia³ bym ¿eby malowanie by³o dobre |
mówisz i masz....do lakierowanie sata 4000 cena 2k,do podkladu sata 100bf cena 1k
kompresor "fajny" o wyd.400l\min z baniakiem 200l cena 10k
do tego skuteczny filtr sata 100prep 2k.
reasumujac;podstawowy sprzet na 'poziomie' 15 tys.do tego szlifierki,heble,instalacja spr.powietrza,oswietlenie,klucze,podnosniki,promiennik itd.itd
powodzenia...
p.s jesli ma to byc legalna "nora" to juz podpytaj PROJEKTERA o wymogi formalno prawne,wyposazenie i ceny
oczywiscie mozesz kupic tanszy sprzet,ale w tym temacie to juz moze wypowie sie inny kolega;obecnie na przymusowym urlopie
pozdrowienia MK |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:07
|
0
|
|
|
|
tak jak my¶la³em ¿e powiecie staæ mnie na to co mówicie a profesjonalnie nie chce siê za to braæ lecz amatorsko czasem chce co¶ pomalowaæ g³ównie zderzaki b³otniki maski to co mi daj± , malowanie czasem jest dro¿sze ni¿ czê¶c dlatego wola³ bym sam malowaæ i powoli siê uczyæ.
ile mogê daæ ju¿ powiedzia³em. czy jak kupie zestaw sata za 3000 to da mi on wiêcej ni¿ pistolety za 500 ? wiadomo ¿e podali¶cie mi jakiego¶ lidera w pistoletach lecz pewnie znaæie co¶ dla amatorów , bo nie wie¿ê ¿e w¶ród wyboru od 20z³-3000z³ nie bêdzie czego¶ dobrego gorszej firmy "
poprosi³ bym o zabranie waszego cennego czasu na troszkê d³u¿ej i pomy¶lenia czym wy by¶cie malowali jak by¶cie zaczynali bo raczej nie sat± nie mówie ¿e go nie kupiê bo jak siê poduczê i nabiorê jakiej¶ wprawy i bd widzia³ ¿e lakieruj±c tym za 200z³ nie wychodzi to co innym pistoletem za 3000 to wtedy na pewno zainwestuje
mówicie ¿e lepszy kompresor na pasek ? wydajno¶c 400 wystarczy ? |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:30
|
0
|
|
|
|
koledzy mam pytanie nr 2. widzê ¿e w wielu zak³adach na pod³odze jest krata. gdzie j± kupiê? ile dam za 1m2? czy jest to lepsze rozwi±zanie ni¿ kafelki ? czy czasem pod t± kratka nie zbiera siê bród ?
dodam ¿e nie chce profesionalnie zajmowaæ sie malowaniem , ale czyste pomieszczenie chce mieæ. s³ysza³em ¿e dobrze mieæ wentylator wyci±gaj±cy powietrze jednak wtedy do pomieszczenia bêdzie wchodzi³ kusz z zewn±trz gara¿u :< czy po daniu wentylatora mam uszczelniæ szczelnie gara¿? a powietrze doprowadzaæ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:32
|
0
|
|
|
|
wrazle, niestety,zaczynasz przygode z lakiernictwem jak 99% ludzi,kierujac sie zasad±;NA POCZTEK KUPIE COS TANIEGO.
jest to b³edne my¶lenie;lakiernictwo pojazdowe to szereg powiazanych czynnikow,gdzie na kazdym etapie naprawy powiniene¶ dysponowac sprzetem,materialami,doswiadczeniem
to ile wydasz to juz twoja sprawa;tylko jesli masz zamiar w "tym siedziec" to musi byc stosunkowo profi,a to kosztuje
wrazle napisa³/a: | czym wy by¶cie malowali jak by¶cie zaczynali |
tym co kolego Cie napisa³em
z perspektywy czasu,kazdy SZANUJACY sie lakiernik idzie drog± ku lepszemu.profesjonalemu sprzetowi
Prawda jest bolesna niestety.Ale jak Ci wspomnia³em to Twoj wybór i pieniadze
Im wczesniej to zrozumiesz tym wczesniej zaczniesz cos osiagac,nie tracac pieniedzy i czasu na TANIE rozwiazania
proponuje Ci zapoznas sie z trescia tego forum od a do z, a nie rozpoczynac kariery od kilki filmikow na YT |
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:37
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | widzê ¿e w wielu zak³adach na pod³odze jest krata. gdzie j± kupiê? ile dam za 1m2? czy jest to lepsze rozwi±zanie ni¿ kafelki ? czy czasem pod t± kratka nie zbiera siê bród ? |
wrazle napisa³/a: | czy po daniu wentylatora mam uszczelniæ szczelnie gara¿? a powietrze doprowadzaæ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? |
ja odpadam,koledzy wypowiadajcie sie |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:39
|
0
|
|
|
|
kolega ma http://allegro.pl/pistole...3378106687.html co¶ takiego i nie narzeka mówi ¿e jest to zamiennik Saty
ogl±da³em malowanie czê¶ci i wychodzi nie najgorzej mo¿e moje nie do¶wiadczone oko nie widzi
czy jak kupie pistolet 1,3mm/1,4mm dysze to kupiæ 2 z dysz± 1,8 ? czy lepiej jak kupiê jaki¶ leszy to poprostu wymienn± dyszE? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-14, 08:42
|
0
|
|
|
|
wrazle, tak,masz racje to ZAJEBISTY zaminnik saty
Kupuj w ciemno
szkoda ze nie w digitalu |
|
|
|
|
bercixxx1992
|
Wys³any: 2013-07-14, 09:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
zamiennik saty?????chyba kpi......to nawet nigdy przy sacie nie lezalo-na poczatku tylko mu sie tak wydaje ze jest to super sprzet za super cene-ale gdy kiedys wezmie taka oryginala sate w lape to szybciej zmieni zdanie i sobie pomysli-po jaka cholere wywalilem te 124,90 z³ na to sico????? jak juz chcesz cos tanszego to kup sobie np airgunse lub cos od Lare-zawsze to cos ciut lepiej niz pospolity chinol-i masz gwarancje i serwis |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-14, 11:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
@wrazel cz³owieku ... nie chciej ¿ebym siê w³±czy³ w ten temat ze znanym tu powszechnie podej¶ciem Poczytaj sobie archiwalne posty.
Jak na razie koledzy udzielaj± ci najm±drzejszych mo¿liwych rad :
1. Idzi do pracy do kogo¶ naucz siê czego¶ wtedy inwestuj w sprzêt i gara¿
2. Kup normalny sprzêt, a nie gówno warty syf.
3. Nie k³am i nie konfabuluj, ¿e to amatorskie lakierowanie bo setki osób zaczyna³o jak TY ... i pope³ni³o te same b³êdy co Ty teraz chcesz pope³niæ. Z ca³ego serca pragniesz zostaæ gównozjadem na lata ... nie s³uchaj tych rad i zrób sobie po swojemu albo lepiej zgodnie z radami kilku durniów którzy mo¿e bêd± mieli odwagê siê odezwaæ. Wtedy spytaj ich przy okazji dok±d oni dotarli po latach klepania bidy tandetnym wyposa¿eniem w obsranej norze ... Jak ci zaimponuj± .... zrób jak radz±.
Aktualnie do tego miejsca przekaz tego tematu jest prosty :
Daj sobie spokój z amatorsk± zabaw± w lakiernictwo samochodwe gówno wartym sprzêtem bo zawsze ch...j z tego jest . Tani badziewny sprzêt nie nadaje siê do lakierowania samochodów powypadkowych czyli do refinishu. Koszty naprawy, wysi³ek i efekt, to zawsze syf w porównaniu do tego co osi±ga siê normalnym wyposa¿eniem, które TY nie wiedzieæ czemu nazywasz "profesjonalnym". Pistolet to nie m³otek. Ka¿dy ma swoj± dedykacjê robocz±. Jeden ma takie mo¿liwo¶ci inny siakie. To co je ³±czy to tylko fakt ¿e wszystkie rozpylaj±wlany do ¶rodka materia³.
Do lakierowania baz zmiennometryczny w sposób idealny i ekonomicznie wydajny jest tylko kilka, niestety drogich modeli. Chcesz "tani" kup sobie u¿ywany markowy, a nie jakikolwiek. To samo dotyczy wydajnej czystej sprê¿arki, filtrów powietrza, czy systemu uzdatniania, a w zakresie przygotowania, szlifierek i promiennika. Gdy zaczniesz korzystaæ z drogich markowych systemów lakierniczych bêdzie ci zale¿a³o na tym ¿eby na naprawê sz³o mo¿liwe ma³o takich produktów ... i tu odp³ac± ci m±dre zakupy markowego wyposa¿enia ... Jak to olejesz i siêgniesz po tanie produkty ... straty i tak bêd± przy tanim wyposa¿eniu i gównianych warunkach pracy, a przy okazji jako¶æ prezentowanych przez Ciebie wyczynów bêdzie ¿enuj±ca.
Niestety z takiego szamba ju¿ siê nie wychodzi kolego @wrazel. Raz wdepniesz w to gówno i do koñca twoich dni bêdziesz nim ¶mierdzieæ. Tylko tobie i kilku nie maj±cym o tym pojêcia klientom bêdzie siê wydawaæ, ¿e robisz piêknie bo operacjia polerowanie to cud objawiony dla ka¿dego gównozjada. Brak wiedzy i obeznania z jako¶ci± prezentowan± przez doskonale wyposa¿one lakiernie, gdzie pracuj± wysokiej klasy fachowcy to podstawa panuj±cego na forach lakierniczych przekonania, ¿e w ka¿dej norze osi±gn±æ mo¿na powtarzalnie doskona³y efekt ... doskona³y tzn na fabrycznym poziomie wygl±du i trwa³o¶ci pow³oki. Nie ³ud¼ siê kolego. To nie mo¿liwe codziennie przy ka¿dej naprawie non stop z zasady. To mo¿e byæ co najwy¿ej jednorazowy wyczyn. Mega kosztowny i czasoch³onny. Dlatego te naprawy w norach to generalnie syf. Jednak ka¿dy gównozjad ma w sobie narcystê i go rozwija i rozwija ...
Narcyzm to wykszta³cana szybko cecha ka¿dego gównozjada. Im bardziej obsrana nora tani sprzêt i wiêkszy syf tym wiêkszy specjalista co robi "idea³ bez b³êdów" .
W³a¶nie na si³ê, chcesz i¶æ w takim kierunku . Amator kolego nie oznacza ¶lepego durnego fajansiarza. Amator nie bierze kasy za to co robi dla frajdy ... a Ty bez skrupu³ów sugerujesz, ¿e kombinujesz zawodowy kierunek :
wrazel napisa³/a: | ... robiê i remontuje auta czasem co¶ dla znajomych. ....przejdê do celów : malowanie elementów masek b³otników ,ca³ych samochodów
Mam gara¿e 2 , 1 du¿y na 2 auta i pomieszczeniem za jak na 3 auto i drugi mniejszy blaszany na 1 auto. blaszany bêdê ociepla³ a od do³u na wylewkê dawa³ p³ytki czyli pomieszczenie bd do¶c czyste |
Przyjmij do wiadomo¶ci co ju¿ ci koledzy tu napisali i nie szukaj rad które "twoim zdaniem ci pasuj±" ... Chcesz zrobiæ po swojemu to tak zrób i wtedy nie zawracaj nikomu dupy na forum. Chcesz m±drych porad ... przeczytaj co od pocz±tku jest tu napisane, zastosuj siê podziêkuj, a potem pytaj o dalsze rady i kierunki rozwoju.
... albo rób sobie po swojemu, a za kilka miesiêcy bêdzie z Ciebie niez³y cel do robienia sobie jaj, kierowania ¿artów i wy¶miewania twoich postêpów. Niechybnie do³±czysz do grona zawodowych - lakierniczych ¶mieci. |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-14, 11:54
|
-1
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
wrazle napisa³/a: | kolega ma http://allegro.pl/pistole...3378106687.html co¶ takiego i nie narzeka mówi ¿e jest to zamiennik Saty
ogl±da³em malowanie czê¶ci i wychodzi nie najgorzej mo¿e moje nie do¶wiadczone oko nie widzi
czy jak kupie pistolet 1,3mm/1,4mm dysze to kupiæ 2 z dysz± 1,8 ? czy lepiej jak kupiê jaki¶ leszy to poprostu wymienn± dyszE?
|
Bardzo dobrze my¶lisz kolego ....
kupuj takie pistolety spokojnie sobie nimi pomalujesz to swoje stare BMW
chocia¿ ja osobi¶cie to takiego starego "kon..dona" jakim jest to E36 to "maln± bym" wa³eczkiem lakier spi³owa³ papierem na wodê i spolerowa³ jak±¶ past± polerska np. Max-em
i masz stare BMW E36 nooo prawie jak.... "idea³" |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-14, 11:57
|
0
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | wrazle, tak,masz racje to ZAJEBISTY zaminnik saty
Kupuj w ciemno |
Tak jest
ja siê pod tym podpisujê "obiema rêkami"..... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-14, 12:01
|
0
|
|
|
|
Panowie spokojnie
Taki temat ju¿ by³ na forum jaki¶ czas temu tylko wtedy kolega chcia³ "lakierowaæ" Opla Vectre
opis posiadanego "zaplecza" oraz w³asnych "planów" na "przysz³o¶æ" jest podobny
my¶lê ¿e to ta sama osoba ...... pod innym nickiem |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-14, 12:15
|
0
|
|
|
|
Najgorsze jest jednak to ¿e takie "jednorazowe tematy" wêdruj± do archiwum i ka¿dy taki powinien byæ zaopatrzony "na drogê" w jaki¶ komentarz. ... chyba ¿e zacznê stosowaæ zasadê "wytnij wklej" |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-14, 12:31
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | chyba ¿e zacznê stosowaæ zasadê "wytnij wklej" |
Odpowiedni komentarz na tzw. "po¿egnanie"
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-14, 13:57
|
-1
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | powietrze doprowadzaæ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? | tak,w tym celu nalezy nabyc 'budke' z piwem lub lodami,dostawic obok garazu,wyciac otwor o srednicy 15 cm,wsadzis rure ze sracza,na to naciagnac stara poszewke od mamy.W ten o to sposób jest mozliwe osiagniecie: wrazle napisa³/a: | czyste pomieszczenie chce mieæ | |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-14, 17:33
|
-1
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | szkoda ze nie w digitalu |
Z Digitalem s± inne modele znanej na ¶wiecie marki Srico....
to model o symbolu ST 2000
tak¿e kolego na nic nie czekaj tyko....
wyci±gaj skarpetê wysypuj banknoty i ...kupuj ten doskona³y pistolet lakierniczy
o wspania³ej nazwie Srico ST 2000 |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-15, 12:27
|
-1
|
|
|
|
Ludzie kupujcie tylko pistolety Srico.....
-" pistolet Srico piêknie maluje i nic nie kosztuje...." |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-15, 12:29
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Ludzie kupujcie tylko pistolety Srico..... | tak Robert!only SICO ,SRICO,TICO |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-07-15, 13:33
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
Pistolet SICO TOOLS BRONZE jest w pe³ni profesjonalnym pistoletem u¿ywanym w wielu serwisach samochodowych!!! To nie jest tania chiñszczyzna!
Oferta wa¿na do wyczerpania zapasów.
PROMOCYJNA CENA
80,80 z³
Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, ¿e tacy nie ¶wiadomi durnie w to wierz± i kupuj± ten badziew |
_________________ My¶liborz gór± !! |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-17, 09:50
|
0
|
|
|
|
dziwne wasze podej¶cie do ludzi, szczególne ,,I,, dla osob obra¿aj±cych mnie, a moje e36 jest warte wiêcej ni¿ nowa 5 wiec jak nie wiesz to równie¿ zapraszam do "nauki "zdecydowa³em siê na sata 4000 kto¶ ma co do niego jakie¶ obiekcje ? na innych forach ludzie niektórzy narzekaj± na nie
oraz gdzie kupiæ ? allegro ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 09:51
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Pistolet SICO TOOLS BRONZE jest w pe³ni profesjonalnym pistoletem u¿ywanym w wielu serwisach samochodowych!!! |
Muszê w pracy poszukaæ mo¿e gdzie¶ s± schowane np. na magazynie
a ja (i koledzy z pracy) o niczym nie wiemy ..... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 09:54
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | moje e36 jest warte wiêcej ni¿ nowa 5 |
Oczywi¶cie kolego ........
ka¿dy mo¿e ceniæ swoje auto na tyle na ile mu siê podoba.....
Twoje ma³py i Twój cyrk
np. w Niemczech to ju¿ poszukiwany "zabytek" przynajmniej z lat 90-92 |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 09:57
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | zdecydowa³em siê na sata 4000 kto¶ ma co do niego jakie¶ obiekcje |
Ju¿ Ci kolego wierzê...... |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:01
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | moje e36 j |
Kolego bez urazy ale dla mnie osobi¶cie to BMW E36 jest ju¿ samochodem wartym tyle .... ile wa¿y
Z³om dla ..... ubogich ludzi ¶ni±cych o "szybkim aucie".....
Tak samo jak VW GOLF III czy Honda Civic...... |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:03
|
0
|
|
|
|
dziêkuje za pomoc w gara¿u, po to pyta³em gdy¿ nie wiem. nie musicie odpowiadaæ gdy nie wiecie a nie ¶miaæ siê z niewiedzy innych zapyta³ bym ciê paru rzeczy z mojej dziedziny w której dziennie siedzê to mo¿e by¶ siê ogarn±. nie chce siê chwaliæ ile zarabiam ale jak mówi³em to bardziej moje hobby... i robiê to po pracy. chcia³em pistolet do nauki , ale widzê koledzy wziêli mnie za ch³opaka który chce kupiæ co¶ do 50z³,
dziêkuje za polecenie Sata 4000
Czy wszyscy nim malujecie ? czy mo¿e macie inne dobre pistolety ?
co z tym kompresorem ? wczoraj mierzy³em tylni stó³ do pracy i zmie¶ci mi siê tam tylko 100l butla patrz±c po wymiarach z allegro. czy taki 400l/min starczy ?? |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:05
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | wrazle napisa³/a: | moje e36 j |
Kolego bez urazy ale dla mnie osobi¶cie to BMW E36 jest ju¿ samochodem wartym tyle .... ile wa¿y
Z³om dla ..... ubogich ludzi ¶ni±cych o "szybkim aucie".....
Tak samo jak VW GOLF III czy Honda Civic...... |
kolego czym je¼dzisz?
moje auto to bmw e36 m3 je¶li porównujesz te auto do golfa/hondy to twoja wiedza jest mniejsza ni¿ moja w wieku 8lat kiedy to mój wujek j± kupowa³ |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:09
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | Czy wszyscy nim malujecie ? czy mo¿e macie inne dobre pistolety ? |
Mo¿esz odkupiæ z tzw. drugiej rêki Sata jet 2000 (koszt oko³o 700z³)
Jak równie¿ jeszcze mo¿na spotkaæ czasami w sklepie now±
Sata jet 3000 (U¿ywana oko³o 1 tys. z³)
Na tym poziomie pistoletów to nie odczujesz takiej ró¿nicy w jako¶ci natrysku jak pomiêdzy Sata a Srico
Sata 4000 jest lekka ale mi osobi¶cie lepiej le¿y w "³apie" Sata 3000 a lakieruje te¿ tak samo |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:10
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | moje auto to bmw e36 m3 |
Dobrze ju¿ dobrze.....
Masz kolego taki drogi samochód .... i chcesz go sam pomalowaæ.....
Ci co maj± BMW M to tylko zlecaj± naprawy .....
Dlatego z "przymru¿eniem oka" biorê t± wiad. o Twoim BMW M3 |
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:18
|
0
|
|
|
|
tak tak kolego dziêkuje za rady o pistoletach ale o autach to ty nie masz pojêcia
u¿ywek nie chce nie jest to a¿ tak drogie ¿eby nie zainwestowaæ
ps dla twojej wiedzy (m powerów w ³odzi jest nie wiêcej ni¿ 5 s±dzê ¿e ¿aden nie by³ u cb) |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:19
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | zmie¶ci mi siê tam tylko 100l butla |
Mo¿esz kupiæ 100l kompresor ABACa który ma wydajno¶æ rzeczywist± oko³o 360lit/min
do pistoletu RP spokojnie Ci starczy |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-17, 10:20
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | (m powerów w ³odzi jest nie wiêcej ni¿ 5 s±dzê ¿e ¿aden nie by³ u cb) |
Akurat pracujê w ASO Mercedesa tak¿e mam z trochê innymi do "czynienia" |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-07-17, 11:57
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
Robertlodz09 napisa³/a: | wrazle napisa³/a: | (m powerów w ³odzi jest nie wiêcej ni¿ 5 s±dzê ¿e ¿aden nie by³ u cb) |
Akurat pracujê w ASO Mercedesa tak¿e mam z trochê innymi do "czynienia" |
Ile cenicie za pomalowanie lewych drzwi tylnych w Mercedesie Vito 2008 rok ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-07-17, 14:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
hamir napisa³/a: | oczywiscie mozesz kupic tanszy sprzet,ale w tym temacie to juz moze wypowie sie inny kolega;obecnie na przymusowym urlopie
pozdrowienia |
Wychodzi ¿e dobry ze mnie specjalista od tanich sprzetów... by³.
Pozdrawiam równie¿. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-17, 14:37
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Wychodzi ¿e dobry ze mnie specjalista od tanich sprzetów... by³. | jest .pozdro .ja osobiscie do Ciebie nic nie mam.jesli tanie porady sie przydaja innym,to niema sprawy
ja jednak jestem z grupy "PROJEKTER"'a,wiec Krzysztof uszanuj to |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-07-17, 23:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Grupy siê na forum potworzy³y... oj ale cyrk. Za jaki¶ czas wyjdzie kolejna g³upia k³ótnia i w grupach zmieni± siê cz³onkowie... |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-18, 00:29
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | Grupy siê na forum potworzy³y. | spokojnie kolego,
mialem tutaj na mysli fakt ze ja jestem zwolennikiem drozszych rozwiazan i tyle.Nikt nikogo tu nie atakuje i nie dziala w koalicji
Jedni lubia tanio,inni drogo
I nie ma tu ¿adnego "wazeliniarstwa".
To czy wolisz tanio czy drogo,to juz indywidualna sprawa kazdego
Ja jednak jestem zwolennikiem zasady;robisz,kupujesz tanio-p³acisz 2X....i to nie tylko tyczy sie tej branzy...i tyle. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-18, 07:04
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Ile cenicie za pomalowanie lewych drzwi tylnych w Mercedesie Vito 2008 rok ? |
Podjedziesz do £odzi to siê dowiesz....
Zapewniam ¿e bêdziesz zadowolony z wykonanej naprawy |
|
|
|
|
kadafi
|
Wys³any: 2013-07-18, 07:24
|
0
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to ju¿ indywidualna sprawa ka¿dego |
No dok³adnie i tak powinno byæ.
Zgodnie co jest w prawym górnym rogu strony forum:
"Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów"
Pomoc powinni otrzymywaæ jedni jak i drudzy..... Sprawa bardzo prosta - profesjonalista nie bêdzie bawi³ siê w tanie góvno bo to nie na tym to polega a i tak jak pisa³e¶ zap³aci x2, a amator zadowoli siê tañszym rozwi±zaniem i ewentualne pretensje powinien mieæ do siebie - powinien byæ ¶wiadomy na jaki sprzêcie pracuje i czego mo¿e oczekiwaæ.Jak to siê mówi "szk³em dupy nie utrzesz"
Dlatego te¿ znaj±cy bardziej temat powinni wiedzieæ co komu przypasuje... i nie wciskaæ amatorowi guna za 4k gdzie na ca³y "sprzêt" ma np 2k.
Najlepiej jak wrazle okre¶li siê ile chce na sprzêt przeznaczyæ i bêdzie o wiele pro¶ciej co¶ doradziæ. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-07-18, 13:24
|
0
|
|
|
|
kadafi napisa³/a: | Najlepiej jak wrazle okre¶li siê ile chce na sprzêt przeznaczyæ i bêdzie o wiele pro¶ciej co¶ doradziæ. | ten koles ma 8zeta na kebab,a chce sie brac za lakierowanie zarobkowe...dlatego takich "misiów"(³adnie okre¶am) trzeba nie tylko sprowadzac do parteru,tylko odrazu pokazaz gdzie jego miesce!!!
kolego kadafi, nie rozczulaj sie nad takimi jak on
kadafi napisa³/a: | szk³em dupy nie utrzesz | |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-18, 18:59
|
0
|
|
|
|
kadafi napisa³/a: | hamir napisa³/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to ju¿ indywidualna sprawa ka¿dego |
Pomoc powinni otrzymywaæ jedni jak i drudzy..... |
S³usznie ... Osobi¶cie chêtnie pomogê ka¿demu amatorowi lakiernictwa pojazdowego, m±dr± i rzeteln± rad±. Proszê jednak nie myliæ AMATORA jakiej¶ bran¿y z pieprzonym cwanym gównozjadem ,.
Moja córka jest amatork± fotografii. ( tak siê chwalê ) Sprzêt który ma, kosztuje ponad xx xxx z³, ( baaaaaaardzo du¿o ) a to tylko trzy aparaty i jakie¶ obiektywy i przes³ony ... Nie m±druje siê bo nie wiem co jest co ... ale niestety wiem ile kosztuje Wygrywa konkursy i dostaje nagrody czasami pieniê¿ne ... ale to nadal czyste amatorstwo ...
Mój s±siad ma ¶wira na punkcie ³owienia ryb. Jest amatorem tego niby sportu ale poch³oniêty nim na maks bo to zdeklarowany amator po¶wiêcaj±cy temu zajêciu ka¿d± woln± chwilê. Jego ostanie nabytek jaki¶ tam ko³owrotek kosztowa³ 4 ty¶ a sprzêt jaki ma do tego ³owienia kosztuje wiêcej ni¿ jego s³u¿bowe BMW X5 ....
Mój partner handlowy jest amatorem wszystkie co ma znak Harley Dawidson motory ma dwa z czego jeden to jaki¶ unikat ... nawet nie pytam ... ile ?
Mój znajomy klient sponsoruje swojego syna który ¶ciga siê amatorsko po lasach i bezdro¿ach na zorganizowanych imprezach. Koszt tego kilkuletniego sponsoringu z lawet± paliwem op³atami i samym samochodem wy¶cigowym non stop rozwalanymi i modyfikowanym ( pomimo, ¿e jest oficjalny sponsor z firmy olejowej ) kosztuje tyle co spory domek jednorodzinny.
AMATOR to nie jest "g³upi dureñ", to nie jest "biedny wsiok", to nie jest poszukiwacz zajêcia na przysz³o¶æ , lub miejsca w ¿yciu, to nie jest ¶lepy fanatyk, amator to nie jest te¿ go¶æ który robi co¶ dla siebie, tylko dlatego, ¿e go nie staæ na profesjonalne zlecenie zadania specjalist±. To nie jest kto¶ skrobie ¶ciany maluje, tapetuje i buduje meble z p³yt bo tak jest taniej jak sam sobie zrobi remont w domu ... choæ z zawodu jest szewcem, albo na co dzieñ prowadzi tramwaj .
Fajnie by by³o ... jakby¶cie WYPROSTOWALI sobie w g³owach pewne sformu³owania do ich w³a¶ciwego poziomu ... w³a¶ciwego znaczenia. AMATOR to nie jest wstyd lub "obciach" ...
Gównozjad to jest obciach. Tania sprzêt i materia³, obesrana nora i mikroskopijne pojêcie o tym co próbuje taki pajac robiæ za kasê ... to jest kompletny obciach, to jest powód do wstydu ... to kwintesencja ... gównozjada, a nie AMATORSTWA.
Dlatego ten portal jest dla profesjonalistów i AMATORÓW ale nie dla Gównozjadów których tu kopiemy po du pie ( tzn. Ja, bardzo chêtnie i namiêtnie to czyniê ) ... za ich patenciarskie durne koncepcje, sprzêt made in China, syficzne zdjêcia w galerii, przypadkowe tanie materia³y do napraw, idiotyczne pomys³y, upór, krytykê ASO, narcyzm, teorie z ksiê¿yca i zarzekanie siê, ¿e nie robi± tego malowania za kasê tylko tak ... amatorasko |
|
|
|
|
|
maddict
|
Wys³any: 2013-07-18, 19:09
|
+1
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | kadafi napisa³/a: | hamir napisa³/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to ju¿ indywidualna sprawa ka¿dego |
Pomoc powinni otrzymywaæ jedni jak i drudzy..... |
S³usznie ... Osobi¶cie chêtnie pomogê ka¿demu amatorowi lakiernictwa pojazdowego, m±dr± i rzeteln± rad±. Proszê jednak nie myliæ AMATORA jakiej¶ bran¿y z pieprzonym cwanym gównozjadem ,.
Moja córka jest amatork± fotografii. ( tak siê chwalê ) Sprzêt który ma, kosztuje ponad xx xxx z³, ( baaaaaaardzo du¿o ) a to tylko trzy aparaty i jakie¶ obiektywy i przes³ony ... Nie m±druje siê bo nie wiem co jest co ... ale niestety wiem ile kosztuje Wygrywa konkursy i dostaje nagrody czasami pieniê¿ne ... ale to nadal czyste amatorstwo ...
Mój s±siad ma ¶wira na punkcie ³owienia ryb. Jest amatorem tego niby sportu ale poch³oniêty nim na maks bo to zdeklarowany amator po¶wiêcaj±cy temu zajêciu ka¿d± woln± chwilê. Jego ostanie nabytek jaki¶ tam ko³owrotek kosztowa³ 4 ty¶ a sprzêt jaki ma do tego ³owienia kosztuje wiêcej ni¿ jego s³u¿bowe BMW X5 ....
Mój partner handlowy jest amatorem wszystkie co ma znak Harley Dawidson motory ma dwa z czego jeden to jaki¶ unikat ... nawet nie pytam ... ile ?
Mój znajomy klient sponsoruje swojego syna który ¶ciga siê amatorsko po lasach i bezdro¿ach na zorganizowanych imprezach. Koszt tego kilkuletniego sponsoringu z lawet± paliwem op³atami i samym samochodem wy¶cigowym non stop rozwalanymi i modyfikowanym ( pomimo, ¿e jest oficjalny sponsor z firmy olejowej ) kosztuje tyle co spory domek jednorodzinny.
AMATOR to nie jest "g³upi dureñ", to nie jest "biedny wsiok", to nie jest poszukiwacz zajêcia na przysz³o¶æ , lub miejsca w ¿yciu, to nie jest ¶lepy fanatyk, amator to nie jest te¿ go¶æ który robi co¶ dla siebie, tylko dlatego, ¿e go nie staæ na profesjonalne zlecenie zadania specjalist±. To nie jest kto¶ skrobie ¶ciany maluje, tapetuje i buduje meble z p³yt bo tak jest taniej jak sam sobie zrobi remont w domu ... choæ z zawodu jest szewcem, albo na co dzieñ prowadzi tramwaj .
Fajnie by by³o ... jakby¶cie WYPROSTOWALI sobie w g³owach pewne sformu³owania do ich w³a¶ciwego poziomu ... w³a¶ciwego znaczenia. AMATOR to nie jest wstyd lub "obciach" ...
Gównozjad to jest obciach. Tania sprzêt i materia³, obesrana nora i mikroskopijne pojêcie o tym co próbuje taki pajac robiæ za kasê ... to jest kompletny obciach, to jest powód do wstydu ... to kwintesencja ... gównozjada, a nie AMATORSTWA.
Dlatego ten portal jest dla profesjonalistów i AMATORÓW ale nie dla Gównozjadów których tu kopiemy po du pie ( tzn. Ja, bardzo chêtnie i namiêtnie to czyniê ) ... za ich patenciarskie durne koncepcje, sprzêt made in China, syficzne zdjêcia w galerii, przypadkowe tanie materia³y do napraw, idiotyczne pomys³y, upór, krytykê ASO, narcyzm, teorie z ksiê¿yca i zarzekanie siê, ¿e nie robi± tego malowania za kasê tylko tak ... amatorasko |
Czyli rozumujac Twoj tok myslenia. Osoba biedna nie moze byc amatorem ?
Wszystkie przyklady, ktore podales tycza sie ludzi o dosc sporym zapleczu finansowym. Znam kilku ludzi, ktorzy wbrew przeciwienstwom losu robia ta co kochaja i odnosza dosc spore sukcesy, chodzi mi oczywiscie o te sportowe. Niektore wyniki smialo mozna rownac z profesionalistami. A jednak do przygotowania wlasnej kondycji czy tez umiejetnosci nie towarzysza im drogie sprzety. To samo tyczy sie np fotografii, tutaj nie zawsze liczy sie sprzet, lecz umiejetnosc. Prawda jest taka, ze trzeba umiec radzic sobie z tym co sie ma. |
|
|
|
|
kadafi
|
Wys³any: 2013-07-18, 20:41
|
0
|
|
|
|
Ja na przyk³ad (nie pisze tu tylko o lakierowaniu - bo w tym temacie nie mam za wiele do powiedzenia) ale ogólnie.
Od ma³ego dziadek uczy³ mnie majsterkowania, modelarstwa .... to sprwai³o ¿e interesuje sie wieloma dziedzinami, lubie naprawiæ auto, zrobiæ remont w domu itp itd nie robiê podobnych rzeczy zarobkowo ale jedynie dla siebie - bo lubiê.
Jak umiê wymieniæ tarcze hamulcowe , wymieniæ instalacjê CO, wod-kan i wiele innych na w³asne potrzeby to jestem "gównozjadem"?
Jak mam w garazu kompresor, pistolety, odwadniacze, migomat, szlifierki i wiele innych narzedzi i zechcê pomalowaæ (celowo nie napiszê polakierowaæ) b³otnik w moim aucie (nawet jak mnie staæ na oddanie do lakiernika a tego nie zrobie) - to jestem amatorem czy "gównozjadem" ?
Wychdzê z za³o¿enia ¿e je¶li operacja nie jest kosztowna a ja jej wcze¶niej nie robi³em to nie bede wiedzia³ czy mi siê uda dopóki nie spróbujê - jestem "gównozjadem"?
Projekter - ¿yczê ci aby¶ w zyciu bra³ do wsytkiego fachowców - z regu³y jest tak jak kto¶ ma duzo kasy lub dwie lewe rêcê lub jest po prostu leniem który z góry zak³ada ¿e tego zrobiæ nie potrafi.
Napisz prosze w takim razie kto weg³ug ciebie jest amatorem lakiernictwa czy dzielisz tylko na "gównozjadów" i profesjonalistów/fachowców. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-18, 20:41
|
0
|
|
|
|
maddict napisa³/a: | Czyli rozumujac Twoj tok myslenia. Osoba biedna nie moze byc amatorem ?
Wszystkie przyklady, ktore podales tycza sie ludzi o dosc sporym zapleczu finansowym. Znam kilku ludzi, ktorzy wbrew przeciwienstwom losu robia ta co kochaja i odnosza dosc spore sukcesy, chodzi mi oczywiscie o te sportowe. Niektore wyniki smialo mozna rownac z profesionalistami. A jednak do przygotowania wlasnej kondycji czy tez umiejetnosci nie towarzysza im drogie sprzety. To samo tyczy sie np fotografii, tutaj nie zawsze liczy sie sprzet, lecz umiejetnosc. Prawda jest taka, ze trzeba umiec radzic sobie z tym co sie ma. |
Poniewa¿ to forum o lakiernictwie samochodowym, a nie innych zagadnieniach ... to zdecydowanie zostañmy przy moim toku rozumowania Gdyby¶ chcia³ szeroko rozmawiaæ o amatorstwie to pamiêtaj ³askawie, ¿e sportowcy którzy jad± na olimpiadê nie przygotowuj± siê do wystêpu w komórce na sprzêcie w³asnej roboty.
Wracaj±c do lakiernictwa samochodowego to powiem ci tak ... jak masz spie przyæ jak±¶ robotê i usprawiedliwiaæ to amatorstwem to siê lepiej za to nie bierz. To nie amatorstwo tyko pieprzenie roboty i nazywajmy ³askawie sprawy po imieniu. Szukanie usprawiedliwieñ dla durnia który wali zacieki nie widzi ró¿nic w kolorze, strukturze pow³oki i pos³uguje siê zastêpczymi narzêdziami i materia³ami jest "dziecinad±", a nie ¿adnym amatorstwem, czy "trudnymi pocz±tkami"
Trzymaj±c siê takiego toku rozumowania, ¿e amator to ten co siê za co¶ bierze bo to kocha a i tak wszytko cenzura jest sprowadzeniem amatorstwa do g³upoty. Stolarz amator robi krzes³o które siê rozpada, malarz amator maluje ¶ciany w domu z których odpada farba po tygodniu albo wy³a¿± spod spodu plamy, Hydraulik amator montuje kibel z którego ¶ciek wylatuje na pod³ogê, krawiec amator szyje spodnie w których jedna nogawka jest wê¿sza od drugiej, albo pêkaj± w nich szwy na dupie ... To jest w³a¶nie takie "amatorstwo" którego bronisz ? Jak kto¶ nie u¶wiadomi tych ludzi, ¿e to co zrobili to syf ... to za rok obrosn± w narcyzm i dalej bêdê robiæ taki sam syf tym samym w chlewie, ale ju¿ bêd± nazywaæ siebie zawodowcami lub fachowcami ... podaæ przyk³ad
Co stoi na przeszkodzie, aby po godzinach pracy w biurze pasjonat amator w ciep³ym z wentylowanym czy¶ciutkim gara¿u wzi±³ do pazura drogie narzêdzia i przygotowa³ sobie do lakierowania swój zabytkowy samochód. Co stoi na przeszkodzie ¿eby potem pojecha³ do jakie¶ normalnej lakierni wynaj±³ komorê na godzinê i polakierowa³ ten samochód markowymi produktami i przeznaczonym do tego celu pistoletem, a nie szajsem z taniej aukcji internetowej, korzystaj±c tam z normalnej wydajnej sprê¿arki, filtrów i mo¿liwo¶ci wygrzania lakieru.... je¿eli oczywi¶cie potrafi i chce to zrobiæ sam. Skoro to amator to robi raz na jaki¶ czas ... mo¿e sprzêt po¿yczyæ zamiast kupowaæ aby mieæ w reku odpowiednie narzêdzie.
Czy tak ma to wygl±daæ, ¿e amator to ¶mierdz±cy brudas z kup± gówno wartego z³omu w brudnej norze ? Dziwna sprawa widzisz ... bo tu na forum nie ma jako¶ masy amatorów lakiernictwa. S± natomiast dwie wielkie grupy cwaniaków podszywaj±cych siê pod amatorów. Jedna to ci co chc± zaoszczêdziæ i nie jad± do lakiernika ... to niestety ci co siê im wydaje, ¿e zaoszczêdz± ... "wszytko se zrobiê sam" ... i druga - ci co guzik potrafi± nie maj± kasy ani zaplecza, ale zaczynaj± lakierowanie us³ugowe za kasê. Zaczynaj± od znajomych rodziny, lub samochodów czy skuterów na handel.
TU w 90 % tematów chodzi zawsze o takie osoby ... "Amatorów" to Ja tu pozna³em mo¿e z trzech. Tych prawdziwych pasjonatów lakiernictwa którzy naprawdê mogli by to robiæ ju¿ zawodowo bo utonêli w lakiernictwie po uszy, ale nie chc± ... bo to dla nich to fajna zabawa, ale gówniany zawód. reszta robi albo chce na tym robiæ kasê ... i tu podzia³ jest inny :
Profesjonali¶ci i Gównozjady |
|
|
|
|
|
wrazle
|
Wys³any: 2013-07-18, 21:09
|
0
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | kadafi napisa³/a: | Najlepiej jak wrazle okre¶li siê ile chce na sprzêt przeznaczyæ i bêdzie o wiele pro¶ciej co¶ doradziæ. | ten koles ma 8zeta na kebab,a chce sie brac za lakierowanie zarobkowe...dlatego takich "misiów"(³adnie okre¶am) trzeba nie tylko sprowadzac do parteru,tylko odrazu pokazaz gdzie jego miesce!!!
kolego kadafi, nie rozczulaj sie nad takimi jak on
kadafi napisa³/a: | szk³em dupy nie utrzesz | |
Widzê masz jakie¶ kompleksy. nie bêdê tego komentowa³
pistolet zmowie z allegro bo nikt u mnie w sklepach nawet go nie ma
http://allegro.pl/pistole...3343514904.html
kompresor zdecydowa³em siê na niby 700l/min zobaczymy
http://allegro.pl/kompres...3399060028.html
przez wasze Pier@@@ o szopenie nie wiem czy do tego sata jest wymmienna dysza na 1,8 czy muszê inny pistolet? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-18, 21:16
|
0
|
|
|
|
kadafi napisa³/a: | Ja na przyk³ad (nie pisze tu tylko o lakierowaniu - bo w tym temacie nie mam za wiele do powiedzenia) ale ogólnie.
Od ma³ego dziadek uczy³ mnie majsterkowania, modelarstwa .... to sprwai³o ¿e interesuje sie wieloma dziedzinami, lubie naprawiæ auto, zrobiæ remont w domu itp itd nie robiê podobnych rzeczy zarobkowo ale jedynie dla siebie - bo lubiê.
Jak umiê wymieniæ tarcze hamulcowe , wymieniæ instalacjê CO, wod-kan i wiele innych na w³asne potrzeby to jestem "gównozjadem"?
Jak mam w garazu kompresor, pistolety, odwadniacze, migomat, szlifierki i wiele innych narzedzi i zechcê pomalowaæ (celowo nie napiszê polakierowaæ) b³otnik w moim aucie (nawet jak mnie staæ na oddanie do lakiernika a tego nie zrobie) - to jestem amatorem czy "gównozjadem" ?
Wychdzê z za³o¿enia ¿e je¶li operacja nie jest kosztowna a ja jej wcze¶niej nie robi³em to nie bede wiedzia³ czy mi siê uda dopóki nie spróbujê - jestem "gównozjadem"?
Projekter - ¿yczê ci aby¶ w zyciu bra³ do wsytkiego fachowców - z regu³y jest tak jak kto¶ ma duzo kasy lub dwie lewe rêcê lub jest po prostu leniem który z góry zak³ada ¿e tego zrobiæ nie potrafi.
Napisz proszê w takim razie kto wed³ug ciebie jest amatorem lakiernictwa czy dzielisz tylko na "gównozjadów" i profesjonalistów/fachowców. |
Ma³o oryginalne podej¶cie do sprawy. Pogrzeb sobie w archiwum tego, czy tamtego forum bo taki temat o "Zosi Samosi" by³ ju¿ mielony kolego . Konkluzja z niego jest raczej taka, ¿e siê ludzie bior± za wszytko nie dlatego, ¿e potrafi±, tylko dlatego ¿e bieda zmusza ich do szybkiej nauki jakiego¶ zawodu na poziomie niezbêdnym do jednorazowego wykonania zadania. We¼ te¿ pod uwagê to czy masz za du¿o czasu bo jeste¶ bezrobotny czy musisz braæ urlop z dobrze p³atnej pracy ¿eby sobie pomajsterkowaæ w domu, lub wypasionym w narzêdzi gara¿u. W tej kwestii nic nie jest czarno bia³e. Tu s± odcienie szaro¶ci. Jak skrzypi± drzwi to ka¿dy normalny facet je posmaruje a nie wzywa fachow± pomoc ... wazeliniarz drzwi wej¶ciowych ... lub jak wolisz SERVICE GERDA. Amator czy zawodowiec to znacznie prostsza sprawa.
Dla mnie @kadafi od lat jest to pro¶ciutkie ... "bierzesz kasê za to co robisz = przestañ k³amaæ ¿e jeste¶ amator". Skoro jest wynagrodzenie jest te¿ normalna us³uga, a nie "przys³uga" i koniec z wymy¶laniem dla siebie usprawiedliwieñ i tytu³ów ... a jak wtedy masz gówniany sprzêt i warunki, a i tak bierzesz kasê ... to witaj w wielkim klubie gównozjadów i nieudaczników ¿yciowych .
Jak wiesz ( lub jeszcze nie wiesz ) z moich postów, w tym zawodzie siê nie wychodzi z takiej kloaki zwanej obesran± nor± .... i na palcach jednej rêki mogê ci wskazaæ te wybitne przypadki gdy komu¶ siê uda³o "bo zrozumia³" ... ale tylko po to ¿eby dowie¶æ, ¿e to co piszê to regu³a, która jak to regu³a ... ma tylko kilka wyj±tków. Ten zawód ma swój "próg wej¶cia". Niezbyt wygórowany, ale nie na poziomie chiñskiego pistoletu, wentylatora w ¶cianie, przypadkowych materia³ów, mikro sprê¿arki, filtra z pieluchy, i ciep³a z "kozy" na wêgiel.
Natomiast w swoim domu mo¿esz sobie uprawiaæ na w³asne potrzeby ró¿ne zawody ... mo¿esz np byæ w³asnym lekarzem skoro masz apteczkê, a bia³y fartuch kupisz za grosze, mo¿esz byæ, serwisantem AGD skoro masz ¶rubokrêt krzy¿akowy i kombinerki, mo¿esz byæ
nawet mechanikiem samochodowym skoro to twój samochód i TY nim je¼dzisz.
Ja kolego @kadafi ... gdy psuje siê pralka, czy zmywarka, lub siada mi komputer, czy koñczy ¿ywot turbina w Dieselu ... raczej szukam pomocy specjalistów, a nie tych co podobno maj± jakie¶ tam narzêdzia dostêp do odpowiedniego forum w necie i ogromny zapa³ . Mnie ju¿ ¿ycie naumia³o czym siê koñcz± durne chytre zachowania i takie pseudo oszczêdno¶ci w których kumpel kupla zrobi co¶ taniej bo siê na tym trochê zna.
Dlatego mnie to raczej nie namawiaj do dziadowskich oszczêdno¶ci. Te¿ nie lubiê przep³acaæ i dawaæ siê rolowaæ. Te¿ szanujê zarobione pieni±dze bo nie wypadaj mi z ty³ka jak siê schylam ... Ale kto szybko p³aci ,lub za ma³o p³aci ... p³aci dwa razy. Ja te¿ wiem kiedy op³aca siê naprawiaæ samochody w ASO w profi warsztacie, a kiedy w szopie ... Tak siê jednak sk³ada, ¿e te naprawy w szopie maj± najwiêkszy wska¼nik ch³amu i wulgarnej partaniny nawet jak na tym forum wszyscy s± tylko tymi, co robi± wszytko przepiêknie i bezb³êdnie |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-18, 21:24
|
0
|
|
|
|
wrazle napisa³/a: | przez wasze Pier@@@ o szopenie nie wiem czy do tego sata jest wymmienna dysza na 1,8 czy muszê inny pistolet? |
To jest tajna wiadomo¶æ. Producent j± ukry³ i nigdzie tego nie znajdziesz. Tu masz link do strony która nielegalnie ¶ledzi poczynania SATA na ¶wiecie. Zapisz sobie gdzie¶ bo link zniknie automatycznie za 10 .... 9 .... 8 .... 7 ....
http://www.sata.com./inde...itzpistolen&L=6
... i daj nam dalej uprawiaæ pier.... lenie o szopenie ( co cokolwiek to jest ) |
|
|
|
|