Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
zawi3j
Wys³any: 2013-07-17, 22:56   Mazda 323, lakierowanie metalikiem
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Panowie, guzdram sie jak nie wiem co, nie mogê skoñczyæ mojego auta. Jutro je¶li pogoda dopisze mam zamiar polakierowac ca³e auto. Bedê lakierowa³ te¿ wnêki od drzwi i wnêkê klapy baga¿nika. Niestety mam za ma³o miejsca aby polakierowaæ wszystko razem
lakier bazowy: 11r sparkle green mazdy
bezbarwny: t4w premium 4444
podk³ad: t4w pik fuller szary
pistolet lare evolution lvlp 1.3, blok ckd w+m1000
Mam kilka obaw/pytañ
1. Czy je¶li rozrobie sobie bazê na ca³e auto a bêdê lakierowa³ w 2 turach (najpierw buda, a jak przeschnie to drzwi, zderzaki, klapa baga¿nika. b³otniki przód) bêdzie widoczna ró¿nica odcieni powiedzmy je¶li bude polakieruje rano a reszte elementów wieczorem?
2. Jak aplikowaæ lakier metaliczny aby dobrze u³ozyæ ziarno?
3. po³o¿enie pionowe/poziome elementu na stojaku ma znaczenie ?
4. Jak unikn±æ chmurzenia, i jak je rozpoznaæ na po³o¿onej bazie, jak naprawiæ ??

Prosi³bym o jakie¶ ostatnie porady :-) tylko nie odsy³ajcie mnie do "majstra". Na co zwróciæ najwiêksza uwagê

robertwystep 
Wys³any: 2013-07-18, 15:28   
+1
UP DOWN

Sk±d: Bydgoszcz
1. Nic sie nie stanie.
2.1 warstwa na przypy³ke nastêpnie pe³na wylana warstwe. Jak nie pokryje ci na 2 warstwie to walisz nastêpna. Na koncu dajesz wypylon± ja robie w ten w³a¶nie sposób.
3.Tak ma. Jak np maska le¿y poziomo na jakim¶ stole to jest Wiêksze prawdopodobiêñstwo ¿e bêdziesz mia³ wiêcej wtr±ceñ. Jak na pion to ju¿ nie ma tego problemu. Ja sobie zrobi³em specjalny stojak na maske. 2 koziolki przykrecam maske do nich w miejscu gdzie masz ¶ruby mocuj±ce maske do tych zawiasów. Maska stoi w pionie i jest git. Mo¿e amatorsko troche ale efekt jest zawsze o niebo lepszy ni¿ jak bym lakierowa³ maske w poziomie.
4. Po prostu k³ad¼ baz± musisz lakierowaæ równo nie pryskasz troche tu troche tam. Tylko równomiernie rozprowadzasz materia³ po calo¶ci. na koniec wypy³ka jak juz masz pokryte..
.Powiem ci kolego ¿e ja najpierw lakieruje wnêki, na nastêpny dzieñ zamykam drzwi i lakieruje tylko elementy co s± na zewn±trz. Jak masz ma³o miejsca to bym lakierowa³ na 2 tury a nawet wiêcej. Bo pamiêtaj jak lakierujesz ca³o¶æ jest spore zapylenie w warsztacie i bêdziesz mia³ wiêcej syfków oczywi¶cie mo¿na zrobiæ korekte po wyschniêciu bazy bierzesz papier p1200 i usuwasz defekt. Potem pokrywasz jeszcze raz to i jest spoko. Ale mówiê co lepiej na kilka tur jak nie masz dobrej wentylacji i masz ma³y warsztat.

kadafi 
Wys³any: 2013-07-18, 16:18   
0
UP DOWN

Sk±d: Tarnowskie Góry
:spoko:

zawi3j
Wys³any: 2013-07-18, 18:09   
0
UP DOWN

Dziêki w³a¶nie koñczê, buda ju¿ polakierowana schnie od 2 godzin a teraz walcze z reszt±

robertwystep 
Wys³any: 2013-07-18, 19:33   
0
UP DOWN

wrzuæ fotki jak wygl±da po lakierowaniu. Pochwal sie:)

zawi3j
Wys³any: 2013-07-18, 20:54   
0
UP DOWN

Jutro wrzuce przed chwilk± wyszed³em z gara¿u, buda jak buda 3 firanki bo chcia³em za dobrze, a reszta to jutro sie okaze pewnie du¿o polerowania bedzie ale có¿, cz³owiek uczy sie na b³êdach i g³upocie :help:

robertwystep 
Wys³any: 2013-07-18, 21:15   
0
UP DOWN

zawi3j napisa³/a:
Jutro wrzuce przed chwilk± wyszed³em z gara¿u, buda jak buda 3 firanki bo chcia³em za dobrze, a reszta to jutro sie okaze pewnie du¿o polerowania bedzie ale có¿, cz³owiek uczy sie na b³êdach i g³upocie :help:

Dok³adnie.

zawi3j
Wys³any: 2013-07-19, 11:57   
0
UP DOWN

Kurde, lipa jak .... zwa¿y³o mi sie na klapie baga¿nika w okolicach zamka zeszlifowa³em to do równa gdzie niegdzie przeszlzif do podk³adu, nie bêdê lakierowa³ ca³ej dolnej belki klapy tylko mam zamiar to wycieniowaæ w okolicach tego zamka a po ca³o¶ci przelecieæ bezbarwnym.
przez przypadek dzisiaj do ok 100 ml bazy dola³em ~8 ml rozcieñczalnika akrylowego co teraz ? :help:

Powinienem pokryæ tam gdzie sie wa¿y³o podk³adem akrylowym ? czy pruszyæ baz± ?

Po jakim czasie moge ponownie lakierowaæ ? skoñczy³em lakierowaæ wczoraj ok. 22

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-19, 12:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Jezeli tylko baze podnios³o bez podk³adu przytrzyj 800 1000 i prusz delikatnie na sucho pierwsze warstwy jak bedzie ok to normalnie nie za grubo w to miejsce :D

zawi3j
Wys³any: 2013-07-19, 12:37   
0
UP DOWN

ale na to by³ wylany te¿ klar, zauwa¿y³em to dopiero rano :/ ¿e takie dziadostwo sie porobi³o:/
co z kwesti± z³ego rozcieñczalnika ?

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-19, 12:41   
0
UP DOWN

Aaaa to jak klar to inna bajka a klar tez poszed³ do góry czy tylko baza ?

zawi3j
Wys³any: 2013-07-19, 12:42   
0
UP DOWN

wydaje mi sie ¿e tylko baza teraz juz jest to wyszlifowane tam gdzie bylo do góry to wyczy¶ci³em do podk³adu.
musze teraz przypruszyæ baz± ten zmatowiony klar ¿eby to jako¶ wycieniowaæ. czy mi sie tylko teraz ten klar nie powa¿y ?

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-19, 12:43   
+1
UP DOWN

tooo zapodk³aduj to miejsce ale jutro niech to wyschnie jeszcze trochu.... i podk³aduj tez tak delikatne warstwy bo jak przylejesz to sie pogryzie to wszystko i dalej bedzie lipa :D

zawi3j
Wys³any: 2013-07-19, 12:47   
0
UP DOWN

dobra to czekam niech to g*** wyschnie ¿eby nie narobiæ wiekszego dziadostwa :/ Jet jaki¶ dobry patent na spolerowanie zacieków i firanek ?

http://professional.novol.pl/akademia/20.jpg co¶ takiego mam tylko ¿e wiêksze, ale nie porobi³o jaki¶ oczek, i drugi to taka fala

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-19, 16:25   
+1
UP DOWN

jak wyschnie dobrze nakladasz delikatnie cienko warstwe szpachlu poza zlewke po bokach i wtedy przycierasz 1500 jak szpachel zachnie trzesz sam± zlewkê a nie klar po bokach

lakiernikgryzli
Wys³any: 2013-07-19, 22:12   
0
UP DOWN

lub 1500 na klocka i tez mozesz delikatnie przycierac potem 2000 i 2500 i polerka albo zlewke tasma okleic i tez przycierac....

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-07-19, 22:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
zawi3j,
Ponoæ nie robienie zacieków lakiernikiem nie czyni... tak projekter napisa³,,, no +/-

Ale nie robienie zacieków to poczatek normalno¶ci na poczatku drogi lakiernika.

Zacznij od 1200..... a kiedy skonczyæ i przeskoczyc na 1500/2000... to ju¿ musisz nabraæ doswiadczenia.

Moim zdaniem bedzie widac ten zaciek i firanê, wiec????
800 i klocek.
I od nowa lakierowanie,,, tym razem bez zacieków i firanek.

Jak nie robic zacieków i firanek?

Dopasowaæ cisnienie pracy pistoletu , ilo¶æ materialu i ... lepkosc produktu tak, aby aplikowana warstwa by³a cienka, równomierna i,,, nie generowa³a nam zacieków rozlewaj±c sie przy tym chetnie ;) ;)

To jest taki myk gdzie szklem dupsko podcierasz,,, ale jak ostroznie to i straty bêda znikome.
Dasz radê. Kombinuj.

zawi3j
Wys³any: 2013-07-20, 08:54   
0
UP DOWN

kur*** ale cz³owiek g³upi jest panowie co zrobiæ zrobi³em mikro przecierke, musze lakierowaæ to czy jest inny patent na to ? nie chcia³bym lakierowaæ ca³o¶ci bo to du¿y element jest:/ ale te¿ chce zeby to ³adnie wygl±da³o...

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-20, 09:00   
0
UP DOWN

Noo trzeba lakierowac :/ ale zapoleruj to i zobacz jak wygl±da moze prze³kniesz to :D

zawi3j
Wys³any: 2013-07-20, 09:03   
0
UP DOWN

nie prze³kne, bo mnie to wkur**** a gdyby zrobiæ tak jakby "plamk"e z bazy i "plamke" klarem i rozcieñczalnik do cieniowania ? A póxniej zapolerowaæ? mazda jest 3 drzwiowa a to jest na tym tylnym nadkolu przy lampie nie widaæ tego jak jest rozpolerowane ale mnie dra¿ni
w sumie plamka malutka mo¿e 0,5cm na 0,2 cm

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-20, 09:05   
0
UP DOWN

Too jak nie widac to w czym problem?
Tak± przecierke nalezy odizolowac podkladem mokro na mokro i dopiero wtedy baza bo inaczej moze zacz±æ sie podnosiæ...
Zostaw to i po sprawie....
We¼ jakiegos kolege i zapytaj czy co¶ widzi na tym blotniku i jak nie zobaczy tego bedzie ok :D ^^

zawi3j
Wys³any: 2013-07-20, 09:10   
0
UP DOWN

dobry pantent, jeden zaciek zszed³ ciekawe czy bedzie go widaæ, jak najlepiej morke usun±æ ? papier 1200 i stopniowo w góre na maszynke czy sama polerka wystarczy ?

rogal-master1
Wys³any: 2013-07-20, 09:45   
0
UP DOWN

Nie rób 1200 na wode bo nie wyjdziesz z rys poleruj±c... We¼ max 1500 na kostkê i bedzie... i to dos³onie tylko zeby ¶ci±æ morke i potem juz 2000 na klocku i 2500 i bedzie git....

zawi3j
Wys³any: 2013-07-21, 10:03   
0
UP DOWN

mora wypolerowana, zacieki usuniête 2 bez ¶ladu jeden lekko widaæ

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów